icon

Nemám dobré vzťahy s rodinou. Čo mám robiť so životom?

davess
22. nov 2022

Ahojte neviem či mi s týmto poradíte no ocenim každý názor/radu. Nemám dobré vzťahy s rodinou. Otec manipulátor. Matka mi pred par rokmi šla do debetu na učte a musela som celu sumu vyplatiť ja. Nemám nejake skvelé kamarátky, vieme pokecať o veciach ale keď ide o čosi vážne tak to neriešia aj ked ja tu pre nich som vždy. S priateľom mám zlý vzťah vyčitame si stare veci nevieme sa pohnuť ďalej. Akurat končim v práci a chcem odisť do zahraničia. Zo všetkych problemov doma mi prišli zdravotné problémy. Nemám žiadne plány do budúcnosti len viem, že chcem odisť z domu. Mám depresie ale terapie mi nepomahajú keďže mi terapeut povie že ma chápe. Nepotrebujem pochopenie ale asi skor "natvrdo" povedať že sa mám vzchopiť atd. Myslim si že zo všetkych veci som už aj zacyklena v roli obete. Stale sa len na všetko rozčulujem a vyčitam každemu všetko. Čo mam robiť? Ako mam zmeniť svoj život? Bojim sa toho že keď odídem tak budem sama na všetko.

Strana
z2
pericolosa
24. nov 2022

@alexnina777 hmm zaujimavo to znie, vies mi zohnat kontakt?

alexnina777
24. nov 2022

@pericolosa áno pošlem ti ho do IP

zuzder
24. nov 2022

Milá Davess, práve si urobila prvý krok a pomenovala svoju nespokojnosť a chuť niečo zmeniť. Hoci pôjdeš do zahraničia, sama pred sebou neujdeš. Skús odpustiť tým, ktorí Ti ublížili. Je to ťažké rozhodnutie, možno ešte ťažšie ako odísť a začať od začiatku. Odpustenie je oslobodzujúce, hoci to môže trvať aj pár rokov, kým sa to podarí a už nebudeš cítiť vnútorný hnev voči ľuďom, ktorí sa k Tebe nesprávali s úctou. Skús vyplniť čas a svoju energiu na to, čo robíš rada, kde nevnimaš ako ide čas. Môžeš sa venovať aj dobrovoľníckej činnosti. Ak máš rada zvieratá, začni pomáhať v nejakom útulku. Ak máš rada prácu s ľuďmi, nájdi komunitné centrum a stačí sa opýtať, kde môžeš byť užitočná. Budeš mať viac podnetov, kde nasmerovať svoju energiu aj zmeniť myšlienky a vzduch. Verím, že v sebe objaviš svoje najlepšie ja a nájdeš, čo hľadáš. A mozes sa hecnuť.

🙂 🙂Kto keď nie ja, kedy, keď nie teraz. ;) ;)

Všetko dobré. :D

kopcek
24. nov 2022

Ahoj,ja mám niekedy také blbé dni akoby sa hnevám na celý svet, dokonca aj vlastné deti ma znervozňujú ale berem to tak že sa musim z toho vyspať a bude zase dobre...ale je to len o mojich pocitoch,všetko je inač fajn, nemožem sa zbaliť a odisť,nemam ani dôvod, mam deti,super manžela,ale zistila som ktori ludia vo mne vyvolavaju tieto pocity, odstrihla som sa od nich, a vyhladavam ludi a situacie ktore vo mne živia radosť a pocity šťastia...na Tvojom mieste by som sa odstrihla nezmyselneho vzťahu s " priatelom," aj od rodičov a odišla keď nie do zahraničia tak aj do ineho mesta a tam začala od začiatku,hladala novy zmysel bytia,popri praci možno aj dobrovolnictvo v nejakej oblasti ktora ti je blizka a ma pre teba zmysel a prinaša ti pocit šťastia,naplnenia možno tam stretneš človeka ktoreho dlho hladaš...držim päste

martinkaxp
24. nov 2022

To, čo robíš, ako zmýšľaš ťa doviedlo do tohto stavu, v ktorom aktuálne si. Máš v moci všetko kompletne zmeniť. Ak každému vyčítaš všetko, čo ti zlé urobili, tak to prestaň robiť a nauč sa odpúšťať. S priateľom si taktiež prestaňte vyčítať staré zlé veci. Nikam to nevedie a k ničomu to nie je dobré. Narovinu si hovorte veci, jeden druhému, neurazte sa, ale sebakriticky sa pozrite na seba, či ozaj nie som taká a taká, ako to ten môj drahý hovorí. A ak spozoruješ, že má pravdu, tak to jednoducho v tej hlave pretoč a začni zmýšľať ináč, lepšie. To, že odcestuješ inde, neujdeš problému, on ťa časom doženie.

januska999
24. nov 2022

@davess Potrebuješ nadhľad, zmenu vzduchu, upratať si v sebe veci, ak ťa to ťahá preč, tak ver svojmu instinktu, začni vybavovať všetko potrebné (aj keby si to mala robiť zatiaľ potajomky) a choď dievča. Všetko má svoj čas, aj riešenie problémov, časom bude všetko jasnejšie 🙂

spratek
24. nov 2022

@davess kniha : smysluplne vztahy

janababana
24. nov 2022

Ahoj. Ked som sa ja ocitla v takom “tupom” bode (je jedno, co vsetko vidis resp vnimas ze je na prd) urobila som jednoduchu vec: nasla som si na youtube kratku nahravku - taky sprievod meditaciou (nie, bezne nemeditujem, toto bolo vynimocne). Ta meditacia spocivala v tom, ze ta postupne zavedie do nejakej zahrady, ktoru si mas celu predstavit, samozrejme postupne. Ja som pri tom dosla k velmi dolezitemu poznaniu, co vlastne od zivota chcem a teda co mi chyba. Postupne sa moj zivot otocil - nebolo to zo dna na den, ale aspon som vedela co je dolezite a co nie a za cim si mam ist.

zuzpap
24. nov 2022

"Bojim sa toho že keď odídem tak budem sama na všetko." ..to je to najlepšie čo sa Ti môže stať, otriasť sa zo všetkého čo Ťa ťaží a žiť si po svojom...neverím, že to nedokážeš...aj keď jasné treba počítať aj s tým, že nie každý deň je slnečný

elvia
24. nov 2022

Kde je tá správna cesta?? 🤷
Tam, kde sedíš a rozmýšľaš pekne, to je tá správna cesta.
Tam, kde tvoja duša, myseľ a srdce sedia v pokoji, to je tá správna cesta..
Kde môžeš byť tým, kým si, tam je.
Tam, kde cítiš mier v duši, tam zostaň.
Tam, kde sa tvoje bytie raduje vedľa niekoho iného a prináša iba emocionálnu stabilitu, tam zostaň.
Tam, kde cítiš, že nepotrebuješ byť niekým iným, len sama sebou, tam zostaň.
Nehľadaj jedinečné tváre a telá, krása je pominuteľná a vyhynutá.
Hľadaj jasného ducha, myseľ a srdce a nech ťa jeho svetlo dostane, aby si žiarila každý deň jasnejšie, pri tom istom kompase.
Nech sa ani jeden z "dvoch" neusiluje stlmiť žiaru osoby vedľa vás... keď sa ľudia dopĺňajú stávajú sa intenzívnou žiarou ..
s bezpodmienečnou láskou 💛♥️💚💙
Želám všetko dobré ,aby si našla čo hľadáš 🙏🍀

maaserkaa
25. nov 2022

@davess ahoj. Nauč sa povedať nie. Prvý krát to je ťažké, potom to už ide. Skus to. Ťahá ta to preč, tak choď. Nova práca , tam stretneš nových ľudí. Si mladá.

kristinkakvetinka
25. nov 2022

Ja keby nemám deti ze som na voľnej nohe hneď idem do zahraničia. Chodila som tak ako mladá a nebolo to vždy ľahké ale vždy som si nejak poradila a teraz na to spomínam ze to bolo super .A ak by si nechcela ďaleko tak skus najskôr ísť do Čiech, ponúkajú veľa prace s ubytovaním a nieje tam žiadna jazyková bariéra a veľa Slovákov, takže by som skúsila takto a keď sa nebude páčiť (čomu neverím) tak domov máš na skok.Pre mňa bola práca v zahraničí vždy dobrodružstvo.

kakawah
25. nov 2022

Toto som našla v mojom motivačnom kalendári, a hneď som si spomenula na tvoj prisoevok

tiika
25. nov 2022

@davess v tvojom prípade by bolo dobre navštíviť psychológa. Potrebuješ niekoho, komu sa môžeš zdôveriť, úprimne porozprávať, keďže nikoho vo svojej blízkosti takého nemas. S priateľom sa rozísť. Dať sa trochu dokopy. Nájsť s novú prácu. Keď budeš zas spokojná so svojim životom prídu aj priateľstva aj láska. Zial rodičov nezmeníš. Neviem, čo je tvoja mamka zač, či by si jej dokázala odpustiť. Aspoň s nou by si možno mohla zlepšiť vzťah. A surodenov máš?

katkami123
25. nov 2022

Toto mi trepal aj môj bývalý, napísal mi na drzovku e-mail dlhy na jednu A4, kde mi písal o tom, že v podstate všetci chlapi sú rovnakí a ak sú iní, tak len klamú a teda aj tak v živote nenájdem už nikoho iného ako je on… až na to, ze nie všetci chlapi majú narcisticku poruchu osobnosti ako mal on. Teraz som vydatá, od vtedy ubehlo už 11 rokov, mám super manžela, deti, opak môjho ex a som šťastná. Tiež som si prešla svojou cestou vdaka mojej matke, úplne som ju odstrihla, zmenila číslo, to iste aj s mojim ex, je zablokovaný všade. Od vtedy sa mi omnoho ľahšie dýcha. Nenechaj okolie, nikdy, aby ťa natlačili do nejakej predstave o tebe, ktorú sa ti snažia oni sami vsugerovať. Oni na teba v skutočnosti nemajú, veľmi dobre to vedia, ale boja sa, aby si ty na to neprišla, že v skutočnosti nie ty potrebuješ ich, ale oni potrebujú teba, človeka, ktorý ich vždy, keď príde pruser, zachráni. Tak ťa manipulujú a ponižujú, nech na to neprídeš. Ako povedal môj otec - nedá sa za druhého dýchať. Nech oni prevezmú za seba zodpovednosť a ty sa nauč byt trochu sebec- dať do popredia svoje potreby a nie potreby druhých. Odstrihni sa a začni riešiť seba, svoje šťastie.

kikulienkadd
25. nov 2022

Ahoj autorka, z tvojho príspevku mi príde, že ti najviac chýba sebadôvera a odvaha. Prajem Ti, aby si obe vlastnosti v sebe objavila a posunula sa v živote správnym smerom. Veľa šťastia 🍀

morgane1975
25. nov 2022

@davess odísť do zahraničia je dobrý nápad. Zvlášť v tejto dobe. Ja som tak tiež urobila v ťažkom obdobi a pomohlo mi to. Treba sa odstrihnúť od ľudí ktorí vám berú energiu a zamerať sa na seba. V zahraničí prídete na iné myšlienky, stretnete nových ľudí, otvoria sa vám nove príležitosti, ktoré na SK nikdy nebudete mať. Určite treba ísť do toho.

atinkaa
25. nov 2022

@davess ahoj, dobre ze si vykrocila a premyslas ako a kam. Nefunkcne vztahy, nie skvele kamaratky, priatel ako otec - manipulator, sama si tie vztahy takto opisala a je dobre ze uvazujes na co ti su? Ci su uplne na nic, to vies posudit len ty sama (najma tie kamaratky), kazdi kto ti tu pise vychadza zo svojich skusenosti a kuka na to svojou optikou.

Na zaciatok je super, ze si si to zhrnula, podciarkla a ze si sa rozhodla niekam vykrocit, ak clovek ide niekam do neznama, tym nemyslim zahranicie, zatial som len tu, ze ides niekam vykrocit, tak je prirodzene ze ma obavy, teda trosku sa obavat je normalne, byt aj kus opatrny tiez a to ty si, teda v tomto smere fungujes uplne zdravo.

Pises ze mas depresie, diagnostikovane? alebo len to, comu kazdy vravi depka a s depresiou to nema nic spolocne, pretoze to je rozdiel. S depresiou by som nikam do dialav nesla, pretoze zhorseny stav potrebuje lieky, lieky su viazane na lekarov - psychiatrov a na to potrebujes mat pre seba otvorene dvere do nemocnice nielen poistenim co mozes mat aj v zahranici ale aj komunikaciou a tu je obcas problem. tiez vztahy, ktore aktualne vytvaras nejako ''generuju'' rovnaku ''chybu'', sama ak vychadzas zo svojich slov, tak vidis ako vyzera priatel a mozno aj tie kamaratky. Pri nich ma zaujala miernejsia dikcia, nie su skvele, necitam v tom ani ze su hrozne, mozno len ste vztahy neprehlbili, neviem. No v zahranici sa ti moze podarit mat rovnake vztahy s tym ze je obcas este menej energie z nich vystupit, teda tento plan by som nie zavrhla ale odlozila na dobu ked to ostatne stabilizujes.

Najviac som ta ale chcela podporit v hladani psychologa, psychiatra, psychoterapeuta dalej, ak si sa dostala s nimi len k pochopeniu, tak si patrala asi v rovnakych vodach, s psychoterapeutom je to ako so vztahom beznym, nie stale s kazdym si clovek sadne, nie pri kazdom sa ti podari otvorit, nie s kazdym vies mat taky ten bezpecny vztah, preto hladaj dalej, hladaj niekoho kto je inak orientovany ako ten tvoj/tvoja byvala /y terapeut/ka. Covid ak nic dobre nepriniesol tak posunul moznosti online terapie, nevravim ze si nemas najst ziveho ale vies pozriet rozne skoly, smery, kukni niekoho kto je zamerany viac na proces, viac na ciele, pytaj sa priamo prvym mailom/telefonicky aj ich ako pracuju, neboj sa toho, prva hodina by mala byt uvitacia a take to vyskusanie si, ci si sadneme a ideme dalej, teda neboj sa aj po tejto hodine povedat dovidenia, idem o dum dal. Presne tak ako sa to potrebujes naucit aj v realnom zivote nezostavat v niecom co ti neprospieva tak aj tu ''neuspesny pokus'' v terapii ber ako dobry nacvik do zivota. Je to ako s tymi vycitkami, na veci mozes pozerat bud pasivne ako obet ako vravis ako cosi co ti niekto spravil, nespravil, dodal, nedodal alebo tiez aj ako na svoju prilezitost naucit sa popri tom nieco, ak nic ine tak si pomenujes celkom presne, co je na prd, co rozhodne nechces a budes vediet co mas hladat nabuduce. Drz sa!

lucopeda
25. nov 2022

@davess odporucam videa, a mozno aj treningy u Katarina Runa

slovakboy
25. nov 2022

@miriam_s áno nestačí skončiť školu ešte treba zaplatiť ďalšie tisíce aby sa dostal psychológ medzi psychológov.

slovakboy
25. nov 2022

@davess poznám ten stav ktorý máš ty. Potrebuješ sa vymaniť z toho začarovaného kruhu zlých myšlienok o sebe o druhých atď. ale ako to urobiť? Mne sa osvedčilo tiché Rozjímanie o sebe s vnútorne nie sa sprítomnenie sa a malý krôčik vpred. Myslieť na niečo pozitivne čo sa ti dnes stalo a pouvažovať o tom pohrať sa s tou myšlienkou čo tu bol nejaký úsmev niekomu si pomohla na ulici žobrákoči si dala 0,50 € prosté nejaká pozitívna vec. Myšlienky sa ti stále točia kolo všelijakých krívd od rodičov od muža neod pustené zranenia spôsobujú ďalšie hádky ďalšie výčitky. Okusovanie ktorú výčitku tvojho muža alebo rodiny ne zareagovať. Nie preto že by si mu odpustila hneď ale preto že si povieš že ty si dôležitejšia ako to čo ti oni hovoria ako ich myšlienky.

slovakboy
25. nov 2022

@davess

https://www.youtube.com/watch?v=22QHkH1Npp0

Prepáč tam mi uško veľa písmenok nerozumieť to. Pozri si to video a pochopíš.

katkami123
25. nov 2022

@slovakboy
Súhlasím s videom, len zas treba si dať aj od toxických ľudí Detox, aby zmenila myslenie, pokým je stále v jednom bludnom kruhu, nezmení sa to. A to na niekoľko rokov, kým sa zbaví tých chorých myšlienok a vzorcov, ktoré jej boli do hlavy vtlkané. Potom sa dá aj ďalej posúvať.

slovakboy
25. nov 2022

@katkami123 áno to nejde hneď byt taký ako tam hovorí o tom dušek. Ale treba začať s treningom a tešiť sa z malého pokroku.

zuzu11166
25. nov 2022

@sissy27 suhlasim s tebou.presne taketo nieco som chcela autorke napisat,ale predbehla si ma.tak uz nemusim pusat,lebo suhlasim s tebou🙂

Strana
z2