icon

Návštevy svokrovcov

anicka246
13. mar 2014

Ahojte žienky, mám asi taký istý problém, ako väčšina z vás.. Musím sa ale posťažovať, na manžela nechcem až tak veľmi tlačiť a s mamou som sa už rozprávala, no chcem vedieť že niesom jediná. Svokrovci väčšinou ked prídu, tak neohlásene, alebo zavolajú, že za 5 minút sme u vás... a vôbec ich ani nenapadne, že mi môžme mať aj iné plány, no proste katastrofa,. Minulý víkend mali prísť okolo pol 3, pred 12:00 klopali, MM mal ísť vonka s malým, ja som chcela vysávať, chodbu umyť atd, no jasné že som nemohla, v nedelu som chcela už oddychovať, takto sme museli v nedelu riadť, no to je len jeden príklad, keby som mala všetko písať tak je to sloh. a včera to isté manžel je chorý včera bol doma pred pol 10 ráno volali že za chvílku sme u vás malý okolo 10:00 chodí spinkať takto tu sedeli do 12tej, a keby aspoň že tak prídu na hodinku hodinku aj pol, ale aj tú sobotu o 12:00 prišli o pol 7 večer odišli, to je strašne dlho na také malé dieťa.. pol roka bude mať malý, a vždy ked sú tu tak dlho, tak mi zle spinká aj v kočíku vonka aj večer je to horšie.. ja už neviem mm ma chápe aj súhlasí vraví že mama jeho to nikdy nerobila že by k niekomu šli neohlásene že to nechápe...pri najbližšom telefonáte mi sľúbil že im to povie, tak som zvedavá že čo.. dakujem za vaše rady a skúsenosti ..

toniesomja
14. mar 2014

@eliska31 napr. my ked sme prerabali dom,tak sme automaticky nechali jeden kluč jeho rodičom, lebo kolkokrat tam šli porobiť,ked sme boli preč...svokor si nepride sam od sena,ale svokra v pohode..ona to berie akoby chodila do svojho, ona sa tam namakala,tak to tak chápe,to sa ťažšie odnauča...preto jej nemožem teraz povedať-vratťe kluče. Potom zas ked budem od nej niečo chcieť tak jej ich budem strkať?sa mi vykašle..

eliska31
14. mar 2014

@mamavera takto sme sa aj my zbavili jednej nasej rodinnej "milej" navstevy...proste ona mala predtsavu ze ked pride tak sa bude okolo nej obsakovat. A to ze my sme mali rozrobene niec, varenie alebo pratanie to ju nezaujimalo...raz som sa tak nas...la, ze som povedala, ze ked jej to nevadi nech pride do kuchyne, lebo ja potrebujem dovarit. Jeeeeeeeeeeemine to bola urazka...ze do kuchyne ma ist, ved ona je NAVSTEVA!!!! Jednoducho som sa zodvihla odisla do kuchyne, mila navsteva potom dosla...ale jasne ze vsetko ofrflala...nejaky cas neprisla...potom raz dosla, ked sme akurat mali na sebe uz kabaty, topanky a isli sme k lekarke...jej vravime, ze sorry, ale nemozeme ostat doma, lebo mame termin u lekraky...ale ked chce moze nas odprevadit k lekarke a potom spolu prideme domov...urazene sa otocila a asi 6 mesiacov neprisla 😀 😀

eliska31
14. mar 2014

@toniesomja to je ine...to chapem...aj ja som dala kluc bratovi co je davno zenaty, ale ma taku pracu ze po nocnej prespi u nas. Ale ked pride k nam tak posle sms ze ide alebo zavola...ale tak som to povodne myslela, ze su taky ze daju kluc svokrovcom a oni potom chodia jak do svojho. A vsetko prekutraju ci neni 1 cm prach a nedajboze ze nieco inak polozene bo potom 3. svetova vojna je 😀

mamavera
14. mar 2014

@toniesomja povedať vráťte kľúče je naozaj blbé, ale môžete kúpiť nový zámok - krajší, bezpečnejší, starý sa pokazil .....a sú k nemu len dva kľúče (tretí a štvrtý schované 😀 ), tie investované pachy by mi za pokoj stáli.
Baby, vy si neviete poradiť? Keby som mesiac chodila po kamarátkach, po obchodoch, bola každý deň v kine, ale doma by ma nenašli. Robte si vlastný program bez ohľadu na svokru - ak aj príde, nič sa nedeje, poďte na pol hodinku, potom idem cvičiť, kamarátke, na nákup. Snažte sa byť asertívne, ale popri tom ľudské.

klincek
14. mar 2014

@mamaverapresne si vystihla, ako to vyzera u nas 😉

eliska31
14. mar 2014

@mamavera a tak ja svokru nemam...teda skoro som mala...ale nastastie zdupkala som 😀 😀 ale to je iny pribeh....ale ona mala starsieho syna...a oni tiez dali kluce, a ona chodila k nim permanentne a vsetko skontrolovala. To som nechapala, ako to dokazu zniest. Proste ta domacnost bola pod uplnym dobrohladom. A ked som bola u nich tak kritika na ich domacnost...a ked prisli tak zase vsetko bolo OK. Cista falosnost, ale to je uz ich problem....ja ked chcem tak otvorim dvere a ked nie tak ani za toho oneho neotvorim. Proste nie som doma a hotovo!

mamavera
14. mar 2014

@eliska31 ja som to dotiahla ešte ďalej, u mňa bola susedka (bezdetná ťažko pochopí, že dieťa má svoj čas a treba ho uložiť) ja som si ľahla k nemu a podarilo sa mi zaspať 😎 😎 😎 . Kedy odišla netuším, ale doplo jej, odvtedy sa vždy pýtala, či sa mi to hodí.
Ešte mám takého bratranca, ktorý sa k nám nasáčkoval aj so ženou a štyrmi deťmi....s mojimi dvoma....no škôlka. Samozrejme bez ohlásenia. My v sobotu na jar práce okolo domu ako na kostole, prvý krát som to predýchala, druhý krát už na mne museli vidieť, že im to až tak nereže - zrovna sme maľovali - to ich ale neodradilo. Tretí krát som im na rovinu povedala, že sa mi to nehodí, že mám iný program. Odišli s dlhým nosom.

eliska31
14. mar 2014

@mamavera no to mi mame taku otcovu sesternicu co som spominala v predchadzajucom prispevku...proste nepochopi a nepochopi. A ked som vravela jej dcere, diplomaticky ze nech dohovori jej...no este my sme boli tie najhorsie. Odvtedy neriesim. Proste sa to fakt neda, ze clovek ma nieco rozrobene, alebo ide niekam a vtedy sa niekto doteperi a este ocakava ze budeme okolo neho skakat jak opicky na gumicke...ja som povedala, komu sa u nas nepaci nech nechodi a basta...ja mam rada navstevy, ale niekedy je to fakt ze moooooc

mamavera
14. mar 2014

@eliska31 no tento bratranec aj s rodinou raz odo mňa chcel, aby som s nimi išla grilovať do domu mojich rodičov!!!!, ktorí boli na dovolenke, lebo oni bývajú v byte....my sme mali vtedy čerstvo dostavané, takže okolo nášho domu tak akurát bordel a nie prístrešok s grilom. Tak som ich zrušila. Oni nemali problém poslať svoje deti hocikomu z rodiny na prázdniny. Ja som u nich bola raz v živote a keď so m bola v ich meste na školení, tak ma k nim samozrejme nevolali, ale oni sa dovalili šiesti....Mali o program postarané, ich štyri deti sa hrali s hračkami, ktoré pre nich neboli opozerané, on u nás pozeral olympiádu a mňa čerti brali, keď mi ostala všetka práca okolo domu plus kopa riadu a bordel v detskej po nich. NIE !!!! Môj voľný čas je mojím majetkom a rozhodujem si o ňom sama. A NIKDY som neriešila, či sa moja domácnosť zdá mojim návštevám dosť uprataná, moje deti mali bežne v obývačke rozložené hračky alebo urobený bunker. Na materskej som s nimi maľovala, hrala sa s plastelínou, strihali sme, piekli sme splu buchty, túlali sme sa po vonku do večera,špinavé obloky som neriešila, ani to, čo kto o mne povie. Teraz už len s nostalgiou spomínam a môžem lietať s prachovkou tri hodiny v kuse....miesto toho sedím na MK, ale mám alibi - som chorá.

eeffka
14. mar 2014

@mamavera to mas dobre...nas pozyvala svokra na 60ku svokry mojho muza sestry 😀

eliska31
14. mar 2014

Ale tak pri detoch sa to podla mna ani neda, ze ziadny prach a vsetko cistucko. To u ex-priatela co mal toho starsieho brata (inak bol to jeho bratranec, ale zamotana story) tak tam vsetko cistucko a dieta, chlapcek sa nesmel toho dotknut-hentoho...jak v cistotnej bubline a potom sa divili ze v kuse bol chorucky. Vsak neprichadzal do kontaktu s nicim, tak imunita bola riadne oslabena. Teraz nevravim ze sa mal valat v neviem akom bordelu...a kamoskina dcerka ked si sadla do pieskoviska a robili sme pieskove kolaciky ze az za usami sme mali piesok, no to bol konec sveta 😀

bronia13
14. mar 2014

ja mam problem vyrieseny, mam svokrovcov 7648km +/- od nas 😀 😎 😉 takze musia dat minimalne do predu vediet aby sme mohli ist po nich na letisko a nie 5 minut 😵 😉

ale tvoju situaciu ti nezavidim nie preto ze to robia svokrovci ale aj keby to bola moja rodina ci kamosky,mam jednu co povie ze pride len nieco hodit a stvrdne 3-4 hodiny a ja mam plno roboty doma a nemozem lebo sa jej musim venovat...aj ked idem ku sestre co byva 15 minut od nas tak jej poviem ci je to OK ci nie, ci maju plany.... ja nemam rada necakane navstevy ale to iste nerobim ja druhy...

rokkisu
14. mar 2014

Cest vynimkam, ale zial, maloktora svokra to pochopi. Vacsina sa urazi, oduje a uz je konflikt na svete. Moja svokra sa odula a uz asi pol roka nevidela vnuka. I ja som sa dost obmedzovala, ustupovala az som zacala obmedzovat i svoje dieta(spanie,krmenie a po.). povedala som si a dost. Vravim si, ze ved rozumny clovek to pochopi, ved i ona to pochopi. Opak bol pravdou. Manzel sa snazil dohovorit, ale bol u nej za blbca. Aj hlupost je dar bozi a svokra nou prekvita. Moja mama je tiez svokrou ale vzdy tvrdi, ze nechape dnesne svokry, ako neraz strpcuju zivot mladym totalnymi hlupostami, zabomysimi vojnami a pod. Moja rada?... urob si po svojom...je to vase dieta, ty si za jeho zdravy vyvoj zodpovedna, si jeho matka. Ked ma ist spat pojde spat, ked papat tak papat, ked kakat tak kakat. U deti je velmi dolezita pravidelnost a rezim. A svokra nech sa len hlupo prizera. U mna boli potreby mojho dietata prioritou, nez navsteva, ktora u nas sedela.

blue_eyes
14. mar 2014

no ja som taký problém mala zo švagrinou haha, obliekla som seba aj malú, vyšli sme z brány a zrazu sa dovalili....svokor to nemal rád /my sme s ním bývali/ a podporoval ma v tom, keď som povedala, že sorry akurát som vyšla malou von,tak buď počkáte dve hoďky kým odkočíkujem, alebo sa nabudúce ohlásite /svokor sa šúľal/ ))) a keď som bola len tehotná, tak sme mali zo svokrom také "dve naše hodinky" kedy išli telenovely..to sme si sadli, spravili papaníčko, a svet pre nás neexistoval haha...a keď sa doteperila švagrina so svokrovým synom haha bez ohlásenia, tak svokor im ani otvoriť nešiel....že on teraz so mnou kuká telku, a majú sa ohlásiť, že to sú naše dve hodinky, keď máme kľud 🙂))

fuska
14. mar 2014

Joooj, dievcence, to mi je luto, co zazivate. Ale suhlasim, ze si to musite vyriesit same, ze tych nezelanych navstevnikov proste neosvieti same od seba. Ja zboznujem mojich rodicov aj svokrovcov, aj celu mm rodinu, ktora byva v rovnakej obci ako my. V zivote by neprisli neohlaseni... To skor my ich vsetkych prepadavame - babky, prababky... Ale tak, oni sa potesia vnucikovi, upratane maju vzdy a ked nemaju co pod zub, tak proste nejeme. 😀 Ja uz sa skor tesim na to, ked sa prestahujeme do vacsieho a cela rodina k nam bude moct chodit na navstevy, obedy, a tak. 😉

stardust
14. mar 2014

@anicka246 zaval ich na neohlasenej navsteve s pracou. Pises, ze si kvoli nim nemohla upratovat...nabuduce sa im podakuj, ze prichadzaju v najvhodnejsi cas, daj im do ruk vysavac a handru na umyvanie okien. Bud budu k vam chodit na vypomoc (co by bolo velmi vyhodne, ktora z nas rada travi cas upratovanim) alebo zredukuju navstevy. Dalsia moznost, ak nemaju radi psov, poriadte si jedneho. U nas to zabralo 😀

rheia27
14. mar 2014

mm jej dal kluce, ale toto si nikdy nedovolila....doslova na nas srali kym sme nemali malu a teraz cakame druhe, tak sa snazia zlepit co nikdy nefungovalo, myslim tym vztahy a vztah k ich synovi......no ale to by bolo na dlho 🙂 poriesim to tym ze zamknem a dam kluc na sikmo do dveri
ako ma kluce aj moja mama, ale to beriem inak, plus mamina je tu stale alebo my s malou u nich kedze mam rizikove a nemozem malu dvihat, mama sa snazi ako vie, cela moja rodina ma odbremenit......inak moja mama dala kluce od ich domu aj mm ale svokra od ich mne nie, v podstate mm ma lepsi vztah s mojou mamou a celou mojou rodinou ako so svojou mamickou a svojou rodinou

lenbea
14. mar 2014

@anicka246 no to je svokrovsky syndrom. ked si si už zobrala ich syna, tak Ti to aspoň zneprijemnia. ale šak čo, ked prišli v sobotu, mala si riadiť, a ešte aj ich zapojiť. ale aj tak bud rada, ja s ňou byvam, keby chodila len na navštevy... a ked mate ine plany, tak nech muž povie, že teraz nechodte, lebo ideme preč. nech si uvedomia, že sa treba ohlasiť a treba im to stale hovoriť. a môžeš byť rada, že Ta chape a stoji za tebou

toniesomja
17. mar 2014

@mamavera ale ona príde na pol hodku,lebo ja naozaj idem cvičiť,ja jej dam najavo ked otravuje...lenže potom pride na druhý den a znovu ta istá nalada?😀

glascat
18. mar 2014

@cybulka Si múdra žena.... Dúfam, že aj ja budem taká rozumná svokra.... Ako nevesta nie som až taká dokonalá, tiež ma vytáča do neba zvonenie pri bráne bez ohlásenia a príchod dnu so slovami: Prekvapeniéééé..... Ale v poslednom čase bol prekvapený niekto iný, párkrát sme neboli doma... :o)

cybulka
18. mar 2014

@glascat nikto nie sme dokonalí a vybudovať si pekný a priateľský vzťah so svokrovcami a pritom si ochrániť súkromie je riadna drina ale keď svokrovci za to stoja, tak aj tá drina sa raz v dobrom vráti 🙂 A múdra žena si už teraz, lebo na to nekašleš. Držím palce a ďakujem za kompliment. 🙂

mirkaza
20. okt 2014

Balzám na dušu, čítanie týchto príspevkov. Ja mám svojich svokrovcov rada, ale tiež to dosť preháňajú s návštevami. Veľmi často sú dôvodom, prečo sa s manželom hádame. Keďže bývajú 60 km od nás, chodia k nám na celý deň od rána do večera.(1 - 2x do týždňa) Prednedávnom sme sa presťahovali do domu a návštevy sa zdvojnásobili. Snažia sa nám pomáhať, svokor príde a hneď sa prezlieka do pracovného aj so svokrou a idú na dvor niečo "robiť". POpritom sa povenujú deťom. Znie to ako úplne ideálne a ja vyzerám ako totálny nevďačník, ale na oplátku varím, obsluhujem a - nemám súkromie. To je asi to, čo mi chýba najviac. POkiaľ som doma sama s deťmi, robím tak, ako mi vyhovuje. Deti pospia a sadnem si, vypijem si kávu a prečítam knižku alebo pozriem net - normálna psychohygiena. Pokiaľ tu mám svokrovcov, nemám chvíľku pre seba. Stále mám dojem, že ma niekto sleduje, mám výčitky, ak si idem robiť niečo, čo ja považujem za dôležité. A obsluhujem od rána, do večera. Manžel im nič nepovie a ja tiež nie som príliš asertívna. Obaja sú na dôchodku, času majú na rozdávanie a doma sa jednoducho nudia, tak sú radšej tu. Je to veľmi únavné.

zadananana
20. okt 2014

@toniesomja nemusíš sedieť u nich každý deň.Nasaď sa u nich v nedeľu na obed aj s celou rodinou.Potom ďalšiu , ďalšiu ,až im to začne liezť na nervy.Aký požičaj, taký vráť.

nyusika
20. okt 2014

baby, ale vas to asi bavi, takto si nechat (s prepacenim) srat na hlavu.
Chronickym prepadavacom treba SLUSNE, ale dorazne povedat, ze na navstevu sa treba vopred ohasit.
A neustupit. Bodka. Ziadne take, ze im budete denno denne skakat okolo zadkov.
Jasne, ze si to dovolia, ked im to vy dovolite...oni mozno ani len netusia, ze vam to vadi !
A to, ze sa ofucia a nedajboze zanevru na svojich vnukov...ved to je ICH problem, nie vas.
dolezite je, aby ste s vasimi partnermi mali na tento problem rovnaky nazor.

natalym
10. nov 2015

A čo by ste baby povedali na to, keby Vám muž na neohlásenú návštevu svokrovcov povie: ,, Sú to moji rodičia, tak môžu prísť hocikedy.........,,

loginexistuje
10. nov 2015

@natalym u teba by som povedala ok ale tak tvoji rodiciastraraj sa ty nakup zo svojho pohosti a uprac ja idem na prechadzku

natalym
10. nov 2015

@mirkaza No veď toto a Ty obsluhuj, ale oni ti predsa pomáhajú, nie..................

natalym
10. nov 2015

@loginexistuje Hej to aj mňa napadlo. Ďík za radu.

timea7
10. nov 2015

@natalym ja by som mu na to povedala, že ak sú to slušní ľudia, tak sa popredu ohlásia, ak sú to burani, tak prídu naozaj hocikedy, pridávam sa k názoru - OK, sú to tvoji rodičia, postaraj sa o nich, mám už iný program, idem s kamarátkou do kina a potom na kávu.

natalym
10. nov 2015

@timea7 No možno sa aj ohlásili, ale ich synáčik mi to zabudol oznámiť a mňa to nasralo, tak mi povedal takúto somarinu. Ja len, že či som normálna, keď podľa mňa je normálne sa ohlásiť.