Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
Autorka uz sa neozves ? Skoda
vsetci chcu mat klud... to si uvedom. Kazda zena ma svoju doacnost a pokym sa intenzivne nestretavate, pochybujem ze vianoce chcu travit niekde "na navsteve" divadielkom.
Ano su ludia, ktori tuzia po takychto akciach, ale viac je takych, ktori nie. A hromadne s snazit vsetkych dostat naraz na jedno miesto je vzdy tazke a duplom v takyto vyznamny sviatok. U nas sa toto robilo na velku noc, chodilo sa na chatu pia-pon.. ale tiez sa tam nezisla tak siroka rozvetvena rodina, kto mohol mohol, kto nie tak nie...
Neviem či si to vieš predstaviť tvoja mama, tvoji súrodenci s rodinami cca možno 30 ľudí v dome?
Logisticky, už len hrnce treba mať veľké, nákup obrovský, aké menu by bolo? Ďalšia podstatná vec....kto by upratoval...ako s darčekmi?......
Kde by ste sa pomestili aj so spaním ..... s hygienou?
Prvý sviatok, alebo druhý sviatok by možno viac vyhovoval súrodencom?
My sa takto stretávame prvý sviatok vianočný u sestry. Chodia aj súrodenci švagra s deťmi a ich rodiny. Raz sa nás zišlo 43 🫣. Príďte kto môže v daný deň. Potom je tak veselo 🍰☕🍹🍺
No úprimne, tieto reakcie ma prekvapili. Neviem kde začať - mama nie je veľmi organizátor, jasne že by ju ale potešilo mať celú rodinu pokope na Vianoce. Je už staršia a áno, potrebuje aj svoj kľud, ale ten by mala stále, veď najmladší člen rodiny má 14 rokov, to už nebudú malé deti behať po dome.
Dom je veľký, 3 generačný, aj keď teraz mama už využíva len jedno poschodie. Sú tam dve kúpeľne spojené s wc, podľa mňa by sa to dalo zvládnuť takto. Izieb je dosť, aj miesta na spanie, navyše dvaja súrodenci bývajú len pár km, keby nebolo miesto.
Finančné by to samozrejme bolo náročné, ale nikto z nás nie je na tom tak zle, aby sme sa nevedeli nejako dohodnúť a poskladať. Zvyky máme cca rovnaké, tak isto aj preferencie jedál, aj keď to je už najmenej. Chcela by som to, ako som písala, na aspoň 2 dni, lebo ten jeden deň prejde veľmi rýchlo. Ešte navyse ak prídu niektorí až na obed či poobede, to už zbehne ani nevieme ako.
Ako vieš ze zvyky máte cca rovnaké? Niekto rád sedí v pyžame, niekto sa rád prechádza, niekto má rád ticho a kľud. U nás sa varí 23.12 kapustnica a šalát. 24.12 už len rezne pripravím inak sme všetci v pyžame skoro celý deň. Pozeráme rozprávky, pijeme čaj. Je to pre mňa taká pohoda, kľud. Sme 3 súrodenci a každý to má inak aj čo sa jedla týka.
Zvolila si veľmi zlý deň čo už mnohé písali. Tieto akcie sú lepšie niekde na chate v lete.
Ako som radila, sprav spolocny chat Vas vsetkych a dohodnite si uz spolu iny termin
@ivik4 no ja som práveže chcela udať konkrétny dátum, aby sme sa nedohadovali kto má a nemá kedy čas, hlavne keď viem že cez Vianoce máme všetci voľno. Plus sú to sviatky rodiny, tak by to bolo oveľa vhodnejšie.
Veď ale Vianoce nemusia byť každý rok rovnaké, my sme mali aj také v pyžame, aj slavnostnejsie, mohla by to byť pekná zmena.
Chapem, len vies, ty nemozes nikomu hovorit kedy ma prist a ako ma travit ten najkrajsi den v roku
Autorka, veď si skús predstaviť, že ti zavolá napríklad sestra tvojho muža (neviem, či má sestru, je to len príklad), že organizuje niečo podobné pre ich rodinu (mama tvojho muža a jeho súrodenci s rodinami). Išla by si?
Ja som si presne vcera predstavila zeby mi sestra mojho muza povedala : 24teho sa vsetci stretneme a budeme travit Vianoce tu.
No by som sa zasmiala akurat tak, ze ci si mysli o sebe aby mi diktovala kde budem na Vianoce. A to nemame v rodinach vobec zle vztahy
Dve kúpeľne spojené s wc nie je žiadna výhra pri takom počte ľudí. Prepana...a stále je to len jedna kuchyňa a jedna obývačka - predpokladam, že jeden gauč. Cez vytúžené rodinné sviatky zobrať ľuďom ich pohodlie, ich zvyky - lebo neexistuje aby ste mali rovnaké, a ešte ich oddeliť od druhej polky rodiny? Lebo dva tri dni u vás zatvorení všetci? Veď organizuj oslavu maminych narodenín, gril party. Ale na vianoce? To je len Tvoja romantická predstava.
Vážne máte doma 30 postelí? Tomu sa mi nechce veriť. mas aj toľko prikrývok, vankúšov, uterákov? Máš aj toľko riadu? Kto bude prezliekať postele, upratovať, variť? Prepáč, ale ja stále vidím falošnú americkú reklamu, kde sa všetci usmievajú a vo vianočných svetroch všetko robia spoločne 🙂
Ja si to viacdňové hromadné rodinné oslavovanie fakt predstavujem ako stretnutie britskej kráľovskej rodiny oblečenej k čaju o piatej, Griswaldovcov v Santa čiapkách a smiešných vianočných pulóvroch a meškajúcich McCalisterovcov okolo vianočného stromčeka, v rohu s malým strateným Kevinom, ktorý si uchlipkáva z domáceho vaječného likéru zo Salka a zamýšľa sa, či sa tento rok rodina opije, alebo sa stihnú všetci pohádať do krvi na politike.
Ber to ako odľahčenie, nie urážku prosím.
Tieto rodinné akcie sú super, ale na to musíš mať takto nastavených ľudí. Ja som už napr. jednu svadbu (malú) organizovala s najblžšími, a pochopila som, že ľudia proste nebudú robiť a správať sa tak, ako si to predstavujem, alebo by som si priala a želala. Proste vianočné sviatky sú veľmi tenký ľad.. aj moja svokra nás tam chce a veľmi veľmi veľmi. Ale to isté chce aj moja mama. Aj švagrinej svokra. AJ svokra mojej sestry. Ako to podeliť? A resne to ich strašné chcenie zapríčiní to, že na tie sviatky ideme ku nim našponované: ja pracujem, muž pracuje, šialené tempo pred koncom roka. Chcem si nakúpiť darčeky. Chcem si aj niečo navariť, svoje, naše, aj napiecť. Aj si oddýchnuť a si to užiť. I tak 25.12 vyrážame ku nim, balím darčeky a trepeme ich do auta, premiestňujem naše jedlo a zákusky od kapustnice po zvyšok. Jedna babka - oslava paráda. Tam sa zdržíme všetci, presúvame sa každý k ostatným babkám, ktoré sú už oduté, lebo meškáme a oni sa tiež tak strašne tešia a chcú. A ja sa usmievam, snažím sa byť milá a vďačná. Po pár dňoch sa dovalíme domov, kuknem v rohu na náš už obschnutý strom, ktorý sme si stihli užiť presne jednu noc, a napchám práčku. A snažím s ana to vždy pozerať tak, že sú to sviatky rodiny, a radosti, a že možno už takto spolu nabudúce nebudeme, len tá rodina na to akosi kašle a nikoho nenapadne, že ja s mojou najbližšiou rodinou sme spolu vlastne ani neboli. Chápem, že to myslíš len v najlepšom a ako idea pekná, ale dokonale to nefunguje ešte ani v tých presladených vianočných filmoch. Kto príde, príde, kto nie, tých rešpektuj a nebuď z toho smutná.
v ziadnom pripade by sa mi to nepacilo, vobec by som si neoddychla, chcem travit sviatky doma, doma si uvarit, najest sa, rozpravky, krb, pohoda, necudujem sa, ze odriekli, nesil to, to bola tvoja predstava o idealnych vianociach, ale nikoho ineho.
My sme už zažila kadejaké Vianoce. Párkrát sme mali nečakane hostí, raz známeho, ktorý uviazol sám v meste, lebo celá jeho rodina mala covid, a po začiatku vojny na Ukrajine sme mali doma dvoch utečencov na Vianoce - cudzích ľudi, takže nie som v tomto nejako radikálne konzerva, ale to, čo si ty predstavuješ a chceš zorganizovať mi príde hrozne nasilu a mne osobne by sa také Vianoce rozhodne nepáčili a nechcela by som ich absolvovať. Bol by to pre mňa len stres, lebo 30 ľudí, pričom niektorí sa ani nepoznajú, to je fajn nápad na letnú grilku, ale nie na Vianoce. Máš to asi trochu zromantizované z minulosti.
Problem je v tom, ze toto je TVOJA predstava idealnych Vianoc. Ja neznasam prespavanie inde ako vo vlastnej posteli a naozaj by som na takuto akciu a este k tomu pocas Vianoc, niemala najmensiu chut. Nevies, ci máte rovnake zvyky…to, ze robite zemiakovy salat podla rovnakeho receptu este nie je rovnaka tradicia. Tiez netusim, ako si si to predstavila prakticky: velky nakup, rozdelenie financii, naplanovanie, co chcete robit spolocne a co nie…s mojou rodinou a svokrovcami chodievame na chatu v lete a organizacne je to makacka…a to sa velmi dobre pozname, super komunikujeme a aj tak to stoji vela kompromisov. Robit toto na Vianoce a este k tomu so sirsou rodinou, ktora mi mozno ani nechyba, si fakt neviem predstavit. Tvojej rodine sa ocividne do takejto akcie nechce. To, ze sa tato predstava paci tebe, je prilis malo…mas muza a deti? Co ti na to hovoria oni?
nas je z jednej strany 18 ks len surodenci ich manzelia a deti a chodime k mame na yprvy alebo druhy sviatok vsetci ti co maju male deti este a byvaju v rovnakom meste aj annstedry po veceri
a este mi napadlo-ako sa bude citit druha strana rodiny (teda rodicia partnerov), ked sa vsetci na dva dni otrepu k tvojej mame? Tvoj muz nechce navstivit svoju mamu/otca?? Deti nemaju vlastnych partnerov a zavazky voci ich rodinam? A ako ti tu niekto pisal, naozaj mas v dome tri gauce, 30 posteli, dost obliecok a podobne? Kto to vsetko pripravi, uprace, navari, zase uprace? Ved to je kopa prace…alebo mas hotelovy personal ako v USA?
Ja mam kazdy rok na Vianoce od 25.-26. na navsteve svokrovcov. Svokra donesie jedlo, ja robim kolace. Tiez si donesu a odnesu vlastne postelne pradlo a mam dost miesta v dome. Aj tak sa kazdy rok najviac tesim na cas po „tom“. Neviem si to realne vobec predstavit…
Ako pre ženu je toto pre mňa dosť hrozna predstava. Dva dni budem pri dreze umývať riad, pomáhať s varením a upratovaním. Sem tam odkvecnem na stoličku alebo drevenú lavicu bez operadla, prehodím s niekym konverzáciu, večer si vystojim rad v kúpeľni a v noci sa nevyspím 🙈
Ešte doplním, ja na štedrý večer robím len kapustnicu a večer spravím rybu. Inak šalát a všetko spravíme 23.12. My na štedrý deň reálne NIČ nerobíme, len si užívame pohodu. Kto bude robiť všetko okolo 30 ľudí??? Ty??? Ty budeš všetko pratať, umývať??? Či budeš švagrinám rozkazovať, čo majú chystať a robiť alebo ako? To je totiž taka malá svadba, ten tvoj projekt. To, čo sa snažíš si vynútiť (aby mama dohovorila súrodencom) je perfektný materiál na fajnú rodinnú hádku. Také veľké rodinné Vianoce musia komplet všetci prítomní CHCIEŤ absolvovať, vtedy to môže byť veľmi super. Ale určite to nebude fungovať, lebo ty máš takú predstavu.
Veď ku zvyšku rodiny môžu ísť na ten druhý sviatok vianočný napríklad. Posteli je samozrejme menej, ale veď máme sedačky, mám aj nafukovacie matrace na ktorých sa dá dobre vyspať, periny a deky doma máme, navyše sa dom samozrejme vykuri. V pivnici máme aj veľké stoly, tie by sa vyniesli hore, stoličky by sme tiež nazbierali určite. Jasne nebolo by to všetko 100% ale to by snáď nikto ani nečakal. Varenie by bolo náročnejšie to je pravda, určite by sme sa však dohodli že koláče podonasaju aj návštevníci a variť sa bude už 23 napríklad, aspoň niečo, aby sme nemuseli celý štedrý deň variť
30 ludi ma u vas spat? ja by som tiez nesla :D
Ano cakam, ze budem mat na vianoce pohodlie maximalne a nie sa tlacit s 30ludmi v dome, byt sa o 2wcka, kupelnu, a spat an podlahe ak vobec.
@simca06022011 bolo by to trochu menej ako 30
@simca06022011 a ja by som rovno ušla 😅
aj 15 by bolo vela...
ja mam 5izieb samostantnych kde sa da spat, cize este aj luxus sukromia viem vela ludom zabezpecit + 50m2 ma iba obyvacka, a nikdy by som takto nezavolala takuto kopu ludi (a hlavne necakala ze pridu) aby tu prespavali po matracoch a gaucoch.
varit by bolo za mna to najmenej, to vonku kotol da tolko kapustnice, salat tiez raz dva aj ryba...
15 ľudí na jednej hajzel? Takéto otrasné podmienky nemajú už ani na intrákoch študenti :D jasné, že sa nikomu do toho nechce, vianoce sviatky pokoja a byť niekde v hluku, zhone a v čakačke na hajzel... to je fakt sen také Vianoce
Huraaa, idú Vianoce, čas pokoja, kedy si chce každý aj oddýchnuť. Nič lepšie si neviem predstaviť ako sa zobudiť dolámaná po noci na nafukovacom matraci.
Ale naozaj nechapes ani trochu pohlad rakmer vsetkych ostatnych ludi na tuto situaciu? Ze jednoducho toto pre nich je velky zasah do sviatkov, ktore chcu travit inak ako mas ty v predstave?

Určite nie na Vianoce radšej nový rok alebo na veľkú noc sa takto stretávajú rodiny a zíde sa ich aj 40 ale Vianoce určite nie ale držím palce moji známi sa tak stretávajú v lete