icon

Neakceptovanie starými rodičmi

jahodova01
21. nov 2022

Dobrý deň, ako prosím slušne komunikovať so svokrovcami problém ohľadne neprimeraného nakupovania hračiek a oblečenia pre deti?
Máme 4 deti od 8 po 1 rok. Vždy keď niektoré z nich oslavuje sviatok a pozveme na oslavu svokrovcov, donesú dary aj zvyšným trom, napriek tomu že oni sviatok nemajú. Trvá to už dobrých 6 rokov odkedy teda máme detí viac.. najprv to boli drobnosti, že nejaká čokoládka, sponky, ale teraz je to už neúnosné, jednak čo sa týka množstva vecí ktoré si tie deti vôbec už nevážia, lebo ich majú prebytok - raz za pol roka to normálne musíme triediť a darujeme ďalej, ale podstata problému ktorý ma veľmi trápi je, že deti už autopmaticky od nich čakajú čo im prinesú. keď má niekto z nich sviatok, vôbec sa nevedia tešiť z toho svojho súrodenca že oslavuje a teda dopriať darček jemu, lebo automaticky vedia že svokrovci podonášajú rovnako aj im.
Komunikovali sme to niekoľkokrát. Vždy dostaneme odpoveď že sa nemame do toho starať, že je to ich vec, že oni si ich môžu rozmaznávať, že im to tiež robili ich rodičia keď mali malé deti.
Je mi z toho smutno. Sú to dobrí ľudia, vždy ochotní pomôcť s čím môžu, mám ich rada ale toto ma dlhodobo trápi, neviem to v sebe spracovať pretože akákoľvek snaha o komunikáciu sa skončí ignoráciou mojich a manželovych prosieb. Trápi ma to kôli mojim deťom, ktoré nechcem vychováva´t týmto štýlom, nepáči s ami množstvo hračiek ktoré majú a ktoré si nedokážu vážiť, som smutná z toho že keď babka a dedko majú prísť netešia sa na nich preto že s nimi strávia čas, ale preto lebo vedia že im donesú darčeky ktoré na druhý deń už budu zahodené v kúte. Pri štyroch deťoch a frekvencií menín a narodenín ktoré tu oslavujeme takmer každý mesiac niekto je to už neúnosné za tie roky a neviem si s tým dať rady.
ďakujem za každú radu, opakujem nechcem rozbroje v rodine, sú to dobrí ľudia a mám ich rada len toto ma dlhodobo trápi a už neviem ako ďalej.

Strana
z3
evica17
21. nov 2022

@jahodova01 tak stále ,stále opakovať a keď nedonesu,iba jednému tak vyzdvihnúť to ,aj svokru pochváliť a aj pre nimi nahlas povedať deťom,že jej deti,ideme pozrieť čo dostala Anička na narodeniny. Jeej,Anička,my sa tak tešíme s tebou, pod ,zavolaj babku,dedka nech sa s tebou zahrajú. Možno pochopia takýmto spôsobom. A keď donesú všetkým,zas svokre vysvetliť. Že pozrite,tie deti sa z toho už ani netešia,iba očakávajú čo dostanú,a netešia sa s anickou ,že oslavuje a Anička sa ani necíti n svoje narodeniny špeciálne

bluka2
21. nov 2022

@nyusika sorry, ale riešiť čo s vecami po 4 deťoch, to môže byť 1 full time job. Neviem, kde by mala matka 4 deti od 1 po 8 rokov nájsť na to čas. Hovorím len podľa seba, 2 deti a to žiadny taký problém ani nemám a kupujeme pomenej a aj tak to zaberie kopec času nájsť niekoho, kto ešte naše veci využije a ocení (keď nechceš do kosa dať)

janewithane
21. nov 2022

@jahodova01 autorka drzim palce.. Musi to byt náročné, mne to pride ako ta symbolika pohara vody, ktory sice nie je ťažký ale ak ho mas drzat cely den, mesiac rok tak je sakra ťažký a stoji ta to extremne vela energie

jahodova01
autor
21. nov 2022

@janewithane úplne presne si to vystihla, dakujem

nyusika
21. nov 2022

@bluka2 ja nepíšem, že je to jednoduché...ale keď chce jednoduché riešenie, zabaliť do vreca a darovať/vyhodiť.
Ale omnoho viac času a energie zaberie snaha zmeniť iných, ako zmeniť svoj postoj k tým druhým.

A pokiaľ je toto jediný problém, riešenie je (aj)jednoduché

jasminet
21. nov 2022

hracky z minulej navstevy hod do tasky, daj pred vchod, tak aby svokrovci videli - niekto si ich vezme, oni nerespektuju co s muzom hovorite, tak nemate inu moznost, miesto na ne nemate... s dovetkom, ze aj tie dnesne tak skoncia o tyzden dva...

eeffka
21. nov 2022

@jahodova01 u mna bolo to iste az kym raz decka nezahlasili a preco ste nam nic nedoniesli, dedo sa urazil ze mam nevychovane dcery,tak som mu s kludom anglicana povedala ,ze ako si naucili tak maju. Od mojej mamy nikdy nepytali. Bezne som to robila tak, ze som veci triedila na chodbe, na drzovku si vypytala blocek a chodila vracat a kupila im co potrebovali. Dala som do decaku,do nemocnice, co to popredala, posunula... ked sa pytali aj som im to povedala. Ked pochopili ze nepopustim spamatali sa.
A keby si dehonestovali oslavenca,tak by som im to proste nedovolila dat dalsim, a ani vybalit. Oslavenec je jeden, bodka.

oli18
Autor odpoveď zmazal
jahodova01
autor
21. nov 2022

@oli18 ❤️ďakujem za váš príspevok

lija22
21. nov 2022

tento boj nevyhras. ale mam napad. urob riadne triedenie, vsetko popredaj a peniaze investuj do seba ( kadernik, botox a neviem co) toto by som spravila ja. ale rozumiem, ze najst si cas na balenie a lezenie na postu je velmi tazko pri tolkych detoch

Strana
z3