Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
@magmolatus vies klamat sa nema...dokonca na drzovku. ani na MK. takze ja sa porucam, nebudem sa zapajat...bolo naivne si mysliet, ze si to nikto nevsimne...ale som rada, ze si to nebol ty a toto je tvoja prva tema
@melany_s už nejakú dobu čítam toto fórum, neviem prečo sa veľa ľudí ktorý tu diskutujú vytrhnú vetu z kontextu a ostatné čo som napísal ako keby tam ani nebolo. Zrejme si nepochopila čo som tým celým chcel povedať
Ja som toho nazoru, ze dnesny "moderny " partnersky zivot bez svadby dava partnerom moznost, ak sa im nieco znepaci lahsie sa rozist...myslim, ze zavazne problemy su dovod na rozvod rozchod, ale casto ludia riesia prkotiny, banality a tym, ze nie su manzelia, tak si tieto banality nevydiskutuju neporiesia a idu jednoducho od seba....ja nevnimam manzelstvo ako nejaky papier, ale akusi bodku ci vyustenie plnohodnotneho vztahu aj akesi pravne ci cirkevne potvrdenie, ze ano my sme spolu my sa mame radi....to, ze manzelstvo niektori ludia uzatvaraju z nespravnych dovodov alebo v nom maju problemy, neznamena, ze to co tento jav vysvetluje musi byt zakonite zly.....
Mne to pride take divne ze zena ktora ma s chlapom deti, ma rodinu, ostane cely zivot slobodna. Mne osobne by to vadilo.
Nikoho neodsudzujem ale nechapem to a nikdy ani nepochopim, co je taky problem pre dvoch ludi ktori si spolu zalozia rodinu, to cele este zavrsit sobasom. Aj keby len civilnym s dvoma svedkami, to je jedno. Ale byt niekoho manzelkou a priatelkou je obrovsky rozdiel, sam zakon to ma takto ponate takze take tie argumenty ze je to len papier, je blbost.
no vidis tak ked to uz takto pouzivate tak by ste to asi aj chceli, aspon ty asi, vsak? 😉
@magmolatus Nam sa nechce.
Sestre sa chcelo a uz je aj rozvedena. A s novym partnerom. Okrem pripadneho vdovskeho ci vdoveckeho nevidim inu vyhodu. Hypoteku mame davno spolocnu,ucet mame tiez spolocny od urcitej doby z urcitych dovodov. Milujeme sa,milujeme nase spolocne deti. Ako rodina vychadzame,mam vyborne vztahy aj so svokrovcami(nadejnymi),aj svagrovci su fajn... Prstene od prveho otehotnenia aj tak nenosim.. V nemocnici zatial nebol problem.s informovanim..
V mojom okoli nevidim,ze by papier a obrucka nejak zlepsili vztahy medzi ludmi. A to aj vo vlastnej rodine. Nasi su sice fajn,ale oni ako par nevychadzaju. Aj zvazovali rozvod,ale nakoiec sa im nechcelo, takze viac spolu len byvaju ako spolubyvajuci a teda urcite veci musia riesit spolocne a chodia za vnucatami..
Plus ked si predstavim v ich dome,co je kopec rozvedenych..zila som tam 35r.,takze mam prehlad.. Urcite je to aj tu tak,len tu zijem len 5r. Takze ine pozitivum okrem.toho dochodku som zatial nenasla.
@maca_p som rád že som podrazilo tvoje myšlienkové pochody.
1. Ide len O to že veľa párov je viac menej finančné nevyrovnané, jeden zarába viac, druhý menej.
2. Veľa posledných tém vo som čítal je práve takých, kde ženy ktoré vôbec neriešili tieto právne dopady na ich ich život, na to kruto dopadá a samozrejme odseru si to deti.
3. Pre tie baby čo nepochopili to že som použil slovo "honosný" na cirkevný sobáš, sa ospravedlňujem. Len tým bolo myslené že civilný vide na 20 eur a človek tam môže prísť aj v montérkach. Čakám že toto urazi kopu ľudí
ľudí.
@alaguema toto čo píšeš som presne myslel. V skratke sa to dá.nazvať zmysel pre zodpovednosť.
@alaguema tak to podla mna potom nie su muzi ale nejake atrapy chlapa...dnes uz poriadni muzi vymieraju mam taky pocit...neviem ale aj u nas doma ci v okoli bolo vzdy prirodzene, ze ked zena ci bola na materskej alebo bolo nieco tak jasne, ze muz bol financne sposobilejsi tak sa podelil postaral alebo kasu drzala zena...dnes bohuzial aj tu na mk je clovek svedkom, ze baby tu doslova od vlastnych muzov zobru centy pre seba a dieta a vsetko potom zatahuju z materskej....a potom sa cuduje kazdy ako su zeny s detmi kratko doma atd.. ked peniaze chybaju a inak to nejde....
@magmolatus nuz kedze si s tebou manzelka toci, ako chce uz takto skoro po sobasi (vid tvoj druhy nick magmolatus81), tak ano - v jej pripade je manzelstvo nesmierne vyhodne, preco nie..ak narazas na pravne dopady. good luck
@alaguema ale fakt iny dovod brat sa nie je. Aspon pre mna nie. Mna svadba nikdy! Naozaj nikdy nelakala. Brala som ju ko nutne zlo,aby som mohla mat s niekym deti. A kedze mozem mat partnera a deti aj bez svadby,tak tak zijem. Partner sa tiez do toho nehrnie. Pre mna bolo hrozne absolvovat i promociu..
A do toho,ci mam alebo nemam obrucku,nikoho nic. Takisto ako ja neriesim pary rovnakeho pohlavia. Je to ich zivot,tak to citia,tak ziju. Mna do toho nic.
chyba je asi v tom ako sa dnes manželstvo poníma...papier, obrúčka, nutné zlo...ale veď predsa o tom manželstvo nie je...manželstvo predsa vždy predstavovalo rodinu, hodnoty a zázemie...dnes tomu hovoríme papier...tak ako takto to chápem, pre papier sa brať netreba...ten sa dá kúpiť aj v obchode...ide ale o úplne niečo iné....ale na to sa akosi zabudlo...čo tak riešiť načo sú Vianoce? veď to je tiež prežitok našich predkov asi... 😒
@siska53 veď mne je srdečne jedno, ako kto žije. Nerušia ma nemanželské vzťahy, je mi to jedno. Iba som napísala, že je smutné tu potom čítať, ako ženy píšu o chlapovi, ktorý najprv deti chcel, potom nechcel (akurát keď otehotneli) a potom zrazu už s nimi nič nechcel mať a pochybuje aj o otcovstve...alebo iný prípad - aj spolu pár rokov žijú, majú deti ale potom sa zrazu pán rozhodne, že chce niečo iné a odchádza a žienka pri dvoch deťoch a x rokoch na MD a RD ostane bez prostriedkov. Ako silné reči "sufražetiek" o nezávislosti sú len smiešnou teóriou u ženy, ktorá ostane minimálne tie dva roky doma s každým dieťaťom. A keď sa ženie do práce len kvôli tomu, že nemá doma istotu, to je zas len škoda pre tie malé deti, ktoré ju potrebujú doma.
@mircalla vážne. A aj keby tak je to jedno. Je to mužský nick. Ak budem chcet nájdem tvoj s podobným charakterom. Nechápem čo tým sledujes ale čo si myslíš ti brat nebudem. Apropo keď na to tak pozerám, môj nick je starší.
Ale odbočíme od témy, celé čo som tým chcel povedať je že prečo ženy povedzme že s horším zázemím ostávajú bez sobáša a nakoniec ostanú s deckom na krku, s holým zadkom.
To je vsetko čo som chcel vedieť.
@ajuscha ja si skor myslim, ze status manzelstva kazda skupina vidi inak.. pre jednu je manzelstvo nieco posvatne, nieco co vztah povznesie na inu uroven..
a druha skupina proste tu inu uroven v manzelstve nevidi, pretoze manzelstvo je defacto iba vymysel ludi, nie je to nieco co vytvorila priroda a preto to nie je az take prirodzene ustenie vztahu.. /ako si uz poznamenala, vianoce su o tom istom - ak sa niekto rozhodne ich neoslavovat, nic sa nestane/
ja patrim k tej druhej skupine - manzelstvo vnimam len ako prisposobenie sa spolocnosti a jej pravidlam, moj vztah a vnimanie hodnot, zazemia a rodiny status manzelstva neovplyvnuje..

@aknaj
ked mas manzela tak nie je, to mi je jasne