Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
@sindas pre teba asi nie padny dovod, ale pre mna ten pocit ze mi chlap povedal ze sa chce ozenit a chce mat deti a vie ze toto vsetko chce absolvovat so mnou je nieco, co mi proste ulahodilo na dusi a vela to pre mna znamena 😉 ani on ani ja nie sme zrovna nejake romanticke typy, takze viem ze ked nieco taketo povie, tak to mysli vazne a naozaj v dobrom a zlom 😉 takze tot moj sice mozno nie padny, ale pre mna nosny dovod, proste sme sa chceli imaginarne zmenit z JA+JA na MY 😀
@13091991 a co si kam napisala ty nech si precitam
tu foto si radsej nevsimam:D
@libka1 bingo:D
@malabiba @malabiba
presne o tom to je: o prioritach. Niekomu to vyhovuje presne tak ako to mas ty a niekto sa rad vyda/ozeni. Su aj zeny ktore maju deti s roznymi partnermi, a su stastne a samostatne a ine su samostatne aj ked su vydate. A potom je tu vascina zien ktore budu nespokojne za akychkolvek okolnosti
A aj muzi su rozni. Su aj taki ktori sa zenia dobrovolne a pritom prasia inu 😀
@timea7 ja naopak nechapem, co by sa u nas mohlo sobasom zlepsit, som v tomto vztahu uplne spokojna a hypoteku a dieta povazujem za vacsi zavazok, ako obrucku. Je ale pravda, ze byt je napisany na mna, takze ak by sa trieskalo dverami, tak ja budem na tej spravnej strane 😎 Zrejme mam prilis chlapske myslenie, proste som nikdy netuzila po bielych satach a vypustani holubic...ludia su rozni 🙂
Akonáhle žena otehotnie stáva sa zraniteľnejšou (riziko PN, minimálne na obdobie pôrodu a šestonedelia je odkázaná na manžela alebo úspory). Aj žena matka je zraniteľnejšou ako muž otec (choroby dieťaťa a pod.).
To, že ma manžel požiadal o ruku a ja som povedala áno malo 2 dôvody:
1.emocionálny : Ľúbime sa a to, že si hovoríme inak absolútne intímnu vec verejne, znamená, že to myslíme vážne a chceme, aby o tom "všetci" vedeli
2.racionálny : deľba spoločne nadobudnutho majetku pri prípadnom rozchode (50:50), či iné vysporiadania v prípade tragédií (vdovecký/vdovský dôchodok atď atď)...
Podotýkam, že sme obaja zabezpečení, pred svadbou mal každý z nás byt, ktoré sme si ponechali v pôvodnom vlastníctve (môj byt je prenajatý, v mužovom bývame)...
Asi sa vsetci zhodneme, ze spolu az do smrti v dobrom aj zlom nam nezaruci nic..urcite suhlasim, ze musia mat obaja rovnaky nazor, to je hlavne, potom uz je akykolvek model spoluzitia prijatelny 🙂 takze sup sup precitat 5 jazykov lasky a utuzovat, co sme si vybudovali 😅
@prego81 opakujem toto pre mna nie su dovody na manzelstvo
ja som dost racionalna co sa vztahov tyka, tak som to myslela....prilis neverim na vztahy na cely zivot
plus som ateista, takze ani nejaky zvazok pred bohom pre mna nie je dovod
a hlavne, ja som rada, ze mam pocit urcitej slobody, manzelstvo je pre mna cosi ako gula na nohe, vzdy som bola trochu volnomyslienkarka.
vobec necakam, ze to vacsina pochopi....par bab urcite ano
@sue vidíš pomohla si mi v myšlienkovom pochode - ja naopak som sa vždy najsilnejšia a najmenej zraniteľná cítila, keď som bola úplne sama, zodpovedná za všetko iba samej sebe....ale čo môžem povedať mm, keď mi povie, že je rád, že som jeho žena 🙂 , tak som rada, že on je rád.....truhlík - aj keď dlhšie sme žili spolu bez manželstva
@mircalla tak gula aj na teba, nie len na neho, ked uz to berieme takto 😅
ja nejak tu gulu nepocitujem, necitim sa nicim obmedzena, v podstate sa u mna nic nezmenilo v zivote, len viem ze ten co sa teraz vala so synom vo vani to hadam so mnou vydrzi co najdlhsie a naozaj v dobrom i zlom... to by som mozno vedela aj bez papiera a obrucky, len takto je to aj hmatatelne 😀
@mircalla už sme si v nejakej téme presne o tomto my dve písali, je to o pocitoch. Sú ženy, ktoré ani nenapadne, že by sa mali v manželstve cítiť, ako v klietke, ako s guľou na nohe a myslím, že oveľa ťažšiu guľu za sebou nesú zakladateľky tém, ktoré tu sú, ktoré žijú v partnerovom byte, sú na MD, makajú v jeho firme.....
hm, je zaujímavé sa zamyslieť, či "nadivoko" a či s papierom...dnes sa veľa detí rodí do rodín, kde partneri nie sú manželia...doba sa nejako zmenila...alebo sme sa zmenili my? to čo predtým nebolo akceptovateľné, je dnes moderné...dakedy sa takáto žena volala prespanka....dnes je to žena moderná emancipovaná...asi aj odborníci sa v týchto názoroch rozchádzajú...tak ako aj my manželky a nemanželky...jednej vyhovuje to, inej ono...taktiež aj mužom...jeden sa ženiť chce, iného treba dokopať...alebo sú aj takí, ktorí to áno nepovedia nikdy...nejdem hovoriť, že manželstvo je správne a vzťah nadivoko je zlý...ani naopak...ale ak sa na to pozrieme zdravým rozumom a chceme na tento svet priviesť nejaké potomstvo, tak myslím, že to áno je dôležité práve kvôli nim....poznám jednu maminku, ktorá žila so svojím partnerom a mali spoločné dieťa...žiaľ otecko zomrel a maminka nemala právo na veľa vecí, ktoré by ako manželka mala...určite nikto nejde do vzťahu s tým, že myslí na to, že jeho partner zomrie, ale keď sa pozrieme okolo seba, žiaľ dnes zomiera oveľa viac mladých ľudí...ale určite smrť nie je dôvodom na svadbu...len keď človek zrazu zostane bez ničoho, tak sa žije ťažko...tie ženy, ktoré to prežili by asi vedeli rozprávať...
no ja osm mala cirkevný sobáš a honosný?nerozumiem 🙂)) to trošku si strelil vedla... no nevadi ale inak máš pravdu ja by som nechcela byť vo vztahu,kde sme "len"frajeri,priatelia po novom partneri,druh a družka...NIE! ked ma muž miluje a ja jeho prečo sa brániť takému niečomu krásnemu a v dnešnej dobe už aj vzácnemu MANŽELSTVU?je to VEREJNÉ A MORALNE priznanie vztahu pred ludmi,svetom,Bohom..posunutie sa na iný vyšší velvel... zodpovednosť už nie za seba ale za NAS...
nech mi tu nik nehovori-čo sa stretávam stale ved je to len papier! nie!nie je! je to to čo som napísala vyššie...
ja som hrdá že nosim jeho priezvisko, a nemusim sa cítiť sa trápne že ja sa volam inak a on inak, a som hrdá a že naše prsteniky zdobia -obručky...
ma to aj ine vyhody, či v práciu neho u mna,na uradocha teraz nechcem byt ako dáka zlatokopka 🙂 ale napr može si uplatnit na mna daň 🙂,potom kde bude dieťa-neviem si predstavit že dieťa sa vola po nom a ja inak to nie na mna je to moc ja som človek čo si ctí a váži tradície..
neodsudzujem ked si niekto chce žiť na volno alebo ako to vravia ako "pes a mačka"nech žijú ale ja by som tak nebola šťastná a stale by mi to prišlo,že ma zadné vrátka chlap ked si ma nechce vziať...
ešte taký dodatok-minule som stretla moju znamu-má dieťa a nie sú vzatí len spolu žijú,pýta sa ma ako sa mám a ja že dobre a že či som VYDATA? a ja ano som pomaly rok a pol CO???????????????? ty si vydata?????a ja o tom neviem !! no vidíš som 🙂 a ty si vydata? nie-ale odpoved bola ako keby sa hanbila a rýchlo zvrtla tému-my sme chceli najprv dieťa vravi mi..a ja aha no my sme to vzali opačne zase najprv svadba a potom dieťa do rodiny 🙂 a ostala ako obarená....sorry ale prišlo mi to od nej dost neinteligentné a drzé tak so jej to vrátila a bola ticho..takže tak...
pekný den
@ajuscha ja si myslim, ze sa nezmenili ludia, ale v minulosti spolocnost bola viac pokrytecka. Ludia sa nerozvadzali nie preto, ze nechceli a "opravili pokazenu hracku, nezahodili ju", ale preto, ze vacsinou zeny nemali kam ist keby sa rozviedli, inak by sa urcite rovnaky pocet ludi chcelo rozviest ako aj dnes. A vtedy vela dbali na to co si ta porkytecka spolocnost o nich bude mysliet, odsudi ich, su rozvedeni, oznaci ich... Rovnako bolo aj so zenami, ktore nebodaj mali dieta mimo manzelstva. Dnes su ludia rovnaki, ale uz je lahsie sa rozviest, ked si s muzom nerozumies, a si nestastna, a mame v pazi co susedia povedia 🙂
@guinevre to áno, je to jednoduchšie a dnes sa nad tým nik nepozastavuje...ale tento trend myslím tiež raz prinesie nestabilitu vo vzťahoch...dnes je to také nejaké moderné rozvádzať sa pri prvom probléme...vytratila sa komunikácia zo vzťahov....nedávno sme sa s manželom a deťmi prechádzali po meste, samozrejme behali po obchodoch, lebo bolo treba nakúpiť to a to...a normálne sme sa zastavovali a rátali s deťmi dvojice (mužské či ženské), ktoré boli spolu a vôbec sa spolu nerozprávali...káva na stole, a v rukách mobily, tablety, iphony...asi aj to áno si budeme za chvíľu "lajkovať" cez net 😕 myslím, že aj manželstvá sa uzatvárajú rýchlo a nepremyslene a potom sa čudujeme, že počet rozvodov stúpa....
@celasapremenim Nejde o to co som napisala ale co pisu ini...Idu hodnotit nemanzelske partnerstva pritom o tom nemaju ani paru?ako to moze niekto ako odbornik zhodnotit ked o tom vie gulove?...ziadny clovek nevidi pravu hlbku problemu alebo problemov ktoru mozu mat dvaja ludia...A neviem co sa ta to tak dotyka pokial viem neadresovala som to konkretne tebe 🙂...a neviem co mas s mojou fotkou ale zrejme si sa nemala o co ine opriet tak ako 15 rocne dievca kritizujes hluposti :D...tak nech sa paci ;)

@malabiba vidis ja som zase vzdy chcela k niekomu patrit, mat velku rodinu a vytvorit si spolocny domov, vobec mi nevadi, ze byt nie je iba moj, neviem si to predstavit tak, ako to mas ty :D
a je to fajn, ze je roznorodost