Návštevy bez alkoholu
Chodite radi na navštevy kde sa nepije alkohol? Niesom alkoholicka ani to nepotrebujem.Len ked ideme na navstevu ku svokrovcom proste ani raz za cas si nedame vino ani nic a ja som proste taka tichsia osoba ktora vela nenarozprava a proste mne to pride normalne ze pride nejaka navsteva a si dame pohar vina napr. Nemyslim tym spiť sa do nemoty ale len pohar.Aj kamaratka mi vravela ze raz za cas to patri k navsteve.Co si myslite?
Ja chodím len na také návštevy.
Nikdy nechodím na návštevy s prázdnymi rukami, vždy prinesiem niečo čokoládu, koláč ak mám upečený, pár pagáčov... keď piješ alkohol prines fľašu vína.
Neviem no, ja teda návštevu rodičov či svojich alebo muža nepovažujem za návštevu v zmysle že im donesiem plnú tašku vecí a oni kvôli mne deň predtým pripravujú pohostenie... Beriem to ako prirodzené že sa idú pozrieť rodičia a nečakám nejaké extra hostenie a teda ani alkohol, pokým vyslovene nie je nejaká oslava a nejdem zablahoželať...
Alkohol nepijem. Ak ti to chyba, vezmi vino a rozlej..
mne keď príde návšteva tak niekedy neponúknem a niekedy ponúknem, asi ako sa vyspím - alebo ako máme doma. vačšinou nemáme 😏
a ty ak chceš na návšteve trošku vínka pocuckať - chápem, proste máš také nastavenie, že je to príjemný čas, aj by ti to dobre padlo - aj ja to mám občas - jednoducho to víno sama dones 🤷♀️
@anonym_autor ja ani nepoznám nikoho kto nepije. Vždy a všade ma ponúknu alkoholom. Či si dám alebo nie, ale ponúknu.
Si zober tapku a upijaj na wc 😂😂😂 to je v rámci srandy ... uvolni sa ,ved niesi na pohovore ale pri blízkych 😊
@anonym_d0de1f Tak toto som zažila, boli sme na návšteve a bola tam 23 ročná baba, tiež návšteva. Alkohol sa nepil, len tá baba chodila často na wc. A potom sme si všimli, že má vypité viac a viac . Jej mama jej zobrala kabelku a tam mala fľaštičku. Neskôr sme sa dozvedeli, dievča skočilo na protialkoholickom liečení. Liečenie pomohlo je už vyše roka čistá.
@anonym_d0de1f Tak toto som zažila, boli sme na návšteve a bola tam 23 ročná baba, tiež návšteva. Alkohol sa nepil, len tá baba chodila často na wc. A potom sme si všimli, že má vypité viac a viac . Jej mama jej zobrala kabelku a tam mala fľaštičku. Neskôr sme sa dozvedeli, dievča skočilo na protialkoholickom liečení. Liečenie pomohlo je už vyše roka čistá.
@anonym_401912 ja som to zažila so spoluziackou, mali sme pomaturitné stretnutie a ona zrazu nacengana a na stoloch takmer žiadny alkohol, nechápali sme z čoho, potom nám doplo
@anonym_autor keď niekto príde ku nam na bežnú navstevu tak ziqden alkohol neponukam, áno by ma to nenapadlo...detto keď idem ja niekde ci uz rodina, alebo kamaráti...by mi prislo cudne alkohol ponúkať...ponúkam len na oslavách, aj to si väčšinou nik neda...
Bežne návšteve alkohol neponukam, len keď niekto príde na grilovačku/obed/večeru, tak ponúknem. Už sa mi ale stalo, že si návšteva vypýtala. Takže máme doma obvykle dve pohotovostné plechovice piva a nepohotovostny vinomat pred domom (susedovym), tvrdým alkoholom slúžiť nemôžem. Hoci vlastne - práve teraz môžem, dcéra kúpila Tatratea ako darček "svokrovcom", ale išli za nimi lietadlom, takže ešte sa darček suši doma.
Som radšej na návšteve kde nenúkajú alkohol, a v našej rodine je zvyčajne zvykom že nie znamená nie a opakovane nenútia.
Nepríjemné mi je tam kde nútia, alebo po jednom nalievajú druhé aj keď človek nechce.
@elz1920 mne príde divne co si napísala. To ,ze niekto nepije nemusi hneď znamenať, ze bol na liečení alebo ma skusenosr s alkoholikom. Jednoducho mas rodiny, kde to neponúkajú, nepiju atd.
@anonym_d0de1f
Hlboko sa ospravedlňujem za moju nie úplne presne domyslenú a prepracovanú odpoveď. Mea culpa.
Hlavou som už bola u kaderníčky, fyzicky však doma. Viac vecí naraz, možno to tu niektorá taká nedokonalá ako ja pozná.
Ale vlasy už mám skrátené, tak hádam mi to pridalo na rozume. 😇
Takto, pre mňa predstava, že mi ani na narodeniny, ani na Nový rok neponúknu ani len symbolicky, je úplne nepredstaviteľná.
V rodnej malokarpatskej oblasti, kde za oknom je hrozno a plazí sa po vonkajšej stene a v pivnici pod obývačkou v demižónoch dozrieva víno, som sa veru nestretla so skupinovými abstinentmi. Ani raz. Stretla som sa iba s jednotlivcami, ktorí nepijú.
Aj bez MK viem, že také rodiny existujú, ale vždy si myslím, že je na to dôvod, aj keď nepoznaný. Nejako to začať muselo, všetko má svoje počiatky, ako filozofi a nielen oni vravia.
Prvý kultúrny šok opačného charakteru ako autorka som zažila v severnej oblasti našej vlasti na návšteve, kde nechápali, že ja to tvrdé pálenô jednoducho nevypijem. No nevypila som. Hriech na 100 rokov. Persona non grata. 🤣
K dôvodom, prečo sa niekde nepije, som mohla pridať, že hostitelia užívajú lieky, a teda s liekmi sa nepije, že majú náboženské dôvody, okrem chýbajúcej možnosti, že nepijú vôbec.
Čo mne teda príde nepochopiteľné, aj keď by som si sama nedala, pri predstave hostí by som aspoň 1 symbolické šampanské kúpila na ovlaženie jazyka a spýtala sa, či má niekto chuť. Príde mi to také, že hoci sama si nedám, nech je dôvod, aký je, chcem hosťa pohostiť bez toho, aby som ho prerábala na svoj vlastný nepijanský obraz.
Takže toľko k doplneniu.
Myslím si, že moje otázky sú úplne legitímne, lebo nič nevznikne bez dôvodu.
Mohla som pridať voľné otázniky či tri bodky, že tých dôvodov je neúrekom. Priznávam čestne. Ešte raz, mea culpa. 😇
Pokiaľ dôvod nepoznáme, neznamená to, že neexistuje.
Môže byť dávno zabudnutý, môže byť starostlivo utajovaný.
Vždy sa nájde niekto, kto sa aj po dôkladnom vysvetlení bude čudovať do aleluja. Ak sa teda niekto ešte mieni čudovať, nech sa čuduje, ja sa nechystám. Nemusím ani nemôžem poznať odpovede na všetko. Nie som AI.
Peace. ☮️
P.S. ľudia, neberte sa tu tak vážne, smiech je šperk zadarmo, humor lieči.
🔔
Ja sama moc nepijem, takze ma castokrat nenapdne navstevam ponuknut nic alkoholicke. Od toho mam manzela🤣
@anonym_autor tak ja chodim vacsinou "na kavu", rozmyslam kedy naposledy mi niekto ponukol na navsteve alkohol a neviem si spomenut.
@anonym_autor spajas to, že si tichá, s tým, že by si si dala pohár vína.. čiže bez pohára vína sa nevieš ani so svokrovcami rozprávať?
Radšej na sebavedomí zapracuj, ako si vínom odvahu dodávať.
A nie, návšteva bez alkoholu mi nijako nevadí.
@anonym_autor neznasam frazu "vsak sa patrí" v spojitosti s alkoholom. Nech si kazdy ulieva doma. Na taketo navstevy mam alergiu. U nas sa to nevedie. A takisto ked niekam pridem som rada ked mi ziaden nenacujú ani neponukaju..
@anonym_autor nepijem skodlivy alkohol, kavu ani caj, navstevam ponukam necaje alebo vodu
@anonym_autor že mi to je úplne jedno , vždy rešpektujem hostiteľa 😀 Svokrovci môžu mať dôvod, prečo neuleju a Ty si môžeš dať jeden na odvahu doma, keď Ti to treba.
Ak si muz pozve vecer kamarata, tak mu aj ponukne a daju si spolu. Ja som abstinent. Tak som pri nich s mineralkou. Navstevy cez den ponukam kavou a cajom. U nas doma sa nepijavalo s navstevami. Za to u svokrovcov na Orave sa navstevam ponuka uz rano borovicka 😵💫😵💫😵💫😵💫
Som stastna, ze je medzi nami par prvych lastoviciek, ktore pochopili, ze zabavit sa da aj bez alkoholu.
100% návštev kde chodím sa nepodáva alkohol, podľa mňa alkohol na návšteve podávajú takí ti milovníci pitia (Polo alkoholici čo si vždy nájdu príležitost vypiť), a osobne keby mi dakdo ponúka vínko asi som tam poslednykrat na návšteve
U nás sa alkohol len tak na poobedne posedenie neponúka, keď ale pozývame na obed alebo večeru tak víno, lebo taliani a Španieli bežné pijú pohár vína k obedu alebo k večeri. Bežné keď ideme na návštevu zo platí aj opačne, na návšteve na SVK ponúkajú, ale len raz. Zvykli si, že nemajú stále núkať.
Osobné nepotrebujem alkohol aby som sa bavila.
@anonym_autor Sak dones niekedy k svokrovcom vinko ze mas chut na poharik, nech si daju s tebou. Jasne, k spolocenskym stretnutiam to patri, kto ma chut, nech si v ramci normy da.
My nepijeme viac ako desať rokov. Vôbec, ani kvapku. Návštevy si na to zvykli, tešia sa na rôzne čaje, ktoré máme (kvalitné, sypané) čaj a rôzne limonády. Spočiatku nám nosili fľašky, "pre istotu", teraz nám prinesú kávu a oveľa viac poteší 🙂
@anonym_autor kde je alkohol ciha aj nevera
Keď sa jedná o bežnú návštevu tak akohol neponúkam. Ponúknem kávu, čaj/limonádu, minerálku a niečo malé na stôl.
U nas sa nepije, cize darmo by nejaka navsteva cakala alkohol. Dokonca aj svadbu sme pred vela rokmi mali nealko. Ani kava sa u nas nepije, cize ani tu by som ti nemohla ponuknut a ani navsteva ju u nas nedostane. Ale cajov mam ako mala cajovna. Mne je zvlastne, ze u svokrovcov ocakavas pohostenie a pod. Ja chodim k svokrovcom ako domov, ako k vlastnym rodicom, kde ma nemusi nikto nicim nukat. Nepovazujem to za navstevu, kedze tie vztahy su ine, ako ked pride na navstevu kamaratka.
Keby si to nepotrebovala, neriešiš takúto stupiditu! A ešte v jednej vete alkohol a patrí sa je už úplný spodok …
@anonym_autor velmi radi davame návštevám alkohol. U nas doma sa nepije a mame tolko darovaných flas aj z prace stale niekto donesie darceky, hlavne na Vianoce, ze muz to dava do záhradného domčeka. Tam to trčí, kym nepride leto a pri grilovackach navstevy vsetko zase minú. Taky je kolobeh zivota. Ja nepijem alkohol vobec, takze mne na navsteve staci dobre pohostenie 🤣🤣🤣

@anonym_autor ja neviem, k nám keď príde návšteva, je to väčšinou piatok alebo sobota a vždy sa ponúkne víno, príp.kto čo chce. Nič hrozné na tom nevidím. Tiež to býva tak aj opačne, keď my niekam ideme.
@janka1011 Mavala som aj ja doma vinko, ze ponuknem.. ale fakt nikto si nikdy nedal, vacsina ludi chodi autami, preto kupim nealko sekt a ked sa rozleje, daju si vsetci..