Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
Kde by ste všetci spali? Kto by to všetko zaplatil?
@miskakyska ale netreba to podávať zase takto krkavčie, len preto, že sem niekto napísal, že by tam sviatky tráviť nechcel.... ono to začalo byť problematické už tam, že autorka zavolala súrodencom aby VEDELI, nie aby sa ich spýtala, proste akoby to bola jej oslava, ktorú organizuje a nie deň, ktorý oslavujú všetci... a teda od tohto ako je to vymyslené by ma odradilo práve to, že sa chcem postretávať s ľuďmi a že sú pre mňa osobné stretnutia dôležité... ale stretnúť sa chcem s rodinami na oboch stranách a dokonca aj s priateľmi, preto by mi nevyhovovalo, keby mi niekto zorganizoval 3 dni sviatkov po svojom...
Pár rokov to máme zaužívané tak. Štedrý večer sme doma, večera, hudba,pokec, vínko atď. Zvykla som si už. Na druhý deň ideme k mojej mamine a bratom, donesieme darčeky,mamine moju verziu kapustnice 😄,kecame, spomíname,ideme tatkovi,starým rodičom zapáliť sviečku atď. Potom sa odoberieme ku partnerovým rodičom,tam detto. Síce prídeme domov totálne vygumovaní,ale zatiaľ si nik nesťažoval, čiže asi to takto funguje 😏. A stretávame sa,kontaktujeme sa s rodinami pravidelne,nie len na sviatky.
@prasiatko30 veď presne to vravím
v zime stretnutia vnútri nie sú praktické možno tak na niekoľko hodinové posedenie, lepšie je to v lete alebo na jeseň, kde je ten priestor aj vonku
My sme chodievali každé Vianoce s deťmi buď k svokrovcom alebo k mojim rodičom, ale poviem Ti tak, že pre mňa to bola drina a niečo, co som postupne znenavidela. Baliť darčeky, všetky prenášať tak, aby deti neprišli na to, co je v balíčkoch, plus baliť a kupovať dary nielen rodičom, ale aj súrodencom a ich deťom.... Prísť s prázdnymi rukami (aj keď sa jednalo o drobnosti), sa nepatrilo... Vnútorný stres a tlak. Nepáčilo sa mi, ked deti postracali kopec vecí a darčekov, ktoré dostali (napr od nás rodičov), vsak tam boli bratranci a sesternice, skladali to spolu (lego, puzzle, stavebnice), no v tom priestore nebola energia dohliadnuť na to, aby malé deti nič nestratili... Za mňa nie. Este horšie bolo ist tesne po Stedrom dni na niekoľko dní. Na Štedrý deň navarené, a na 1.sviatok, co s tým jedlom? Ak sme šli na viac dní (co sa aj šlo, keďže bývame na západe a svokrovci aj rodičia na východe....), bolo treba upratať dom/byt, pobaliť jedlo, ktoré by sa pokazilo... Plné auto a my rodičia zničení balením, Vianoce a kľud včudu... Baliť a rozmýšľať, co uvarit, aby sa to dalo preniesť, už v podstate na štedrý deň.... zažila som to párkrát a dost.
Ak by to malo byť takéto rodinné stretnutie, tak nie na Vianoce. Ideálne v lete, kde sa dá byť vonku, deti majú kde behať....
@sendy1977 čítaj. Všetci piati majú dospelé deti. To znamená, že kľudne môže prísť iba 10 ľudí. Nevidím v tom ja žiaden problém 1x napr. za 20 rokov takto stráviť Vianoce.
My sme aj s deckami boli niekoľkokrát na Štedrý deň u svokrovcov, u našich, naši u nás a všetci si pekne po jednom otvárame darčeky s tým, že jeden otvára a všetci sa pozerajú. Niekedy to trvá aj 3h a je to krásne
Vianoce by som nechcela travit „na hromadke“ s pribuznymi, ktorych ani zvysok roka nepotrebujem vidat casto. Navstevujeme len uplne najblizsiu rodinu a stedry vecer travim len s muzom a dietatom. Nechcelo by sa mi travit sviatky s kopou ludi len preto, ze iny clen sirsej rodiny si to tak praje…
@biba_18 sorry, ale z tohto msgu mi to tak nevyznieva. Skor hovoris, ze je to rozumne zorganizovat taketo stretnutie na vianoce - co je presny opak toho co hovorim ja
Takže sa pomaly nevídate, každý má svoje rodiny, dlhoročné zvyky a Ty si zrazu zmysliš, že im to ideš preorganizovať a ešte si prekvapená , že oni nechcú? No samozrejme, že nechcú. Vianočné sviatky je niečo, na čo sa po dlhej dobe všetci tešia, že si oddýchnu, že sa doslova vyvalia doma a neriešia inych ľudí mimo ich blízky okruh. Ak sa to nezhoduje s Tvojou predstavou, je to Tvoj problém. Stretávať sa naraz môžete v iné príležitosti. U nás sa napríklad všetci stretávame na narodeniny rodičov, detí a nás. A komplet obrovská a široká rodina (cca 50ludi) na velkej guláške a grilovačke cez leto.
biba_18
• Dnes o 17:12
podľa mňa je problémom to, že ty si sa rozhodla a nikoho si sa nepýtala ako si to predstavujú oni ... organizujem stretká zo strednej školy - a poviem ti, dá to riadne zabrať zosúladiť toľko ľudí ... ono by nebol problém ani vianoce u vás - ale ak by si bola so súrodencami dohodnutá dopredu, si to mala riešiť už v lete ako to vidia ...
Odkedy sme rodina, trávime štedrý deň ako rodina, my štyria. Vytvorili sme si svoje zvyky. Prvý sviatok ideme k jednej rodine, kde sa všetci stretneme. Druhý sviatok ideme k druhej rodine.
Ty chceš organizovať iných, chceš, aby sa riadili tebou… A čo tak sa zamyslieť, čo na to tvoji švagrovci? Čo ak aj oni chcú byť so svojou stranou rodiny, ale ty si si vymyslela, že 2-3 dni budete u tvojej mamy? Však si nájdite nejaký víkend kedykoľvek v priebehu roka…
@mirola
Presne tak.Si to vystihla.Chcem pozerať rozprávku akú ja chcem,nabrať si šalát 3x?Ok.Kapustnicu uvarím podľa svojej chuti.A s deťmi sa niekde teperiť a všetko baliť?To sa dá pokým nemá nikto svoju rodinu.Ale takto sa prispôsobovať toľkým ľuďom?Ani si nepospíš koľko chceš,ani sa pohodle neusadíš na gauč to by u mňa neprešlo.Všade krik,bordel.Kopa špinavého riadu...
Mrzi ma to ale tiez by som nesla 🙂 kedykolvek inokedy v roku rada - lyzovacka, jarna chata, letne grilovacky ale nie na Vianoce, na Vianoce chcem mat klud, idealne v kruhu najblizsej rodiny. Takze asi aj chapem preco to rusia, len ja teda by som ti hned povedala, ze nie.
@ketrin1984 (a ostatné diskutujuce) - presne!
- zrejme jedna telka,mladšie deti chcú nejakú modernú rozprávku, dospelí Vianocne oblatky alebo omšu alebo ticho. Polovica mladých (žiaľ) na mobiloch.
- Jedna obývačka, jeden gauč, ostatní 2 dni rozvalení po stoličkách? Vsade nejaké tasky/batožina.
- Niekto aj popije, niekto je striktný abstinent a môže mat alergiu na kecy (nedajboh politické) pripiteho strýka.
- Niektoré rodiny si takto dovlecu na stretnutie aj vlastne “dusno” a to tiež nechceš aby s tebou zdieľali, ani nechceš kukať na odutu tetu ako 3 dni hučí po muzovi. Šanca, že 5 súrodencov aj ich dospelé deti majú všetci pekné manželstva/vzťahy, je aká?
- Zrejme 1 max 2 Wc a kúpeľňa (snad nie spojené),
- odlišný spánkový režim,
- Ja by som ani toľko riadu nemala, nehovoriac o mieste v chladničke. Navyše, pri toľkých hladných krkoch a zrejme rôznych chutiach by mnohé damy trávili cely čas pri sporáku a dreze.
Akože určite to ma aj svoje čaro, pokiaľ si je rodina fakt blízka (my sa tiež po Vianociach u svokrovcov stretneme cca 14ti, no sme spolu často a neprespime tam vsetci), čo tuto zrejme neplatí.
Viem si v nejakej fantázii predstaviť nejaký komplex moderných chatiek napr na štýl Urbanovych sestier (kto chce vidieť, nájde si), že aj ste spolu, aj si každý zalezie “do svojho”, keď potrebuje trochu vypnúť. No pochybujem, ze by si rozvetvená rodina financovala takýto “rozmar” a trebalo by to záväzne booknut asi rok vopred.
@sasa1310 veď to že čítam, ty 5 už nie sú 5 ale 10 plus ich deti. Môže to byt dokopy aj 20 ľudí. A 20 ľudí rôzneho veku byť pokope 2 dni na Vianoce, tak jediné v nejakom romantickom filme. Ja si to vôbec neviem predstaviť po logistickej stránke. napríklad iba uvariť kapustnicu aby tých 20 ľudí bolo spokojní . Plus napr. šošovicovú lebo nejaká nevesta príde, že u nich na Vianoce je iba šošovicová, Plus príde nejaká neter, že jej malý chce iba vývar. Tak teraz čo nafúknu kuchyňu?
Ty mas predstavu takych americkych vianoc. 20 ludi, 5m stol, 5 ryb a 3 kotle kapustnice. Krasny cas pri baileys do polnoci. Rano bohaty brunch, rozpravka, deti pri novej autodrahe. Kopa usmievavych fotiek a videi.
No to chce stmelenu rodinu. (Alebo americku naturu 🙈) Nie taku, co sa rok nevidi. Vsetko by to bolo silene a viac o nervoch nez dakej pohodu.
Je krasne ze chces velke rodinne seslosti (ja ako jedinacik take nepoznam), a urcite sa snaz dalej. Ale naozaj je na to lepsia letna grilovacka. Budu moct prist len dvaja? Nevadi, ak bude dobre, rozkrikne sa to, a dalsi rok pridu vsetci ☺️
Toto zorganizuj v lete, grilovačka, bazén pre deti na dvore, posedenie vonku, máš tak aj viac priestoru. A Vianoce sú sviatkom pokoja, nemienim sa nikam trepať, konečne človek ma voľno a chce byt v klude s deťmi doma. Dohodnite si akýkoľvek iný termín, hoc aj okolo májových sviatkov, keď už je príjemne vonku.
@mirkam3 Bola by to aj sranda ale museli by sa volalať Griswoldovci🤣
Nie kazdy ma potrebu stravit Vianoce ako Greeswoldovci. Vybrala si nestastny termin. Zorganizuj vikend s grilovackou v lete. Ale uz dopredu si nastav v hlave, ze kto pride pride, kto nebude chciet prist nepride a ty mu to nebudes vycitat tak ako uz teraz vycitas tym, ktori nezdielaju tvoju predstavu
Na túto tému je krásna reklama. Kde deti,dospelé poodmietali prísť ,lebo a výhovorky a výhovorky,naraz im prisiel.list,že otec zomrel,zrazu vedeli všetci prísť....a otec živý a zdravý. Za mňa pekný nápad. A jedny Vianoce,ak ste na to boli zvyknutí,by sa mohli dať zoorganizovat. Kvôli máme,raz tu nebude. Ja by som teraz dala neviem čo za to,aby sa mohli aspoň raz zopakovať Vianoce ako kedysi. Nezopakuje,rodina je absolútne rozpadnuta. A pochybujem,že sa starému človeku chce niekde na chatu. Proste ti rozumiem. Choďte aspoň ti,ktorí máte záujem.
@maciatkolulu také klasické vianočné citové vydieranie...fakt si nemyslím, že autorkina matka trávi vianoce sama. Predpokladám, že si ju deti striedajú. Tak ako vo väčšine rodín. Ja osobne mávam svokru každý rok u seba a predsa by som nezniesla plán, aký si autorka vysnivala pre seba.
Myslis to dobre, sama pochadzam z pocetnej rodiny, ale nevyhovies vsetkym. Mne sa osobne nepacilo ked sme takto spolocne slavili Vianoce (male deti, chaos, vela ludi, len v kuchyni pri hrncoch, niekto si prisiel na hotove a frflal najviac, proste nevyhovies) urobila by som kompromis. Ak chces s maminou stravit Stedry den, mozno si ho viac uzijete v skromnejsom pocte 😉
Nech sa teda mamina vyjadri so spolocnym obedom, ci na 1. Alebo 2.sviatok vianocny a je to. Jeden obed zvladnete 😉 a po nom mozu ist vsetci domov, nemusis nikoho prosit 😉 aj vlk ostane syty aj koza cela 😉

@biba_18 nie nie je to rozumne, lebo prave take sviatky prinasaju az prilis napatia, ak rodiny uz maju desat rokov zauzivane svoje tradicie a zvyky tak ich asi tazko budu menit a hlavne ak sa jedna o tolko ludi.treba si uvedomit, ze asi je tam uz aj niekolko osamostatnenych deti - netere/synovcovia, ktori sa asi tesia domov, ku rodicom a nie robit kufre a hajde zase niekam. Tiez nevieme aka je vzdialenost od bydliska matky a vsetkych zucastnenych - to tiez moze negativne vplyvat na taketo hura stretnutie.
Ako hovorim - tvoj kolega pravdepodobne organizuje rodine stretnutia a cesty od zaciatku aby sa tie rodine vztahy nepopretrhali. Ked chce autirka zacat novu tradiciu rodinych stretnuti mala by skor navrhnut iny termin, mimo velkych sviatkov