Nechali by ste dieťa u starej mamy?
S bývalým partnerom mám 3 ročného syna. Momentálne s ním žijem u rodičov, v septembri sa plánujeme odsťahovať do spoločného bytu s novým priateľom. Som na začiatku tehotenstva a viac som v nemocnici ako doma kvôli komplikáciám. Keď som doma len polihujem lebo nevládzem ani žiť. Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej. Malý je tu prijatý do škôlky, my sme ho chceli prehlásiť do škôlky v meste. Mamina zostáva od septembra doma z práce, preto to navrhla. Prijali by ste také riešenie vzhľadom na zdravotný stav? Na jednej strane by mi veľmi pomohla pomoc, lebo naozaj nič nevládzem ale na druhej sa bojím toho odlúčenia. Samozrejme chodiť by som za ním chodila často, ale doma by som ho nemala.
@zojazoja úplne iná situácia a ako ročná si ani nevnímala kde si. Tu chalan čo už vníma svet okolo seba prišiel o svojho otca kvôli rozpadu vzťahu.teraz ho na dlhú dobu opustí matka. Potom ak si ho aj zoberú zase nové prostredie, nový partner, nová škôlka nový súrodenec ktorý si bude vyžadovať oveľa viac pozornosti ako on. Nie je to trocha veľa na trojročné dieťa?
Určite nenechala, myslim že syn už teraz sa musi citi neisto že nie ste pri nom, v tomto veku Vás ešte veľmi vela potrebuje. Ste prenho stredom vesmíru a babičku môže mať rád ale nikdy Vás nemôže nahradiť. Skôr by som sa snažila byť s ním každú možnú chvílku ked je to len možné. lebo príde babatko a bude to preňho ďalšia rana.
@marsmykkok druhykrat tak isto ako skolkarka. Ked ma vylucili zo skolky kvoli castym chorobam.
@marsmykkok u mňa hlavne nebolo žiadne nove prostredie. Babku, pradedka, tety, ujov a všetkých sme pravidelne navstevovali od babetiek, mala som to tam rada, bol to pre mna druhy domov... S rodicmi som bola v pravidelnom kontakte, telefon, sem tam navstevy ked sa dalo, babka mi pekne vsetko vysvetlila. Ja na to spominam v dobrom. Pamat si svoj život decka u nich.
@mia7222 mne to príde že pre autorku toto riešenie bolo v pohode (ked ho aj do škôlky dala v mieste bydliska matky), ale asi jej niekto z okolia nasadil chrobáka do hlavy že by to nerobil tomu chlapcovi tak tu hľadá požehnanie. A napríklad romovia koľkí žijú pokope, neverím že nie je miesto bud u jej matky alebo v ich spoločnom bývaní pre mamu. A zaujalo ma aj, že partner má oboch rodičov v domove dôchodcov. To ak je pravda musia byť už dosť starí, teda aj partner okolo 50 najmenej, som zvedavá ako zvládne 2 malé deti v takom staršom veku. A rovnako nechápem autorku že po zlej skúsenosti s mužom si teraz urobí dieťa s niekým s kým ešte spoločne ani nežila. Tiež nechápem kde sa ponáhľajú. Ale najhoršie že na to doplatí len ten chlapec a možno aj to dieťa čo sa narodí, za hlúposť a nezodpovednosť dospelých.
@mia7222 presne tak! Tu ide o toho maleho vsetkym zenam co by ho nenechali u babky a tie co to nechapu pisu bludy o pretekani sa ktora je lepsia a podobne kraviny. Pritom som tu ziadne ego matiek nepostrehla. Tu ide o toho maleho. Ze nema v zivote istoty ked ho mama necha u babky uplne inak by sa to vnimalo Keby mal normalne otca rodinu stabilitu stym ze len mamka je nevladna na rizikovom ( aj to by bolo dost tazke ore to dieta potom si zvyknut na noveho surodenca Lebo by to chapalo ze bolo odlozene u babky 4m koli tomu babatku) tu ale ide vela neistoty v tom ze partneri spolu este ani nezili v beznom zivote nie su zžiti a do toho bum jedno nove spolocne dieta novorodenci daju zabrat vztahu kde ludia ziju spolu roky. Meni to dynamiku vztahu zena je vycucnuta a musi sa venovat Hlavne babatku chlap je chvilku bokom. Novy domov Nova skolka novy “otec “ . Je toho vela na toho maleho 3r to je taky krehky vek ., ze aj Sam sa asi bude pytat spet zit k babke po tych 4m... a ked bude “zavadzat” alebo mat obdobie vzdoru .. uz tu kopec takychto pripadov bolo ze otcim chcel aby dieta slo k babke uz na stalo . No a neverim ze bola taka hlupa ze by investovala do toho noveho byvania kym nie je rozvedena. Takze to bude jeho byt.. Aj ked pisala cosi v tom zmysle ze dala do toho aj ona $ .hmm. Je mi luto ze mà rizikove teho Lebo uz tak si dost zamotala situaciu Skoda ze nie je fit a Nebol by problem doniest syna do noveho bytu venovat sa mu pomahat mu budovat vztah s jej novym partnerom. Tesit sa na babatko. Aj tak si Myslim zeby jej bolo u mami lepsie hoci su tam surodenci nebola by sama mozu jej aj vodu doniest do postele. Teraz zacne zit snim nemohuca a este len uvidi ako sa on bude starat o nu a domacnost Dufam ze nebude frfloš. Ze to on chape co je to rizikove teho ze nebude cakat normalne fungovanie v domacnosti z jej strany .,
prosim ta vymaz uz ten prispevok, lebo sa tu tie zenske budu na tebe stale odbavovat a ako som citala, ty uz ani nemas zaujem o ich mudrovanie, len to tu spamuju zbytocne. evidentne nepochopili, ze ked nereagujes, debata je ukoncena.
Asi nie. Síce deti nemám, ale život bez niekoho blízkeho si ťažko predstaviť.
@tinapa vytváras stereotypy, ako som uz pisala, zrejme nevedomky, ak si fakt myslis, to čo píšeš.
Ak by bola téma o špinavých smradlavych susedoch a niekto by začal písať o inej rase, bolo by to podobné. Toto je príklad, lebo nevytvára negatívnu asociáciu. Chcela som ti to napísať, ak by si nevedela a mala chuť sa nad tým zamyslieť, lebo to nevytvára nič dobré a pritom úmysel nemusel byť zlý, ako píšeš
Určite nie a bez debaty prečo, lebo si tehu?
@miadi, nedocitala som ta, lebo nestiham, ale co som citala uplne suhlasim. Mamicka sa uponahlala ako nadrzana pubertiacka, nehladiac na to, ze ma doma male dieta. Ospravedlnujem sa za necitlivost voci tehotnej, ale kde nechala rozum, ked toto urobila? Tu plati. Bolo koze dobre, sla sa na lad smykat. Ja som mala tak narocne dieta, ze s manzelom sme boli ako zombici, dodnes sme total ko a to ma nasa prvorodena 12. A druhe dieta sme mali ked mala 7, skor sa zial nedalo, nakolko bola narocna. Otehotnite by sa mi podarilo mozno hned po porode, tam problem nebol. Za prve, nam nikto z rodiny nikdy nepomohol, cize keby sa namnozime ako mysi, tak je to nasa starost. Tu bola zjavne pomoc od rodicov. Ze je na rizikovom je mi to luto, za to nik nemoze, ani ona ani otec dietata, ale keby to male necha teraz u babky, nebolo by divu keby sa citi dieta odstrcene, a ziarli. A ze nebude fungovat vztah s novym otcom, to je k tomu preudrcene, poznaju sa vobec? Kedy si vybuduje vztah s novym otcom, ked sa narodi malinke? Cely svet sa bude tocit okolo neho a starsie bude bokom. Ja to vidim, ako sa nam narodil syn, uz ma 5 a vidim to, ze som dceru skoro akoby odstrihla. Lebo male sa musi piplat, zdravotne problemy, cvicenia atd. Starsie chuda ide bokom. A to je moja vlastna, vysnivana dcerenka. A je mi to luto. A jednak mame uz aj svoj vek, a pre zdravotne problemy energia nikde. Dalej ani nepisem, naco. Ja byt ta babka, bolo by mi do placu, no clovek nikdy nevie ako dopadne, co caka mna....

A teraz čítam diskusiu a reakcie autorky. Všetko sa dá vyriešiť keď sa chce... Napríklad vysvetli situáciu bratovi a prispeje mu dočasne na nájom nejakého jednoizbaku a ostaň s mamou. Rovnako neverím že by sa nezmestila mama k vám, veď spať sa dá aj na gauči napríklad. Alebo malému kúpim poschodovu posteľ do izby a bude tam spat on s babkou. Ak má svoju menšiu dočasne ju zlozim ak nie je miesto. Ale nenechala by som dieťa svoje odstrcene mimo jeho najbližšej rodiny.