icon

Nechce tretie dieťa

zuzana212722
2. nov 2018

Ahojte potrebujem skutočne jeden normálny názor na našu situáciu v manželstve
Máme 2 deti 8 a 5 ročné prácu zázemie dosť všetkého čo treba k životu aj viac.. Manželstvo normálne po všetkých stránkach
Do manželstva sme už vstupovali s deťmi už som naplánovala ďalšie teda mala som to v sebe vyriešené že už ďalšie nebude...lenže mne tak preplo že som začala pociťovať väčšiu a väčšiu túžbu po bábätku no manžel nieže úplne ani počuť len to chce za príliš veľa rokov ja už dva roky snívam a on dva roky stále že nie a že o pár rokov viete si predstaviť že žena čo túži po babu má čakať ďalších pár neurcitych rokov kým sa jej muž bude cítiť... Viete ja to nechápem že som to takto začala pociťovať tak intenzívne mne totálne Hlava prepla a nič iné tam väčšinu dňa nemám... Samozrejme ze sme sa o tom rozprávali všetko vie aj ako sa cítim chápem aj jeho ale tá túžba je tak silná tak strašne silná určite ma pochopíte tie ktoré toto zažili ja chápem aj jeho viem ze ho do toho nedotlacim ani by som to neriešila tak ze ho oklamem ja chcem aby to chcel rovnako ako ja a ..
Ja už neviem čo mám robiť mám 28 rokov viete ja nechcem si pokaziť manželstvo on je úžasný chlap fakt jediná vec ktorá ma zoziera je to babo.. Navyše mi začína hovoriť že ak neprestanem tak mu to úplne zhnusim a nebude chcieť žiadne nech prestanem ale ako... Priznám sa že som rozmýšľala aj nad rozvodom jasné že to nechcem ľúbim ho aj on mňa ale moja hlava neustále myslí na babo je to take ťažké aj si poplacem to sa nedá.. Neviem co mam robiť v tejto situácii ako prestať myslieť a na to.. Nechcem si pokaziť manželstvo a rozhovory to len kazia čo mám robiť?

hettinka
3. nov 2018

@zuzana212722 myslím, že by si mala hľadať pozitívne aspekty toho, čo máš teraz - 2 zdravé deti, relatívne väčšie a ak máte zázemie, peniaze, tak si užívaj to, čo máš ... Konečne môžete začať cestovať, venovať sadeťom v inej rovine, ukazovať im svet, vodiť ich po pamiatkach, centrách pre väčšie deti (napr. vedecké centrá ako Atlantis), ísť na bike, lyžovať v zime... Robiť veci, ktoré by si s bábätkom nemohla, respektíve by to bolo komplikované. Asi si bola s dvomi deťmi v istom stereotype, ktorý ti teraz vnútorne chýba. Treba sa preorientovať na iné činnosti a hľadať v nich pozitíva.

stanulienkat
3. nov 2018

Pocuvni manzela,dal ti jasnu odpoved. Myslim,ze si sa moc na to upla. Bus spokojna s tym, co mas. Nepokusaj osud.

madames
3. nov 2018

prepac ale som cakala podla toho prispevku ze mas 40 rokov a uz ti tikaju biologicke hodiny a ty ze 28...😂 takze moja rada prestat tlacit na pilu, lebo to tretie este kludne mozes mat aj v 35 ke a sustredit sa na pozitivne veci, ktorých mas ako pises v zivote vela...🙂

moonlight1210
3. nov 2018

@zuzana212722 vyznelo to tak?
nie, ze si najde milenku, lebo ty mu pilis usi s tretim dietatom. Ale normalne zistenie, ze whups, on kohosi uz dlhsie tajne ma.
Proste len ako priklad, ze ked pridu problemy, maloktora zena riesi tuzbu po dalsom dietati (obycajne iba s myslienkou, ze ich to zachrani, lebo on sa bude citit viac zodpovedny k rodine - co vieme, ze funguje tak v nula cela skoro nic percentach pripadov).
Ale dobre - vypustme milenku. Zabudni na to.
Aj ekonomicke problemy stacia, aby zena prepla do modu, ze musi zabezpecit existujuce deti, nie tuzila plodit dalsie.

A ak chces mat respekt k svojim tuzbam, mala by si dat rovnaky k jeho tuzbam. Ak o nich vies.
Ak este nevies, alebo si si nie ista, ci vies naozaj o vsetkych, tak sup uprimny rozhovor. Taka ta chvila pravdy. Bez urazania sa. Atmosfera uprimnej dovery bez “trestov” za nu.

Je to dolezite.
Ty totiz neziadas kupit novy dom, ci zafinancovat vylet okolo sveta na super luxusnej lodi, ani domaceho milacika.
Ty tuzis po niecom, co uz navzdy zmeni vas rodinny zivot. Nieco, co sa nepominie, ani tu nebude iba docasne na par mesiacov, ci rokov. Ani sa neda v pripade potreby toho vzdat, predat.
Je to konecne rozhodnutie na cely zivot vas vsetkych.

Navyse teoreticky este mate vzhladom na vek cas. Takze ten priestor na diskusiu a vyladenie vzajomnych tuzob a urobenie kompromisov tam je.
Tak skus byt ustretova a netlacit tak na to.

A ak padne dohoda, tak zaroven jeho vyzvat k tomu, aby ani vo sne nepocital s tym, ze ta oklame a bude hrat o cas a bude dufat, ze ta to dovtedy prejde.
Aj on musi byt uprimny.

siska53
3. nov 2018

@zuzana212722 vies no,ty mas 28, este ho mozno zlomis.. ja som.sa uz zmierila,ze 3 nebude,nepraju okolnosti,uz som ustupila, tiez som.chcela,este kym.deti boli take,ze mladsia do 3rokov, dufala som v zazrak,ze sa podari tak,ako prve dieta z davania si pozor.. lenze ja som.prve mala v 35,druhe v 37 a v case,ked som silno tuzila po tretom,som mala do 40. Potom som to stale.menila,lenze mame taku situaciu v rodine,ze si sama uvedomujem,ze to nie je vhodne. Navyse uz mam 43r.,ako zvladnut by som to podla mna zvladla,ale uz asi by som tak rychlo ako predtym.neotehotnela, navyse by slo o tretiu sekciu..

Tazko ti nejak radit,ja sama som sa s tym dost dlho vyrovnávala,ze muz dalsie nechce.. no ty si este mlada, takže mozno by som nateraz ustupial,vykecala sa niekde na papier ci kamoskam (co si uz vlastne aj spravila).. a pockat a nastolit tu temu napr.o rok.. a co ty vies,mozno sa podarí aj nechtiac.

zuzana212722
autor
3. nov 2018

@moonlight1210 normálne nechápem o čom píšeš lebo ak som teda pochopila ty mi hovorís o tom ze ma milenku a ja to zistím či čo???? Preto nechce dieťa..
Lebo ja si nespomínam že by som takúto vec niekde písala nato som ani nepomyslela neviem prečo dnešná doba ponúka toto ako prvú možnosť.. Ale dobre zabudnime na to... Poviem ti rovno čo z tvojho príspevku cítim takú uštipačnosť ale na tvoju obranu možno posledných 7-8 riadkov mi niečo dalo..

zuzana212722
autor
3. nov 2018

@siska53 no áno musím povedať že ma skutočnost že ešte stále mám v pohode vek ukludnuje.. A aj to ze mam názor nezainteresovanych žien niekde ma to posunulo možno ozaj tlačím na pílu ale je to ťažké ak je niečo tak silné to dokáže pochopiť len človek ktorý to zažil.. No uvidíme čo bude ďalej

katkasofka
3. nov 2018

.

mechurik
3. nov 2018

Znama ma 3tie dieta s down.syndromom.

moonlight1210
3. nov 2018

@zuzana212722 nie. Prv ako to zacnes cele brat ako ofenzivu, skusim vysvetlit:
Nue ze ty pises, ze ma milenku.
Ale ze ked by ti do zivota vstupili vazne problemy (ekonomicke, vztahove, ...), tak by tato tuzba, ktoru povazujes za tak dolezitu, presla sama od seba. Lebo tvoj mozog by sa logicky zameral na uchovanie toho, co mas a je zrazu ohrozene.

To bolo len ako poukazanie na to, ze aktualne akoby podvedome posuvas hodnotu toho, co mas (a nie je toho malo) do levelu “standard” a pripisujes obrovsku dolezitost novemu snu, ktory v tebe vznikol. resp asi aj o to vacsiu tuzbu, ze ti to je odopierane.

A preco si sa tak upriamila na zmienku o milenke?
Financne problemy su nieco, co sa predsa moze udiat ovela rychlejsie. Staci k tomu hoci aj sekunda nepozornosti druheho vodica v protismere.
(Znamym stacilo, aby ich vykradli a dostali sa do finan problemov. Museli predat vysnivany dom v krasnom prostredi, ist k rodicom, atd.).

Proste a jednoducho - mas teoreticky cas, netlac na pilu, uvedomuj si dolezitost toho, co prave mas.
Zivot sa meni, co mame dnes, zajtra uz nemusi byt.
Neupinaj sa tak na dalsi sen. Vychutnavaj si, co mas.
A mnohe veci, co si zelame, pridu casto potom sami od seba. Lebo si ich nevydupeme, ale im svojim podvedomym nastavenim iba otvorime cestu.

Asi ako ked si iba robis svoju pracu, si mila, pohodova a zrazu zistis, ze si u kolegyn oblubena. Zato keby si preplakala vecery, co este urobit, aby ta brali medzi seba, ako medzi ne zapadnut a porozumiet si s nimi, tak to bude mat opacny efekt.

janinah
3. nov 2018

@hettinka tvoj názor ti neberiem,ale nesúhlasím...ty nevieš porovnať aké je to mať dieťa po 40tke,ja áno,rodila som v 30,32 a 42,to posledné bolo najlepšie,úplne super teh aj pôrod ...ty vo svojom veku čakáš na vnúčatá ,ja mám doma 13r. mládenca ..nebudem sa rozpisovať,ale nič lepšie našu rodinu nemohlo stretnúť ako to "neskoré dieťa"

@zuzana212722 nájdi si teraz niečo iné,čo ťa bud enaplňať,možno štúdium,práca v charite...na dieťa máš čas,ak má do vašej rodiny prísť,tak príde,ono to totiž riadi niekto iný😉

kiristinka1
3. nov 2018

My mame dve deti,tiež mame vsetko,čo nám je treba..obaja mame 30rokov..ja by som tretie prijala..manzel sa vyjadril,že už proste tretie nechce,že sa na to necíti..takze vybavené..ak by sa “postastilo” tak ho samozrejme prijmeme..

hettinka
3. nov 2018

@janinah nie je zo tak, že sedím a už len vyckavam na vnúčatá. Momentálne si užívam život s velkacmi, mladší má 11, takze ho veku medzi detstvom a pubertou, už samostatný, ale aj nás potrebuje. Dá sa s deckami už ist kamkoľvek, ešte aj chcú s nami chodiť (teda staršia sa už občas rozhodne pre iný program). Súrodenca tiež už nechcú.
Dalsie babo v rodine bude až vnúča... raz...
A mna uz ani neláka vráť na ruky cudzie malé deti, prešlo ma to, tie túžby už úplne. Pozriem z metra, že zlate, ale nič pre mna.
Keby som mala dieta vtedy v 35-ke, bola by som tiež rada. Ale aj takto som spokojna. A rodiť teraz (akože zámerne si robiť dieťa), tak to si neviem vôbec predstaviť, máš môj obdiv.

nosalinda
3. nov 2018

@zuzana212722 u nás je to naopak.. Máme dve deti, prvé bude mať 6, druhé teraz. Muž by chcel aj 4,ja som aj na to druhé potrebovala 6 rokov. Nikdy na mňa netlačil, vedel že by to nefungovalo, keby to bolo len o tom, že mu plním želanie. Teraz máme druhé, ľúbim ju, som rada, že prvá má sestru, ale na tretie by ma nenahovoril už nikto, takto mi to vyhovuje, takto som spokojná mama a manželka. Vážne by si chcela dieťa, lebo si si ho vyprosila a vydupala...bez ohľadu na manžela a jeho pocity? A ešte niečo, buď rada, že ti je tak dobre, že toto je tvoja najväčšia starosť a nemusíš riešiť problémy, pri ktorých by si si na tento "strašný" ani nespomenula.

hettinka
3. nov 2018

@zuzana212722 a povedal ti konkrétny dôvod, prečo nechce?

Môj mi vtedy povedal, že konečne chce ist normálne na dovolenku. Znie to síce povrchne, ale uvedomila som si, o com hovorí, v našom prípade... a nešlo len o samotnú starostlivosť o dieťa. On sa totiž našim deťom maximálne venuje, miluje ich, nie je to typ tatka, čo si zapne počítač a deti, hrajte sa. Skôr o celkovú situáciu rodiny ako takej.

monhla
3. nov 2018

Ak ste boli s počtom detí vyrovnaní a Ty si názor zmenila, neznamená to, že automaticky musí zmeniť názor aj Tvoj muž. Nie je to voči nemu fér.
Chápem Tvoju túžbu po ďalšom bábenku /sama som vždy chcela 3 deti/ ale skús sa s manželom otvorene porozprávať. Povedz mu, prečo dieťatko chceš, ako sa cítiš a pod. A HLAVNE si vypočuj jeho názor. Možno by dieťatko aj chcel, ale nie ešte teraz. /čas je na Tvojej strane/ Možno sa bojí budúcnosti a finančného zabezpečenia rodiny. Možno si chce užiť viac deti čo už máte. Možno , .... Treba sa porozprávať s ním. A nie s nami 😉

eeffka
3. nov 2018

@zuzana212722
@moonlight1210 ti pise v preklade "nemala koza roboty, isla sa na lad smykat... "
Zabudni na milenky aj ked clovek nikdy nevie najma v dnesnej dobe a uvedom si ze ty chces a chces a chces a on NIE. Mozes ho zlomit aj sa moze pritrafit ale ak to clovek nechce sam nedopadne to dobre.
Ja sama mam deti 2 s 7rocnym rozdielom lebo tak som to citila a moj muz sa musel povodne zmierit s tym ze budeme mat jedinacku. Za 7r som zmenila nazor. Ale 3. dobrovolne v ziadnom pripade. Deti som mala ako 27 a 34rocna.

sasa1310
3. nov 2018

@moonlight1210 nikdy nemá istotu, či to tretie dieťa bude zdravé, či tretie tehotenstvo zrovna nebudú dvojičky a či pôrod dopadne podľa predstáv a nedopadne náhodou ako v iných rodinách, že tretí či štvrtý pôrod skončil úmrtím matky. Bežne sa to stáva.
Takže ja osobne by som na jej mieste šťastnú rodinu neohrozila túžbou po treťom dieťati. Obzvlášť, kedy táto túžba sa môže opäť objaviť aj po treťom dieťati, túžbou po štvrtom, malinkom, vonavom.

zuzana212722
autor
3. nov 2018

@moonlight1210 aha no vidíš takto je to úplne inak napísané.. Mala som skôr pocit takého utocenia na mňa teraz je to konštruktívne.. Zrejme to budem musieť premyslieť a na nejaký čas túto túžbu potlačiť zatiaľ netuším ako.. Môj muž je fakt super chlap ako jasné ma tie svoje chyby pre ktoré by som ho uskrtila ale to sú skôr tie problémy ako smradlave ponožky vedľa postele 😊 s tým by som dokázala žiť.. A ďakujem aj za tie tvoje slová lebo viem aké je občas Ťažké vysvetliť niekomu niečo čo nechce pochopiť hoci to myslíš dobre a aj on vie ze je to tak len si nechce pripustiť.. Ako nejdem sa hrať na najuvedomelejsiu ženu na svete a že je to za mnou...
Ale z časti som pochopila že to do neho nemôžem hucat nonstop lebo keby mi to robil on koli niečomu tak by som sa necítila najlepšie a viem ze to spôsobuje medzi nami napätie.. No vieš je to fakt silné nerozumiem tomu ako žena presvedčena že deti už nechce cvak a zatuzi po tom.. Ja zrovna niesom vzor tej ženy čo sa vidí doma za sporákom a vari upratuje a len okolo manželika poskakuje alebo napríklad moje deti so mnou na záchod nechodili nikdy.. Snáď chápeš ako to myslím.. Medzi týmto všetkým som si vždy dokázala nájsť čas na manželské povinnosti a aj na seba.. Vždy rada podarujem deti babke jednej druhej neplacem za nimi že spím bez nich.. Vieš práve naopak akonáhle sme ich dali babke už sme utekali niekam na večeru alebo kúpať sa niekam večer a tak...
Preto nechápem tú moju túžbu ale zase neviem ako vyznelo starám sa o ne záleží mi na nich tak ako má byť pohladim nakricim no proste som tým chcela povedať že som nezabudla byť žena na prvom mieste a manželka ale aj mama...
Takže to nejako budem musieť utlmiť veď ja svojho muža chápem len chcem aby aj on mňa chápal..

zuzana212722
autor
3. nov 2018

@sasa1310 Ty si dala ten najhorší scenár na svete keby ľudia takto všetko brali vymrieme lebo by von nevyšli a ženy by nerodili

lillamama
3. nov 2018

@zuzana212722 Kamaratka chcela druhe dieta dlhe roky, ale muz nie...Ona bola zufala, skusila vsetko. Narodila sa im dcerka ked syn mal 14 rokov.. Chápem ta, ja by som porodila aj 10 detí najradsej 😄. Skus cakat, mozno ked deti budu starsie, nebuudu s nimi take starosti a aj ockovi bude chybat babo z domu

pininka
3. nov 2018

Zaujímavé je, ako väčšina rešpektuje názor manžela že nechce, a čo keby manžel rešpektoval vás názor, že chcete. Pre mňa je to tá istá situacia. Prečo by sa mala iba žena prispôsobiť, tá ktorej sa tehotenstvo a materstvo najviac týka. Ďalšia vec ktorá ma udivuje že muž je v šoku lebo praskol kondóm, veď ste predsa manželia, to ozaj dieta,nový život do rodiny je taká katastrofa,nestavajú sa oveľa oveľa horšie veci?

sasa1310
3. nov 2018

@zuzana212722 aj ten najhorší scénar sa môže stať tomu, kto si myslí, že jemu sa také nestane. A neni to ani tak ojedinelé.

sasa1310
3. nov 2018

@pininka katastrofa, ako pre koho. Pre niekoho ani šieste dieťa nie je katastrofa a pritom s tými deťmi v živote nikde nebol a je im jedno, či ich je 5 či 6. Tak nechápem, čo je na tom udivujúce, že pre niekoho je to katastrofa. No tak chce tým svojím deťom dať viac, poprípade sa fakt necíti na ďalšie. A myslím, že chlap má do toho, čo hovoriť.

pininka
3. nov 2018

@sasa1310 ja som nepovedala že nemá čo povedať, to samozrejme, ja len že keď je situácia v manželstve že jeden chce a druhý nechce, preco sa automaticky prispôsobiť len jednej strane. Samozrejme hovorím tu o prípadoch kedy vedia byť deti zabezpečené a z vlastnej skúsenosti viem že keď sa vie človek postarať o dve deti, postará sa aj o tretie.

alchemilkazltozelena
3. nov 2018

Ja neviem niektore akoby zabudli alebo nechapali, prehliadli ze to dieta treba aj vychovat nie len porodit a rozplyvat sa nad nim ked je male...s detmi su predsa starosti choroby vydavky nechapem niektorych pohlad na tuto vec...akoby fakt zabudali co to vsetko obnasa..vidia len akusi ruzovu predstavu a tym to konci
Muzi su urcite triezvejsi v tomto, netuzia po dalsom reve starostiach vydavkoch..ale zeny..zaslepene..teda niektore..esreze nie vsetky..
Preboha ved manzelsky zivot nie je len o plienkach a kojeni..manzelia maju pravo aj si trochu uzit spolocny zivot..napr aj na dovolenke..nie len riesit uspavanie a kojenie a vymyslanie deti co chu co nechcu a pocuvat rev..pre mna su 2 deti akurat dost a vobec sa tym muzom necudujem ktori to citia rovnako

pininka
3. nov 2018

@alchemilkazltozelena ty to takto cítiš, to neznamená že aj ostatné. My máme väčšie rozdiely medzi deťmi a užijeme si aj dovolenky, aj lyžovačky a určite sa deň netočí len okolo detí. Ak sa chce,najdu si manželia na seba čas aj pri troch deťoch. Mňa sa každý pýtal že ako sme pri dvoch stihli mať tretie, no možno tak že to neprežíval ako katastrofu,že neriešim každý splik a plienku. Deti sú pre mňa v prvom rade radosť. A môj muž tiež nieje ako väčšina, radšej je s deťmi než by mal kdekoľvek ísť. Mal x možnosti, posielala som ho na rekondičny, na wellness víkend vo dvoch a jeho odpoveď je vždy, že bez detí nechce byť.

tova
3. nov 2018

@hettinka no trocha mimo, ona v 42 bude mat 22r. a 19r. bude o krok vopred ako ty si teraz. Deti ti vecer doma ostanu aj same, aj upraci atd... ale Jej deti v tvojom veku doma uz ani byvat doma nebudu!!! bude o generaciu vopred pred mnohymi rodinami. No ja som vekovo tesne za tebou a normalne pri vete ze sa tesis na vnucatka ma skoro hodilo..... Ved ja sa citim ako 30r. s detmi na 1stupni ZS, riesime kamaratov, ihriska, muzea.... mna rozmyslat o vnucatach este ani nenapadlo!!!

hettinka
3. nov 2018

@tova lebo máš asi menšie deti. A to, že sa teším, som myslela tak o 10 rokov, ale tak možno bude skôr, možno neskôr. To je teraz jedno.
Naša staršia o rok maturuje, pôjde asi na VS. S ňou riešime teraz budúci profesiu a s mladším riešim múzea, výlety, občas školu. Kamaráti už sú jeho vec, tých má v škole. A na ihriska už chvalabohu nemusim chodiť. Toto má nikdy nebavilo.

kasyra
Autor odpoveď zmazal