Nehnuteľnosť - rodičia a súrodenci
Ahojte. 3 deti, najmladsie chce od rodicov kupit dom (s tym, ze ich doopatruje), rodicia rozdelia peniaze z predaja medzi ostatnych dvoch. Sumu za dom navrhol otec, kedze je majitel domu a vie, co obnasa doopatrovanie (opatruje svoju mamku). Jeden zo surodencov nesuhlasi, aby cenu urcoval otec, chce odhadcu na cenu doma a podla toho sa dalej dohadovat. Podla neho by sa mali dohodnut surodenci medzi sebou, aby to bolo spravodlive a otec nikomu nenadrzal. Moja otazka znie, ak bude otec suhlasit a pride odhadca, aka je podla vas ,,idealna" zlava pre dieta, ktore ostane rodicov opatrovat? Ked to budu surodenci riesit medzi sebou, samozrejme ze kazdy bude chciet pre seba co najlepsi vysledok..
@myscha3 na mieste otca by som dom predala za trhovu cenu (komukolvek) a za peniaze maju s mamou krasne postarane o seba (domovy so starostlivostou) - aspon u nas, kupi si malometrazny byt v bytovom dome v krasnom prostredi + je k tomu sluzba za priplatok, lekar, strava, upratovanie... kto co potrebuje si priplati. S domom nech si kupuci robi co chce a deti nech si trhnu nohou.
Popravde, mne pride ze kalkuluju vsetky 3 deti.
@myscha3 a čo že býva ďaleko? No a čo? Však keď chce opatrovať, tak nech časom opatruje, keď bude treba. A nie, že teraz zavelí, že bude opatrovať ale len na základe domu. To už čo je za vychcanosť. A nakoniec k opatrovaniu ani nemusí prísť.
Si neviem predstaviť, že by som došla teraz za našimi, že dajte mi väčšiu časť domu, lebo však ja vás doopatrujem a budem sľubovať niečo, čo sľúbiť neviem, keďže nikto z nás nevie čo bude o 20 rokov. Tvoj otec ešte opatruje mamu, tak opateru isto nepotrebuje. nech rieši otec vlastníctvo svojho majetku potom, keď bude odkázaný na opateru. A potom nech sa rozhodne komu ho dá. Prečo teraz o niekoľko rokov skôr? Tuto mi príde najviac vychcaný práve ten, ktorý ide "akože" opatrovať niekoho, kto opatrovanie momentálne nepotrebuje. Však keď je taký ohľaduplný, nech opatruje otcovu mamu, keď už tak chce opatrovať.
Dom sa za života rodičov nepredáva.to už nik nemá úctu k rodičom.ich práci a mozolom? Lebo iná doba? Áno.bezcitna....
@sasa1310 otcovi diagnostikovali chorobu, pri ktorej sa nebude vediet postarat ani o seba ani o mamu. A riesi sa to preto teraz, aby sa dom stihol dat do poriadku, kym su rodicia este ako tak culi. Treba do neho investovat, aj vacsie prerabky, kopec veci funguje len aby bolo a ked uz ma clovek problemy, chce mat klud. To je na dlhsie, kazdopadne nie je to vychcanost, je to priprava na buducnost. Nie som odkazana na ich dom, mozem ist kludne inde, ale ked si kupim nehnutelnost inde, nebudem pri nich moct byt tak casto ako by som chcela. A neprisla som za nimi ja, prisiel s tym otec.. ze ci by bol niekto ochotni pri nich byvat
@myscha3 tak ten co chce dom nech vyplati surodencov rovnakym dielom s tym, ze ked bude treba sa starat o rodicov postaraju vsetci traja rovnako
@myscha3 nečítam všetko, možno sa budem po niekom opakovať, ale ak ten súrodenec vyžaduje deľbu tromi, tak nech je on tým, ktorý doopatruje rodiča/rodičov. doopatrenie človeka je veľmi vážna a zodpovedná vec a už len za toto by som z morálneho hľadiska dala minimálne 1/2 domu práve tomu dieťaťu, ktoré rodiča doopatruje :(
@myscha3 si ten súrodenec,čo dostal ponuku na kúpu domu a doopatrovanie rodičov? Bude to ťažké a ostatní ti nepomôžu. Dobre zváž pre a proti. Dá sa opatrovať aj tak,že mesačne sa budete skladať a chodiť bude profi opatrovateľ. Skús sa opýtať toho ,,dedičstva chtivého" súrodenca,či sa mu to viac páči.
@myscha3 už som to prebehla, ak som to správne pochopila, ide rovno o teba. takže ak ti otec navrhuje zanechať väčšiu hodnotu domu, má na to plné právo. čiže milému bratovi/sestre povedz, nech ich ráči doopatrovať on/ona. doopatrovať rodiča je svojimi spôsobom povinnosť detí, minimálne morálna, kto dáva od toho ruky preč, nech si nenárokuje ani na majetok. to je môj názor. čiže ako píšem vyššie, minimálne polovicu domu by som zanechala tomu, kto ma doopatruje. možno aj viac. a určila by som hodnotu ja. nie súdny znalec. trhové hodnoty sú dnes premrštené oproti reálnemu stavu nehnuteľností. kúpiš niečo za ohodnotených 150 000 (napríklad byt) a pritom doňho musíš vraziť ďalších 50 000, lebo sa rozpadáva. to isté domy. jednoducho je to premrštené a súdni znalci to hodnotia inak, než to vidí obyvateľ domu (v tomto prípade tvoj otec s mamou). čiže rodičom povedať, že sa milerada postaráš o nich a doopatruješ, ale nech sa to vyrieši ešte teraz, za života. ako písali baby vyššie, on ti môže pokojne dom darovať s tým, že budú vecným bremenom a bude tam nejaká doložka o doopatrovaní. ideálnejšie by však bolo, keby vám ho "odpredali" s rovnakými podmienkami.
@0kristina0 keď príde na lámanie chleba a tú pomoc bude treba,tak nikto nebude môcť,lebo.... milión vyhovoriek a nakoniec to aj tak zostane na tom,čo tam bude bývať,lebo však nenechá rodičov bez pomoci.
@myscha3 alebo navrhni niečo podobné ako píše
@dusankomoj a to buď opatrovateľ alebo nejaký lepší domov dôchodcov. tiež som poznala pani, ktorá pochádzala z troch detí, ale všetci ešte pracovali a tak sa nevedeli postarať o mamu (potrebovala 24-hod.starostlivosť) a tak jej vybavili slušný domov dôchodcov na dosť dobrej úrovni (bol aj drahý), platili ho z jej dôchodku, plus zvyšok sa skladali rovným dielom. a nikto nebol ukrivdený.
@janinah to ste vy…
ak jednemu z neopomenutelnych dedicov nieco daruje a daroval viac pocas dedicskeho to bude povedane-ano mozte sa dohodnut prenechat atd ale zakonne musi byt jeho cast ponizena o uz nadobudnuty dar.
Nehovorme o pripadoch kde maju dedici chochmea alebo su slusni mudri ludia,hovorim o zakonnom postupe.
@0kristina0 problémm je,že z majetku by všetci chceli rovným dielom,ak sa bude treba starať,tak to už rovným dielom nebude....ako donútiš dospelého človeka,aby sa postaral,ak to jednoducho odmietne? je správne,aby ten,kto tam býva a bude sa starať dostal viac,a v tomto prípade bude treba do domu len finančne dokladať...čiže niekto zhrabne tretinu v hotovosti,odíde si žiť svoj život bez každodennej starostlivosti o rodičov a vybavené....tomu starajúcemu sa niet čo závidieť.A slovo otca by mne bolo v tomto zákonom,ale zjavne nie každému.
@janinah preto by to malo byt tak, ze kto dochova rodicov tomu ostane dom a hotovo
@0kristina0 za mňa by to malo byť tak,ako rozhodnú rodičia,určite majú dôvod a vedia prečo ako komu čo dajú
To je daka Nova moda na Svk ze deti chcu dedit majetok dom rodicov za ich zivota. Chore.. zober otca spravit zavet. Ze dostanes polku domu ked tam budes zit a doopatrujes a surodenci zdedia druhu polku po smrti rodicov . Ty ich potom vyplatis. .. otec nemusi posluchat nikoho zo svojich deti. V podstate by to cele mal dostat ten co ich doopatruje. Alebo teda nech dom preda a idu do byvania pre seniorov s asistenciou a ked umru co ostane z ich majetku zdedia ich deti.
otec robí velkú chybu, ze sa vzdava svojich penazí na dochodok, zivot v domove dochodcov je smrt, nech myslí na seba, z coho bude platit opatrovatelku atd.
@miadi domovu sa chcem vyhnut.. viem, ze rodicia netuzia ist do domova a ani mne by sa to nepacilo. Co sa tyka zavetu a dedenia potom - kto v tom dome bude teraz fungovat, musi ho najskor cely prerobit, lebo uz nie je v dobrom stave. A surodenec, ktory tam ostane, by mal ostatnych potom vyplacat z hodnoty domu, ktoru sam zvysil.. tomu sa chce ocino vyhnut, preto to riesime teraz
@myscha3 a vobec si niekedy v takom domove bola na navsteve? Lebo Ja som bola viac krat a vobec to nie je zle. Jedna Moja babka tak dozila dedil ten domov a vsetci boli spokojni. Druha zas v 80 sa trapila doopatrovala svojho muza ktoremu operovali mocak a dali mu silnu narkozu ktora mu zabila mozok isiel tam uplne normalny a po uz nespoznal nikoho ani nevedel ze je doma . Bol vacsinu casu ako mrkva obcas dostal zachvat energie a chcel utiect cez okno Lebo chcel ist “ domov.” Hoci bol doma. Sme sa bali ze starenka umrie prva sa stracala za ten rok zivota tak. Ked umrel ulavilo sa jej . Moja mama nechce byt na krku svojim detom Ked bude nevladna pozreli sme jedno miesto vyzera to fajn . Ani Ja by som nechcela aby mi raz deti zadok umyvali to uz radsej professional.. jedna zena sa tu raz chvalila ze mamku dementnu mà doma ze ju doopatruje.. ze mama jej robi zle ale ani nevie uz kto je.., ale tak to bolo podla nej naj.. a v profile riesila xy zdrovotnych problemov ktore ziskala z toho stresu. Astmu imunitu mala v keli atd . Toto by som svojim detom neurobila. Neodsudzujem takych ludi aby bolo Jasne to oni odsudzuju tych co “ daju rodicov do starobinca” ako nevdacne svine. Jedna pani tak “ skoncila” dobrovolne a cela dedina ohovarala ze mà 5 deti a vyprdli sa na nu. Kazdy den ju jedno z tych deti prislo navstivit a skladali sa na to $ . Mamka bola spokojna ale chapem ak su rodicia z domu z dediny a nemaju predatavu ake to je alebo ich sen je dožit doma ..ok vasa vec. Len aby si vedela ze ty Mozno obetujes svoje zdravie Takze nie je fer aby ste to delili na 3 casti medzi surodencov.
Take jednoduche a tak zlozite...
Odhadca ma moznosti hybat s cenou hore dole.
A zial vsetci vieme vysledok tejto akcie. Niekto nebude spokojny. Odhadca da vysoku cenu brat bude spokojny. Ty nie. Odhadca da nizku cenu. Brat nebude spokojny. Takze vysledok bude furt rovnaky. Preto suhlasim ze cely dom/byt nech dostane ten co sa bude starat.
Blba otazka ked budu rodicia zit cez 100 rokov?
Ja osobne nemam gule sa starat napr... Preto by som ani v sekunde nenamietal. Toto nieje sranda a moze to trvat roky. Teraz budem blby... Kolko stoji opatrovanie ? Vypocitajte si ci sa vam vobec oplati a ukazte bratovi vyslednu cenu prace a hodnota domu terajsia.
Material, praca isli neskutocne hore.
Ja len žasnem ako si môže jedno "decko" dovoliť rozkazovať rodičom ako naložia so svojím majetkom. Tvoj otec je zatiaľ svojprávny a brat nemá právo zasahovať do toho, pokiaľ sa on o rodičoch postarať nechce. Ja na mieste otca, nechám dom dieťaťu, ktoré sa o mňa postará, maximálne vyplatiť nejaké minimálne "odškodné". Brat sa nijak finančné nepodieľal na nadobudnutí domu, tak aký by chcel mať nárok. A to že tvoj otec zdedil dom po rodičoch nemá s tým nič spoločné. Veď sa o dom tiež roky staral. Tak isto sa ty budeš starať, aby sa dom nerozpadol. Ak je otec chorý, je len rozumné, že otec to chce vyriešiť kým ešte vládze. Čo sa týka domova dôchodcov, nech doň idú ti ktorí chcú. Niekto proste chce dožiť vo svojom, nikoho nútiť nemôžete. Je od teba pekne že sa o rodičoch chceš postarať , aj keď máš svoj život niekde inde. Brat ochotný nieje, tak nemá právo sa k dedičstvu, keď rodičia ešte žijú vôbec vyjadrovať. Mne to pripadá ako keby ešte žijúce zviera trhali hyeny. 🤦
@judit47 Neviem, kde presne si mala pocit, že zavádzam.
Ak rodičia vysporiadajú celý svoj majetok, tak sa dedičské konanie ani poriadne nezačne (resp. po predbežnom prešetrení zastaví) a nebude priestor zohľadňovať.
Pokiaľ rodičia počas života darujú významnú hodnotu jednému z detí, tak pri dedičskom konaní to má byť zohľadnené a podiel obdarovaného môže byť ponížený. Ale pri hodnote väčšej ako dedičský podiel nie je povinný nič vracať, takže zvyšným dedičom sa potom iba rozdelí zvyšok.
@myscha3 ideálne? Rodičia nech predajú dom dieťatu, ktoré ich doopatruje. A čo urobia s peniazmi je ich súkromné rozhodnutie, nemusia ich rozdeľovať, samozrejme, ak ostanú v dome bývať sami kým nepotrebujú opateru, mali by si platiť energie, a menšie bežné opravy (kvapkajúci kohútik, práčka, sporák a pod) a aj keď už budú opateru potrebovať tak časť nákladov na bývanie by mala byť platená nimi (spomínané energie). A na ich mieste by som si časť peňazí "užila"
u nás bola dohoda, že najmladší brat, keďže zostal bývať doma, doopatruje rodičov, ale dohodli sme sa, nie že nadiktovali 🙂, a keď nastane ten čas, zdedí dom a pozemok. Mama ešte počas života nám rozdelila časť svojich úspor, popravde, nečakali sme to ale boli sme veľmi vďační. No a keď sme sa rozlúčili aj s mamou, tak sme všetko vybavili tak ako bolo dohodnuté. Nič sme počas života rodičov nepodpisovali, bol len rozumný rozhovor a dohovor.

@nika_m tak tu riesia byvanie vsetci traja, cize kazdemu sa peniaze zidu..