Návštevy jednej aj druhej babky
Bude to na dlhsie citanie:
Za par dni bude mat nas syn 10m. Byvame v dedine, v ktorej ziju aj svokrovci, manzel odtialto pochadza. Ja pochadzam z dediny vzdialenej 15mim autom, ale autobusom je to tak na hodinove cestovanie. Moja mama nema vodicak, ale zije v domacnosti s mojimi dvomi bratmi, obaja maju auta, ale zaroven aj svoje zivoty.
Pred desiatimi mesiacmi sa nam narodil syn, ich prvorodeny vnuk. Mama bola u nas 3t. aby mi pomohla. Vynutila si to viac menej a kedze si PN prehlasila k nam bola som aj rada. Ako prvorodicka som nevedela, ze ako to bude po porode narocne. Napokon som aj rada, ze som ju tu mala kvoli istym zdr.problemom, ale nejdem to rozoberat. Zo zaciatku som chodila k jednej aj druhej babke 1-2-3x do tyzdna, po istej dobe niekolko mesiacov co som takto fungovala som zistila,
ze nic nestiham pomedzi navstevy babiek, tak som to limitovala 1x do tyzdna k jednej aj k druhej, aby si nezavideli. Obcas sa pritrafi, ze u mami ostaneme s malym spat ak manzel je pracovne prec. K svokre zase ideme obcas (takmer kazdy vikend) s manzelom a malym.
Problem je ten, ze ani jedna k nam takmer vobec nechodi. Moja mama bola asi 10x aj to asi prehanam a
svokra bola viackrat ale jej navstevy boli tak na 30 min cca a utekala domov.
Nastala taka situacia, ze uz aj manzela to dozralo, tak sa jej opytal, ze preco k nam nechodi, ci nechce vidiet maleho. Napisala, ze chodi z roboty unavena, ze cez vikend dohana robotu co cez tyzden nestihne a ze sa jej nechce chodit k nam na byt, ze lepsie by nam bolo u nich na dvore. Moja mama zase nechodi lebo hodinove cestovanie busom a ja to mam 15 mi. autom, ze radsej mi prispeje na naftu akoby sa mala terigat autobusom.
Nemam problem chodit ani k jednej, ale preco by som mala len ja s malym chodit? preco nepridu raz za cas aj oni?
Prve mesiace boli pohodickove, aj ked som mala problem s kojenim, ale zvladli sme to. Od kedy maly stvornozkuje a stavia sa o vsetko mozne je to narocnejsie. Su dni kedy od rana do vecera sa nezastavim. Su dni kedy mam toho tak vela c domacnosti, ze nestiham sa riadne venovat malemu. Su dni kedy nerobim nic ine len zbieram jedlo zo zeme co vsade krpec rozhadze. Su dni kedy kaslem na domacnost a venujem sa vyslovene len jemu. Ked spi prvyspanol zvacsa varim, cez druhy bud idem do obchodu alebo nieco upratujem. Nohy som si takmer 4 mesiace nevylozila, lebo je taky cecok ze s nikym inym nevydrzi akonahle sa vzdialim place. Kolkokrat idem domsprchy uz place a to je s manzelom a xy takychto situacii, lebo je na mna fixnuty. S niekym inym vydrzi bezomna len chvilu a potom sa bud pyta ku mne alebo rovno place..
Ako by ste to riesili vy? Co by ste robili ak by ste boli na mojom mieste? - myslim co sa tyka tych navstev babiek a pod.
@tatehotna este som zabudpa napisat, ze ma 10 mesiacov, ako pises, zacina u neho separacna uzkost, je to uplne bezne, normalne, co sa vyvoja tyka
@tatehotna aa potrebujes s niecim pomoct pocas tych návštev?Lebo to mi pride cez aby si očakávala pomoc 3x týždenne a od kazdej navyse pracujúcej babky.Nechapem ani tu frekvenciu návštev,ved to samozrejme nic nestihas.A nezabudajte,ze vy ste uz samostatna rodina.Osobne si neviem predstaviť navstevu 3x jedna babka a 3x druha babka.Sak by som sa nedoplatila na pohostení😂a nestihla nic v domácnosti.Ja ale som totalny introvert a muz tiez,navstevy nemusime.Rodiny mame blizko.Volame si alebo sa stretneme na prechadzke apod.Nemam rada aby mi niekto permanentne okupoval sukromie.Inak deti mame 4.A dedkovci ich maju velmi radi.Zas svagrina je extrem,ta je u babky kazdy boží den s malym,lebo vraj je živý a doma si s nim nevie nic zadelit.Neviem..nepaci sa mi tato naviazanost na rodicov.Dobre vzťahy treba mat, ale nie to takto hrotit
@sruma
@petamada
@makova333
@panelacikova
@petamich
@viestta
@janetinka27
@number19
@jaskolka
@oli18
@kamagma
@jankapepe
@stanulienkat
@0silvia0
@konikkon
@miadi
@miadi
@slovakboy
@777januska777
@evamarek77
@andreatytler
@zuvelyn
@dollyzv
@otazka1
@tramtada31
@h2
@kkovacovak
@sissy27
@sruma
mozno som to s tym, ze nic nestiham zdramatizovala. Nie je to take hrozne, viem uvedomujem si, ze mam jedno zdrave dieta, a milujeme ho s manzelom obaja, ked je doma zapaja sa ako do chodu o domacnost tak aj o starostlivost o syna. Ide skor o to, ze babky vyzaduju a chcu byt s vnukom, ale len za predpokladu, ze budeme chodit my. Nie ze ny oni prisli. Nepotrebujem aby tu boli kazdy den, staci z casu na cas, ale asi chcem vela. Nepotrebujem taktiez aby mi ho strazili alebo aby mi v domacnosti pomohli, ale aby sa mu venovali. Lebo len same keci mali ked som bola tehotna, ze ako sa tesia, ako s nim budu a pod. A ked k nim aj prideme tak zase reci typu, ako dlho sme ta nevideli, ako si uz vyrastol, maminka s tebou k nam uz ani poriadne nechodi a podobne reci. Viem ze maly na to zatial nereaguje, ale naco nieco take vobec vypustaju z huby k nemu? Ved ani jednej sme nezakazali aby za nim chodili. A ked ideme tak raz do tyzdna aj to im je malo. Samozrejme ze by som babo a ani diets nenechala doma same a isla do obchodu, idem s nim on spi v kociku tak s kocikom idem do obchodu.. skor mi islo o dilemu, ze chcu s nim byt, ale same nepridu 🤷♀️
ono sa treba spytat sama seba ci ti ide len o navstevu alebo o ako taku pomoc, co si od toho vlastne slubujes. je to tazko chapem aj svokru, ak chodi do prace a ma svoj vek, tak ako potrebuje aj cas pre seba
@tatehotna ja neviem, čo je príčinou toho, možno sa doma cítia lepšie, možno sú rady, keď vás pohostia. moja mama je taká a vôbec jej to nevyčítam. jednak má príšerné zdravotné problémy, jednak sa cíti najlepšie doma. ona je šťastná, keď tam prídeme, ona k nám nechodí. tiež by to mala cca 2 h. vlakom. takže nechodí. ja sa nehnevám. ak sa dá, ideme. ak nie, tak nie. druhá strana - ex matka, tá chodieva častejšie, tá je 35 km od nás, na svoj vek je relatívne zdravá, nemá doma nikoho, žiadne povinnosti, nič. takže tá príde (ale k ex už teraz, lebo sme od seba) aj častejšie a dcéra potom ide tam. v každom prípade mi nikdy nenapadlo sa hnevať či na jednu alebo druhú stranu, ak sa nedalo. a boli prípady, kedy by mi to fakt neskutočne pomohlo, lebo som už chodila do práce. a nedalo sa. dalo sa odviezť dcéru tam, ale to som zas ja nechcela, lebo mala horúčky a bola vtedy nevyspytateľná (ona často ostávala dehydrovaná a končila v nemocnici), takže aby som ju viezla 35 či 140 km nepripadalo do úvahy. no a babky vtedy nemohli. alebo nevládali. no a čo? tak som si vzala OČR a postarala sa o ňu ja. veď som mama. musíš to brať tak, že aj babky majú už svoje odžité a chcú aj odpočinok. a tešia sa, keď prídete, viac im to vyhovuje. nemáte to tak ďaleko, tak to rešpektuj, buď rada... ja keby som mala jednu v meste a druhú 15 minút autom, tak hocikedy vybehnem. alebo odnesiem dcéru ráno a idem pre ňu večer. aj tak sa dá. a ty si vyložíš nohy a oddýchneš.... fakt zbytočne riešiš. možno raz, keď budeš staršia alebo budeš menej vládať, pochopíš 🙂
Tak babkam vysvetli tak ako si to nam. Ze chcu byt s nim ale nic preto urobit. Ze aj ty si unavena a nie sa stale vlacit s babom hore dole po navstevach. Ze mas aj svoj program. To by aj mna ubijalo stale byt v strese aby sa na babky nahodou nezabudlo. Sa dohodnite, raz vy a potom oni.
No chápem aj to že ta niekto nepochopí lebo predsa len máš jedno zdravé dieťa a že si nevylozis nohy o tom často materstvo je. Ale podľa mna skôr ide o to že by ti bodla sem tam spoločnosť že si sama celé dni a jednoducho by si uvítala záujem o vás oboch. Ale keď to je ako je nič s tým nenarobíš a ozaj skôr to neries lebo zbytočne vyrobia problém kde nie je. Sama isto vieš že keď niekto chce čas aj chuť si nájde a keď nechce alebo sa mu nechce nič s tým nenarobíš. Horší problém by bol
Opačný keby sa to do všetkého montovali obe babky a boli by nonstop nsackovane u teba a hovorili ti čo a ako. Ver mi.
@tatehotna prepac, riesis debiliny. Co maju babky viest pri decku filozoficke analyzy dusevneho stavu batolata? Tak trepu kraviny, dlho si tu neboool, ako si vyrastooool. Len aby tomu decku nieco hovorili. Zariad si ako chces, reci jednym uchom dovnutra a druhym von a nepitvaj doslovne obsah komunikacie pri malom decku, ton hlasu a veci okolo toho....
neviem co ti poradit ty mas proste svoju predstavu podla toho co pises a ine neberies. to je potom taka ta strata casu
@tatehotna vôbec nemusíš toľko chodiť k babkám, ku každej z nich max 1x za týždeň. Jedna babka jeden týždeň, druhá babka ďalší týždeň. U nás to je skoro takto. A nech prídu kedy chcú. Cca 1x mesačne
@tatehotna Co chces riestit? Ved tvoje babky boli u vas a s vami za 10m viac ako moje za 10rokov. Ak vyzaduju navstevy vnucika, nech pridu, a vy nechodte.. vybavene. Ziadat si mozu co len chcu. Byvate blizko, neries.. autobusy, pesobus, taxik chodi... ja ani raz do tyzdna by som nechodila, ak mam inu pracu a nepotrebujem sa vyslovene navstevovat...
A ostatne reci, ako vyrastol synator, ako malo sa vidia.. jednym uchom dnu a druhym von, to vela babiek a nie len ich pouziva.
Mas to super ani nevies ako. Pridu raz za mesiac mas pokoj. A ty mozes ist za nimi kolko chces ty. Moja svokra chodila prve tyzdne pozriet novorodenca kazdy den okolo 6-7h vecer na hodinu dve. Co by som Ja dala za pol hodinovu navstevu?!Svokra energeticky upir 2h rozpravala o sebe a pritom vyzadovala aby som snou udrziavala ocny kontakt ( o babo zaujem ozajstny nebol)to bolo velmi unavne Lebo mala v tom case chcela byt uz len na prse . Bola nervna cely ten cas a svokra prisla len ked to vyhovovalo jej.Potom som tie navstevy zatrhla. U nej doma ked sme dosli o 5 hnevala sa ked sme konecne odchadzali o 22h ona chcela aby sme tam sedeli a pocuvali ju do 11-12. Ze dieta mà svoj rezim jej. Bolo fuk dieta sa mà prisposobit jej . Po par takych nekonecnych navstevach mm pochopil ze nie je ani v jeho zaujme tam byt dlhsie ako do 8. Prve 2r som chodila skoro denne ukazat malu svokre do rodinneho business (krizom cez cestu kusok odtial mà svokra dom) Lebo ked som jeden den neprisla tak to bolo reci ako svokre mala chybala bla bla. Ked som jej vravela ze moze nas dojst kuknut hocikedy cez den na dvor pohojdat malu... tak povedala ze ona nema cas musi robit ( dochodkyna uz toho moc neurobila len sa tam vykecavala s ludmi) aby mala malà a jej mama (Ja ) co jest . 🤣🤣( Keby to tak bolo umreme od hladu) potom som objavila detske centrum a brala som malu tam. Svokra prisla pozriet malu na dvore raz za 6r aj ked dom mà 5minut pešo od nas a to tiez len preto Lebo jej cez covid mm zakazal chodit do zahradneho centra. Toto sa nestažujem len ti vravim ako to bolo u nas ( ona ani nechcela malu tam ona chcela mna aby som tam pomahala popri malej)raz sa tam mala hrala pri Mne pri kochlikoch ., svokra vydrapla zakaznikovy dievcatko tiez 2r z ruk dosla za mnou a pytala sa ci mala toho chlapa pozna. Chvilku som nechapala. Ona si pomylila vnucku s cudzim dietatom. 🤣😂ok je stara preto som snou malu nikdy nenechala samu., snaha bola z mojej strany a beriem to tak ze nema kazdy zaujem o male deti ani o svoje vnucata. Hlavne ze Moja mama je uzasna babka aj ked ju vidame raz za rok .,(je medzi nami ocean) smutne ze Mala bola prekvapena tento rok ze mà 2babky myslela ze mà len 1 a ze svokra je len otcova mama, Ked si u nich a ozaj sa venuju vnucatu tak Bud rada, ak nie su babky podla tvojich predstav raz budes babka aku by si chcela ty, najdes si kamosky s detmi v rovnakom veku a tych navstev budes mat dost ani babky nebudu chybat .
@tatehotna Ak babky nariekaju, ze vnuca vidia malo, hold bud nech pridu aj oni k vam, alebo sa budu musiet zmierit s takymi intervalmi Tvojich navstev, ake Tebe vyhovuju. Neviem si predstavit, aby som chodila k jednej aj druhej 2-3 krat do tyzdna, fakt by som nic doma nestihala. Moju mamu mam 200 km od nas, ani by ma nenapadlo vycitat jej, ze k nam nepride. Je uz starsia dochodkyna, ma rada svoj pokoj, nerada cestuje, proste to beriem ako to je. Chodime k nej a ostatnej mojej rodine len my s detmi, tak raz za 2 mesiace. Chlapovi rodicia byvaju od nas 5 min. autom, v rovnakom meste, ti k nam tiez nechodia vobec. Chlap k nim chodieva s detmi tak raz, dvakrat do mesiaca. Vsetci su spokojni. Treba si to nastavit a vsetci si casom zvyknu.
Inak s tymi vylozenymi nohami, mam rocnu a patrocneho a bez problemov si cez den nohy vylozim aj dvakrat, a to sa mala akurat uci chodit. Prostredie v byte je prisposobene tak, aby sa dieta nezranilo, nedostalo sa k niecomu, s cim by si mohlo ublizit a v pohode ju necham, nech si bludi po byte. Ak pisti a taha ma za nohu prave vtedy, ked surne potrebujem nieco urobit, hracky ani nic nezaberie, dam si ju do nosica na ten cas a je pokoj svaty.
@tatehotna Syn ma necelych 10 mesiacov, mama bola u vas uz 10 krat a z toho jedna navsteva trvala 3TYZDNE. Toto ti vazne pripada malo? Svokra je u vas dokonca castejsie ako mama. Ty ich navstevujes kazdy tyzden. Zo zaciatku aj 3 krat do tyzdna kazdu jednu babku, to je neskutocne a nepredstavitelne pre mna😬. A to chodis tak casto k nim- kvoli nim, lebo si myslis ze bez vnuka
nevydrzia, ci to ty nevydrzis bez nich? Podla mna je to aj na nich dost, tolko navstev. A to co hovoria malemu pri zvitani, ze ho dlho nevideli, to ako ozaj beries vazne? Si precitlivela a velmi to prezivas. Netoci sa cely svet okolo tvojho syna. Ten tvoj momentalne ano, ale pochop ze babky maju aj ine starosti. Respektuj ze nechodia castejsie a tiez chod k nim len ked sa ti bude chciet.
@tatehotna takze ak spravne rozumiem, tak by si ocenila keby ti pridu babky pomoct? Alebo co ti vadi, ze sa im nechce cestovat za vnukom? Ved ak to prve, tak im povedz, ze maly ti dava zabrat a potrebujes si porobit aj svoje alebo trosku oddychnu, ze ci by nedosli pristrazit...ja mam tiez jedno dieta a zive, placlive, teraz ma obdobie vzdoru a ked nie je po jeho...muz v praci a vecer este na stavbe doraba...mam toho dost, som dakedy tiez unavena, ale mna zas nenapadaju taketo veci ze preco mi nepride pomoct alebo na navstevu...vsak ked mi treba poviem muzovi ze nech je aj on teraz pri malom alebo ked sa mu neda , dvihnem telefon a volam mame, svokre ci sa im neda...myslim, ze tym sa nik neurazi

@tatehotna prepac, ja ta nepodporim. Myslim, ze to cele prijmes, ked budes mat viac deti. Rodicov mame 20km od nas, na navstevy chodime my. A nevyzadujem, aby k name chodili. A nevyzadovala som to ani po jednom porode. Nikto mi nebol nikdy pomahat, a uz vobec nie na 3tyzdne, ale neodsudzujem to. Moja mama mala tendenciu mi pomahat, ze mi ozehli, uprace, vzdy som odmietla, ona sa uz nazehlila, a naupratovala, ked som bola so sestrou mala. Svokra pracuje v meste, kde zijeme, ale po praci ide domov, uplne chapem, ze si chce oddychnut.
Skir nerozumiem tebe. Ty si frustrovane, ale robis si to sama. Nikto od tebae nechce, aby si chodila po navstevach, ci mala vsetko tip-top spravene. Toto zmyslanie musis opustit, a bude sa ti lahsie zit. Moje deti, ako vsetky deti boli babatka, stvornozkovali, zacinali chodit, a nikdy som to nebrala ako pritaz. 5 rokov sme sa nevyspali, po druhom porode, do synovho roka som nespala nikdy viac ako vkuse 1,5 hodiny, a prezila som, a bola som s dvomi detmi. Dieta mi raz kocikovala moja mama, jedenkrat, druheho nikto, iba ja, a neplakala som, ze mam toho vela. Je to stava mysle. Ale iste, trebae pocuvat aj svoje telo. A na dietatko nie si sama. Led pride manzel z prace, sprav si hodinku pre seba.