icon

Nechcem chodiť k manželovej rodine. Ako to dosiahnúť?

renata5
15. jan 2012

AKO,?

happy8051
15. jan 2012

@renata5 ak si slaba na konfrontaciu so svokrovcami, slaba na ich ignoraciu, co ti samozrejme nikto nevycit, budes sa musiet naucit drzat si od nich odstup a navstevovat ich dalej.

janinah
15. jan 2012

@renata5 si predstav seba na mieste manžela-rozrevaná nafučaná urazená žena pre rodinu-čo s ňou??? sa spamätaj,kým nie je neskoro

renata5
autor
15. jan 2012

@jasminet nie oni vedia dobre po slovensky robia to naschval aby som nerozumela posmievaju aj to ze viem len po slevensky a ziadny iny jazyk vsetko co spravim je zle oni by to spravili inak nikdy nepochvalia mozem doniest hoci co napecene najnovsi recept svokra to uz piekla ked ja donesiem zakusok neni dobry aj ked vsetkym chuti len im nie uz ma tak zdeptali ze ani neviem co im odpovedam

renata5
autor
15. jan 2012

baby keby ste len vedeli aka som nestastna zivot som si predstavovala inak myslela som si ze moj mm by dal za mna aj zivot

renata5
autor
15. jan 2012

@happy8051 asi tak

ani3012
15. jan 2012

zvláštne...ja čo som sa doteraz stretla s Maďarmi,tak vždy hovorili pri mne po slovensky.....aj ujo,čo hovoril s vnukom len maďarsky,tak pri našej návšteve vnuka upozornil,že má rozprávať po slovensky.....
svokrovci kde bývajú ?

janinah
15. jan 2012

@renata5 nešťastná môžeš byť,ak nedajbože vážne ochorieš ty alebo dieťa,ak ostaneš bez koruny,ak...ale nie pre toto,šetri si slzičky,bude aj horšie 😒 správaj sa diplomaticky,koláče nenos,daj im kupovaný dezert a hotovo 😉

p.j.jacky
15. jan 2012

@renata5 ahoj,uplne ta chapem.No ale snaz sa najst aj na tom vsetkom spatnom nieco dobre.Zober si ,ze tebe by svokrovci zakazali k nim chodit(tak ako mne) ale chceli by tvoje dieta a muza.Navadzali ho proti tebe a davali mu rozumi...takto si u toho a mas sancu to troska koordinovat.I ked rozpravaju madarsky.Ja by som sa schvalne ucila (potajomky) madarcinu,aby som vedela o com kecaju a potom by som ich aj madarsky konfrontovala 😉 ...bud rada ze manzel ta taha do jeho rodiny.Nehadaj sa snim,ked tam budete a ani doma nie,lebo tymto das svokre za pravdu,ze aka si...ukaz jej opak.Ak to neuvidi ona,manzel mozno ano.....ale so svokrami je to vzdy beh na dlhe trate a chce to vela nervov a trpezlivosti....len pevne odhodlanie to chce.sama to poznam.....drz sa...a vzdy k nim pridi a odchadzaj s usmevom...to ich dostane...ukaz aka si stastna i ked niesi,casom budes...len treba troska vycuranosti to chce....tiez bojujem a celkom sa dari..zatial 😀

feb13
15. jan 2012

@renata5 Ahoj poviem ti mozno nesympaticky nazor ale zamysli sa nad tym. Tym ze k nim nebudes chodit a obmedzis kontakt s nimi nic nevyriesis bude to len horsie. Skor by si sa mala snazit o zlepsenie vztahu, aj v zaujme tvojho manzelstva aj v zaujme tvojho dietata, ved su to jeho stari rodicia ktorych by malo milovat a oni ho tiez. Myslim si ze so svokrou je to vzdy tazke, nech je aj hocijaka dobra, ale predsa je to ina rodina vsetko maju ine a kym sa vsetko zosuladi a najde sa porozumenie a obojstranna spokojnost tak to je proces na niekolko rokov. A ked do rodiny pribudne dieta tak zvycajne konflikty este narastaju, ja momentalne mam velke starosti ako dosiahnut aby to druhykrat nebolo tak ako po prvom porode... ale treba to riesit a to ze ich vylucis zo svojho zivota to nie je riesenie. Ak chces aby sa to zmenilo, prvy krok musis urobit ty. A mozno aj druhy aj treti. Bude to trvat pravdepodobne dlho, ale ak budu vidiet ze tvoj pristup k nim sa zmenil, tak sa pomaly zmenia aj oni uvidis. Ta narodnostna odlisnost je zvycajne ovela vacsim problemom nez si to pary na zaciatku myslia. Ale ked si sa vydala do tej rodiny, vedela si o tom. Jednoducho im to musis akceptovat. Inak necakaj aby ta oni akceptovali. Proste v tej rodine ty si ta ktora je nova a ktora je "ina" nie oni, v prvom rade ty sa musis prisposobovat. A ano tiez si myslim ze manzelia ktori maju odlisny materinsky jazyk by mali jazyk toho druheho obojstranne ovladat, aspon na zakladnej urovni, je to vyjadrenie akceptovania toho druheho (a jeho rodiny) spolu s jeho jazykovymi, narodnostnymi a kulturnymi hodnotami a takto je to fer, bez ohladu na to v ktorej krajine sa zije a o aky jazyk sa jedna.

vanessm
15. jan 2012

@renata5 Keď Ti ubližujú, zosmiešňujú a zle sa tam cítiš, tak tam jednoducho nechoď. Určite ti tým nestroskotá manželstvo. Nechápem prečo by si sa mala nútiť niekam, kde ti je zle. Manžel by im mal povedať jednoducho pravdu, že tam necheš chodiť, lebo sa ti nepáči, ako sa k tebe správajú a pekne tam vyšli manžela aj s malým ak sa dá, ak nie, tak nech ide sám. ( Teba samozrejme bolí hlava a zle sa cítiš 🙂Keď si ťa nevie zastať, tak nechápem prečo by si sa mala ty trápiť, nech len ide, ale sám. Stačí keď to urobíš 1-2 krát a potom sa možno zamyslia, že prečo asi. Snaha o dobré vzťahy musí ísť z oboch strán, nie len z tvojej.

maca_p
15. jan 2012

@renata5 ked tam nechces chodit, nechod tam. ja chodim svokre raz za rok. vobec nie preto, ze by som s nou mala problem, ale ja sa tam nudim, nemam tam co robit. ona ma k nam vstup kedy kolvek volny, tak moze kedykolvek prist. dokonca ju aj k nam zavolam, nemam problem... co keby svokrovci chodili k vam? budes na domacej pode, urcite to zdvihne aj tvoje sebavedomie. predpokladam, ze tvoja erdegbaba nebude vyryvat aj u vas na navsteve.
pises, ze dieta nedojcis, tak ho zamal manzelovi, nech ide kuknut babku a sprav si den volna, pripadne porob veci, ktore sa ti nedaju robit s bejbinom. osobne ja to tak robim. muzovi nabalim veci, jedlo pre dieta a zakyvam im, nech si uziju babinu 😀

p.j.jacky
15. jan 2012

A este som chcela...predstav si ze by ta tam muz netahal...povedal ti idem bez teba a ty sed doma.Nechceme ta tam!To by sa ti pacilo?Neprislo by ti to luto?Ja aj ked muzovu rodinu rada nemam,luto mi prislo ked povedali manzelovi aby prisiel,ze budu cela rodina po kope sediet u jedneho stola a rozpravat sa!Mne to bolo luto a ku*evsky luto!
A ked tam nechce ist a myslis ze pre teba to bude lepsie tak tam nechod,ale nemyslim si ze tym daco vyriesis,skor naopak.Stratis sa... 😔

maca_p
15. jan 2012

@janinah preco by
@renata5 nemala byt urazena? ako sorry, ale keby sa so mnou bavili ako s rencou, tak v momente dovi - dopo, ci by sa im to pacilo, alebo nie. ved nou uplne opovrhuju uz len tym, ze nevie po madarsky a rozpravaju touto recou v jej pritomnosti napriek tomu, ze cela familia ovlada slovencinu. to ako kde sme!!!!! 😲

lubina
15. jan 2012

@renata5 AKo sa tu pise aj v inych odpovedia. Je treba snahu na oboch stranach. To ze nevies madarsky, to je trochu prpblem, ale mozno by to chcelo aspon zakladne vedomosti. Ako sa budu oni rozpravat s vasim dietatom.? A ako tvoj Manzel? Ja mam manzela cudzinca a svokrovci nevedia moj jazyk a ani anglicky. Jedina moznost naucit deti rodny jazyk manzela. A aj to robime a budeme robit.....da sa to a je to pre deti aj plus, naucia sa hned dve reci a bez problemov. A so svokrovcami su problemy vzdy, ci su to slovaci alebo ini.To je o kompromise. Mozno si ty chcela inych svokrovcov a oni inu nevestu, ale mate sa navzajom a tak si treba sadnut a povedat ako by asi veci mohli alebo aspon ciastocnne mali fungovat.

svetielkoand
15. jan 2012

@renata5 najskor si utried myslienky, co vlastne chces, pretoze ako si napisala "ja som taka ze sa urazim nebavim sa rozrevem sa hned a nikdy nic nepovie a potom to len vykrocim muzovi ja viem ze robim velku chybu" ti moc nepomaha, jasne ze si ta muzova rodina nevazi, ked sa spravas ako male dieta (toto ti pisem v dobrom, nie aby som ta urazila), takze skus si sama stanovit male ciele, ktore budes po troche plnit, napr. manzel bude chciet ist k rodicom, tak sa dohodnite na case 1 hodiny, co tam stravite, dovod preco nemozete byt dlhsie naplanuj, ze maly musi ist spat, maleho treba okupat, a pokus sa tam tu jednu hodinu zvladnut s usmevom a prepocutim neziaducich reakcii, potom si napr. stanov ciel vediet sa obcas z navstevy vyhovorit a poslat len manzela so synom, mozes si zatial pozehlit, upratat alebo ist ku kadernicke a takto kusok po kusku sa naucis prezit navstevu u nich a vzajomne vztahy sa obrusia. Viem o com pisem, sama som to nemala ruzove, ale nasli sme kompromis 🙂

janyka
15. jan 2012

@renata5 je mi lúto, keď sa trápiš pre takéto veci. Ale kvôli takýmto banálnym veciam si oči vyplakať a ohroziť tým svoje zdravie a aj zdravie svojho diaťatka? Stojí ti to za to? Tiež som sa na začiatku trápila, ale v jednom okamihu som si povedala dosť! Naozaj sa treba naučiť rešpektovať, tolerovať, samozrejme do určitej miery a vedieť si stanoviť hranice a robiť kompromisy. Mne takisto nevolá moja svokra, ak sa chce pýtať na deti, ale volá svojmu synovi(čo sa mi zdá aj celkom prirodzené, horšie by podľa mňa bolo, keby mu zavolala a na deti by sa neopýtala). Netrápim sa pre to, absolútne. Ja jej tiež volám, len keď niečo potrebujem a tak isto by mi to mohla vyčítať. Naozaj sa treba nad to len povzniesť. Sú aj oveľa horšie veci na svete, ako svokrovci. A tým, že sa budeš ofučovať na manžela, tým nič nevyriešiš. Ak inde nemáte problém a problém sú len jeho rodičia, hádam by si si nedala kvôli nim rozbiť vzťah? Ak tam nechceš, aj napriek všetkému chodiť, tak tam nechoď a manžel by to mal tolerovať.

janinah
15. jan 2012

@maca_p prečo? "múdrejší ustúpi" počula si to niekedy? ak neustúpi ani jedna strana a obe pôjdu hlavou proti múru kto na to doplatí? jej manželstvo 😒 stojí to za to? mne by nestálo...renáta samozrejme urobí po svojom,ja sa len snažím poradiť najlepšie ako viem,lebo tiež som už niečo zažila a prežila 😉

maca_p
15. jan 2012

@janinah hej, to poznam. mudrejsi ustupi a necha zo seba robit vola.... takto nejako to funguje? ale ano, ved
@renata5 urcite urobi to, co je pre nu najlepsie 😀 , rozanalyzuje nase nazory, postoje, navrhy a mozno jej jeden z mnozstva posluzi ako inspiracia na vyriesenie problemu ona vs mangel fam....

renata5
autor
16. jan 2012

maca_p,janinah,janyka,svetielkoand,lubina,vanessm,jasminet.
baby ste zlate,len podla mna mam z mm velky problem on jednoducho drzi stranku im ked nieco poviem ja mi odpovie ich vec oni su takya koniec.....vobec nevidi podstatu veci ktoru vidim ja nemam rodicov som sama mam len krsnu ktoru obcas vidim ta mi obcas pomoze ked som sa vydávala ani ma len nepochvalila aka som nevesta a tak som to chcela ako od mamy ani mi len nepomohla zo svadobnych siat ked nam dala peniaze tak si zavolala mojho mm a strcila mu ich dobreze nie do zadku miesto toho aby povedala tak deti podte sem atd...ked som zostala tehotna a oznamila som jej ze cakame babo povedala mi ved uvidime ci bude alebo nie...velmi ma to zranilo...ked som bola v 5mesiaci isli sme k nim sadit stala nadomnou dve hodky ako gestapo a rozkazovala kde co mam posadit nicim mi nepomohla ja som po tom bola hrozne na tom zacalo mi tvrdnut brusko bolo mi na nic..ked som isla rodit mi povedala ze ale dufam ze bude zdrave a ja ze preco by nebolo a ona moze sa hoci co stat moze mat pupocnik okolo krku mozu ho kriesit atd tak mi to potom aj dopadlo velmi tazky porod som mala ked som bola po po porode ani mi len nezavolali ako sa mam a vnuka si videli ked uz mal skoro dva mesiace.ke potom prisli ani ho len nepochvalili aky je krasny len hlupe reci potom som maleho dala spat do postielky stala som nad nim a prisla svokra pytam sa jej ze je krasny a ona nic opytala som sa druhykrat a ona odisla v tej chvili by som najradsej zmizla......vela krat som sa s nou chcela zblizit ked som jej nieco povedala alebo som sa s nou chcela bavit ona uprostred konverzacie odisla alebo zacala hovorit nieco ine alebo sa mi ani do oci nepozerala na vianocve malemu nic nedali kaslu na neho ked somchcela od nej aby mi dala jeden hrniec tak sa ma spytala ci by mi to dal niekto zadarmo ja som sa vzdy snazila o moju rodinku sa staram vzorne

p.j.jacky
16. jan 2012

@renata5 netrap sa nezmenis svokru.Ak tam nechces chodit nechod,ci muz ta nuti k nim chodit? To ze povie muz ze su taky aky su a neriesi,neznamena ze je na ich strane.Mozno sa len nechce do toho montovat a zacat riesit.Muzi neradi nieco riesia.Je to jeho mama a malo ktory syn sa odvrati od matere.To si zapamataj.Sama mas syna 😉 Ako podla toho co pises,ze sa tebe chovaju,mas pravdu...ale nezmenis to...len utrapis sama seba...hovorim zvlastnej skusenosti.Cim skor sa stym vyrovnas ,ze muzova rodina je taka aka je,tym skor ti bude lepsie...nenechaj sa zdeptat .Hovor si ze ty si dobry clovek a nech si oni hovoria co chcu....pre teba to nieje podstatne.....inak poradit neviem.....sama by som moju svokru vystrlila na mesiac a aj to je este dost blizko 😀

renata5
autor
16. jan 2012

@p.j.jacky doslovne ma nenuti len vidim na nom ze chce ist tak sa zlutujem ja ti poviem ked to bude horsie on moze chodit ale syna mu nikdy nedam

mirka32o
17. jan 2012

@renata5 Prvoradá je tvoja vlastná rodina a vzťahy v nej. Ja som so svokrou bola strašná priateľka. Lepšie než z filmu. Chodili sme spolu na zmrzlinu, výlety... Ale len do vtedy, kým sa mi nenarodil Peťko. Chcela ho vychovávať po svojom a mne sa to nepáčilo. Najskôr som to dala najavo slušne, no keď to nezabralo, povedala som si. Nasledovalo ignorovanie toho, čo som povedala. Skúšala to potajomky, alebo sa snažila ma oklamať, len aby bolo po jej. Dnes jej už na to nedám najmenšiu príležitosť. Čo sa týka manžela, aj sním riešia záležitosti: O nás, bez nás, álebo Do toho ma nič. Zvykla som si chodiť k nej vžy s manželom a nenechala som ich samých. Nedala som jej príležitosť kydať na mňa. Vyrovnala som sa aj s tým, že nech je ako chce, vdy ja budem tá najhoršia v ich očiach. Nesnažím sa ich presviedčať o opaku. Mňa sa manžel zastal, lebbo poznal malého lepšie a vedel, že to čo chce ona urobiť nedopadne dobre. Ja som ju upozornila slušne, samozrejme ignorácia a keď to mm zopakoval po mne.... To si mala vidieť ten ksicht. Vyjadroval vetu typu: Ako si dovoľuje ešte aj ON......Odvtedy mám svätý pokoj. Navždy to bude pre mňa žena, čo mi vychovala muža. Podľa toho sa k sebe aj chováme. Zdvorilostné otázky, pozdrav, nič viac. To úplne stačí. Chodím k nim aj bez manžela, lebo pracuje v Belgicku. Nebudem predsa svojim deťom odopierať starkú. V živote som pred nimi nepovedala na hocikoho z nich krivé slovo. Ked budú veľkí, sami si utvoria názor. No takto zabehnutý systém nevznikol za týždeň či rok. Čaká ťa cestu kryštalizovania vzťahov. No prvoradý je tvoj s manželom. Keď si budeš istá, že ťa pochopil. a zdieľa tvoj názor na fungovanie s nimi, nebudeš sa báť tam ísť.

annaopialova
17. jan 2012

ahoj to sa neda ak nechces pocuvat z kazdej strany preco nechodis a preco nezavolas a zase preco tak radsej obcas zajdi

lucka1987
17. jan 2012

no:
-aj ked tam nerada ides, su to stale rodicia tvojho manzela a unho budu mat stale mieto
-treba si uvedomit, ze kazdy sme nejaky a kazdy mame svoje chyby
-oni su stary rodicia tvojho dietata a urcite ho lubia a chyba im ked nie je dlho s nimi
-treba sa porozpravat s manzelom, aby trosku prehovoril do duse jeho rodicom, ked budu sami.... napr k tomu nuteniu aby si sa ucila madarsky a podobne,
-ostatne su veci akceptovania sa.
-neexistuje dokonala svokra 😀

renata5
autor
17. jan 2012

@mirka32o tiez sa bojim toho ze ked maly vyrastie bude ho huckat proti mne a to by som asi nezvladla

renata5
autor
17. jan 2012

@annaopialova keby si si to vyskusala na vlastnej kozi zbadala by si ze sa to vobec neda

renata5
autor
17. jan 2012

@lucka1987 oni nemaju radi ani maleho

annaopialova
17. jan 2012

@renata5 ja tiez viem o com pises tiez som to zazila len som chcela ta usetrit tych blbich nekonecnych otazok

mirka32o
17. jan 2012

Podľa toho, čo píšeš, to máš skutočne komplikované.Ak ho vidia skutočne tak málo, a ak ho nemajú rady ako vaše spoločné dieťatko, nemusíš sa obávať žiadneho huckania. Chlapček časom začne mať svoj rozum a vplyvom tvojej nepretržitej výchovy sa začne na svet pozerať tvojimi očami. Naučíš ho dávať lásku a prímať tú tvoju. Tú mu oni nikdy nebudú vedieť dať. Keď ju nedajú teraz nevinnému a bezbrannému dieťatku, čo potom keď vyrastie. To už im zostane len možnosť kupovať si ho. Verím však, že z neho vychováš SPRÁVNEHO človeka a pri hocijakom náznaku urážky on bude prvý, čo si ťa zastane.