Nebezpečná babka
Ahoj, máme v rodine taký problém. Moja mama čiže babka mojho syna je psychicky chorá ale nelieči sa. Moj otec ju k tomu nikdy nenutil a ona si mysli, že je v poriadku, že my všetci sme zlý. Je agresivna a podla mna nebezpečná. Ako dieta som bola psychicky aj fyzicky týrana v zmysle, že ked mala "nervy" (bolo to 2-3x do týždna, niekedy aj každý druhý den) tak si na nás ulavovala krikom, bitkou, rozbíjala doma nabytok, ničila nam osobné veci, oblečenie atd a toto sa dialo hlavne v noci. Často nas v noci vyhodila na ulicu a nemohli sme domov, niekedy až rano. Ked som bola dospelá dištancovala som sa od mojich rodičov s tým, že sme sa občas stretavali, aj s mamou, s otcom viac ale kedže sa situacia ani za tie roky nezmenila nedokazala som si k nim najst cestu. Potom soms a vydala a narodil sa mi syn. Po 4 mesiacoch prosenia z ich strany som k nim šla na 2 dni s malým. Bývam v inom meste ako oni. Malý nemohol večer dobre zaspat, ako vždy, on vždy tažko zaspaval. To ju naštartovalo a začal vrieskat, že ho týram, že sa onho nestaram, že zavola socialku... nejako potom zaspal, bola som hrozne nahnevaná, rano som planovala hned odíst, tak som si ho rano hned pobalila a požiadala otca nech ma zavezie domov, kedže som nebola na svojom aute. Ona už bola hore a vrieskala na mna, že jej ho mam odovzdat, že nemam pravo si ho zobrat zo sebou, nech ho tam nechcam, nereagovala som na nu len som surila otca nech už ideme, začala ma mlatit z celej sily po hlave zatial čo som držala malého na rukách lebo sme boli v predizbe a chcela som idíst. Po tomto som s našimi nekomunikovala asi pol roka, potom sa zase najako nadviazal kontakt, samozrejme začal otec komunikovat, chvilu bolo dobre, asi pol roka, aj mama sa pretvarovala a potom znova raz prišla teraz ona na navštevu k nam začala ziapat, rozhadovat mi veci, zase o socialke a tie dristy že sa nestaram, začala nam rozbíjat veci, trieskat dverami a že mam odovzdat malého, že si ho beru k sebe, ja som sa zamkla s malým do spalne a čakala. Otec ma vobec nebranil, prave naopak chcel aby som vyšla von pritom ona vystrájala ako besna, vrieskala až na ulicu, po hodine a pol vyčinania sa mi nejako podarilo malého obliect a rýchlo sme vybehli von a išli do auta a odišli. Zavolala som otcovi na mobil nech odíjdu z bytu a ked budu preč nech ma prezvoní. asi za dve hodiny ma prezvonil a vratili sme sa domov, ešte týžden sa mi triasli ruky, pre mna to bola posledná stopka. otec ma aj napriek tomu stále prehovara aby som sa s nou stretla, že musim je ukazat vnuka. Co si o tom myslíte? prosím berte v uvahu, že je to pre mna velmi citlivá tema. Dakujem
@kasssiopea ahoj, mame sa celkom fajn, nakoniec som po 3 mesiacoch suhlasila so stretnutím na verejnosti, v centre mesta, prebehlo to okey a do buducna planujem len takto, nebudem suhlasit s navstevami u nas doma. Aj tak sa lepšie vyhraju v meste, su tam ihriska a volný pristor a ja nemam taký strach. Dakujem za opýtanie. 🙂
prestahujte sa uplne do ineho mesta, daleko od nich
Podľa správania Tvojej mamy by som si tipovala, že je to forma schizofrénie, ak jej chcete pomôcť, treba v ju doviesť psychiatrovi nech určí presnú diagnózu, príp. zavolať sanitku ak bude zase vystrájať. Liekmi sa to dá celkom dobre korigovať. Kým mama nebude "stabilizovaná", dieťa by som je nedávala. Veľa šťastia.
fuu, veľmi ťažká situácie, jednoznačne treba donútiť otca aby sa liečila...vieš keď sa nedajbože niečo stane s tvojim otcom, všetko ostane na vás ako na deťoch a to bude len cirkus...ututlávať a pchať hlavu do piesku tu nepomôže...treba to riešiť, dokiaľ sa to ešte dá!
@monique88 ahoj, nečítala som všetky komenty, ale po prečítaní Tvojho príspevku nechápem načo sa s ňou vôbec stretávať a vystavovať tvoje dieťa jej amokom. Aj keď sa s nimi stretneš vonku, nevieš či jej neprejde niečo cez nos a môže taká situácia nastať znova. To ti nikto nezaručí, že sa to nestane. Mala si hneď keď bola vo vašom byte zavolať na ňu políciu, alebo sanitku pretože ťa ohrozovala aj tvoje dieťa a vtedy by jej bola nariadená liečba. Ak sa také niečo stane, tak okamžite konaj. Žiaľ, je to jediná možnosť pomôcť chorému človeku a tak isto i sebe, aj keď viem, že je to ťažké. Osobne mám podobný problém s mamou a nekomunikujem s ňou a nechcem ani aby vídala moje deti. Je to na jednej strane smutné ale ničilo ma to. Už som si povedala, že mám všetkého dosť- ničili ma jej ataky- po psych. či fyz stránke.. A to či musíš alebo nemusíš. Nemusíš sa s ňou stretávať ak ti to ubližuje.
@monique88 Tvoja matka nema psychicku chorobu. Ona je psychopat a to je rozdiel. Jej terapia nepomoze, mozno nejake lieky na ukludnenie, ale narodila sa bohuzial ako chory psychopat. Tito ludia vrazdia, alebo prinajmensom tyraju ludi v okoli a su chladni, nemaju ani stipku vycitiek, toto kazdemu psychopatovi chyba - svedomie. Vie manipulovat s okolim, pretvarovat sa a hrat sa ako herec na normalneho cloveka, pritom vo vnutri nema ziadne pocity, iba chlad a mrtvu zonu cely zivot. Narodila sa bohuzial s tymto defektom, a aj ked si to uvedomuje, tak nema tu snahu to riesit aspon kvoli vam detom. Preto to nie je tvoja matka, ale iba jedna p*ca, ktora bohuzial mala tu cest priviest na svet deti. Je nespocetne vela zien, ktore by boli uzasnymi matkami, ale deti nemozu mat a taketo p*cky deti mat budu a nevazia si toho. Ja som mala doma nieco podobne, mne stacilo len rozbit nechtiac pohar a uz som bola neschopne hovado, svina a uz ma bila j*bnuta matka po chrbte, hlave. Stale ked mala nervy, tak ma z nicoho nic ponizovala, az ma dostala do takeho stavu, ze ked som chodila do skoly, tak som chodila so sklonenou hlavou, po parkoch, prazdnych ulickach, aby som sa vyhla ludom, lebo som mala komplexy, ze som odlud a neschopna. obliekala ma naschval do smiesnych siat, aby sa deti zo mna smiali a ja mala komplexy a ona mohla do mna kopat a pozerat ako trpim. Ja by som ti vedela rozpisovat hodiny o tom, co mi robila. Krava sprosta hnusna, ano nadavam na nu, pretoze teraz uz mam svoje dieta a vidim, ze toto, co ona robila mne, normalne teda nieje. Moje dieta je stastne, usmievave a bezproblemov sa zaradzuje do kolektivu, ani nema tusenia cim vsetkym som si presla a ani mu to nikdy nepoviem. Vies ako som vyriesila svoju situaciu? Odstahovala som sa do cudziny. Som 4 000 tisic kilometrov daleko z domu, vydata za super muza cudzinca, zijem v jeho milujucej rodine a vynahradzujem si tu to, co mi chybalo v detstve. Normalne rodinne pomery. mam klud, som kludna a stastna, u nas doma s manzelom neexistuju hadky, krik a napatie, iba klud a laska. Ano takto chcem zit a takto budem. A uz v zivote nenecham svoju matku, aby ma pomaly zabijala. Svoje dieta jej ukazujem raz za 4 mesiace na skype na jednu hodinu, a hoci sa jej to nepaci, nemoze urobit nic, pretoze aby sem prisla, tak musi priletiet na lietadle, co je ale velmi tazko, lebo tu mam rodinu z muzovej strany a hned by ju zpacifikovali. Tak je teraz ako taka macicka. 🙂 Ale co uz matko, co si si navarila to si zjedz... Hoci aj ja by som ako kazdy clovek chcela mat milujucu matku, bohuzial musim byt k nej tvrda, aby som si pred nou uchranila svoje dieta, ktore keby som zila doma, tak by urcite tyrala. Takze ona si blizky kontakt so mnou nezasluzi.
Tebe by som pri jej najblizsom psychpatickom vykyve poradila zavolat psychiatriu a policiu, aby mali zapis o jej chovani, lebo ona ako psychopat ta moze velmi lahko udat na socialku a prides o deti. Tito ludia su, ako som uz pisala, uzasni herci, ktori dokazu zahrat na pocity druheho a jej ako ucitelke by to vsetko zhltli aj s navijakom. Ak sa bojis zavolat zachranku, tak ju nahravaj potajme na video, co robi a chod s tym ku psychiatrovi na analyzu...
@kyttykat ahoj, dakujem ti za tvoj príbeh a uplne s tebou suhlasim. A to čo si písala o tých šatach a tulaní sa to presne aj u nas. Tiež nas matka obliekala tak aby sme boli vsetkych na smiech aj vlasy nam natačala a vyzerali sme smiešne a strapaté. Tie som sa tulala a stranila ludí. O komplexoch ani nehovorím. Ved som aj skončila s anorexiou v 19tich rokoch. Nazývala my vždy škaredoňa, toto bolo jej pomenovanie pre mna. Presne ako píseš nezasluži si kontakt. Dobre že si tak daleko, skoda, že aj ja nie som dalej od nej. A tvoj otec? žije s nou ešte? on sa stretava s tvojim dietatkom? aky ma nazor na celu situaciu. Ja nebyt otca tak sa s nou nestretavam určite, ale ako som už vyššie písala, dokaže ma neskutočne zmanipulovat aby som mala vyčitky.. Čo už. A som pripravená pri najbližšom incidente ak by bol volat zachranku nech už je nejaký dokaz. Prejem všetko dobre 🙂
@monique88 Dakujem, s mojim otcom sa rozviedla, ked som bola mala, on z nej pil, potom, ked odisiel tak prestal. Otec sa o mna zaujima a obcas sem prileti na navstevu. uz nikdy sa ale neozenil, asi z tej psychickej traumy. je to dobry clovek. Vyrastala som s nou sama a sluzila som jej ako boxovaci mech. 99% ludi nechape, co preziva take bezbranne dieta, akym zufalstvom, samotou a depresiou prechadza cele detsvo. je to velmi smutne. Otec sa odstahoval daleko a mna bral sem tam na prazdniny, o to to bolo horsie, ked som sa musela ku nej vratit. Raz sa pokusal na sude o mna, ale ona tam zahrala take srdcervuce divadlo, ze on nemal ziadnu sancu ma dostat........ Ja som nemohla jest. Bola som strasne chuducke dievca. zaludok som mala stiahnuty od strachu a napatia a to nechuti jest ani dospelemu, netoz este dietatu. Tak matka sedela pri stole a bila ma kym som ten hnusny tanier s jedlom do seba nedostala. A vies preco? Aby ju susedia a znami neohovarali, ze mi nedava jest, pritom ona sama mi to nechutenstvo sposobovala. Ked ma volala ku stolu tak to bolo takym stylom " POD ZRAT". Ako na zviera. A ja som uz vedela, co ma caka. Pred ludmi ma ponizovala, ze som bleda ako sracka, to si par ludi vsimlo jej chovanie, ale nikto nic neurobil. Ved co by z toho mali, este by sa nebodaj o mna museli starat oni? Ved vies nasa slovenska mentalita. Mna anorexia nastastie obisla, pretoze ja som uz v 19 bola v zahranici a ta zmena mi strasne prospela. Proste prvykrat v zivote som nabehla na normalny jedaci system.
Tvoj otec je obet psychopata a boji sa od nej odist kvoli rodicom. Teraz je uz aj tak dost stary na to, aby zacal novy zivot. On s nou ostane. Otazka tu je ale, ze preco ty mas kvoli tomu trpiet? On uz musi mat za tie roky s nou riadne nastrbenu psychiku, a jemu by tiez pomohla psychologicka poradna, tam by mu pomohli s tym, ako sa ma stavat k celej situacii a hlavne k tebe. Na co ta on nuti sa stale stretavat s tou bestiou, ked vie, ze ti tym len skodi. Boji sa o seba alebo o teba? Ja som svoju matku nevidela uz 5 rokov. Za 5 rokov som sa velmi zmenila. Keby ma teraz moja matka ako dospelu zenu zacala bit, tak by som sa uz otocila a jednu jej taku vrazila, zeby spadla na zem. To by som mala este vacsi problem, lebo by na mna zavolala policiu. Tak preto som rada, ze som ju odpisala a nemusim riesit tieto problemy. Ak by som bola teraz ako dospela na tvojom mieste, tak by som si nasla psychologa, ten by mi vysvetlil ako mam zvladat celu situaciu a urcite by ma nasmeroval na urady a institucie , na ktore by som sa mala obratit. Mozno by si nasla skutocne riesenie prave tam, u odbornika. Skusis, nemas co stratit a nikto nemusi vediet, ze chodis ku psychologovi.
@kyttykat
@monique88 zienky, to je hrozne co tu pisete, nepredstavitelne, ziadna mama nie je dokonala, ale toto?
@kyttykat s tou policiou, hm, neviem, ja som to urobila, ale vysledok nebol neviemaky, s rodicmi sa kontaktujem ale nikdy to nebude ono, holt nema kazdy stastie...
Tiez byvame dalej, dostatocne blizko na to, aby som ja prisla za nimi, ale dostatocne daleko na to, aby oni neprisli za mnou (nechcu). Najlepsie to bolo, ked sme boli 6000 km od nich, vtedy sme boli vzacni.
@kyttykat u mojho otca je problem v tom, že on si nemyslí, že mi tým ubližuje. Stale opakuje, že rodina ma byt spolu, že nemožem palit mosty, že mam byt tolerantnejšia. Aj teraz naposledy ked sme sa stretli pýtal si syna na 4 dni k nim domov, čo som povedala, že len cez moju mrtvolu. Tak sme sa zase dali do reči o tom, že čo som taka, čo mi doma chyba, prečo so synom nepridem k nim na týžden na prazdniny. On velmi rýchlo zabudne čo sa stalo alebo to zhodi na mna, že to je moja chyba. že som matku vyprovokovala alebo tak. lenže čo s takým človekom ktorého vyprovokuju aj normálne veci, čo bežný ludia chapu normalne. teraz naposledy ked sme boli v meste, išiel otec do auta zaniest tašku ale nenašli sme ho pri aute a matka sa ma pýtala, že kde je otec a ja som povedala, že neviem lebo som nevedela a ona už začala penit, už som to videla, tak som zobrala syna a isli sme do parku sami, potom už prišiel len otec za nami lebo ju radšej nechal v aute.
Ale čo chcem vlastne povedat, je to, že otec mi stale tvrdí aké sme mali dobré detstvo, vraj nam nič nechýbalo a tak dalej. On to proste vníma takto a kedže to tak vníma stale dookola ma vola, ked nechcem vydiera citovo, a ked som mu navrhovala, že bez nej tak že on ju nebude klamat, a nebude ju nechavat doma, že potom ma doma peklo a ked mu poviem, že ved ale to si musí sam poriešit, nema 5 rokov tak je nahnevaný, chvilu sa neozýva čo mi až tak nevadí a potom zase dookola to isté odznovu. Povedala som mu že ak s nou chce žit je to jeho vec ale nech nam da pokoj s nou ale nie, on proste s nou pokoj neda. Velmi sa branim tomu prerušit kontakt aj s ním, nechcem to ale vidim, že to vedie presne tam.
Hoci naposledy mi vyčital, že ubližujem synovi tým, že mu branim aby sa stretaval s nimi. Takže z jeho strany len a len vyčitky a manipulacia k tomu aby som sa stretavala. Ano na jednej strane chcem aby syn mal starkého ale nechcem aby sa s mamou velmi stretaval, tak raz za 3 mesiace neuškodí ale viem, že ak by to bolo pravidelne a syn bude starší a bude chapat tak ho to bude ovplyvnovat a to nechcem.
@monique88 nemyslim, ze je pre syna vhodne, aby videl taketo stavy. toboz aky to musi byt pre neho sok, ked je v bezpecnom naruci maminky a jeho maminku niekto bije po hlave. ved to musi byt pre neho strasne. rozhodne to nie je normalne. ja by som chranila svoje deti a s babickou sa stretla az ked podniknu nejake kroky k zlepseniu jej stavu. psychicke choroby su velmi vazna vec. deti nemaju byt vystavovane nasiliu. ved si spomen co to spravilo s vami ako detmi 🙂
@monique88 podľa mňa by si mala otcovi pri jeho neustálom chlácholení ako vám nič nechýbalo v detstve, stále dookola opakovať ako vám matka ubližovala a že nedovolíš aby bolo tvoje dieťa svedkom podobných scén. Jednoducho pri jeho rozprávaní dookola toho istého preber tento vzor správania a dookola mu rozprávaj zasa svoju variantu detstva. Nenechaj sa od neho manipulovať a nedovoľ aby ťa zavaľoval výčitkami svedomia.
@monique88 Tak tu robi chybu aj otec, to je akoze normalne pre neho, aby DOSPELU zenu udierala jej histericka matka???? . Na tvojom mieste si zaobstaraj psychologa, lebo ta tvoji vlastni rodicia dozenu na psychiatriu. Ze ma byt rodina po kope, to nech si vysvetluje tvojej chorej mamicke. Tvoj muz co povedal na to, ked ta zacala bit a ty si mala maleho na rukach?
@kyttykat @monique88 slzy v očiach ked som čítala čo ste museli prežívať, chvalabohu že ste už dospelé a realtívne ok (lebo trauma a spomienky s detstva, toho a už nikdy nezbavíte). Takú by som treskla po papuli tým vašim materiam...ááá neznášam, ked sa niekto vyvršuje na bezbranných deťoch, alebo starých ľudoch...zvieratách. Držím Vám palce, na vašom mieste sa s nimi nekontaktujem vôbec. 😔
kokso ženy to čo tu čítam? ..... je mi strašne ľúto že ste si niečim takímto museli prejsť :( ... prajem vám nech už máte pokoj a krásny život :D ....
možno budem za hajzla ale aj keď by to bola moja mama nemá nárok na moje dieťa. Dovi dopo a keď má takéto výpadky a ničí ti tvoj majetok a vyhráža sa sociálkou a podobne prerušila by som kontakt úplne. S otcom? Tam je to otázne asi by som sa pokúsila ho zavolať k sebe na návštevu ak chce vidieť malé ale iba ak by došiel sám ak by prišiel čo i len raz s ňou tak by stratil nárok aj on... Zabite ma ale tak to cítim
@monique88 otec je uplne mimo reality, ze prazdniny s nimi 🙄 🙄 🙄 a nic vam v detstve nechybalo 😠 😠 😠
vsak vam chybalo to podstatne a zakladne...laska matky ☹ ☹
to ako on to chape, ako ma supiny na ociach...dava zmysel v tom ze vas vobec nebranil, a ani teraz nebrani. A to by sa navlas zopakovalo aj s vnukom, keby tam nedajboze co len hodinu s nimi sam ostal. 😕 😕 😕 otec by po nejakom matkinom vystupe len jak robot opakoval, ako malemu u nich nic nechybalo a ze prave to on potrebuje 😖 😖 😖 co samozrejme nesmiete ako rodicia dopustit. Tak ako pisala kyttykat...oni vedia hrat neskutocne divadlo na city. o to viac ze tie emocie vobec nemaju, len si to chladne vykalkuluju 😔 😔
a to divadlo uz prebral aj otec, on uz nie je psychicky zdravy a kompetentny, nie je schopny zodpovedne realne uvazovat a chranit dieta, je v podstate pre maleho tiez nebezpecny, ani s nim nikdy nenechavaj maleho sameho, lebo odvedie ho k tej zene, v presvedceni, ze robi spravnu vec, a je jeho povinnost urobit to aj napriek tvojmu odporu. 🙄 🙄
ach bože...je super že si uvedomuješ že tvoja matka je chora..ae bohužial až nebezpečna..ja by som ju uplne vylučila zo svojho života,lebo jej už pomoci niet..bohužial ale realita...ale ona ma aspon "vyhovorku" za svoje chovanie:tažku diagnozu čiteho magora /psychopata...ae čo tvoj otec??..verim že mu po tolkych rokoch hrablo z nej ale čo vaše detstvo???..on je obyčajny chudak a zbabelec..možno držal hubu a krok pri tvojej matke ale to nemal žiadne hranice že ako daleko ju necha zajst????..je a bol to chrapuň najhrubšieho zrna! a ked ta po tom všetkom aj teraz psychicky vydiera tak to už je koniec...zariadia by som par zasahov policajtov a zachranky kvoli zaznamu..kludne aj navštevu u vas doma v pritomnosti tvojho manžela a kamery...a po tejto "zabezpeke do buducnosti" by som sa odstahovala bez ich vedomia a nedala adresu..zmenila aj telefon..koniec..už len moja rodina,žiadne vyčitky a minulost!..lebo oni možu byt ešte velmi nebezpečny...
Necitala som ostatne komenty, ani neviem, ako ste teraz na tom, ale chcem poradit v dobrom - vziat mamu na psychiatriu aj nasilu, lebo sa to moze skoncit velmi zle...poznam podobny pripad z mojho okolia a takym ludom sa da liekmi velmi pomoct, aj ked namietaju...chapem, ze je to citliva situacia, ale takto chorí ludia si nikdy nepripustia, ze su chorí a nechavat to dlhe roky v takom stadiu je nezodpovednost zo strany blizkych.
Presne to mi napadlo,ked som to cele docitala. Radsej sa nestretavaj s nou,je schopna si hocico vymysliet na margo teba ako matky. Aby si naozaj neprisla o dieta. Ked uz raz zautocila tymto smerom, moze si to dat za akysi svoj chory 'ciel'. Cele tie roky nie je ziaden zapis o tom,co je zac.....
A aka je herecka vies.....
čo sa týka otca, súhlasiť so stretnutím len s ním, akonáhle spomenie matku, zložiť telefón.. časom mu snáď docvakne.. ak nie, tak nie.. smola
Spravanie matky je strasne, ale otec tiez nie jev poriadku ked zatvara oci... uz v detstve to bolo strasne, cudujem sa ze to tak kludne beries, mna keby napadla tak presne viem co by som spravila... pretoze to je rovno na hospitalizaciu tie hodinove amoky. Mame v rodine podobne psychiatricke chroby po istych skratoch ( napr. umrtir blizkej rodiny) a hlavne zeny beru taketo veci zle ( u nas teta/ babka, prateta...). Priebeh vacsinou rovnaky, zurivostne amoky, nicenie veci, vymyslanie kadejakych bludov... bohuzial nepomohlo natrvalo nic, cize beru lieky v podstate stale.... k amoku treba volat pomoc, nakrutit si to na kameru a riesit to s psychiatrom... netreba cakat kym niekoho naozaj zrani ( nie len vnuka, ale napr. aj teba)
@monique88 Ahoj, necitala som vsetky prispevky tak neviem co ti zeny radili, ale ja by som sa urcite vyhla kontaktu s nou lebo tie reci ze ti maleho vezme atd. ma trochu znepokojuju, bala by som sa ze ti ho naozaj niekam unesie ☹ nevies kedy jej uplne prepne a nieco take vyvedie.. takze ak stretko tak len na verejnosti ako si uz pisala 🙂

@monique88 ahoj Monique, ako sa mate, ako sa to vsetko vyvinulo?