Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
Ak sa nestretavate, je to nasilu, obzvlast na Vianoce.
@sisska96 ano vydrzi, myslim ze 8°C ma max.. cize ak nemju tam izbovu teplotu tak preco nie...? a hlavne nemusi tam ani len stat dni.. spravia 24rano... vecer zjedia... nic sa nepokazi :D ostane a potom poriesia.. ak nie, tak da sa aj s chladnickou carovat 🙂 nieco prelozia z chladnicky. Su perfekne aj velke dozy, hranate a zmesti sa do nich halda jedla.. nezaberu tolko miesta.
Ale to je jedno, musia proste vediet kolko ludi pride a kolko sa bude jest :DDD ja si to neviem predstavit doma chovat 30ludi...
Otazka by mala byt : ako vsetkych donutim aby prisli 😄
Sa zbytocne na jedlo pytas ked nebude pre koho
Ja tu neprispievam aktívne, takže neviem o kom hovoríte. Akurát teda že možno viac ľudí chce tráviť najkrajšie sviatky v roku v kruhu rodiny, ako by to malo byť. Nakoniec nikdy nevieme či by sme sa o rok či o dva stretli všetci v plnom počte... Hlavne mama ma už svoj vek...
Mna by fakt zaujímalo prečo zrovna Vianoce chceš takto tráviť. Tebe fakt nedochádza, že by ste si to užili tisíc krát viac niekde na chate na jar? Jasne že švagriná s tým nesúhlasí. Ma aj svoju rodinu. To ju má úplne odignorovať lebo sa vydala? Pre ňu ty a tvoja rodina nie sú tí najbližší ako píšeš. Môžete mať dobré vzťahy, všetko super ale stále bude na prvom mieste jej rodina z ktorej pochádza keď nepocitam manžela a deti. A ty chceš aby tam prišli ešte aj ich deti s partnermi. Tak ale to sú už úplne cudzí ľudia, vy ste pre nich cudzí ľudia. Tí súrodencom sa rodina rozrástla. Ale nemôžeš čakať že tak ako ste si vy ako súrodenci blízki tak si budú blízki aj vaše deti a partneri natoľko aby uprednostnili túto chatovicu pred ďalšími návštevami. Ja si nedokážem predstaviť, že by sme takto trávili Vianoce u manželovej rodiny, že by to organizovala jeho mama pre svojich súrodencov. Tých ľudí som videla možno tri krát v živote a neviem ani ako sa volajú, tak isto nepozná môj muž moju sesternicu z druhého kolena a podobne. Ako rodina sa stretávame veľa, ale neverím, že by niekto stal o to tráviť Vianoce s nejakými sesternicami a švagrinami namiesto toho aby sa video s bližšou rodinou
Áno, mama má svoj vek a preto si myslím, že na 99 percent by uprednostnila pokojný štedrý večer pred plným domom nafukovaciek, jedla z donášky, kuracimi nugetkami, chaosom a 30 ľuďmi flakajucimi sa po dome a to celé tri dni. Radšej by bola asi sama ako absolvovať tento horor, ktorý chystáš. Čistý bizar toto vlákno...
nooooo už posledné decembre nie je nezvyčajné že je cez 10 stupňov. Nooooo nemám celý deň v kuchyni, vychladne a do chladničky. Raz som mala až do večera, na druhý deň malá kyslú chuť
@earlgrey posledné roky aj tu na severe býva na Vianoce oteplenie, tých 8-12 stupňov. Minulý rok, napadlo tu hore 80cm snehu medzi 22-23.22. a 26. bol preč. Lebo vonku bolo zrazu teplo. Pamätám si Štefanske behy, ktoré som absolvovala len v dvoch tenkých vrstvách... spoliehať sa na chladne počasie sa nedá.
"Nakoniec nikdy nevieme či by sme sa o rok či o dva stretli všetci v plnom počte." Autorka, keby sa úplnou náhodou stalo, že tam pričaruješ všetkých, garantujem ti, že o rok sa v plnom počte už nestretnete, ver mi, že väčšina účastníkov zájazdu si to rozmyslí nabudúce :D
Ale chápem, ako si to myslela. Ináč s týmto vydieračským postojom na mňa idú roky mama so svokrou. Len ja som sa akurát zamýšľala, že tiež tu tak o rok už nemusím byť, a ešte som nezažila pokojné sviatky po svojom. Tak radšej buďme spolu. Nasratí a nespokojní, ale aspoň SPOLU.
Autorka, Uz na strane 13. ti @svetlonos vysvetlila, ako funguje zabezpecenie menu pre 30 ludi - ranajky, obedy, vecere. Akoze ake tipy chces? Ze aby si nezabudla Kupit 3 vrecia rozkov a 20 chlebov na tie tri dni? 😅
Inak mna by vazne zaujimalo, a uz som sa to 2 alebo 3x pytala, ci vy surodenci vsetci byvate na opacnych koncoch republiky, ked trvas na viacdnovej prespavacke. Ci ako si na to viacdnove prespavanie dosla?
A už sa tu hovorilo o pečení? Na VIanoce si 30 ľudí aj čo to poje zo sladkého. Chápem, to si tiež majú doniesť vlastné. Keby som mala ťahať to najvyťaženejšie obdobie v práci, lietať po darčeky, zdobiť strom, venovať sa deťom, a piecť jak krava s tým, že si to na sviatky môžem zabaliť a vláčiť komplikovane k svokre, lebo môj muž sa rozhodol, že ideme splniť vianočné prianie švagrinej, asi by som bola taká drzá, že sa tam privalím s prázdnymi rukami s tým, že ta keď ste nás už na návštevu volali, tak tu sme, som hosť, čo máte v ponuke, prosím si, ďakujem.
Aj všetky zákusky sa zmestia do tej jednej chladničky k tomu jedlu, že? Je plno takých, ktoré tam proste musíte skladovať.
Už keď teda o strave. Na prípravu stravy pre toľko ľudí v bežnej kuchyni potrebuješ ľudí. Minimálne 4-5. Potrebuješ suroviny tie budú pre toľko ľudí drahé to sa priprav. Vieš koľko kupuješ pre seba doma a teraz zober kalkulačku a nahod tam počet ludi pre ktorých varíš. Už len pečivo rátaj cca 50 rožkov minimálne plus chlieb. Lebo nejde len o večeru ale aj raňajky, obed, slané, koláče, pitie, chlebíčky. Ďalšie dni tiež musíš variť keďže všetko bude zavreté vrátane reštaurácii to všetko už musíš mať v tom dome.
Máš vôbec predstavu čo teda chceš variť 25,26?
Kolko na to máš peňazí?
@ivik4 tak myslíme tú istú... Tiež mi nesedí akurát počet súrodencov, ale to môže byť naschvál upravené. Ale inak ten nárek a spôsob vyjadrovania... To všetko sedí dokonale a aj odmietanie akejkoľvek rady, či iného pohľadu na vec.
@michaela329 Nedá, ja som len vravela, že bežne v zime mám na balkóne a nikdy nikomu nič nebolo 🙂 ale tak záleži asi aj čo...koláče vždy prežili a aj polievky...ale dávam len na noc...cez deň nie
@bosorkabb No keď rátaš 2 rožky na jednu osobu, to je 60. Chlapi zjedia aj 3.... a to som ratala tak na raňajky, niekto potrebuje aj desatu, alebo na večeru na druhý deň.. nie každí ma žalúdok na večeru zjesť rezne so šalátom každí deň. 50 je aj málo podľa mňa. My sme 4 a 10 rožkov za deň a pol zjeme.
Tak predpokladám, že na raňajky večere by väčšina jedla chlebíčky a jednohubky napríklad, to by sa spravilo naraz väčšie množstvo
Tie chlebíčky kto urobí? Nás je 6 a potrebujem 3 veky skoro kilo šunky + ďalšie prísady. To je na jeden deň.
Už vieš koľko ľudí potvrdilo účasť?
@aaadkaaa
@jankalukasova jasne ,moze to byt uplne ina osoba. Ale väcsinou to inak tak byva ze taketo drobnosti sa zmenia nech nieje do oci bijuce kto pise , ale vela krat sa to neda prehliadnut aj tak 😄
Takze autorka, chces realne rady. Pre moji zaujimavost, okrem toho, ze “SA” to urobi ako to mas naplanovane?
- zacneme nakupom, kto pojde nakupit, kedy, pri tych mnozstvach by som sla rovno do metra a dodavkami. Kedze sa bavime o sialenom mnozstve jedla, surovin, toaletaku, mydla, dokonca si spominala plachty a obliecky(paplony? Vankuse?) plus samozrejme alko, nealko, kolace, darceky atd.
- stoly SA vynesu, izby sa nachystaju, vsetko sa nachysta. Cize kto okonkretne a kedy? Vsetko sa 23 nestiha.
- spominas manzelky, netere. Muzi co? Vylozene nohy?
- vyries a sprav si zoznam kazdeho dna s rozpisom jedla. Sklamem ta, ale nikto nebude dokola jest chlebicky a jednohubky. Kto a kde by take mnozstva chystal? Napriklad 24 vecer by niekto chystal akoze na 25 rano chlebicky napr pre 20 ludi? Ci akoze chlebicky z 23 by sa jedli 25 a 26? Ak chapem spravne, tak kuchyna a sporak je len jeden.
- zasadna vec - vianocne menu, tak aby sa kazdy najedol. Cize obvolat tych co potvrdili ucast a prisposobit tomu.
- mas hrnce, pribory, prestieranie (pohare, taniere atd)?
To je len par otazok na zaciatok. A neodpovedaj neurcito, ze sa to spravi a ved pomozu. Ak to ty chces organizovat, tak toto su veci, ktore musis mat premyslene.

@jankalukasova 😄 ako fakt sa mozem mylit, ona pisala tusim ze ma len 1 sestru a 1 brata ale tu clovek nemoze vediet ci v uvodnom texte je ozaj pisana pravda o surodencoch atd