icon

Nechali by ste dieťa u starej mamy?

20. aug 2021

S bývalým partnerom mám 3 ročného syna. Momentálne s ním žijem u rodičov, v septembri sa plánujeme odsťahovať do spoločného bytu s novým priateľom. Som na začiatku tehotenstva a viac som v nemocnici ako doma kvôli komplikáciám. Keď som doma len polihujem lebo nevládzem ani žiť. Mama mi navrhla, aby som odišla s priateľom bývať zatiaľ sama a malého nechala do decembra u nej. Malý je tu prijatý do škôlky, my sme ho chceli prehlásiť do škôlky v meste. Mamina zostáva od septembra doma z práce, preto to navrhla. Prijali by ste také riešenie vzhľadom na zdravotný stav? Na jednej strane by mi veľmi pomohla pomoc, lebo naozaj nič nevládzem ale na druhej sa bojím toho odlúčenia. Samozrejme chodiť by som za ním chodila často, ale doma by som ho nemala.

luccija
22. aug 2021

@mia7222 náročné to bude vždy len sa mi to zdá veľká zmena pre všetkých

mam1na
22. aug 2021

@luccija tak ale uznaj, pre ňu miesto nie je a pre jej dieťa áno? 😔

sasanka605
22. aug 2021

@luccija ked píše ze ak nie je v nemocnici tak ledva žije , bude pre ňu zrejme dost náročné chodiť za malym. Jedine že by bývali v jednom meste pár metrov od seba.

lilke
22. aug 2021

@sasanka605 bola som v podobnej situácii, v 20.tyzdni som sa začala otvárať. Musela som stále ležať, u lekára každý tyzden. Syn bol podstatne mladší, mal len 1,5 roka. Syna si zobrala moja mamina, 160 km od nás, návštevy teda neboli reálne. Ja by som nemohla starať sa oňho, prebalovat, chodiť von, nič... Ťažké to bolo hlavne pre mňa. Dieťa, ktoré začína rozprávať, rýchlo sa rozvíja. Tie 4 mesiace sme dali, syn má 14, všetko je OK. Ale musím povedať, že mám úžasných rodičov, (maminu mi závidia moje kamošky) naplno sa mu venovali.

luccija
22. aug 2021

@mam1na asi malý spí s babkou, alebo ona s ním na bratovej posteli.Jednoducho najlepšie bude ho nechať u babky a doma u seba lezat.Kolko deti žije v rozvratenych rodinách kde chlap tyranizuje ženu denne sú tu príspevky a tam idete z chlapca robiť psychiatrického pacienta za to, že bude u babky 3,4 m, ktorá ho má rada a bude mať okolo seba iných ľudí.Este môže byť rada, že tu mamu má ináč by chlap sedel s nimi doma a nemali by ani peniaze či dal by výpoveď či čo?strašne prehanate voľakedy tu boli empaticke odpovede, ale v poslednej dobe hon na čarodejnice a jedna viac dokonalá ako druhá.kolko rodičov je so svojimi deťmi mesiace v nemocnici na onkológii a to druhé so starými rodičmi ľudia nežijú z lásky.

katkati
22. aug 2021

@luccija Pravda.

adka1122
22. aug 2021

@danielllka ja vsetkemu rozumiem, pisem svoj nazor, na to sa predsa autorka pytala, ja odkedy mam dieťa, je u mna na 1.mieste a ja sama by som nedokazala byt bez neho vyse 4 mesiacov....a ako ti tu píše ostatne, neverim, ze sa tam nezmestia, ide predsa o dobro dietata....pisem len svoj nazor, ja by som to urobila takto....a je na autorke ako to urobi...

seva22
22. aug 2021

@tajy suhlasim s tym co napisala tajy, pripravis ho o dolezitu etapu v jeho zivote, prichod surodnca, podla mna ak nebude toho sucastou,moze sa to v buducnosti odzrkadlut nepriaznivo na ich vztahu

azurova99
22. aug 2021

Ako dcéra má skvelý vzťah s mojou mamou a keď som bola v nemocnici starala sa o ňu, ale ani za svet by som jej ju nedala na pár mesiacov, veď keď máš komplikácie, nie je lepšie ešte ostat u rodičov, by ti pomohli, lebo keď teraz nevládzem žiť, kto tebe a frajerov bude variť, upratovať...

leuska15leuska15
Autor odpoveď zmazal
ariannazara
22. aug 2021

Jedno nechápem načo sa to tu pýtaš? Správ si ako to vyhovuje tebe a hotovo. Potrebuješ k tomu súhlas žien na MK? Je to tvoj život ako si ho usporiadas tak ho budeš mat 🙂

winki13
22. aug 2021

Na tvojom mieste by som si na toho pol roka prenajala nejaky cenovo priatelny byt alebo izbu v meste, kde býva tvoja mama. Alebo hotel, penzión...budú ti aj variť aj upratovať a ako vravíš mimo nemocnice budeš len pár dní a hlavne tam nebudeš uplne sama a bez pomoci. Ako by si bola v byte s priatelom, ktorý chodí do práce. A do noveho byvania išla už po pôrode a pokope celá rodinka.

winki13
22. aug 2021

Ale určite by som ho teraz do škôlky nedávala, ak potom ho budeš musieť dať do novej.

dadka_bb
22. aug 2021

Si chora na hlavu. a chuda dieta z prveho vztahu.sirôtka uboha... az mi je do plaču..
Toto iste urobila moja sesternica. Jej syn z prveho šmyknutia vyrastal s mojou tetou a ujom.uz ma 21 rokov a svojej akožemame nevie príst na meno , uci sa na same jednotky,je velmi citlivy. Pochybujem ze niekedy bude vediet lubit,a mat normalny vztah.. .

jumama
22. aug 2021

Och, vidim, ze diskusia je dlha. Hoci sa to zda nevinne, tak existuje syndrom opusteneho dietata. Napriklad deti co musia byt hospitalizoovane dlhodobo a nemaju so sebou mamy, mozu tym trpiet

tinaml
22. aug 2021

Pre teba je to len pár mesiacov ale pre tvoje dieťa to bude veľmi dlhá doma.. Mama je vždy mama a ani starká ju nikdy nenahradí. Vždy sa dá nájsť aj iné riešenie ako to už bolo aj napísané. Rozhodnutie je len na tebe! Len aby si to neskôr neľutovala. Každé dieťatko túži byť s mamou ❤️ aj to tvoje.

jenny333
22. aug 2021

Táto situácia ponúka mnoho riešení. Ale odlučit syna od matky je to najhoršie riešenie. Ani by som nepovedala že to je riešenie. To je ako odhodiť vlastné dieťa.

bluka2
22. aug 2021

@winki13 👍 to s tym bytom/hotelom v neste mi tiez napadlo ako dobré riešenie.

Ešte mi napadlo, že moje deti vždy keď som bola chorá, nevládala som, to vycítili a aj vo veku 2 rokov sa zabavili samé tak dlho, akoby to normálne bolo nemožné. Obidve rovnako mali túto empatiu. Taktiež od toho veku chápu, že keď spím, ma určite nemajú ráno budiť. Takže si myslím, že sa to hádam aj dá zvládnuť s dieťaťom v ľahu. Nie že by to bol ideál, ale odlúčenie je horšie.
Inak to dieťa kľudne môže aj obohatiť taká situácia, že sa naučí dbať ohľad na druhých, zabaviť sa

janage
23. aug 2021

Tak sú to 4 mesiace, čo je dlhá doba. Ale predstavme si situáciu 2 deti jedno vážne dlhodobo choré, každú chvíľu v nemocnici a ona ako mamka s ním. Vtedy by to bolo v poriadku, že by ju druhé dieťa bolo v starostlivosti babky, ak by manžel pracoval, tak, že by sa nedokázal plhohodnotne postarať?
Chýbajú ďalšie informácie.
Pozná dieťa nového muža dostatočne? Ak áno tak dieťa v čase keď sme všetci doma u mňa, s tým, že stará sa partner, v čase, keď je v práci platená výpomoc. V čase hospitalizácie, dieťa s partnerom, v čase jeho práce s babkou. ( tu len podotýkam, že návštevy tak malých detí nie sú v nemocnici povolené)
Neodtŕhala by som ho, z pre neho známeho prostredia. Ale snažila by som sa čo najviac, aby bol s mamou.
V prípade, ak dieťa partnera nepozná, jednoznačne ak je mama hospitalizovaná, dieťa k babke a partner autorky nech za ním chodí v čase voľna budovať vzťah.
V čase keď autorka by bola doma, tak ako prvý prípad.
Len tiež nevieme ako ďaleko je bydlisko babky od nového bytu.

weeronik
23. aug 2021

Pokiaľ má dieťatko pekný vzťah s babkou, a je to skolkar za mňa nie je dôvod prečo by nemohol byť u babky v tejto situácii... Starí rodičia si užijú vnučika,on bude mať pekné spomienky... A mamina nech príde vždy keď bude môcť.. nas štvorročný zbožňuje byť mimo domu, u babky jednej druhej aj u prababky... Nech si ich užije kým ich má, niektorí to šťastie nemajú a ani nepoznajú svojich starých a prastarych rodičov... A určite by som to nenazvala odloženie dieťaťa a krkavcie správanie, vyplynulo to zo situacie zdravotnej a je to prijateľné riešenie.

janage
23. aug 2021

@weeronik no tam je problém, že mamina musí ležať a u babky, po návrate brata, nemá vraj kde. Nepísala bližšie, ale predpokladám, že stav je vážny. Teda klasické návštevy dieťaťa u babky pre ňu zrejme nebudú možné ani v stave ak nebude v nemocnici.
To zas, aby tak malé dieťa bolo dlhodobo úplne bez mamky podľa mňa nie je dobré.

janage
23. aug 2021

@weeronik a co sa škôlky týka, zvážila by som veľmi. Úplne odhliadnuc od terajšej situácie môže domov doniesť črevné virozy a rôzne iné detské infekcie, ktoré v škôlke kolujú jedna radosť. A žene, čo povoľuje jazva po prvom cisárskom, ak som dobre pochopila, toto fakt predstavuje riziko.

petkazamborska
23. aug 2021

ostan este ty u mamky aj s malym , kym sa bude dat a potom by ste sa uz prestahovali budte ako rodina spolu a manzel , resp priatel bude cestovat za vami ....budes mat aj mamku aj maleho spolu aj ti pomoze aj maly bude citit istotu lebo prechod do skolky je pre dieta zmena sama o sebe a bude ta potrebovat aj ked babka je urcite uzasna

makova333
23. aug 2021

Takto male dieta este nepozna abstarktne pojmy. Ked mu mamina a babka povedia, ze je to len na 4 mesiace, ze je to len do decembra, na chvilocku...atd. On nechape kedy to je ten december, ani co to je. Nevie ci je to do zajtra alebo navzdy. On vnima tu a teraz tu mama nie je. Verim, ze autorka sa rozhodne spravne a zoberie do uvahy vsetky moznosti s ohladom na seba, ale najmä na dieta.

zamivana
23. aug 2021

A mamina vás posiela preč s priateľom? Ako píšu viaceré dievčatá,ja by som nešla, neodatahovala by som sa do inej domácnosti ako býva moje dieťa. Rozumiem že chcete ísť do vlastného a hlavne teda asi priateľ,keďže ty nie si doma väčšinu času.ale nebolo by riešenie,že by sa presťahoval iba on a keď by si bola doma z nemocnice prišiel by z vami,alebo k by sa ti polepšilo,išla by si ty za ním na pár dní aj s drobcom? Možno bude d si zvykne v septembri na škôlku. A veci okolo toho, ale tak to nie. Mám kamarátku,ktorá takto nechala dieťa u babky na východe,oni sa presťahovali s mužom na zapad kvôli práci,malý na východe chodil vtedy do škôlky. Najskôr mala reči o Tom ako si ho hneď po pôrode vezme (nebola riziková v 8m) ,dnes je chlapček o pár dní druhakna východe,mamina má ďalšie dve deti, ktoré žijú s nimi.a za týmto chodia iba cez prázdniny,lebo veď nemajú čas.teraz bol chlapec na prázdniny tu, ale už je u babky lebo vraj robil súrodencom zle 😓

tinapa
23. aug 2021

@luccija Ja som písala za autorku- pretože sa vyjadrila, že už prispievať nebude- že sa rozhodla pohľadať pomoc- oper, dôchodkyňa, atď, kto by malého ráno zaviedol do škôlky. Po práci poňho príde priateľ. S ním má dieťa pekný vzťah, stará sa dobre. Alebo sa rozhodne ho predsa nechať u mamy. Vykresľujú ju tu poniektoré ako krkavčiu mať, hoci to môže byť pokojne obyčajná mamička, ktorá pýtala názor a radu, čo robiť. Nemusí to byť žiadna socka, žiadna rómka, čo sa chce zbaviť dieťaťa. Pardón, ak som sa niekoho dotkla, aj také sa ale medzi nami nájdu. Hneď súdiť, to tu ide.

janiela6
23. aug 2021

Ja ako 7 ročné dieťa som bola takto tri mesiace u tety, lebo mama bola v nemocnici s dvojičkami. Prežila som to bez ujmy, si myslím, ale ty máš menšie dieťa a tam by to mohol byť trošku problém.

cucoriedkacucoriedka
23. aug 2021

@luccija krasny prispevok.rozumny pohlad.kvitujem.

sai69
23. aug 2021

Nie. Nikdy by som to svojmu dietatu nespravila. Myslim ze toto si dieta nezasluzi. Ostala by som u mamy, alebo mamu stahovala so sebou. Hauk. Alebo si to poriesila inac, ale nie tak, ze nebudem so svojim dietatom. Toto mi hlava nebere. Ani neverim ze to niekto realne napisal taku otazku.

marsmykkok
23. aug 2021

Nie tak dlho určite nie, počítam že nejakých 8 mesiacov... To je pre také malé dieťa neskutočne dlhá doba. Nech sa stará priateľ. Či už teraz je na príťaž? Ak áno ľutujem keď sa narodí súrodenec mu že zo súrodenca-svojho syna bude pokakany a ten starší bude len na príťaž. To asi fakt potom lepšie keby navždy vyrastal pri tvojej mame aby sa netrápil tým že budete robiť rozdiely.