Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?
Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.
ja ked som sa nastahovala k frajerovi platila som mu polovicu z nakladov na byt (elektrina, plyn, stocne, vodne, jedlo...) ale hypoteku na byt si platil sam. on sam povedal, ze je to jeho byt a bude si to platit on. takze zalezi na vasej dohode, ako sa k tomu postavite.
Neprispievala by som nikomi na hypoteku. Ak by to po mne partner ziadal, tak radsej byvam sama. Samozrejme na stravu a naklady za byt ano. Ale hypo na ine meno sa ma predsa netyka. Asi som staromodna..
Este doplnim, ze toto samozrejme prekonzulovat vopred, kym sa nastahujem.
amo 12000 nie je zla suma za podnajom ale potom by som trvala na vycleneni izby kam nema pristup, nevarila by som mu neprala neupratovala len po sebe
sex ak chcete obaja tak to by som neriesila, stravu si kupuj sama aj var
Ked sa ku mne do bytu nastahol moj muz(vtedy sme este neboli zobrati ani zasnubeni) platil vsetky energie a stravu on. Hypoteku som nemala a povedal mi ze bud bude reziu platit on alebo sa nenastahuje. Kebyze sa ja nastahujem k nemu, neviem ci by odo mna vobec nieco chcel, ale ja som zas taka ze urcite by som aspon chladnicku plnila lebo by mi to bolo trapne. No su muzi a muzi..len si davaj pozor a sleduj ci zen tvoj neni zgrlos, lebo ked napr. aj vonku da stale platit vsetko napolovicu, tak to je za mna pruser😬
Zase sa celkom čudujem,aké názory tu čítam,akože mne by bolo teda vrcholne sprosté pýtať od frajerky "nájom" 🤦🏻♀️ Ja mám svoj byt a keď sa ku mne frajer nasťahoval,tak mi ani nenapadlo od neho chcieť,aby mi prispieval na hypotéku,keďže byt je môj a vždy bude iba môj,takže som zrátala peniaze,čo platím správcovi plus všetky energie, vrátane internetu a to som vydelila 3,keďže so mnou žije aj syn..Takisto keď som dala robiť nové vstavané skrine do spálne,nechcela som od neho nič a dobre som urobila,keďže som sa s ním nakoniec rozišla a nemala som aspoň problémy s tým,ho z toho vyplácať..Akože príde mi vrcholne sprosté a vypočítavé zo strany chlapa,aby očakával od svojej partnerky,že sa mu bude skladať na jeho hypotéku 🤦🏻♀️ Nech napíše polku bytu na teba a pridá ťa na hypo ako spoludlžníka,ale teda ja by som mu na jeho hypo nedala ani korunu..A keď s tým má problém,môžeš sa odsťahovať..
Ako urcite by si mala platit viac nez len energie. Po spravnosti: polovicu z nakladaov na byt co je najom+energie+internet+tv.
Urcite nie hypoteku - co pri sume 12000ks isto platis aj cast hypo.
Ja viem ze diskusie o peniazoch vedia byt tazke, ale mali by ste si sadnut, povedat si kolko ja platba za co a ze teda nevidis dovod platit za hypoteku kedze vlastne byt nieje tvoj, a tiez nastane otazka neskor co ked sa vezmete. Budete platit hypo zo spolocneho ale byt bude jeho? a ty vlastne budes cely zivot zit v tom ze ak sa nahodou rozidete budes bez strechy nad hlavou a penazi.
Obaja ste cudni ze ste si toto nevydiskutovali nez si sa k nemu nastahovala. Teraz aby si zas hladala podnajom. Pride mi to vychcane od neho. Mohlo by mu stacit ze si platis svoju stravu a energie. Ale ked on zaraba malo tak potrebuje aj z tvojho màla. Nie kludne by si mohol dalej splacat hypo Sam tak ako doteraz. Ten argument ze v podnajme platis uff . Ale zas tam s tebou nikto ne🍆 a nehrozi ze budes mat s prenajimatelom ups baby. Ked ta posle na upt tak aj na to sa rozdelite na polku ?
A celkové náklady na byt su kolko? Vieme iba ze hypo je 35000. Koľko sú vsetky energie, stocne....a fond oprav?
@lucylaw A nepríde ti zvláštne že ten dotyčný má bývanie zadarmo? Tým myslím že neplatí nájom, nezaplatil nič za kúpu bytu či domu, neplatí tu omielanú hypotéku, neplatí iné pôžičky súvisiace so získaním nehnuteľnosti, ani ju nezdedil - a predsa nemusí spať pod mostom. Myslím že to by chcela väčšina z nás, ale väčšina z nás nenájde takého ochotného sponzora ako si ty.
@kittykat22 aku polovicu? ved iba hypo je 35t a on po nej chce 12t uz aj s energiami.
Podla vysky hypo predpokladam, ze to bude Praha a ako pisala predtym, iba za spolubyvanie platila 15t. Ved u neho ma lacnejsie a komfortnejsie byvanie, moze si zacat setrit na svoje vlastne 😉
Autorka - ano, mali ste sa o tom porozpravat predtym, na vztahu treba pracovat a naucit sa komunikovat, nikto nevie citat myslienky, vid vas priklad. Mas poucenie do buducna.
A co sa tyka prispievania, chce po tebe 12t - polovica energii a pod. moze byt tak 3t, ozaj ti pride vela prispievat mu 9t na hypo takmer stvornasobne vyssej?...a uz duplom ked ked zarabate docela podobne 🙄
ja som to mala s priatelom podobne a sama som sa ponukla, ze budem na hypo prispievat (tretinu), byt sa rychlejsie splatil a uz sme si ako manzelia kupili dalsi, spolocny 🙂
@lin_a 35 hypo praha je dost malo. Ceny bytov 8 mega. Hypo ide casto od 45k az do 70k :D podla velkosti bytu a vysky hypo. Tu je to ako v blazinci :D:D:D
Mne to príde normálne. Veď byt využívaš a opotrebúvaš aj ty. My to mame podobne. Platím oveľa nižšiu sumu než on. Možno 1/4 ale nájom by ma samu vyššiel viac. Pre mna je jedno či prispievam jemu alebo si platím niekde nájom. Sama si hypo momentálne neplánujem brať
priatelia budme dlhy si platme... toto je podla mna na debatu, pokial nie ste manzelia. Neplatis mu pol hypoteky, ale je normalne, ze prispievas. Akou formou, to uz je na Vas. A pokial sa neviete o tomto porozpravat, tak je niekde problem.
Nie neprispievala by som mu polovicou na hypoteku, sla by som do toho inak, tych moznosti je viacero, kazdy par si najde svoju. Kolko by stal prenajom podobneho bytu? A teda aka by bola alikvotna cast? Kludne by som priatelovi povedala, ze prispievat samozrejme ano, ale aj ty si chces casom na nieco nasporit...
Niečo by si mala platiť, ako prispevok na opotrebenie zariadenia, ale nie takúto čiastku ako priateľka. Nájom si platila 15tis co je cca600E, a 12000 je cca 480E, chce priateľku, co bude platiť časť hypo a ešte full servis,
@lin_a inak pobavim ta. Teraz zhaname byt v okoli centra a 400 tis. eur je malo. Co sa tyka bytov v Prahe, tak to je uplne sialene. Je to tu drahsie ako v Londyne.
Určite by som mu nesplácania hypotéku.
Ja som teda frajerovi za nájom neplatila… ani mi to nenapadlo. Ani ja by som nepýtala od niekoho, koho volám z lásky bývať ku mne, že zaplať nájom 😳 náklady sú samozrejme o inom.
@ckocka Nepríde mi to zvláštne,fakt,mne by prišlo zvláštne to,že sa mám niekomu skladať na hypotéku na JEHO byt,z ktorého ja nikdy nič mať nebudem,keby sa so mnou o 5 rokov rozišiel,odídem s holým zadkom a jemu ostane byt..Keby si to dohodli tak,že napíše polovicu alebo aspoň nejakú časť bytu na ňu,tak ok,ale bez toho? Ani náhodou.. Ale tak to som ja a takto to vnímam..Ja by som proste chlapovi na jeho hypo nedala nič a keby to odo mňa chcel,tak veľmi zvážim ďalšie zotrvanie v tom vzťahu..
@kittykat22 😅 viem, som celkom v obraze, my sme si kupovali minuly rok, v Prahe 3kk a splatku mame vyssiu ako autorkin priatel :D
preto mi pride divne, ze autorka predsa vie ako sa pohybuju ceny najmov, spolubyvania a ceny bytov a prispiet 12t jej pride neadekvatne 🙈...ale jasne, byvat za polovicu energii a spol. (cca 4t?) by sa aj mne pacilo! 😂
Zda sa, ze autorka sa naozaj len potrebuje zamysliet. Pomaha vtedy predstavit si opacnu situaciu. Ze tym mas byt na hypo a nastahujes si frajera. Ake by si mala vtedy ocakavania na platby. To mzono pomoze lepsie sa zmierit, ak by si cakala, ze aj on bude platit cosi. Nemusi to byt nutne ze na hypo, ale tak ako v najomnom byte - kazdy z vas vyuziva nabytok, spotrebice a tie sa opotrebovavaju... + polku energie, polku strava.
Mozno si este k tomu sadnite a vycislite si relne tieto veci, kolko stoja, kazdy k tomu povedzte svoje, a dohodnite sa.
V buducnosti este mnoho krat nastane situacia, ze pridete na to, ze vase ocakavania boli rozne, ze len tak automaticky ratate s tym, ze tn druhy to ma rovnako 🙂 Preto je najdoleitejsie naucit sa hned pri prvom takomto vyskyte vyriesit ho zmierlivo, aby v nikom neuviazol sklamany alebo iny blby pocit. Aby ste si vsetko dokazali povedat a dohodnut sa. Keby sa vam take nespokojne pocity kopili, keby ste ich popierali alebo zamlciavali, su to klince do rakvy vasho vztahu.
Navrhni ze polovica nákladov, čiže energie, tv, net a keď už tak 1/4 z mesačnej splátky hypo. Niekde inde by si platila viac, ale je to priateľ, polovica hypo je veľa ak z nej nič nemáš, byt tvoj nebude. Tá 1/4 zo sumy splátky hypo by bola symbolická suma za "najom".
Strava je kapitola sama o sebe.
@lucylaw a preco by si u neho mala byvat zadarmo?
inac ma fascinuje, ako zeny chcu byt rovne s muzmi, ale bavime sa tu o full servise? Domace prace sa nikde nespominali, on si nenastahoval sluzku, takze predpokladam, ze to maju podelene... kto plati stravu? kto kupuje elektrospotrebice? Akoze ona neplati polku hypoteky, ona plati za strechu nad hlavou, co by platila, nech byva kdekolvek nie?
Iné by to bolo, ak by chalan platil podnájom a s autorkou si tú sumu delil na polovicu.
V tomto prípade je byt jeho a aj zostane jeho. Situácia je teda iná.
Ja ale celkovo to beriem tak, že ak žijem s milovaným človekom, tak sa nerátajú veci 50/50. Ale nejak spoločne. Napr. jeden zaplatí energie, ďalší nakúpi potraviny atd.. do toho je veľa vecí, ktoré sa nedajú finančne počítať- napr. to varenie (nepredpokladám, že priateľ autorky ide variť 50%, prať 50%, upratovať 50%... )

@chodec15 ak zaplati par splatok uz ma byt na LV? Dobre na hlavu...