icon

Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma

24. nov 2024

Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...

grof_monte_christo
25. nov 2024

@earlgrey Rozmyslam, ktora "bosorka" nema deti. Myslela si mna?

autor
25. nov 2024

Ohľadom práce, áno sú v rodine ak takí, čo pracujú v predvianočnom období naozaj veľa, dokonca viem že aj na štedrý deň budú niektorí ešte robiť. Preto by prišli až poobede či večer, to je dôvod prečo som chcela aj prvý sviatok vianočný. Nikto však nemá takú prácu, že by bol lekár a mal službu aj v noci či cez 1. Sviatok vianočný.

autor
25. nov 2024

No išli by sme podľa tradičného rodinného menu, na to sme súrodenci podľa mňa zvyknutí od detstva, plus podľa toho či niekto iný ma nejake preferencie, to by sa tiež zohľadnilo. Už opražiť miesto kapra rezeň, ak niekto neje ryby, alebo vypražiť tofu ak neje mäso, je najmenej.

lienka.7
25. nov 2024

@autorka nechápem fakt, prečo to chceš silou mocou siliť 🤦‍♀️ však tam chod s tvojou rodinou a ostatný nech sa popridavaju, ako im vyhovuje. Kde mas problém?
Inak nič v zlom, ale keď už nič iné, fakt nemám chuť si dávať darčeky pred inými, toto je naša rodinná chvíľa jednoducho.

h2
25. nov 2024

@earlgrey Vieš čo, ona ma vytočila neskutočne, práve preto, že vieme o sebe viac. Že vie, že môj muž má dcéry z prvého manželstva, ktorým sa ja maximálne snažím vychádzať v ústrety, že sú u nás vždy vítané, že teraz, keď sú už obidve vydaté a jedna má dieťa, tak ja presťahujem doslova celú domácnosť, aby u nás mohli byť, aj s manželmi a jedna s dieťaťom a aby mali každá svoje súkromie. Do toho musím včleniť moju mamu, ktorá odkedy ovdovela (7 rokov dozadu), trávi Vianoce s nami.... A som rada, že všetci menovaní sú ochotní tie Vianoce s nami tráviť. Tak mne je to ľúto, ak som sa niekoho dotkla,
@karolinakr , týmto sa ti ospravedlňujem, ale ak chce niekto písať mne, že pre mňa je moje pohodlie viac, než rodina, tak sa niet čo čudovať, že chytím amok. (Mimochodom, nevytiahla som nič, čo by ona nepísala už aj verejne. Ale OK, beriem a ešte raz sa ospravedlňujem.)

blonde_bella
25. nov 2024

Viem presne čo by si chcela.
Krásna rozprávka. Držím ti palce, aby sa ti to podarilo zorganizovať, tak aby boli všetci spokojní.....
Ja mám tri deti a dúfam, že zažijem aspoň jedny takéto Vianoce ako chces zorganizovať... ;) drž sa

rivini
25. nov 2024

Ale nechapes, ze oni takto Vianoce travit NECHCU? Ze to len tvoja fantazia je? Stale opakujes, ze ako by to slo, ze ako by mali, mohli, bolo by super…ale to vyzera byt len v tvojej hlave idealna predstava…

mirkam3
25. nov 2024

@autorka, Ako ti tu už dobrom radili, zabaľ to. Ak chceš ešte všetkých obvolávať, môžeš samozrejme, ale obávam sa, že potom budeš ešte viac sklamaná. JEDEN NÁVRH, KTORÝ TU MYSLÍM EŠTE NEPADOL: Píšeš, že babku navštevujú aj ostatní, ale v rôznych termínoch. Tak teda zober celu SVOJU rodinu - muža deti a ich deti, strávte u babky trebárs aj celý čas od 23.12 do 1.1 AK VŠETCI DOBROVOLNE CHCETE. Tým pádom postretávaš väčšinou súrodencov aj ich rodiny a budeš spokojná. A že sa nestretne napr tvoj brat s rodinou tvojej sestry, lebo sa minú? Veď to už je predsa na nich, možno sa stretnú úplne inokedy, alebo možno nemajú ani potrebu sa vídať. Fakt nie je na tebe aby si im organizovala život.

Ja už som tu písala, že mám rada moju aj manželovu rodinu. Ale do tejto Vianočnej akcie by som nikdy nešla, aj keby sme sa preto rozhádali na roky rokuce. Jednoducho nie. Nie je to o organizácii ani o mojim prehnanom pohodlí – milujem rodinne akcie, organizovala som svadbu s nocľahom pre cca 90 ľudí, v lete sa nás nazbiera na rodinnej chate často aj 40 (3 generácie) a na matraci nemám problém prespať ani dnes kebyže si to situácia žiada (a to ešte do Vianoc rodím). No od 23.12 obeda do (aspoň) 25.12 obeda chcem mať svoj pokoj a Vianoce len a len podľa mna a môjho muža, v našej mini bublinke. Nebudem ani za nic v tomto termíne dobrovolne počúvať nikoho chrapanie v sharovanej izbe, nezmyselne konverzácie ľudí, ktorí si nemajú veľmi čo povedať, nalievať niekomu uz od obeda lebo nevie kedy ma začať/prestat, ani sa hrbit 2 dni niekde na stoličke vedľa bratrancovej frajerky v miestnosti s takmer 30 ludmi. Ak si niekto mysli, ze som preto sebecka, tak mi to je vlastne aj ukradnuté.

h2
25. nov 2024

Autorka, prepáč, ale tebe naozaj až natoľko chýba empatia? Ešte aj píšeš, že niektorí z rodiny musia ísť 24.12. do práce a aj tak napíšeš, že no a čo, prišli by potom?! Nedokážeš sa trochu vcítiť do kože človeka, čo musí ísť na Vianoce, na Štedrý deň, do práce? Ten je rád, keď odtiaľ večer vypadne a môže mať konečne kľud. Nie to ešte, aby sa letel rýchlo domov chystať a baliť na cestu, aby strávil nasledujúce 2-3 dni v kruhu 30 a viac členov blízkej, či vzdialenej rodiny, kde sa vyspí na nafukovačke a ráno si vystojí rad pred WC?

letfenixa
25. nov 2024

@h2 až neuveriteľné, že?
@autorka strašne si sebecka. Mne sa od detstva zmenili chute, vytvorili sme kompromis s mužom, pokiaľ ide o štedru večeru, čiže to, že som zvyknuta na nejaké jedlo z detských čias, neznamená, že ho chcem aj teraz.

lucky_k
25. nov 2024

" Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom " ... nenapadlo ťa najskôr sa spýtať ako hneď organizovať celej rodine Vianoce? ... píšeš, že by mali ubrať z nárokov a prispôsobit - ty uber z fantázie a nechaj ľudí žiť po svojm, ... naozaj by som tento navrh zatrhla švagrinnej či tetičke, lebo chcem mať 24 kľud, 25 stretnutie so svoju rodinou a 26 stretnutie so súrodencom ... takáto akcia na nafukovačkách sa hodí cez leto na grilovačku...

bosorkabb
25. nov 2024

Organizovala som zopár stretnutí aj veľkých ale toto skôr vyzerá ako chaos.
Pri takom počte ľudí musíš vedieť dopredu kde budú spať, kto pripraví jedlo, kto nakúpi, za čo. Kto uprace, pripraví. To sa musí dopredu riešiť a nie štýlom veď niekto donesie, pripraví, vynesie. Takto fakt nie.

mamutka
25. nov 2024

Autorka, ty si naozaj bezohľadná osoba. Ľudia s tebou asi tie sviatky tráviť nechcú. Ty nevieš co to je, makať v decembri ako blázon a čakať na štedrý deň ako na spasenie, že príde oddych konečne. Tebe ani vôbec nedochádza, že ti čo ešte aj 24.12.robia toho majú naozaj dosť. Neskutočne. A ešte vypisuješ aka si sklamaná z rodiny. Si len rozmaznana a dupes si nozkou teraz

autor
25. nov 2024

Pre pána ale keď skončia 24. poobede, budú mať toho ešte viac na práci ako keby sadli do auta a prišli už na všetko pripravené.

yoxinka
25. nov 2024

Ale KTO to pripraví?????? A ďalšia vec, oni NECHCÚ prísť. Ty si mimo, autorka???

h2
25. nov 2024

Ale oni nechcú. Možno aj doma budú mať všetko pripravené, keď ich partner, alebo dospelé deti budú mať voľno. A určite budú mať doma po práci väčšiu pohodu a pohodlie.

h2
25. nov 2024

@yoxinka No predsa autorka.
Autorka, toto si ty? 😀

bosorkabb
25. nov 2024

Konkrétne minulý rok som bola tá ktorá pracovala aj 24.12 a píšem to úplne otvorene že by som nikam nešla a to s nikým. Vôbec si nevieš predstaviť čo to je pracovať v tento deň. Ľuďom úplne prepína vtedy.
A nechápem že nerozumieš že nikto okrem teba nechce tráviť sviatky tak ako ty. Proste nechcú. Čím skôr to pochopíš, tým lepšie pre teba.

kvetinka719
25. nov 2024

Autorka, ale oni nechcú a ty s tým nič nezmôžes, čím skôr sa s tým zmieriš, tým lepšie.
Ja ti môžem napísať môj pohľad, aj keby si ma volala do 5* hotela s vlastnou komfortnou izbou, wellnessom a all inclusive, nešla by som. Na Vianoce chcem byt so svojou úzkou rodinou = deti a muž a je mi jedno, čo chce niekto iný. Proste nechcem a koniec diskusie.

autor
25. nov 2024

No ja by som sa rada podujala na prípravu jedla, mama by pomohla určite, sestra jedna tiež. K tomu deti už sú niektoré veľké, tiež by sa zapojili. Hovorím, preto by niektorí prišli už skôr, keby mohli, aby začali variť piecť.
A spať na matracoch veď to by možno deti, resp mladí spali, oni by to zvládli.

letfenixa
25. nov 2024

Napísal vôbec niekto v diskusii, že hurá, skvelý nápad?

yoxinka
25. nov 2024

@letfenixa
NIE
@karolinakr sa jej trošku zastala, ale inak jej tu všetky ženy píšu, že je to somarina, ale ona fuuuurt svoje. Už si začínam myslieť, že je to troll.

autor
25. nov 2024

@yoxinka no nie tak bohužiaľ, ak nechcú, tak spoločné Vianoce tento rok nebudú. Štve ma to ale ako píšete, nedonútim prísť toho, kto nechce.

h2
25. nov 2024

🤦‍♀️ Ale tu nejde o to, či by to zvládli! Jasné, že by to zvládli. Zvládli by aj prespať na zemi bez matracov, piť čistú vodu a jesť suchý chlieb, keby museli. Ide o to, či to takto chcú. Nie, či by to zvládli!
A nie len, či to takto chcú oni sami. Už to píšem asi 10x, ale ide tu aj o ich najbližšie rodiny. Čiže ak by aj napríklad tvoj brat chcel, ale jeho manželka a všetky jeho deti nie, tak jasné, že urobí podľa nich a nie podľa teba.

tom_i
25. nov 2024

My sme tiež veľká rodina... Vianoce trávi každý "doma", stretko je u našich na prvý sviatok vianočný. Keby ktokoľvek z nás zorganizoval to čo ty, nepríde nik. Každý máme svoju rodinu, zažité tradície, spôsoby trávenia štedrého dňa. Netlač na pílu

mirkam3
25. nov 2024

Ja už si normálne želám (čítam poctivo počas dňa), aby sa tato seansa pod nátlakom uskutocnila v plnom počte a následne aby sem niekto z rodiny (“z mladých”) napísal, ako to teta teda cele skoordinovala 🙏😉

lavender94
25. nov 2024

Autorka ty si to strašne idealizuješ. Idea pekná, ale nie na Vianoce. To by sa niečo stalo, keby si rodinný víkend urobíte niekedy inokedy? Štedrý deň chce každý stráviť v klude doma hlavne po tak náročnom mesiaci ako december pre väčšinu je. Ako povedzme si narovinu nikdy sa človek nebude cítiť príjemnejšie inde ako vo vlastnom a Vianoce fakt nie su ten čas kedy by mal niekto chuť žiť na pankáča a nejak to zvládnuť. Ďalšia vec je, že vaša mama je len jeden rodinný príslušník. Partneri tvojich súrodencov a ich deti maju aj ďalšiu rodinu. Jednak partnerova strana rodiny a ak už su deti dospelé tak sj vlastných partnerov a svokrovcov. A nie každý má tú možnosť zobrať si dovolenku a ísť tam neskôr, pripadne sa na tej ďalšej návšteve chcu stretnúť aj s ďalšími ľuďmi, ktorých nenavštevujú. Pre ľudí, ktorí su doma fakt len tie dva a pol dňa, čo tak často býva je toto absolútne nereálne. Proste toto čo ty si naplánovala je pre väčšinu ľudí nemožné aj keby o to ten záujem bol. Podľa mňa by sa to stretlo s úspechom napríklad na jar, v lete a môžete si z toho urobiť novú tradíciu. Nie nabúrať tradície všetkých na okolo lebo TY to chces zrovna na Vianoce a keď sa to nestretne s úspechom, tak si sklamaná a urazená a odmietaš to vidieť z diaľky. Pozeráš sa na to len cez svoju optiku. Ty chceš, vy sa prispôsobte.

rivini
25. nov 2024

Cize ti, ktori by prisli skor, si to „odmakaju“ a ti, ktori by prisli rovno z prace, sa mozu vyvalit na nafukovaci matrac 😂. Lebo ty chces take Vianoce🤦🏼‍♀️. To si fakt teraz predstav, ze ti takto niekto naplanuje sviatky na dva dni u svokry…a este sa bude potom cudovat, ze neustupis zo svojho pohodlia. Ty musis byt super sestra a teta..fakt…a tvoj muz a deti? Oni su nadsene z vianocneho „tabora“? Ci musia drzat hubu a krok?

mamutka
25. nov 2024

“Pre pána ale keď skončia 24. poobede, budú mať toho ešte viac na práci ako keby sadli do auta a prišli už na všetko pripravené”……..
Ty si vôbec nepochopila o čom tie vianoce sú, ale ideš to vnucovať celej rodine. Ľudia chcú pokoj! To nie je len o tom, aby sa najedli. Akože čo pripravené??? Atmosféra pokoja, vlastný vianočný stromček?
Jaj, ty myslíš kapustnicu, salat, rybu…. Plne brucho nie je podstata Vianoc. Ľudia si prajú pokoj. Ty si ako tŕň v zadku žena. Koľko máš deti? Máš manžela?

karolinakr
25. nov 2024

jaj čiže toto čo kamošky zažili, je výnimka..uzavrime tuto diskusiu s tým, že jedna rodina z 1000 si zorganizuje takúto párty a ustoja to, ostatným to ide na nervy a ty maš autorka smolu, že patriš do druhej skupiny, i ked ja chapem tvoj zámer, je ti smutno za starými dobrými časmi