Nechcem takto žiť
Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.
Pri šetrení sa mi osvedčilo kupovať len základné potraviny a z nich variť. Proste múka, mlieko, maslo, cukor, tvaroh, jogurt biely, zemiaky, ryža, mäso, zelenina, ovocie, cestoviny, olej, kakao, med... Žiadne polotovary, presladené hovadiny, sirupy, sladkosti a pod. Zo základných veci vieš urobiť kvalitný domáci pribinacik, z ovocia kompót, výživu, koláče.... V lete si narobiť džemy, ak máš možnosť a miešať ich do jogurtov, ja robím aj sirupy, bazový, jahodový... Môžeš si aj nazbierať a nasusit lipu, šípky a nekupovať bežné čaje... A keď mám nakúpenej veľa zeleniny či ovocia a vidím, že to neminieme, tak šup nakrájať a do mrazaka, prip. z mäkkých rajčín pretlak do pohárikov, lečo zavarim, kompót, výživu atď. Pohárik sterilizujem normálne v umývačke 😉 a máš svoj polotovar k mäsu či na cestoviny... Strúhanku zo starého pečiva... Je dobré sa naučiť základné recepty na cestá, z kysnutého urobíš pizzu, buchty, knedľu, z liateho bábovky, mafiny... V akcii zvyknem kupovať skôr veci ako 10 kg mech zemiakov 😆. Takže aspoň pár tipov, roky ma naučili pri mojich 3 chlapoch...
Bud rada,ze vies setrit! Ze vies ako na to. Ze mas trpezlivost. Ze mas vytrvalost. A zacni dakovat ...za dobreho muza,zdrave deti, rodinu, domov,postel,teplu vodu... a hned sa budes inac citit a zmyslat. Raz za cas pocitit tento strach je uplne normalne ale si doma s detmi! Coskoro budes pracovat aj ty. A keby ste dreli biedu nepohrdla by si ani brigadov cez vikend. ;) Je to fakt o nastaveni,ci chces byt negativna alebo naopak...Ak "nechces tskto zit" zacni od seba. Zmenit mozes len seba. Zmyslanie. Slova. Skutky...
Skús sa pridať tu na MK do skupín ako šetriť alebo lacné jedlá 🙂 + je tu kopec tém že ako ekonomicky a rýchlo variť a ako šetriť.
Neplytvať a "šetriť" je moja obľúbená téma a parketa 😂 ale poradila by som ti hlavne pozerať si v obchodoch jednotkové ceny. A hneď získaš lepší prehľad čo sa oplatí.
A druhá vec ja by som ťa neodsúdila ani za sirup ani za pizzu ak je to príležitostné. Lebo sirup vydrží dlhšie a prečo sa niekedy neodmeniť niečím iným ako čistou vodou keď to stojí 3€ a mala by som to na 2 týždne možno. A niekedy ozaj padne strašne dobre keď je "navarené" za 25 minút s tým ze si v kuchyni bola 3 minúty. Je to taká príjemná zmena z kolotoča..
Iné je keď na to človek naozaj naozaj nemá. Tak tam asi moc nie je priestor na kupovanie si komfortu. Ale keď človek "len" šetrí a snaží za nakupovať si rozumne tak si treba aj spraviť radosť nie šetriť do nekonečna.
Precitala som len prvé dve strany a presne to dopadlo tak ako som očakávala - autorka nevie hospodarit, nakupuje absolútne nepotrebné veci ako polotovary, sirupy a podobne nezmysly a potom tu vyplakava, ze za jednu igelitku dá z rodicaku 70e ale urobit niečo preto, aby sa mali lepšie alebo nakupovať s rozumom, tak to nie 🤦🏼♀️ toto je presne problém dnešnej doby, ludia su totálne finančne negramotni..
My nemáme zle platy, napriek tomu nakupujem s rozumom a radšej kúpim napr biele jogurty a do toho si dame drobné ovocie/kakao než kupovat predrazene jogurty a nie je na svete nič lacnejšie a rýchlejšie na prípravu nez domáca polievka, ale ano, radšej nakúpiť sackove sr.cky a potom vyplakavat 🤦🏼♀️
Nechcem byt zla ale mame sa az príliš dobre a ľudia si trochu zaslúžia metaforicky klepnut po prstoch, nenakupovat bezhlavo kopec somarin, ktoré su ad1 absolútne nezdravé a ad2 vzniká z nich tolko zbytočného nepotrebneho odpadu, ze človeku je z toho az zle...
Myslim ze auttorke netreba pisat ako sa robi pizza, ved pisala, ze robieva domacu a tie 2 pizze po 2 erua kupila len vynimocne! No pre mna teda prilezitostna pizza za 2 eura nie je ziaden luxus ani plytvanie. Ani vino za 5 eur pre navstevu. Tiez by som s 2 eurovym asi nesla ked mam na 5-eurove. Ale inak naozaj je to o tom, ze sa teraz na rodicovskej bud uskromnite a budes mat cas na deti alebo budes chodit po brigadach. Mna teda cez rodicovsku ani nenapadlo ist na brigadu, radsej sme sa uskromnili, aby som bola s detmi, aby som bola doma ked vecer muz pride z prace.. Ale to su priority, zavisi ako si ich nastavis, teraz nemozes mat vsetko.
K tym lacnym jedlam. Napr ja dam piect 2 kury, k tomu nejaka priloha + na treti den so zbytkov spravim rizoto, pridam mrkvu, hrach. Polievky - husta fazulova, sosovicova so zemiakmi, k tomu varene vajicko, obcas parky ked boli deti male. Palacinky. Alebo ze len polievka zeleninova - napr nasi maju maju radi mix cibulka mrkva mrazeny spenat - tohoo len trochu a hrasok a k tomu bublanina, ta je naozaj lacna. Alebo len zemiaky zapecene s brokolicou napr a zalievkou alebo aj to rizoto cisto zeleninove.
Inak podla 1 nakupu tazko zhodnotit ci minas naozaj zbytocne vela, skor by sa to dalo zhodnotit keby sme vedeli kolko cca mesacne minies na stravu.
No doba je teraz tazka, hlavne pre tych co uz pred tych obracali kazde euro. Pre mna je kazda maminka na rodicovskej, ktorej muz ma priemerny prijem a dokaze vyzit umelkyna. Takze tazko aj radit, len vydrzat teraz. Aj tych 600-700 eur snad bude len na zaciatok a casom budes zarabat viac.
@zoro9836 Teraz sa naštartuje konečne recyklácia. Ako kedysi. Nebude také ako napr. suseda nechala slivky na zemi, na chodníku rozšľapané a potom neskôr sa pochváli, že ako výhodne kúpila debničku sliviek tam a tam. To bol len taký drobný príklad zmýšľania jednotlivca v spoločnosti. Nemám na mysli teraz cestovanie …., že si mimo toho pre seba dopraješ oddych.
No mne sa.zase zdá,že ty chceš mat vsetko...aj dostatok peňazí.aj obe.deti mat doma, cez víkend byť doma...riešenia sú ale každé sa ti nepozdáva...
A inak nie ze by som sa chcela chváliť ale my sa mame asi nadstardantne, podľa toho čo čítam často na mk..ale veci a jedlo kupujem v akcii...keď si v akcii kúpim jablka ( príklad ktorý si uviedla) nie ze.nemam na toe.hrusky ale príde mi rozumnejsie kúpiť to conje v akcii výhodné a pod.....ale ja som šetrný človek 😁
Z.mojho pohľadu si nešťastná ze si nozes kúpiť to na čas chuť , ale v podstate sa máš dobre,, .....vies niekto ani na.toe jablká nemá
Mam vystudovanu ekonimicku skolu, uctovcnictvo, colnictvo, dopravu.
A v praci kde som robila pred detmi sa homeoffice robit zial bohu neda.
Niektore ste sa tu dobre na mne vyventilovali 😁
Vecer ked som si lahla do postele som bola vdacna, ze pri mne spia 2 zdrave deti a nic nad to neexistuje. Kaslat na peniaze, na materialne veci, na najdrahsie telefony, na nove topanky, na hoc co.
Nic nie je nad zdrave deti ❤
Mier baby
A este by som dopisala ze rozdiel medzi detmi mam 1.5 roka 🙂 takze samozrejme ze malemu pol rocnemu neupeciem pizzu 👍😁
Tak bohuzial, ostat doma na RD a mat dve male deti za sebou je rozhodnutie. Ak jeden plat nie je naozaj nadstandard, treba ratat, ze si nemozem vyskakovat. Ale beriem, ze si sa chcela len “postazovat”, to mame asi kazda taku potrebu 🙂 K obsahu nakupu sa nevyjadrujem, ja sa tiez niekedy nestacim divit nad tymi sumami v obchodoch, nastastie to zatial extra riesit nemusim, akurat teda sa snazim neplytvat s jedlom.
Baby ja som asi vážne čudná. Ja urobím veľký nákup za 30 eur na niekoľko dní, 70 eur som nedala ani pred Vianocami za potraviny. Sme 3. Naozaj nechápem čo si tam za 70e nahadzala. Ja keď idem na nákup robím nákupy väčšinou male do 20 do 30 eur, keď urobím vacsi nákup za 40 eur mám plný košík či syrov, či jogurtov, mäsa, zeleniny, žiadne hlúposti, žiadne zbytočnosti. A naozaj je to veľký nákup. Nerozumiem co za 70 eur si tam (zopár položiek) mohla nahádzať.
Drahšie potraviny ako olej, maslo kupujem v akciách (aj prasky,kozmetiku...) a nahádžem do mrazáku, a nie, nekupujem ani poľské vajíčka, ani poľské mäso, ani žiadne odpady. Samozrejme, že ma tie nákupy vyjdu zhruba o 20 percent viac ako pred dvomi rokmi, ale nie je to nič katastrofické.
vydrž kým ti mladšie trošku podrastie a potom brigády keď je muž doma, prípadne nejaký HO
Mila autorka, po prečítaní Tvojho príspevku a dosť komentov co to už odzneli asi takto teda..Ty nechces aby Tvoje deti takto žili. Zial z Tvojich reakcii vyplyva len tolko, že ochota preto niečo urobiť je žiadna. Ako kocka Ti tu napíše, že ma XY lacných receptov a Ty jej ešte napises že veď pis mi to sem?😊A nema Ti to rovno navarit a teple priniesť k stolu? Ešte k tým platom po RD - to tu myslím ešte neodznelo. Robis niečo preto aby si nezarábala 600€? Lebo jasle nie, práca nie a čo tak dovzdelávať sa? Na toto aký bude argument?
@lalenka33 Ja som v DE uz 20 rokov. Viem porovnat ak v ramci DE za tychto 20 rokov ako ceny VSETKEHO isli hore. Mna skoro vykotilo, ked som deti viezla na Sk zaciatkom augusta. Tyzden predtym som bola este na naupie. Mlieko cerstve, ktopre bezne kupujem stalo 1,15. Potom som tyzden nebola na nakupe a ked som isla, tak to iste mlieko uz stalo 1,79. Diesel nenormalka, 2,21 €. Co nafta tu bola vzd ylacnejsia ako benzin, je teraz benzin lacnejsi. A podobne ako na SK, platy samopzrejme hore nesli. Som zvedava, kde toto povedie.
autorka, uvedom si, ze sa mate velmi, velmi dobre. Mas 2 zdrave deti, si doma, manzel je cez vikend tiez doma, mas kde byvat, mas dokonca susicku a umyvacku 🙂 trosku vdacnosti
A za mna najpodstatnejsie je v prvom rade nesetrit na jedle. Na tom sa totizto ani neda setrit, lebo sa budete citit zle, odrazi sa to na zdravi a nema to ziadny efekt. Setri sa na zbytocnych vydavkoch typu - restauracie, dovolenky, drahe pausaly, naklady na auto, benzin atd.. Neviem si predstavit ze budem dlhodobo jest miesto kvalitneho masa s ryzou napriklad cestoviny aby som usetril. Vyuzivat sezonne potraviny a nekupovat tie mimosezonne ktore su drahe. Ako ak niekto za 70 euro nenakupi nic uzitocne tak je chyba v mysleni.
Vcera sme vytriedili pol vreca dievcenskeho oblecenia 110/116. Ak by pomohlo darujem.
Dobru chut k tym sackovym polievkam 🤮. Ako zena zamysli sa nad sebou. Si doma s detmi a tvoj muz je sackove polievky. A netvrd, ze miesto vybornej domacej polievky si da radsej sackovu. Fuj, to si ani neviem predstavit, ze ja doma na rodicovskej, a muz pride z roboty a doma ho caka sackova polievka 🤮.
Autorka, píšeš že zo 400€ nedokážete vyžiť, nemáte čo jesť, za nákup do jednej tašky si dala 70€.... Veci čo si tu vymenovala neskôr z toho nákupu sú teda ozaj blbosti a vôbec sa nečudujem tej cene. Je len na tebe, či to chceš zmeniť, sadneš si nad rozpočet a pri ďalšom nákupe v obchode kúpiš iba to čo máš napísané na lístku a vopred naplánované. 🤷♀️
Autorka, ak som dobre citala, tak mas doma 2rcne a polrocne dieta. Takze tie nezjedia asi vela. To polrocne pravdepodobne kojis/UM plus mono uz nejake prikrmy. Naue sa cim skor varit, bude sa ti neskor lahsie zit. Polotovary zrus uplne. Po prve su nezdravě, a po druhe drahe (aj ked v akcii). Co ze ma muz rad sackove polievky? Vysvetli mu to, ze drahe a nezdrave. navar radsej vyvar, zmraz a potom vytahuj a dolar len cestou zeleninu atd. Teraz ide zima. Cas ado stvoreny na "kysle" "tazke " polievky. To co ti tu s jaslami radia velmi nechvalujme. Neoplati sa to a hlavne ak si este s takym malickym doma, to uz mozes mat doma obe deti. Pite len cistu vodu popr. caj. Ziadny sirup, zidane slake vody. nenaučil si na to deti, lebi ich to neskor uz neodnaucis. Pribinacik je komu? To je odpad. Kup si za 20 € jogurtmaker a mas jogurt za babku jednym, krzom na tyzden a k tomu vies, co v tom je. Ochutit si to potom mozek ano chces, lekvar, oriesky, hrozienky, nakrajat ovocie atd. A ano bonus, mas prakticky vždy doma čerstvý jogurt, ktory mozes pouzit aj na dressing, na kolac atd. Moje deti maju jogurt najradsej len natur. Mrazena pizza? brrrr to uz ani neviem ako chuti.apropo: varit nemesis vediet. Otvor napr. Varecha.sk a mas receprov do aleluja aj s postupom a přesným zoznamom.