icon

Nedokonalé upratovanie môjho muža

4. jún 2023

Ak to admin nezmení, tak ten nadpis znie hrozne až tak harpiovsky, chápem. Ale určite poznáte aj vy ľudí, ktorí proste pod pojmom upratané, vidia diametrálne odlišné veci ako vy. Začnem takto, muž bol odmalička vedený k tomu, že domáce práce robiť treba, ale vždy voči tomu vraj vzdoroval, lebo ho to nebavilo. Ale v zásade teraz keď mu poviem, tak spravi. Sám od seba nie, ale to už neriešim, dáko fungujeme. Väčšinou mu napíšem zoznam veci, ktoré treba urobiť a on si niečo z toho vyberie a urobí alebo keď sme doma obaja, robíme to spolu. No ale ide o to, že to neurobí dokonale. Napríklad utiera prach a "zabudne" na pol miestnosti. Alebo na sprchovacom kúte máme také madla ktoré sú nonstop od vodného kameňa. On vylešti celé sklo, madlo už nie a vyzerá to hnusne. Ja nechcem kvôli tomu robiť doma scénu, aj keď ma to vytočí občas snažím sa mu len s kľudom oznámiť že tam a tam si vynechal, dorob to alebo to dorobim ja. Lenže mňa neskutočne vytáča,, jeho prístup v tom, že on si myslí, že to je dobre, že ja som tá prehnane perfekcionistická.

mircalla
4. jún 2023

@autor Aspon sa snazi.

toskanka
4. jún 2023

Autorka, jeho domáce práce nebavia, berie to ako nutné zlo a chce to mať rýchlo za sebou, preto je nedosledny. Toto sa nezmení a buď to budeš akceptovať a ocenis aj jeho snahu, alebo si hľadaj iného chlapa do života.

3009
4. jún 2023

Vieš čo nemáš sa kde vybúriť a preto si sa uprela na upratovanie. Poradím ti maj dieťa potom možno prehodnotíš veci alebo možno aj nie.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
sima234
4. jún 2023

Akože ženy vážne? Viem, že sa do mňa možno pustíte, ale v dnešnej dobe umývačiek, automatických práčok, sušičiek, robotických vysávačom s mopom a neviem čoho ešte, tu musia byť pravidelne témy a o tom, ako muž doma nepomáha, prípadne pomáha málo, ale neuspokojivo? Je vidieť, že asi máte veľa voľného času, keď sa na tomto dokážete hádať.

ayanamirei
4. jún 2023

Autorka, ja ta pochopit viem. Mam 3 deti a cisto a poriadok kazdy den a som z toho stastna. V spinavej domacnosti mi je zle.Takze nie je to o tom,ze s detmi musis mat spinu, je to len a len tvoje nastavenie.
Manzel je super, uprace co vidi, co chce a ja to neriesim. Som vdacna za to co urobi, pochvalim a zvysok si dorobim podla seba. Deti takisto pomahaju ako vedia, pochvalim a dorobim sama. Spoko vsetci 🙂

toskanka
4. jún 2023

@ayanamirei Ale ty to máš úplne inak ako autorka, ty si to sama dorobis, ako to potrebuješ, kdežto autorka chce, aby to takto dokázal spraviť jej partner.

zobaka
4. jún 2023

ja tiež nevidím detailný bordel, pri mne muž má leharo 😂 keby ma niekto tak neustále upozorňoval, bola by som asi znechutená, nie každý vieme všetko a mame chuť na všetko, možno on vie veci niektoré lepšie ako ty a nevyčíta ti to, proste si rozdeľte domácnosť tak, nech každý robí to, v čom je lepsi

sono2
4. jún 2023

Mne muž nikdy doma nepomohol. A mat takú pomoc ako ty, tak radšej žiadnu.
Na ochranu že sa mu nechcelo, ani mne sa nechce a robím to.
Čiže, bud sa porozprávať, alebo s tým zmieriť, alebo robiť všetko sama.

sono2
4. jún 2023

Ešte jedno, možno nechce, možno to fakt nevidí. To už musíš ty vedieť.

mircalla
4. jún 2023

@zobaka To hovorim od zaciatku, nech robi, v com je dobry. Ja uplne nechapem davat za kazdu cenu chlapovi vyslovene zenske prace. Niektori chlapi vedia skvele varit, to za zensku pracu ani nepovazujem....poslat ho na nakup atd...ale drhnut sklo ci utierat prach....
Ja tiez neopravujem vodovodnu bateriu ani neumyvam auto. Partner si napriklad zehli kolele sam, ide mu to lepsie.

maranta_leuconeura
4. jún 2023

Autorka, ja ta chapem!
My neupratujeme vobec pravidelne, viac casu je tu neporiadok ako poriadok, takze naozaj nie som nejaka panicka co nesmie mat ani omrvinku doma. Ale ked uz sa do toho pustime, tak chcem aby aspon RAZ ZA CAS to bolo urobene poriadne. A ano tiez ma vytoci, ze poprosim muza aby umyl kupelnu a on umyje len umyvadlo a vanu ze ma hotovo, akoby baterie, zrkadla neexistovali (rozhodne po nom nechcem aby drhol kachlicky ci nebodaj utieral prach z vrchnych skriniek, to sa u nas robi tak raz za rok). Z mojho pohladu vobec nie si harpia, jednoducho vidis ako to je.

Ale zazneli tu uz dobre rady, daj mu robit to co mu ide pripadne kde vidis, ze mozes prizmurit oci, urcite nieco take je. Ja som sa mojho spytala co by chcel a nejak sme si to rozdelili (napriklad ja si radsej sama povysavam, lebo vysavam aj v kutoch a pod gaucom, jednoducho miesta, na ktore by muz ,,zabudol", ale s vodou mu to ide, takze vacsinou vela umyva 😁).

A vobec nepocuvaj, ze mas byt rada, ze muz nieco robi doma. Ved nie sme sluzky a nasi partneri tiez byt/dom uzivaju, preco by sa o neho nemali starat? V dnesnej dobe behat dospelym chlapom okolo zadku a obriadovat ich nepochopim.

autor
4. jún 2023

@toskanka ale mňa tie domáce práce tiež nebavia a beriem to ako nutné zlo.

hankab
4. jún 2023

Som zena, ale som ako tvoj muz, a moj muz je ako ty 🤣 ma skratka vyssie naroky na upratovanie. Ked utiera prach, utrie ho uuuuplne vsade, aj za cenu, ze by si musel brat rebrik a utierat lusterkazdu sobotu. Ja sa na to pozeram zas tak, ze naco tam zbytocne utriet prach, ked o 2 dni tam bude zase a nik ho tam nevidi 🤷🏻‍♀️
Upratovanie je proste pre nas nutnost, vobec ju nerobime pre nejaky dobry pocit. Ja mam lepsi pocit z toho, ked si dam kavu na terase ako ked mam vyglancovany dom do poslednej bodky a zabijem tym 6h z drahocenneho vikendoveho casu.

ayanamirei
4. jún 2023

@toskanka autorka sa ale tiez pyta ako sa nastavit, aby bola spokojna. Toto moje nastavenie vedie k spokojnosti, preto som jej to napisala.

autor
4. jún 2023

@janinah prajem ti takú, aby tvoj syn nemusel doma pohnúť ani prstom :*

toskanka
4. jún 2023

@ayanamirei O.k. 🙂. Lebo mi najskôr uniklo, v čom ju vlastne dokážeš pochopiť.

levandula7
4. jún 2023

úplne ťa chápem.. bola som v podobnej situácii a myslím si, že môj je v tomto ešte "horší". upratovať sa mu nechce, o čo ho nepožiadam, to ho samého od seba nenapadne, nikdy sa to nezaobíde bez pindania a nikdy to nie je urobené podľa mojich kritérií.
zo začiatku sme sa kvôli tomu často hádali, ja som bola po pár rokoch samostatného života zvyknutá si robiť všetko sama a mať všetko perfektné a mala som tendenciu ho mikromenežovať, on bol chudák z toho nešťastný a upratovanie, ktoré aj tak nenávidí, mu to ešte viac znechucovalo..
tak sme skrátka obaja museli urobiť nejaký ústupok. ja som zhodila zo svojich nárokov, snažím sa neriešiť, ža sa mi byt 24/7 neligoce dokonalou čistotou.. prevzala som na seba prácu, ktorú neznáša najviac a robím ju výlučne ja (pranie). a on platí upratovačku, ktorá raz za dva týždne vydrhne kompletne celý byt a robí to poctivo, tak, ako by som to urobila ja. on je spokojný, pretože nemusí robiť veľké upratovanie, ja som spokojná, lebo je doma čisto a nie som na to sama.
ak si nemôžeš dovoliť upratovačku, tak mu aspoň dávaj úlohy, na ktorých nie je čo pokaziť - vyniesť smeti a separovaný odpad, poliať kvety, záhradu, vymeniť postelné, vyprať, naložiť, vyložiť umývačku. a kúpte si aspoň robotický vysavač, nech máte tej roboty čo najmenej, to je tiež veľká pomoc.

toskanka
4. jún 2023

Autorka a vieš ty takto precízne vykonávať mužské práce? Staráš sa napr. o auto, bežne udrzbarske práce v domácnosti? Či chceme alebo nechceme, stále budú existovať viac ženské a viac mužské práce.

jesenzima
4. jún 2023

🙄🙄🙄 toto sú podľa mňa také blbosti .... Kašlite na leštenie a choďte sa prejsť ....

autor
4. jún 2023

@toskanka o auto sa u nás stará automechanik, a čo sa týka takých tých bežných údržbových činnosti tak ano, viem to urobiť. Ale to sú veci, ktoré sa nerobia ani raz za rok

autor
4. jún 2023

@jesenzima podľa teba je blbost, že sa snažím zmeniť svoje reakcie?

sense
4. jún 2023

A vieš čo nie som deapota ani príliš zaťažená na poriadok ale napoly urobene veci mi vadia tiež. Obzvlášť ak povie poskladal som ponožky a Jena naruby druhá do páru normálne. Alebo umyje záchod ale bidet už nie tak tiež mu poviem ze to ma dorobiť a nabudúce spraviť poriadne. A nie pondelok záchod a utorok bidet a v stredu umývadlo.
A rovnako to učím aj dcéru ak niečo robí ma to spraviť poriadne

autor
4. jún 2023

@sense asi tak podobne aj u nás. Umyje kúpeľňu, ale záchod už nie. Utrie prach, ale zabudne polku nábytku (nemáme žiadne chytače orechu, prezlečie periny, ale vankúše už nie. A toto mne vadí, nie som žiadna perfekcionistka, ale keď už tak aspoň dokončiť by to mohol. Ale tak beriem to, je iný vníma veci odlišne, nezmením ho, takže sa o to ani nesnažím, len chcem popracovať na tom aby som to zvládala v kľude

toskanka
4. jún 2023

@autorka Moja posledná otázka. V súvislosti s autom. Počuješ napr. že v aute hučí ložisko, treba vymeniť brzdy, dofukat gumy, vymeniť žiarovky. A nejde o to, ci to tvoj partner robí alebo nie. Tu ide o teba, či máš ty cit pre takéto práce.

jesenzima
4. jún 2023

Podľa mňa je blbosť mať reakcie kvôli blbostiam . A áno, vodný kameň a zle zotrety prach sú blbosti ....

panonia
4. jún 2023

Upratuj si sama, chlap sa snaží a aj tak je zle. Máš trochu pomýlené hodnoty, asi to bude vychovou.

dadis
4. jún 2023

@maminkadeticiek Presne som chcela napisat, ze co bude robit, ked budu upratovat deti 😬.
@autorka treba to robit takto - uprac buduci tyzden kupelku a prach ty, jemu nechaj inu robotu, prace si striedajte. Ty sa nauc uspokojit s nedokonalym vysledkom. Nadych, vydych, ten prach alebo to madlo to este tyzden vydrzi. Moje deti doteraz neupratuju v mojich standardoch - ale poviem si, ze ked raz za cas nieco nebude dokonale upratane, nic sa nestane - Je povysavane? Je. Je utrety prach? Je. Je umyta kupelna? Je. Alebo si to potajme doglancim sama, lebo je to moj problem. Neznasam, ked mna niekto buzeruje za upratovanie, v detstve msma, sa hnevala ze vysavam s jednou rukou v bok a nezohnem sa do rohov 😄, alebo ze nezmykam mop v rukach (ved na tom vedre bola taka vec na zmykanie 😄) dodnes som nervozna, ked ku mne pride dobre ze nie s bielou rukavickou a pozera, co by som mohla mat lepsie upratane 😄😄. Napriklad okna vylestene 😄😄. Ale ked jej to poviem, tak ze " nie, len si to tu tak obzeram, vobec ti nepozeram neporiadok, ved ty mas vacsi poriadok ako my"

viestta
4. jún 2023

@sima234 ty poznas autmat, ktory poutiera prach? Ty poznas automat, ktory pouklada pradlo do skrine? Ty poznas masinku, ktory vycisti WC? Ano, umyvacka umyje riad, aj pracka operie, aj roboticky vysavac povysava. Ale to vsetko robi pre celu domacnost, nie len pre zenu. Pradlo je tam pre celu rodinu, riady tiez a po dlazkach chodia tez vsetci. Takze ani jedno z nich neodbremenilo od prace zenu, ale vsetkych zucastnenych. A na tom zvysku sa maju podielat vsetci.
A zopakujem to asi po tisici krat, muz vo vlastnej domacnosti nepomaha. Nepomaha ani s detmi. Muz, otec sa podiela na chode a udrzbe spolocnej domacnosti, muz sa podiela na opetere a vychve spolocnych deti. Pomoct moze ist mame vymalovat spalnu, susedovi vybetonovat chodnik, kolegovi vystahovat stary gauc...
A ano, o tom pomahani som to vysvetlila aj tomu mojmu. Dlho mu sice trvalo, kym pochopil, ze nevyniesol moje smeti ani to nespravil pre mna, ale tie smeti su nase spolocne. Uz MI nechodi na nakupy ale chodi do obchodu aby sme mali nakupene, aj riady umyva po kazdom, nie len po mne, takze veta Umyl som TI riady, je blud.

victoriab
4. jún 2023

@viestta amen! tlieskam! ❤️