icon

Návštevy starých rodičov poza chrbát matky

18. aug 2022

Ahojte, ako by ste sa postavili k situácii, kedy by vám svokrovci urobili doslovne peklo zo života. Nerešpektujú vás ako matku, partnerku ich syna a ponižujú aj vás aj pred dieťaťom, nedodržiavajú predpísanú striktnú diétu lekárom, ohovárajú vás, urážajú vás.

Na dieťa takáto atmosféra vzájomných “vzťahov” , neskutočného napätia a pokrytectva, nemala dobrý vplyv (dostávalo amoky hnevu po dni či chvíli tam a hádzalo sa aj týždeň potom o zem, plakalo a budilo sa zo sna so strašným plačom a nemohla som utíšiť aj 15 min).
Takže som stretávanie nateraz na nejaký čas úplne zatrhla s tÿm, že oni k nám môžu dôjsť keď chcú ( no nechodia, lebo ma nemusia a darčeky dieťaťu posielali po otcovi a to som tiež zatrhla už).
Lenže môj muž, mamičkár to vyriešil po svojom, a dieťa berie k rodičom poza môj chrbát. Klame mi PRED DIEŤAŤOM že idú na ihrisko, nedodrží ani čas večierky (ktorý je zo zdravotných dôvodov na siedmu) a potom zistím, že boli u starých rodičov.
Dieťa má 2 r. a vyslovene zamlčiava že niekde bolo, vidím že je to celé zle.
Ako by ste vec riešili vy? Alebo ak ste podobné zažili vo vzťahoch, čo pomohlo?
Bojím sa o vzťah s deťmi, že ma nebudú rešpektovať a vážiť si ma ako matku, keďže vidia ako sa ku mne správajú oni.

Ďakujem.

evica17
19. aug 2022

@kvetinka75 veď zozaciatku tam chodila aj ona a aj pred ňou na ňu kydali, aspoň podľa toho čo písala. To potom zakázala.

miadi
19. aug 2022

@jks27 ale prosim ta Moja svokra bola dominantna talianka co vsetko vedela najlepsie. Aj tak som nemala problem snou koli vnucatu vychadzat slusne. Autorka odmietla- hoci anonymous napisat jeden priklad ako jej ublizili co povedali “ zle .” Na jej osobu a este k tomu pred dietatom. Ten jeden priklad co vydedukovala zo slov dietata ked sa hralo Neviem brat vazne. Zazila som taku babku co pindala predomnou na moju mamu za jej chrbtom otca huckala bez priciny proti nej .. a vies co? Ako 10r som jej povedala ze toto pocuvat nebudem a ak to urobi este raz uz k nej nikdy nepridem, Tak hladaj ako to dopadlo,

veroniq85
19. aug 2022

Nech je pravda akakolvek ci uz na strane autorky, muza - svokrovcov alebo niekde v strede (najpravdepodobnejsie) tak otec je pred zákonom rovnaký rodič ako ty a on ked povie ze jeho dieta sa stretne s jeho rodicmi tak sa stretne a ty mozes aj policajtou na neho zavolat a aj tak bude v prave. A vyzera ze ani tvoj muz ta uz velmi nema rad tak len dufaj ze syn (alebo deti) neskonci v striedavke. A pozor tvrdenia ze "svokra hovorila to a to synovi na oslave" na ktorej si ani nebola pred súdom neobstoja. Skor budes vyzerat ty hlupo a manipulativne. A ako ti pisali uz viacere, neposobis zrovna ako mily clovek tak skus najprv od seba.

jks27
19. aug 2022

@miadi tak si mala šťastie a asi aj správnu výchovu, keď si toto dokázala v 10 rokoch, no vidíš, že dvojročné dieťa je zmanipulované už teraz, a dokonca ani vlastný otec neodporuje rodičom…veď, tak bol výchovany…neobhajujem autorku, samozrejme, podľa mna majú obe strany na tomto svoj podiel, ale ver mi, že niektorí svokrovci sú tak toxicki ľudia, že okolo seba nemajú nikoho, pretože všetci vedia, akí sú, a ostane im iba to ich dieťa, ktoré ich počúva na slovo, a tým pádom majú aj “moc” nad vnúčatami…nepoznám matku, ktorá by chcela zle svojmu dieťaťu, no poznám ľudí, ktorí chceli, aby dieťa nerešpektovali a nepočúvalo svoju matku

miadi
19. aug 2022

@jks27 Ja to vnimam skor tak ze ten 2r jej ani nevie este povedat ze niekde bol, Spinavy strapaty su len 2 slova. Ako Moj syn vie od 2r vety rozvite tvorit ale vacsinou v tom veku nevedia tak dobre komunikovat. Ani nemusi mat potrebu hovorit ze bol u babky ked vie ze by sa mamka hnevala. Take malicke dieta este tazko zmanipulovat.

autor
19. aug 2022

@jks27 ďakujem ti, vidno že chápeš že babku a deda nechcem zakázať lebo viem že by ich bolo fajn mať, žiaľ rúca sa mi kvôli ním rodina a neviem ako ďalej, lebo dohoda nie je možná. Aj napriek rokom zloby a problémov som chcela aby moje deti mali starých rodičov. Žiaľ neštítia sa ničoho ani použiť dieťa na ich manipullácie a intrigy, aby sme šli s mužom od seba.

miadi
19. aug 2022

@jks27 Ja zas poznam matky ktore su single /rozvedene a neberu ohlad na dieta ked ide o ich ego a chcu si presadit svoje aj za cenu ze to dieta uplne zbytocne vystresuju, A nemaju problem manipulovat deti proti tej ich druhej rodine. Kazda minca mà dve strany vztahy su casto komplikovane..

jks27
19. aug 2022

Najhoršie je, keď ťa nerešpektujú a nič z toho, čo žiadaš, čo sa týka diagnóz dieťaťa…keď obmedziš kontakt si za stíhačku a za zlu, ale zas ked nezasiahneš, tak dieťaťu sa môže aj niečo stat, a plus, svokrovci sú na koni…lenže očividne, u teba nič nefunguje, oni si idu svoje tak či tak…a s takými ľudmi sa jednoducho vychádzať nedá, aj ked človek chce

autor
19. aug 2022

@evica17 no žisľ je mi to ľúto práve toho chaosu v jeho hlávke. Ja sa ho vždy pýši ako bolo u babičky, čo robili a kto tam bol pekne o nich rozprávam ale vidím že dieťa príde zakríknuté, akoby vedelo že nesmie nič povedať, obhrýza si nechtíky a je ticho. Dlho som pozorovala tieto stavy a rozhodla som sa takto. Návštevy a príležitostné balenie nevplývajú nateraz dobre na moje dieťa.

ollynka
19. aug 2022

mne sťahovali ešte aj muža a mne dávali najavo, že budem na štvrtej kolaji aj s mojim dieťaťom, lebo 1. sú oni,...potom jeho bratia, ich deti a potom ja s dieťaťom,....Hádaj ako to skončilo! Manžel dostal na výber,....bud si s nimi poradíš a vysvetlíš, kde je moje a kde ich miesto,...ak si nevieš poradiť s nimi, tak rodinu ktorú si si vytvoril by si mal rešpektovať, ak nie, budem si hľadať niekoho, kto si so mnou tú rodinu vytvorí.Doslova! Žiaden zákaz návštev,..choď! ak budeš doma proti mne a proti môjmu dieťaťu niečo kydať a budeme sa hádať kôli nim, končíme ako manželia aj ako rodina. Vybral si nás, inak to nešlo! Preto viem, o čom hovoríš. Potom bol cirkus, manželovy som 2x volala záchranku, lebo mukla si nechceli pustiť, dieťa vtedy malo 1 rok, a vtedy mu bolo povedané ľudmi so záchranky, že to má on vo vlastnom záujme odstrihnúť, lebo má svoju vlastnú rodinu a že takto on nemôže žiť. Pokiaľ ich nepotrebuje, má to ukončiť s vlastnou pokrvnou rodinou. Sme 9 rokov bez nich a poviem ti že nám nechýbajú. Neviem, či je to to isté aký máš ty problém, ale niekedy treba robiť rezy aj hlboké. Bud si sadnete všetci čo si myslím, že asi nebudú chcieť, alebo s mužom a natvrdo. Ak máš kam ísť, bud pripravená na všetko ak si rozhodnutá. Bud sa podvolíš, vyriešiš,alebo niečo ukončíš.

autor
19. aug 2022

@miadi moje dieťa rozpráva už básničky z pamäte ;)

basska_b
19. aug 2022

Necitala som celu diskusiu, ktora zacala dost vyzivne, len dam na zamyslenie 2 veci:
- existuju paragrafy na to, ze stari rodicia maju pravo na styk s dietatom
- ak sa rozvediete, bude sudne upraveny styk a hadaj dvakrat, kam tvoj muz s dietatom zamieri 99% z vikendov
Toto je o komunikacii medzi vami dvoma, my na konikovi to nevyriesime. Len mozeme polutovat, ake to mas tazke...

thoughtfulweirdo
19. aug 2022

No dámy, ak by môjmu dieťaťu (a je jedno, ako malému) stará mama rozprávala veci napríklad typu "no mamka nič nevie", "mamka ti nechce dopriať", "babička ťa má radšej", "fuj, čo ti to za hnusobu uvarila", "no mamke asi šiši" a podobne, tiež by tam nechodilo. Autorka nepísala konkrétne, ale takto si predstavujem zhadzovanie a ponižovanie matky pred dieťaťom a v žiadnom prípade by som toto nedovolila. Ďalšia vec, každý, kto schválne nedodržiava diétu dieťaťa zo zdravotných dôvodov, je idiot a nie je mentálne spôsobilý byť sám s dieťaťom, hoci je to jeho vlastný otec. Môže byť, že autorka aj preháňa, ale v žiadnom prípade sa to nedá z napísaného zobrať ako zaručený fakt, lebo takýchto starých rodičov je žiaľ viac než dosť. A teda ani ja by som sa nesnažila mať dobré vzťahy s niekým, kto si naše vzájomné nezhody rieši púšťaním blbých rečí pred deťmi.

dadis
19. aug 2022

@jks27
@thoughtfulweirdo Prosim ta, akych diagnoz? Nic konkretne autorka nenapisala, len ze 1,5r dieta jedlo este mixovanu stravu. Takze ide pravdepodobne o velmi upatu matku, co riadi cely vesmir a autoritu nema ani u muza ani u jeho rodiny. A neverim ani vymyslom typu manipulacia, dieta si ohryza nechty, zly vplyv na dieta...skor verim v psychiatricku diagnozu matky

zuzi0911
19. aug 2022

Nebude,ale ono zakriknute koli tebe?Lebo vue,že s tým nesúhlasís? A bojí sa až není nejaká hádka vyvolaná?
Lebo na jednej strane sú tu svokrovci ,aké na druhej ma dieťa traumu skôr z teba...
Prečo sa hrabes na oslavu,keď vieš,že ťa neznasaju.tak usto darceky...preco silou mocou tuzis potom az ta urazaju......podka mna toto cele so synom si si vyhrotila prave ty....

jks27
19. aug 2022

@dadis a ty si čo myslíš, že ona bude s nami cudzími ľudmi preberať na konikovi diagnózu jej dieťaťa?

autor
19. aug 2022

Prepáčte táto téma naozaj nie je o diagnózach (ktoré riešime s lekármi nie na MK), ale o vzťahoch a disrešpekte. Pekný deň všetkým a ďakujem za názory.

thoughtfulweirdo
19. aug 2022

@dadis Autorka písala, že dieťa chodí po vyšetreniach, odberoch a skončilo opakovane v nemocnici, z toho vyplýva, že tam zdravotný dôvod je bez ohľadu na to, či už je uzavretá definitívna diagnóza.

ceklis
19. aug 2022

Prečo si tieto “veci” nevysvetlíš so svokrou na priamo? Si na navsteve, “urazí” alebo “poníži” ta a ty čo spravíš? Si ticho? Veď otvorím ústa a na rovinu sa jej opýtam ako to myslela. Slušne a s pokojom v hlase. Možno je len taká “rypava” povaha. Možno len skúša a testuje ako sa zachováš. Ja neviem, píšeš že ste spolu desat rokov a cely ten čas ti robí peklo zo života a ponižuje ta. Dieťa staršie ma 2 roky, to vo ste ako žili len sami s manželom predtým? Nikdy ste toto neriešili? Vzťahy s rodinou?
Nechápem vôbec… dvaja dospeli ľudia, rozhodli ste sa mat deti a neviete si nájsť priestor aby ste vyriešili takto zásadný problém?
Ak nie, tak žiť takto je ozaj len utrpenie.
Ja som so svokrou tiež nemala na ružiach ustlané keď sa narodil prvý syn… ale!!! Vydiskutovali sme si veci, ja som poľavila zo svojich prehnaných požiadaviek a pochopila som, že oni dieťa milujú a nikdy mu predsa neublizia! Keď ma dieťa akúkoľvek diagnózu a majú s tým ti tvoji svokrovci problém, daj im správu od lekára na stôl a pochopia to. Neverím, že budú spôsobovať vnukovi umyselne zdravotne problémy.
Celé mi to ozaj príde z tvojej strany ako prehnaná reakcia precitlivenej matky ovplyvnená hormónmi.
Reagujem len na to, ako vnimam spôsob tvojho písania. Afekt, zlosť a nenávisť…. Skús urobiť sama so sebou niečo, potom možno urobí aj tvoje okolie krok vpred a budete si viac medzi sebou rozumieť. Skús mediátora alebo niečo… v tvojom prípade aj psychoterapiu by som skúsila. Podľa mna máš problém ty. Vzala si si chlapa, ktorého vychovala osoba… keď milujes chlpatá, mala by si aspoň svokru nejakým spôsobom rešpektovať. Raz aj ty budes svokra, nezabudaj…. Vráti sa to viacnásobne.

dadis
19. aug 2022

@thoughtfulweirdo To vobec nevylucuje to, co som pisala

ddaassuullaa
19. aug 2022

...a vzdy sa tu najde niekto, kto ma potrebu odvratit pozornost od povodnej temy a liecit si tu svoju zvedavost po diagnoze🤐

thoughtfulweirdo
19. aug 2022

@dadis Tak sa budeme musieť zhodnúť, že sa tentokrát nezhodneme 🙂

fkata
19. aug 2022

Ak tam nechceš, tak k nim nechoď, ale neoberaj dieťa o starých rodičov a ich o vnuka. Dieťa potrebuje mať kontakt so starými rodičmi a ak Ti vyhovuje ich syn - manžel, tak prosím máj toľko úcty a neohováraj ich anonymne na MK. To Ti vadí aj na nich, ako píšeš.
Dieťa mlčí, lebo mu zakazuješ starých rodičov a takto ho učíš klamať

dadis
19. aug 2022

@ddaassuullaa No lebo z diety robi koniec sveta. Mojej dcere chyba enzym na travenie laktozy (zistene laparoskopicky)- doma dietu dodrziava, nikde inde to nesledujem. Ak by to nezistili pri vysetreni, tak o tejto "diagnoze" ani nevieme. Isla teraz na 5 dni k babke, svokre a absolutne ziadny problem, nezistovala som, co jedli, babka a diagnoze vie. Su deti skutocne chore a su matky, co zo zdravych deti robia mrzakov..pri diagnozach, co ma moja dcera je nejaka intolerancia laktozy kvapka v mori, to mi ver. Ale kto chce zvelicit, tak zvelici..

salamistka
19. aug 2022

Nuž, podľa mňa autorka skúsila už všetko a vytrpela si dosť, žiaľ druhej strane je to jedno a snažia sa bezohľadne zničiť jej rodinu, čo sa im už asi podarilo...ja z príspevku autorky cìtim čistè zùfalstvo a rezignáciu...autorka, držìm palce, aby si sa od nich dokázala v zdraví oslobodiť

evica17
19. aug 2022

@dadis no tak za to že ty svojej dcére nestrazis diétu a nič jej nie ,neznamená že aj iný to tak majú. Môže jej to aj ubližovať z dlhodobého hľadiska napriklad.

dadis
19. aug 2022

@evica17 A povies mi, prosim, ako sa strazi dieta?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pohodacka03
19. aug 2022

Ja mam skor pocit, ze autorka je zufala uz. Lutujem to dieta, nevie co si ma mysliet. Je smutne, ze ani otec dietata nezastavi svojich rodicov, aby dietatu nedavali jest co nemoze a sposobuje mu problemy. Asi len vela trpezlivosti prajem. A zobrat babku k lekarke, nech pocuje od nej co nesmie

betulinka1
19. aug 2022

Prepac co ti napisem ale podla mna tvoje dieta ta zrkadlí, takze si myslim, ze ak ma návalu hnevu, tak skor kvoli tebe. Zamysli sa ako to mozes zlepšiť ty. Tvoje dieta ma pravo na starych rodicov a opacne. To ze ty si si s nimi nesadla je problem vas dospelych. Takze aby ta tvoj muz nenastval, robi to poza chrbat. Cize opat sme pri tvojej reakcii, kde chodi okolo teba po špičkách. Dieta nie je len tvoje, je aj muzove a moze s nim ist kde chce aj ked s tym ty nesúhlasíš. Zakázať muzovi aby dieta niekam nenosil, je opat vizitka tvojho sebeckeho správania. Ja by som dieta nosila kde chcem aj keby s tym muz nesúhlasil a od neho by som očakávala, ze aj ked to vie bude ticho. Nove hracky v domacnosti by som tiez očakávala, ze nebude komentovať. Predpokladala by som, ze je dospely vie odkial su ale hadam nebude doma okolo toho robit dusno.