Návštevy - veľa detí pokope
Ahojte. Poslednu dobu mi velmi vadia navstevy u nas doma. Vzdy mam po nich vycitky svedomia voci synovi (2,5 roka)
Ide o to, ze moji surodenci uz maju deti vacsie. Medzi mojim synom a nimi je rozdiel 3 a viac rokov. V podstate deti uz samostatne, vedia sa medzi sebou normalne zahrat. Jasne ze moj syn nie je ich vekova kategoria na hranie a oni sa mu ani nevedia/nechcu prisposobit. Ja to chapem, je to normalne, su to deti... Ich rodičia su v podstate radi, ze maju aspon na navsteve od deti pokoj, lebo sa hraju. Lenze moj syn len tak beha okolo nich, je velmi rad z prítomnosti deti, chce sa hrat s nimi, radost obcas prejavuje pistanim ale to potom kazdu chvilu pride nejake ine dieta sa stazovat, ze on mi zobral toto hento, on nam kazi drahu, chytaju sa za usi ked zapisti a podobne. Lenze tie deti si nedaju vysvetliť, ze on je napriklad este taky neohrabany, ze obcas nieco nechtiac pokazi, alebo rozhadze, ze aj ked zoberie nejaku vec, tak si ju chce len pozriet a vrati nazad. Nezastavam sa syna, aby to tak nevyznelo, ucim ho ze hracky sa poziciavaju, ze si musi pekne vypytat atd. Lenze takto to je celu navstevu a potom som uz z toho nesvoja, ze niekedy zbytocne kricim na syna ani za to nemoze 😞 potom je aj on z toho nervozny, zacne byt zly a vlastne sa to obrati proti mne a pripadam si ako neschopna matka co nevie zvladnut syna. Este moja najstarsia sestra je taka, ze to zhodnoti, ze toto moje deti nerobili alebo tak... neviem ako z tejto situacie vyjst, tak aby som nemusela obmedzit navstevy, co by som nerada.
@kitycat ja by som aj bola najradsej keby sa hral on pri nas a starsie deti nech sa hraju same, vzdy mu aj donesiem hracky ku nam, ale on proste chce byt pri detoch, ved je cely nadseny keď k nam pridu. Nemôžem ale sediet cely cas pri nich a dozerať na ne a navstevu nechat tak. Potom ma to ale mrzi, ze on je taky priatelsky ku deťom a oni nemaju pre neho ziadne pochopenie, len chodia a stazuju sa.
pre rodica toho odstrkovaneho dietata je toto tazke, ale tie starsie deti nebavi sa zaoberat s krpcom. Niektore dievcata maju vztah k malym detom, ale u vas v rodine su starsie deti asi v particke a tvoj syn ich nebavi. Neurobis s tym nic, jednoducho si vekovo nesedia...
Vyzera to pre teba neprijemne, ale tvoj syn sa otuka a nauci zvladat frustraciu.
Nedá sa to vyriešiť tak, že by si vzala neter, synovca k vám po jednom? Nie viacerí naraz? Potom sa možno pohrá aj s tvojim synom, alebo vy všetci 3 ja, nemusíš sa venovať niekomu na gauči.
Moja sestra má 22 a 11 r deti, ja 1 a 3.5 ročné, takže niekedy nás príde pozrieť len synovec a pohrá sa s nimi a teraz len neter. Tiež som si ich bravala osobitne lebo sa tam nedal nijako zosúladiť program. 10 rokov rozdiel bol veľký.
Ja to mavam podobne vacsinou sa malemu venuje niekto z dospelych a striedame sa pri nom v miestnosti kde su ine deti a je spokojny alebo pri ostatnych dospelych ho ja zabavim bud vyplnanim casopisu lepenim a podobne co ho velmi bavi a tak sa ani netaha inde
Vies co, najlepsie to riesi moja svagrina. Ma 3deti a ta svojmu najmensiemu nikdy nic nepovedala a beda ked mu niekto starsi nieco zobral, to si ten starsi od nej zlizol. A ten jej najmensi mohol vsetko zburat vsetky hracky zobrat, ona si ho ani nevsimla. Ked sa starsie dosli stazovat tak odpoved bola "on je este maly, ty si starsi ty mas mat rozum" ...mozno by si mohla zvolnit, a syna tolko nesledovat a nenapominat ci kricat. Je najmensi tak nech starsi davaju pozor na neho. Nebudes predsa terorizovat 2.5r decko lebo sa nevie hrat ako starsie deti.
A tvoja sestra uz zabudla co jej deti ako male robili. Tak by som sa len usmiala "ved on sa nauci ked podrastie".
No vieš, ja keď som mala deti takého veku..tak buď muž alebo ja, sme boli s ním a s deťmi a organizovali zábavu. A potom aj ostatné deti aj tie naše boli zapojene
Chapem to dobre, ze cudzie deti pridu k vam na navstevu. Hraju sa v izbe tvojho dietata s jeho hrackami. A ked sa aj on chce hrat primerane k jeho veku, tak sa chodia stazovat ze ich obtazuje a rusi?
Úplne akokeby si opisovala môj prípad a ešte keď mi každý začne hovoriť a on je taký a on je taký však ale predsa je to malé dieťa a tiež potom začnem na neho kričať a je mi to strašné ľúto môj ma dva roky
Nekrič na svoje dieťa. Fakt je na to ešte malý.
Občas ich nechaj aby sa otukali, občas im pomôž v hre. Staršej sestre povedz, že po prvé si to už nepamätá, ale to bolo a po druhé ty si v inej situácii ako ona lebo ty si vtedy deti nemala v takom veku ako to je teraz.
tak nech sa s nim zahra muz alebo iny dospelak kym ty sa budes venovat ostatnym.... my to tak mame, s mladsimi sa pohra muz alebo niekto iny z dospelych, ja poobsluhujem a pokecam... potom sa vymenime alebo zoberieme maleho k sebe, k dospelakom na chvilku, proste v klude a pohode, netreba byt nervozny a riesit krikom.... ja nesedim vkuse pri navsteve, zoberieme lego a sadnem si na zem s malym a skladame si a popritom aj kecam s ostatnymi.
Tak pri takom malom dieťati by mal byt jeden z rodičov a dohliadať, aby nekazil hru starším a aj oni rešpektovali, ze je malý a ešte niektoré veci nevie. Ten dospelý to musí trochu moderovať, nie len sedieť na gauči v obývačke a sťažovať sa, že tie staršie deti mu nerobia babysitting, lebo presne to ty od nich v podstate očakávas.
@sidicek ale chapes ze to je u zakladatelky doma. Ty jej pises, aby si korigovala syna vo vlastnej detskej izbe, a aby sa prisposoboval navsteve, ktora sa hra s jeho hrackami.
@kittykat22 ale ved to nie su cudzie deti ale deti jej surodencov, cize bratranci a sesternice
Povedala by som, že chce sa s vami hrať, teší sa, že ste tu, sú to aj jeho hračky a jeho izba. Môj starší 5r sa vie hrať s menšími deťmi. Aj tých starších treba učiť tolerancii. Alebo skrátka byť pri deťoch a hotovo. Sestra nie je prezidentka USA, kávu si vypije aj v detskej.
@kitycat bez rozdielu, su na navsteve.
nerieš že piští alebo im pokazí hru - treba deckám povedať že on malý a chce sa s nimi hrať....na malého nekrič, nechaj ho nech sa baví ako vie(že im kazí hru)....oni sú na návšteve, oni musia rešpektovať že hračky sú jeho...a že piští, no každé dieťa v jeho veku bude pišťať keď vidí že niekto si zapcháva uši - berie to ako hru🙂
Nerieš to, je to normálne správanie, taký proces socializácie, ktoré by si mali deti vyriešiť samé. A takto im to treba aj povedať, ked prídu žalovať.
Kedysi, ked bolo v rodinách viac detí a hrali sa spolu vonku v partiách, sa deti vedeli hrať spolu aj staršie, mladšie ... teraz sú všade jedno-dve deti a už sa to narušilo, nevedia spolu existovať. Práve preto sú taketo rodinné stretnutia dôležité a treba ich len usmerniť, aby si neublížili. ostatné si musia vyriešiť spolu.
Ze toto moje deti nerobili "milujem" tuto vetu. Ale robili,len zabudli. Skor by mali ucit statsie deti,aby ho respektovali,ale to,co opisujes je uplne normalne,netrap sa tym. Deti sa stazuju jeden na druheho. Neviem,preco na syna kricis. Tym,ze je s vacsimi detmi,uci sa od nich,odkukava. Za taky rok sa lepsie vyhraju.
@kittykat22 vidim este jeden problem a to ten, ze vsetci dospeli si chcu vypit kavu bez deti 😒 Su to deti na navsteve...ani tie starsie este nemusia mat tolko pochopenia...ma to usmernit dospely..a je jedno u koho su na navsteve. Je to najblizsia rodina tak by sa mali dohodnut a vystriedat sa
Ked je autorka na navsteve u ineho zo surodencov tiez nechaju deti aby sa hrali same?
@kitycat v tomto sa nezhodneme. Deti su na navsteve, a este su starsie. Mali by sa usmernovat starsie deti, nech sa pekne hraju s mensim chlapcekom. Ved oni vyhadzuju dieta z jeho vlastnej izby ked sa hraju s jeho hrackami. To ti pride v poriadku? .... Mne nie 🙄 Autorka je super trpezliva, a snazi sa vsetkym vychadzat v ustrety na ukor seba aj svojho syna. Mala by sa zastat syna ako pred dospelymi tak pred detmi.
@kittykat22 myslim, ze problem je ten, ze s detmi niekto nie je v izbe, ze deti chodia za rodicmi do obyvacky si postazovat jeden na druheho. Na tom by sme sa snad zhodli? 🙂
@kitycat no, mozno nieco ... my sme mali vzdy tie deti v obyvacke. Doniesli si hracky a uz sme ich komandovali od kavy 😅 Ale postoj, ze cudzie deti sa stazuju na pravoplatneho majitela izby a hraciek - cez to nejde vlak (len aby bolo jasne 😀)
Môj syn keď mal asi 3 r, dostal od dvoch bratrancov na návšteve nakladačku😂😂😂, lebo im bral hračky, chalani sú o rok mladší, ale boli zohrani, lebo bývali u mojich rodičov a spolu vyrastali.
On len stal a plakal, vôbec nevedel na to reagovať- nezažil to!
Potom sa oťukal a tiež di vybojoval svoje, my to neriešime, patry to k životu, až keď je zle, tak ich zmalujeme my rodičia 🤣🤣.
Pri 2,5 ročnom by som este tu hru korigovala ja, cize s detmi v detskej. My sice mame deti vekovo blizsie ku sebe, ale ked pride svagrina, tak normalne vsetky deti su v miestnosti s nami, aj ked tie starsir by sa vedeli pohrat same.
ja by som im povedala, aby sa pekne hrali aj s tvojím synčekom, oni sú starší, mali by mať prenho trochu pochopenia, ja mám tiež veľké vekové rozdiely medzi deťmi, aj k sestre chodíme a dokážu sa zahrať všetci spolu, staršie deti dozerajú na mladšie, nikto nechodí žalovať, riešia si všetko medzi sebou, ja na tvojom mieste by som prišla do detskej izby na začiatku hry a sledovala, ako sa hrajú, starším vysvetlila, že malý ešte úplne nechápe ich hru, ale že chce byť s nimi, aby aj jeho trochu zapojili do hry
@kittykat22 áno a je jedno u koho v dome to je, malé dieťa sa nenecháva napospas, treba to moderovať, vysvetľovať, dohliadať nie len sedieť na gauči a hucat po deťoch. V čase návštevy sú hračky všetkých, ci ako si to predstavuješ, ze si deti majú nosiť vlastne?
@sidicek hracky patria tomu, koho je to izba. Ostatne deti sa s nim mozu pohrat alebo si ich pozicat. Hracky vsetkych su v skolke - nie na navsteve. Ale take, ze si navsteva zoberie hracky a odsunie dieta ktoremu patria - tak to by fakt neslo. To ked ja k tebe pridem na kavu a zoberiem si svoju mamu, bude v poriadku ze ti poviem, aby si isla varit do kuchyne a neotravovala nas, pretoze ty nam nerozumies? A este ta zjebem ze kava je hnusna, ze ty si nikdy dobru nevedela robit 😀 (ako autorke povedala sestra, ze si nevie dieta vychovat 😀) Myslim, ze to by bolo prvy a posledny krat co by som u teba kavu pila.
Vždy sme sa ako najstarší pri spôsobovali tým mladším a áno aj som mladším bratrancom robila program kým sa dospeláci bavili v obývačke.
Viem si predstaviť akú som z toho mala "radosť" ale tak to bolo. Doteraz radi spomíname co sme sa navyvadzali.

Aj tie vacsie deti su este stale deti ako si poznamenala... tvoj maly sa aspon rychlejsie otuka a bude priebojnejsi
my sme v rodine bratranci a sesternice vekovy rozdiel medzi najstasim a najmladsim 8 rokov...casom sme sa spolu hrali uplne vsetci
tak malemu dietatu sa mas najviac venovat ty, nie ho hodit na krk detskej navsteve