icon

Návštevy u rodičov a svokrovcov

14. aug 2025

Ahojte riešite niekto podobný problém? Muž ma dosť náročnú prácu, pár dni z mesiaca cestuje na sluzobky do okolitých krajín. Občas mu vyjde aj cesta na 1-2 týždne. Ja som na rodičovskej, máme dve deti (3,5r a 1r). Starší do škôlky nechodí, vlani ho nevzali. No a keď je manžel preč, chodíme na tých pár dní k mojim rodičom. Mam tam celu rodinu - súrodencov, sesternice, kamarátky z detstva, susedy. Cítim sa tam dobre a okrem toho celá moja rodina nám pomáha najviac ako sa dá. No lenze svokrovci to vnímajú ako krivdu že k ním chodím s deťmi menej. Vôbec tam nemám čo robiť, cez týždeň sú v práci, keď tam idem, musim baliť tri kufre keďže žiadne veci, hračky u nich nemáme. Nie je pravda že tam vôbec nechodíme, ale zastavíme sa tam tak na dva dni, no u našich som týždeň. Svokra to berie osobne, nie je s tým uzrozumená. Problém s ňou nemám, no pre mňa je uplne normálne chodiť do rodičovského domu kde som prežila väčšinu svojho života. Nebaví ma počítať dni kedy a koľko som u koho. Ale už sa sama seba pýtam, či to robím dobre.

michaelam2
15. aug 2025
@natalka13

@michaelam2 aj keby tam chodil s detmi bude mamickar neschopak sam sa postarat o deti - hodi ich mamicke, mamicka navari....ked to robi zena - chuda potrebuje vypnut oddychnut si, ced muz je prec, na vsetko je sama....

@natalka13 nesuhlasim, nestretla som sa s tym ze by za mamickara niekto oznacoval niekoho kto vezme deti k starym rodicom.

lenka.25
15. aug 2025

Toto by som vôbec neriešila . Je to moja mama / rodičia , vždy budú mat u mna prednosť pred mužovou mamou . Nepeciem keby ste všetci ako rodina chodili iba k vašim , to už by mohla byt zduta , ale keď ty si sama s doma s deťmi , je prirodzene , že ideš za mamou , veď to je tvoj druhy domov .

majlo1234
15. aug 2025
@michaelam2

@natalka13 nesuhlasim, nestretla som sa s tym ze by za mamickara niekto oznacoval niekoho kto vezme deti k starym rodicom.

@michaelam2 presne, pre normalnu zenu matku je to obrovska vyhoda. Nech aj tyzden su tam(co u nas su🤣🫣)

domkakvet
15. aug 2025

@anonym_autor rob ako ti to vyhovuje, svokra nie je tvoja mama.

anonym_8a188d
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_8a188d narovnako? Moji rodičia sú pri mne 30 rokov, pomáhajú mi, mam u nich zázemie.. svokru poznám necelých 5 rokov, nemám tam nič a robí aj 6 dni v týždni, takže cez deň sa vidíme malo

@anonym_autor Jasné, že narovnako.
Svokru poznáš 5 rokov, preto s ňou majú byť jej vlastné vnúčatá menej? To nedáva zmysel

majlo1234
15. aug 2025
@anonym_8a188d

@anonym_autor Jasné, že narovnako.
Svokru poznáš 5 rokov, preto s ňou majú byť jej vlastné vnúčatá menej? To nedáva zmysel

@anonym_8a188d ale svokra ma syna, ktoreho povinnostou je vodit vnucata k nej. Co s tym ma nevesta?

anonym_8a188d
15. aug 2025
@majlo1234

@anonym_8a188d ale svokra ma syna, ktoreho povinnostou je vodit vnucata k nej. Co s tym ma nevesta?

@majlo1234 Nerozumiem tomu deleniu, teraz sú jedna rodina.
Kľudne môže ísť nevesta bez ich syna, keď on nemá čas. Môžu prísť aj svokrovci k nim.
Deti sú malé, vytvárajú si vzťah so starými rodičmi, preto by s nimi mali byť rovnako.

anonym_28bfaa
15. aug 2025
@anonym_8a188d

Kľudne môže ísť nevesta bez ich syna, keď on nemá čas. Môžu prísť aj svokrovci k nim.
Deti sú malé, vytvárajú si vzťah so starými rodičmi, preto by s nimi mali byť rovnako.

@anonym_8a188d mňa moja svokra nikdy nezavolala ku nim, keď som bola na materskej. Keď mala dovolenku , ani som nevedela... Tiež som počúvala výčitky, že cez deň idem k rodičom. Ja som mala navarené, upratané a áno išla som k rodičom, nie každý deň. To ako som naložila s voľným časom bola moja vec. Môjho manžela nebavilo chodiť k mojim rodičom a preto mňa nebral k jeho rodičom... Samozrejme bábätko som mu k mame nedala, keďže ani jeden poriadne nevedel, ako sa majú k nemu ,,správať,,

minenkaa
15. aug 2025
@anonym_8a188d

@anonym_8a188d su jedna rodina chlap ,zena a ich deti ,zena ma svoju stranu rodiny a muz svoju stranu rodiny
Prečo ma zena chodiť na návštevu k svokrovcom ,ak jej je lepšie u rodičov a hlavne je tam druhý domov a nie je sama ,čo v tomto prípade u svokrovcov je
Svokrovci naozaj vo veľa prípadoch ostanú len vyženena časť rodiny a nie rodina

anonym_8a188d
15. aug 2025
@minenkaa

@anonym_8a188d su jedna rodina chlap ,zena a ich deti ,zena ma svoju stranu rodiny a muz svoju stranu rodiny
Prečo ma zena chodiť na návštevu k svokrovcom ,ak jej je lepšie u rodičov a hlavne je tam druhý domov a nie je sama ,čo v tomto prípade u svokrovcov je
Svokrovci naozaj vo veľa prípadoch ostanú len vyženena časť rodiny a nie rodina

@minenkaa čiže deti majú vnímať rodičov otca ako niečo menej, lebo sú len vyženená rodina

minenkaa
15. aug 2025
@anonym_8a188d

@minenkaa čiže deti majú vnímať rodičov otca ako niečo menej, lebo sú len vyženená rodina

@anonym_8a188d deti?kto tu puse o deťoch,pre deti sú predsa obe strany to iste,stari rodicia

minenkaa
15. aug 2025
@anonym_8a188d

@anonym_8a188d a písala som o svokrovcov nie o rodičoch ,chlapa-otca

detskytovar
15. aug 2025

Toto ma trošku "desí", ako matku synov, že k takémuto niečomu môže dojisť. Hoci, samozrejme, to chápem, je to prirodzené, že nevesta radšej ide za svojou mamou, do svojej rodiny a domu, kde vyrastala. Ale čo tak prekročiť hranice svojho pohodlia? Nájisť si cestu aj k svokre, ako mame tvojho manžela a babičke detí? ja nemám dcéru, zatiaľ ani nevestu, ale občas nad tým rozmýšľam.. že aké by bolo fajn mať dobrý vzťah s nevestou, a ako sa budem snažiť byť dobrou svokrou.. hoci mi je jasné, že mama je mama. Ale možno to chce iba čas, že to príde až rokmi nejak prirodzene, neviem..

autor
15. aug 2025
@detskytovar

Toto ma trošku "desí", ako matku synov, že k takémuto niečomu môže dojisť. Hoci, samozrejme, to chápem, je to prirodzené, že nevesta radšej ide za svojou mamou, do svojej rodiny a domu, kde vyrastala. Ale čo tak prekročiť hranice svojho pohodlia? Nájisť si cestu aj k svokre, ako mame tvojho manžela a babičke detí? ja nemám dcéru, zatiaľ ani nevestu, ale občas nad tým rozmýšľam.. že aké by bolo fajn mať dobrý vzťah s nevestou, a ako sa budem snažiť byť dobrou svokrou.. hoci mi je jasné, že mama je mama. Ale možno to chce iba čas, že to príde až rokmi nejak prirodzene, neviem..

@detskytovar ale veď ja ich nevynechavam.. len proste viac času trávime u mojich rodičov.. so svokrovcami nemám žiadny problém, ale zároveň ich dom nie je pre mňa domov, kde ma niečo viaže.. nemám tam nikoho, nemám tam čo robiť, nemáme tam nič po materiálnej stránke.. ja k ním aj tak chodím, pointa je, že menej často ako k mojim rodičom

detskytovar
15. aug 2025
@anonym_autor

@detskytovar ale veď ja ich nevynechavam.. len proste viac času trávime u mojich rodičov.. so svokrovcami nemám žiadny problém, ale zároveň ich dom nie je pre mňa domov, kde ma niečo viaže.. nemám tam nikoho, nemám tam čo robiť, nemáme tam nič po materiálnej stránke.. ja k ním aj tak chodím, pointa je, že menej často ako k mojim rodičom

@anonym_autor ja to chápem

autor
15. aug 2025
@anonym_8a188d

@anonym_8a188d ale veď ja k svokrovcom chodím, akurat že svokre vadí, že u rodičov som týždeň a u svokrovcov dva dni alebo víkend.. o nič ich neochudobnujem, u nás sú kedykoľvek vítaní, môj muž môže hocikedy vziať deti k ním.. toto nie je o tom, že sa s nimi nevidíme alebo že ich ignorujem..

evcagabi
15. aug 2025
@anonym_8a188d

@anonym_8a188d a syn ide k svokre s detmi sam ? Pochybujem

majlo1234
15. aug 2025
@anonym_8a188d

@anonym_8a188d no poviem ako to je u nas. Mna by to v zivote nenapadlo sa trepat s detmi ku svokre. Pravdou je, ze moj manzel tam chodi pravidelne s detmi. A ak by bola situacia, ze je dlhodobo odcestovany, asi by som sla na slusnu mavstevu obcas. Ale ani by ma nenapadlo tam ostavat rovnako dlhy cas ako napriklad u mojej mamy🤣

janetinka27
15. aug 2025

@anonym_autor ahoj, vobec nad tym neuvazuj, nenechaj si vtlacat do hlavy tuto logiku.nech svokrovci pridu k vam ak sa im zda ze ste spolu menej.
Mojich rodicov som mala v meste, svokrovcov 2 hodiny autom.dochadzali sme k svokrovcom casto, kazde 2-3 tyzdne, stale som pocuvala ako tam chodime malo.uz pocas chodenia s muzom som tam chodila kazdy druhy vikend, muz zas na oplatku k nam,nebavil ma po svadbe uz zivot so zbalenym kufrom,na cestach,bez auta cesta trvala aj 5-7 hodin,niekolko prestupov
A ani to nestacilo,stale to bolo malo.
Ja som uz mala nervy,ked som chcela ist k nasim, taketo dohadovacky kolko dni u koho som bola.
Potom nahle zomrel moj otec a ja som lutovala kazdu prilezitost,kedy som k nasim nesla lebo som bola uz zmagorena,ze k nasim chodim viac.

nelili1978
16. aug 2025

@anonym_autor logicky sa cítiš najlepšie u svojich. Nikdy ti svokrovci nebudú takí blízki ako rodičia. Takisto svokra bude vždy uprednostňovať dcéru a jej deti pred nevestou a jej deťmi. Toto mne nikto nevyvrati

anonym_ce8cb4
16. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_8a188d narovnako? Moji rodičia sú pri mne 30 rokov, pomáhajú mi, mam u nich zázemie.. svokru poznám necelých 5 rokov, nemám tam nič a robí aj 6 dni v týždni, takže cez deň sa vidíme malo

@anonym_autor Aj my to máme tak. S deťmi som často u mojich rodičov a svokrovci sú zato nahnevaní. Žiaľ, tam sa pije, dnu sa fajčí, sú vnútri psy, mačka. Za mňa - cítim sa tam fakt zle. Muž to chápe a akceptuje, že tam s deťmi chodíme len sporadicky. Ako žijeme spolu, tak vidí, že sa dá žiť aj inak, spočiatku nechápal prečo mi vadia psy dnu, cigarety všade (fajčí sa všade v dome okrem obývačky). Svokrovci to ale nechápu, pre jich som fajnová. Argument, že ich vnuk je astmatik a nemôže byť tam, kde sa fajčí a sú dnu psy a mačka je im na smiech.
Môj záver? Absolútne nie si povinná byť u nich rovnako často ako u rodiny, kde sa cítite dobre a mate tam vytvorené podmienky na fungovanie 🙂

lavender94
Autor odpoveď zmazal
lavender94
16. aug 2025

Je to úplne prirodzené, že ides niekam kde si doma. Tie čo tu argumentujete, že aj svokra ma pravo na vnúčatá, si uvedomte, že narodením deti sa zo žien nestávajú len matky, ktoré všetko musia podriadiť svojim deťom. Su to stále autonómne osobnosti ktoré maju svoje potreby. To akože po narodení deti sa chodi k rodičom už len na to aby videli vnúčatá? Ona už nie je ich dcéra a nemá podľa vás potrebu kontaktu s rodinou? Je logické že nepotrebuje vidieť rovnako často svokru ako vlastnú mamu. Akože aj keby ta svokra bola najlepšia na svete, stále sa nikdy nedostane na úroveň vlastnej matky, pretože je to skratka cudzia žena, s ktorou su spojené len nepriamo. Tieto návštevy by mal iniciovať muž predsa je to jeho mama. Prečo by sa nevesta mala nejak proaktívne starať o to aby bola svokra nebola diskriminovaná, keď sa o to nestará jej vlastne dieťa?

senta_sofia
16. aug 2025

@anonym_autor uplne normalne, ze ides k svojim rodicom, kde mas zazemie a ludi, ktori su ti blizki. To, ze oni v tom hladaju nieco ine, nedajboze zle, je ich problem.

44janica44
16. aug 2025

Robím to tak isto... naši bývajú ďalej, deti su tam zvyknuté mame tam zázemie, aj oblecko a hračky.
Svokrovci su rozvedeni. Deti mi doteraz strážil keď som potrebovala iba svokor,l (byva v malom byte takže rlram iba na návštevu par hodin) svokru sme prosili 3x o strazenie nikdy nemohla tak uz to nerobím. Býva v dome 5 km od nás keď chce ísť k nam na návštevu ju muž aj dovezie aj odvezie lebo je jej "ťažko " ísť 5 km busom, radšej si zavolá taxi. Strašne je pohodlná a aj jej dom tak vyzerá... prach, tráva do pol lytiek, pleseň v rohoch...necítim sa tam príjemné ani na hodinovej návšteve nieto aby sme tam spali.

lenkakamen
16. aug 2025

@anonym_autor je to úplne normálne..mama je mama... aj mňa to čaká budem mať raz dve nevesty ak sa dožijem a snáď mi neprepne a budem to chápať😄

eva8
17. aug 2025

Pozvi svokru k vam aspon na vikend, ked je manzel prec.

detskytovar
17. aug 2025
@lenkakamen

@anonym_autor je to úplne normálne..mama je mama... aj mňa to čaká budem mať raz dve nevesty ak sa dožijem a snáď mi neprepne a budem to chápať😄

@lenkakamen je to normálne. Ale potom nie je aj celkom fér, že vnúčatá môžu mať hlbší vzťah s babkou od mamy.. hoci, čo ja viem aké to je, zatiaľ vnúčatá nemám a ja som v detstve mala iba jednu babku a naše deti nemajú ani jednu. Tak to snáď nejak pochopíme 😀

tiezjedna
17. aug 2025

jediný problém je tvoja trochu vzťahovačná svokra...

luccija
17. aug 2025

Je úplne samozrejmé, že doma je doma.Nepoznam ženu, ktorá má dobrý vzťah s mamou a chodí viac k svokre jedine, že ju má blizsie