icon

Navštevovanie sa so svokrovcami

24. mar 2022

Dievčatá, ako často sa stretávate so svokrovcami ktorí sú vyše 450km ďalej ? A zrovna sa nemáte v laske ? .. Som divna ak tak nechcem chodiť každý mesiac ? Muž tam chce ísť strašne na veľkonočné sviatky, pritom sme sa dohodli že pôjdeme k mojej rodine. Pretože sme s nimi už tento mesiac boli.

Strana
z2
deti95060810
24. mar 2022

mám svokru 30 km od nás a naposledy bola u nás v roku 2020 v lete len preto, že sme mali rodinnú oslavu... ja u nich asi pred 4 rokmi - tiež na oslave a manžel bol na Vianoce pozrieť... vzťahy super, ako sa vidíme nám to úplne stačí...

diamond007
24. mar 2022

Autorka, je to o Tom, ako si to nastavis ty.
Sú to rodičia tvojho muža. Ja som sa k tomu postavila ale rovnako. Nechcem dať dieťa svokre? Tak nedám ani mame. A muž chce byť v tomto tiež férový.
Je jedno ako ďaleko sú. Samozrejme že aj on chce, aby dieťa malo vzťah nie len s tvojimi rodičmi ale aj s jeho. Je to prirodzené. Tak ak mužovi na tom záleží, stretávajte sa s obomi (vašimi aj jeho) rovnako. Mne by viac vadila tá cesta popravde na návštevy.
Tak si dohodnite že raz za mesiac pôjdete vašim, raz za mesiac jeho rodičom a vybavené. Ak to je na teba často, tak buď nechoď ak je dieťa staršie ( to by som ale nedokázala) alebo si tam povedz svoje. Mne keď dieťa chce brat nasilu niekto tak nedám ani keby sa na hlavu postavili. Tiež mám prístup že my sme rodičia. Ale ja som vyrastala bez starých rodičov takže ja asi tým že som nezažila tu stranu /babka-dedko/ tak nepociťujem potrebu ju násobky deťom. Áno, tešia sa z vnúčat všetci, ale návštevy primerane aj keď sme blízko pritom kamoška je u svokry denne aj dáva dieťa tam (bývame od nej rovnako ďaleko). Je to asi podľa prístupu. My s mužom vychovávame spolu, návštevy tiež absolvujeme vždy spolu, keď niekam ideme, odchádzame spolu a nie jeden s jedným dieťaťom a druhý s druhým. Proste to berieme že my sme celok a prispôsobujeme sa nám styrom

elizabet173
24. mar 2022

@diamond007 ja som nemala pocit, že by autorka nechcela dať dieťa svokre, naopak, že jej ho svokra so švagrinou zoberú a všetko okolo neho riešia len oni, čo by mne tiež vadilo. Teda nepredpokladám, že má dieťa šesť rokov 😎

zmrzlinka2021
24. mar 2022

No vydajom uz ma aj tuto novu rodinu, a hlavne manzel tam ma rodicov. Pravdepodobne je zo sudrznej rodiny, rozumeju si, podporuju sa, podla mna prave kvoli vziadelnsoti treba vyuzit sviatky, kedy je viac volna a ist tam.

Aj napriek tomu, ze s manzelom ste teraz vy dvaja rodina + dieta, ste zaroven sucastou aj sirsich rodin nadalej a nie je nic lepsie ako investovat cas, aj peniaze do vztahov.

zmrzlinka2021
24. mar 2022

@deti95060810 to je strasne, zial ludia 60+ su vo vacsine stratenou generaciou... bez emocii, citov, postihnuty rezimom

jankalukasova
24. mar 2022

Keby ma niekto (ktokoľvek) oslovil ekvivalentom "Kata", tak by som ho ignorovala a pri najbližšej príležitosti by som ho oslovila obdobne. Ak by to bolo svokor, kľudne by som mu povedala "starý".

elizabet173
24. mar 2022

@zmrzlinka2021 to myslíš vážne? 60+ vo väčšine stratenou generáciou bez citu? Na to si ako prišla? Moji rodičia, svokrovci, nejaké kolegyne a kolegovia, aj zopár priateľov mám z tej generácie, ale bez citu nie je ani jeden. Postihnutý režimom do tej miery, že sa v ňom narodili, prežili detstvo, mladosť a časť plodného života. Za pochodu sa moji rodičia naučili pracovať na PC, za pochodu sa naučili účtovníctvo a začali podnikať. Pred 50. a napriek všetkému stále zostali takými, akými boli

zmrzlinka2021
24. mar 2022

@elizabet173 pisem, ze vacsina, nie vsetci. Ale to je na samostatnu a hlavne velmi narocnu debatu, kde je kopec premenych, otazok... a pravdaze cielom nie je nikoho stigmatizovat, zial vsimam si na tej generacie urcite poznacenie, strachy, uzavretost, sklony spochybnovat, nedoverovat, upodozrievat.

karelova
24. mar 2022

@zmrzlinka2021 tak toto si strašne prestrelila 😅 rozumiem čo si chcela napísať ale absolútne si sa číselne minula. 60tnici su dnes este mladí ludia, toto co si napisala sa možno tyka inej generácie než 60+ ak vôbec je možné vôbec niekoho takto generalizovat

zmrzlinka2021
24. mar 2022

@karelova negeneralizujem, koho sa to netyka, tak to proste neriesi, lebo vie, ze je uz inde. Nepisem statistiky, ani dizeratcku, toto je len bezna diskusia, kde pisem ako to ja vnimam. Je to uplne OK - a ja som zvyknut na roznorodost, diskusie, cize toto je moje vnimanie, ak mas ine, je to OK, je to tvoje vnimanie.

elizabet173
24. mar 2022

@zmrzlinka2021 jasné, že tu je kopa premenných, ale keď som tak preletela mysľou moju rodinu, známych, susedov, nenašla som nikoho bez citu, ale práve v generácii 25-35 ročných sa ich veľa bez citu nájde a ak ak majú ako jedinú záľubu hry na mobile, tak považujem za stratenú generáciu skôr ich. Samozrejme, tiež nie zďaleka všetci, ale denne tu pribúda tém, ako muža deti a žena nezaujímajú, zaujíma ho len mobil, žije si ďalej život, ako slobodný, ale aj opačne, žena má na prvom mieste seba a svoje pohodlie, deti až potom.

elizabet173
24. mar 2022

@zmrzlinka2021možno máš takých ľudí vo svojom okolí, ja našťastie nie

zmrzlinka2021
24. mar 2022

@elizabet173 lenze ten muz, ktoreho nezaujima zena a deti vyrastal s otcom z minuleho rezimu, kde otcovia vo vacsine pripadov chybali - duchom. Ty si z inej rodiny, a to je super, ver, ze ja co mam rovesnikov, rovesnicky - my sme v pomere 9 z 10 ludi vyrastali prave bez tych otcov. Dnes sa pozriem u nas na detske ihrisko a samy tatinkovia vencia deti, venuju sa im, moji kolegovci behaju s detmi po lekaroch... Moj svokor este doteraz spomina, ako po praci vzdy sli chlapi do krcmy..
Moja svokra zije doteraz v tom, ze to ziadny chlap predsa nebude veovat sa detom a u jej rovesniciek je toto uplne bezny nazor.
Mozno ty si z inej rodiny, ale takych na tu dobu bolo extremne malinko. Odprucam, pozri si na youtube manzelske etudy, zacina to asi v roku 1984, sobase asi 6-8 parov, neviem... vsetko "bezprizorni" ludia, podivinovia, a to neber, ze tu ich zhadzuje, oni sa potom pravdaze asi az na jeden par vsetci rozviedli... Lenze bola vtedy taka doba... uz len akceptacia nechat dieta vyplakat v postielke, ignorovat jeho pocity, potreby, to dokaze dost narusit ten system v hlave

elizabet173
24. mar 2022

@zmrzlinka2021 vyrastali v rodine, kde otcovia chýbali? Keď som chodia, do školy ja, tak také rodiny boli raritou, keď chodil do školy môj dospelý syn, tak ich bolo zopár v triede, teraz ich je predsa oveľa viac. Prečo sa snažíš paušalizovať? Nemám pocit, že som z nejakej výnimočnej rodiny, mama bola z viacerých detí, ani jedna rodina nebola bez muža. Pobavila si ma tým rokom 1984, mala som sobáš o pár rokov neskôr 😎, asi aj ja som bezprízorná. 😎 Že sa dieťa nechávalo vyplakať v postieľke? No moje ťažko, prvý krát som sa o tejto metóde dočítala tu na MK a to bol môj syn už stredoškolák. Myslíš, že deti, ktoré sú malé dnes a rodičia im nedokážu nič odoprieť, to budú mať v živote ľahšie? Dnes sa váha preklopila na druhú stranu, dnes sa ignorujú potreby matky, alebo zbytku rodiny, lebo keď začne dieťa jačať, tak začnú všetci skákať, aby mu splnili akékoľvek želanie. Ja pozorujem naopak dnes absenciu citu a to už u detí na ZŠ, ako sa správajú k dospelým, k rovesníkom, ku zvieratám. Ale paušalizovať si nedovolím, to ukáže čas. Ja naopak celý život čerpám z toho mora lásky, ktorá sa mi v detstve dostala a verím, že môj syn tiež.

zmrzlinka2021
24. mar 2022

@elizabet173 ale preco ty si tieto veci na seba beres osobne, ked sa ta netykaju? Ja hovorim len na zaklade toho, co som poznala a co sa bavim s velmi vela ludmi a proste vnimame tie iste pretrvavajuce problemy. Ak si to ty nezazila, dakuj Bohu. Vela z nas to zial prezilo, a je dolezite o tom hovorit, nerobit z toho tabu, lebo len tak mozeme problemy riesit.

deti95060810
24. mar 2022

@zmrzlinka2021 strašné? my sme s mm spokojní a myslím že aj svokrovci...

muminka27
24. mar 2022

@kate211 presne, nechapem tie pohnutky, ze su sviatky, tak ci my ideme ku svokrovcom, alebo oni ku nam. Ja uz maminu nemam. Ale boli sme teraz u svokrovcoch po pol roku, tiez su na opacnom konci republiky. Muz chcel ist ku nim aj na Vianoce, ale maju maly byt, my 2 deti, domcek a predsa trepat vsetko od kocika az po darceky, to sa mi nechcelo, tak som povedala, ze ja ostavam doma a ked chcu nech pridu.

janinah
24. mar 2022

@zmrzlinka2021 nič o generácii 60+ nevieš,aleže nič.....

elizabet173
24. mar 2022

@zmrzlinka2021 ja ich neberiem osobne a týkajú sa ma. lebo generácia 60+ boli moji rodičia, svokrovci, ich súrodenci, časť mojich priateľov a známych, osobne to neberiem, iba sa ti snažím napísať, že tvoje názory nemusia byť správne a ako vidím, nie som jediná

buberova
24. mar 2022

Nečítala som komentáre ale moja mama je od nás 250km a chodíme tam 4x do roka.. a to vychádzame spolu veľmi dobre.. takže také že každý mesiac mi príde že človek sa dosť nacestuje

vroni
25. mar 2022

450 km by som nechodila mesačne na návštevy ani do kráľovstva nebeského. Raz za tri mesiace mi pripadá viac než nadštandardné. Úplne fuk, či si to rodičia ci svokrovci. Lenže na to netreba zhukat svokrovcov ale uviesť rázne do reality pána manžela. Nemá tri roky, aby stále materi na cecku visel. Svokrovcov detto. Volám sa tak a tak a nie Kata. Jedenkrát, dvakrát a treti krát sa opýtam, čo majú problém s ušami, že nepocuju alebo s hlavou, že nepamätajú. A na "Katu" nereagujem. Dieťa by som kľudne na prechádzku dala, je to stará mat, chce sa ním pochváliť, dieťa nijako nepostrehne, že som s nim jeden deň na prechádzku nesla ja. Zase za všetko hysterizovat netreba.

Strana
z2