Nemohla som rozhodovať o svojom vzhľade
Ocitli ste sa v detstve v takejto situácii?
Trochu sa tu vyrozprávam. Odjakživa som nemohla rozhodovať o tom, ako budem vyzerať, kvôli mame. Nasilu ma strihala úplne nakrátko, podľa hrnca, alebo na účes krátke vlasy tesne pod uši a ofina. Doteraz tie účesy nemám rada a v živote by som si ich na seba nedala, práve kvôli tomuto.
Doteraz si pamätám svoj prvý školský deň, keď mi povedala, ako aj ostatné dievčatá budú ostrihané a nakoniec som domov odchádzala s plačom, keď som uvidela tie dlhé, krásne husté vlasy, aké malo doslova každé dievča v mojej triede, jediná som bola taká krátkovlasá.
Nemohla som sa ani trochu obliekať podľa seba, spolužiačky sa mi za oblečenie a vlasy smiali. Mala som aj pekné a normálne oblečenie, len mama to vždy tak spravila, že som vyzerala dosť blbo. Nevyčítam jej toto ohľadom obliekania, len je smutné keď sa so mnou nikto nechcel kvôli tomu kamarátiť a bola som terčom výsmechu.
Moja obsesia ohľadom vlasov bola taká, že som si písala zoznam dievčat v triede, kde boli zoradené od tých, čo mali najdhlšie vlasy po tie, čo ich mali najkratšie - čiže ja. Videla som dlhovlasé dievčatá na ulici a bolo mi do plaču. Keď už mi narástli aspoň po plecia a ofina aspoň trošku vyrástla, bola som nesmierne rada, ale vtedy znova zakročila mama. Tešila som sa, že povolila a predstavovala som si, aké účesy si budem robiť, ako sa o ne budem starať, ale radosť ma rýchlo prešla. Povedala, že mi dá iba podstrihnúť končeky, a keď som sa bránila, zbila ma a dotiahla ku kaderníčke. Celý čas ma mala otočenú chrbtom k zrkadlu. Po otočení som kričala a plakala, a za to som si vyslúžila ďalšiu bitku. Každý jeden raz čo som vzdorovala stiahla na mňa ruku.
V jedenástich som to už nevydržala, strhla sa poriadna hádka a v deviatom ročníku som už mala vlasy po pás. Krátke účesy mi vôbec nesvedčali, vyzerala som s nimi strašne, decká mi hovorili aká som škaredá.
Čo ma ďalej mrzí je, že mladšia sestra si toto prežívala tiež. Našťastie si to tiež vybojovala a má v tomto tú svoju voľnosť.
Ako sa k tomuto staviate vy, ako rodičia? Nezakazujete to svojim deťom?
@noha_bolava tak,mám v práci možnosť vidieť druhý extrém,kedy si 10-11r.deti robia s rodičmi,čo chcú.
Dieťa behá,lieta,otvára,zatvára šuflíku v zázemí,kde by ísť nemalo a rodič sa iba ticho usmieva. Dokonca dieťa rodiča šikanuje a rozkazuje mu,čo má a čo nemá a čo ono chce a nechce. K štýlu komunikácie sa vyjadrovať nebudem.
Mám dieťa v podobnom veku.
No v zásade rozhodujem ja o mnohých veciach. Nejdem do extrémov a nepotrebujem ho zlomiť za každú cenu,čiže rada si vypočujem aj jeho názor a hľadáme konsenzus,ale v určitých rozhodnutiach mám posl.slovo.
Nerozumiem dôvodu strihania vlasov nakrátko,hoci možno to malo svoj význam....ťažko povedať,prečo to tvoja mama robila.
Dlhé vlasy by som dievčaťu nezakazovala,keď toto chces vedieť.
Moja mala sa nechcela cesat ani mne dovolit tak ked mala 4r som sa snou dohodla ze jej ich cvaknem kratke tak nejak pri sanke no mala ich vlnite a vyzerala krasne . Este bola pysna ze je ina ze vsetky dievcatka maju vlasy dlhe a ona uces ako “ dospela.” Hodillo sa jej to. Potom ked mala 7 sme vymysleli asimetricky uces ze pri jednom uchu kratsie pri druhom dlhsie .. potom sme to raz sli dat ze konceky zarovnat ku kadernicke a ta nam z toho urobila co chcela ona 🤣ale aj tak to bolo ok. A az teraz skoro 8r si chce nechat narast dlhe vlasy.
@noha_bolava nic tak syrasidelne som nezazila nastastie. Ale kamaratka mala opacny problem, mama jej zakazala si strihat vlasy. Povedala jej ze si ich moze ostrihat ked bude mat 12 r. Takze mala extremne dlhe vlasy pod zadok, strasne to neznasala, musela si ich zapletat a hned ako mala 12te narodeniny si ich ostrihala.
@noha_bolava mala som taku spoluziacku, vzdy nakratko a podla hrnca. Strihala ju mama, aj jej surodencov. Mama bola z detskeho domova a mala paniku ze deti chytia vsi. Tiez bol plac aj bitka. Oblecenie detto, doma presite. Ale spoluziacka bola taka povaha ze nikto sa jej neopovazil smiat. Bola medzi triednymi "hviezdami".
Mňa stále babka strihala. Vzdy keď sme k nej prišli nás vzala do kaderníctva ostrihať lebo sme vraj boli zarastené ako opice 🙄 nepomáhalo hovoriť že nechceme ...
Dcéra má 5 čoskoro. Dohoda je, že sa buď pekne bude česať, alebo ide na krátko. Zatiaľ poctivo češe 😃 ale vravela som jej, že končeky musíme vždy trošičku odstrihnúť, aby boli vlasy zdravé a rástli pekne. Takže asi centimeter každé dva tri mesiace odstrihneme. A chce mať teda dlhé vlasy ako ja, len sme jej vysvetlili, že sa o ne treba starať.
@janulik2008 a mama na to nič? Ja som taky hurikan urobila, keď mi dala dcéru ostrihať babka, že konečná.
@noha_bolava ja som zas poznala opacny pripad, spoluziacka celu strednu skolu nosila vlasy po pas. Jej mama si na tom zakladala, ze dievca musi mat dlhe vlasy. Prve, co urobila, ked isla do Ba na VS bolo, ze sa dala ostrihat ba kratko a nafarbit na fialovo 😃 vyzerala super
Autorka, určite to nebolo nič príjemné, ani správne riešiť toto bitkami atď, popravde amok u kadernicky by som asi nedala ani ja a struhla ti jednu. Úprimne teda. Neznášam tieto drámy j ked pre teba ako dieta chápem, že to bol koniec sveta. Ale už podľa opisu to bola priam posadnutost tými vlasmi. Konkrétne ten tvoj účes si nás uzilo určite viac ( ja na 100% do cca 2.triedy?).
V strihaniu a obliekaniu, korigovala som oblečenie do cca 8r dcére, potom už len, keď niečo bolo cez (príliš málo/veľa na pocasie). Strihanie riešim stále ja, tiež od cca 8r to riešime viac menej spolu, povie si ci krátke, či dlhé alebo aký strih. Pred 1,5r si vymyslela strih príšerný, vyhovoriť si to nedala, lebo najmúdrejší, tak som ju nechala... keď som jej to ( po týždňoch jej somrania) upravovala, neodpustila som si poznámku ze som jej to vravela :D
Ale nik u nás nemal amoky, nik nikde nerieši krátke dlhé vlasy a v škole tiež nie, keďže krátke sú dosť časté, hlavne kvôli údržbe ak sa dieťa venuje športom. Napr kvôli plávaniu sa u nás viac dievčat strihalo a fakt ze vlasy po pas, išli po ramena, detto keď sa nechcela dat dcéra cesat, chlpilo sa jej to všetko, ostrihala so ju.
Aj mna nasi strihali nakratko - na hribik 😂 mne to nevadilo, dokonca sa mi to páčilo. Len teraz ked pozriem na svoje fotky z detstva..🤦🙈 😂
To je strašné 🙈 Nechápem rodičov, čo toto robia svojim deťom. Akože vlasy mi je úplne jedno, nech má dieťa, aké chce, ak si ich teda češe a nepadajú mu do očí. 4r syn chcel jeden čas dlhé, ale keď mu už padali do očí, dostal na výber buď nosenie čelenky alebo ostrihanie, vybral si ostrihanie. Oblečenie som si myslela, ako decko bude nosiť zemité farby bez potlače, chlapec chce všetko s dinosaurmi a autami, tak vždy prídeme ku kompromisu, že to esteticky aj nejak vyzerá a má to aj dinosaury 😂 Určite by som neobliekla dieťa do oblečenia, kvôli ktorému by sa mu vysmievali. Nekúpim mu zas nejaké tenisky za 200€ len preto, že ich má niekto v triede, ale nech sa cíti dobre vo svojej koži a je spokojný so svojím vzhľadom, nech nemá z detstva traumu...
Toto nikdy nepochopím, strihať dievča na krátko ,alebo silou mocou , aby malo decko vlasy po pás . Nepoviem, keby si chcela ísť na ježka a zafarbiť na ružovo , tak OK, vtedy aj ja ako rodič by som zakročila , ale inak nevidím dôvod .Mám dve céry, staršia do 12-13 rokov, si nechávala dlhé vlasy , mala ich tak do pása , potom mi oznámila, že sa chce ostrihať , ukázala mi obrázok , ja som skoro odpadla , ale tak čo už , jasné že som jej to dovolila. Mladšia má 8 rokov , ešte pred 3 mesiacmi mala vlasy skoro pod zadok , prídem domov z práce a staršia ju ostrihala, že má teraz vlasy po plecia . Mladšia to chcela, inak to má krásne a pre mňa je doležité , že je ona spokojná
@noha_bolava Aj nas mama takto strihala, tiez neviem preco. Ale ja som mala v okoli vela takto ostrihanych dievcat. Ja som to brala tak nejako, ze tak to prosre je, hoci viac sa mi pacili dlhe vlasy. Od tych 10-11 som uz povedala, ze ich chcem a odvtedy ich mam. Nastastie hadka sa nekonala u nas.
Mňa naši ukecali na strihanie, keď som mala ist do školy. Súhlasila som, takže o nútení nešlo v nijakom prípade, ale aj tak som vlasy oplakala. Našťastie mi vlasy rastu ako burina, takže som do roka zase mala copy. Nakoľko som chodila plávať, mala učiteľka blbé kecy, že som "rozmaznaná" a "zdržujem celú triedu", tak som odkyvala, že teda dobre, ostrihať. Po roku zase mindzovala, ja som povedala, že nie a bolo vybavené. Dodnes mám vlasy po pas. Dcéru som nestrihala (ona nechcela), len občas končeky, mala už vlasy do pol stehien a nedokázala ich cesať, tak sa pred pol rokom vybrala kaderníkovi a nechala z nich pol metra osvacat. Stále ich ma do pol chrbta 🤣, ale s tou dĺžkou je evidentne spokojná.
Ze toto je aj dnes. Sice nie co sa obleceni tyka. Moja dcerka je v skolke. Ma kratke vlasy a dievcata sa jej vymievaju. Strasne. Lebo inac na to ze je v triede najmladsia patri medzi najsikovmejsie deti. A hlavme je velmi oblubena medzi ucitelkami. A viac sa asi aj hrava s chalanmi nez s dievcatami. Mozno aj tym ze ma doma bratov tak s tym problem nema. Ale asi to bude aj tym vysmechom tak sa k dievcatam nepriblizuje nech to nepocuje.
@u2jana Hlásim sa 😄 moja mama prežívala niečo podobné s krátkymi vlasmi, ako autorka, tak sa rozhodla mne urobiť to isté, ibaže opačne: ja som musela mať dlhé vlasy, keď ona nemohla. Ale s takou debilnou ofinou, ktorú ona strihala a vždy zopnuté, lebo ináč by som vraj vyzerala neupravene. Doteraz ich mám dlhšie, ale neznášam to tak, a vždy, keď si ich dám ostrihať napr. Po plecia, tak doteraz počúvam od nej prednášku. Ináč vlasy mám zopnuté iba doma, mne normálne vyrobila averziu voči gumkam a stipcom, väčšina mojich známych, ktorí ma spoznali už v dospelosti ma v živote nevidela so zopnutymi vlasmi 😁
@noha_bolava My sme so sestrou ako deti mali krasne dlhe vlasy, ale nemohli sme ich nosit rozpustene. Podla babky, zila s nami a kazde rano nam zapletala vrkoce, rozpustene vlasy su neupravene a vyzerali by sme ako "diva Bara". My sme sa obe cca v 11-13r. "vzburili" a presadili si ine ucesy. Ale mne napr. velmi dlho ostalo, ze som sa v rozpustenych vlasoch citila nekonfortne - zavadzali mi.
Ja mam syna, zatial je maly a svoj uces neriesi, len nema rad strihanie. Mne sa napr. nepacia na chlapoch dlhe vlasy, ale teda, ak sa tak on raz rozhodne, jeho volba.
ja som "donutila" dceru mat dlhsie vlasy kvoly primaniu kt ma v septembry .. dohoda bola neostrihas sa ale potom si rob co chces- chce ist na kratko ... uz raz strihana bola-takze to problem nebude len aspon na primani nech je ako dievca ... a obleenie je easy -v skole ma uniformu ... i ked ako jedine dievca z celej skoly ma nohavice ... ci je zima ci leto .. ale to mi nevadi .. ja som musela nosit veci po starsej sestre .. a ofinu som mala na debila-mama strihala ... prezila som .. i ked nahnevana som dodnes a raz pri hadke som to mame aj vykricala..ze sestra mala vzdy vsetko a ja som bolatercom posmechov v skole.. vraj nemla dost penazi- pre sestru a brata vzdy a na mna zial nevyslo.. keby spravodlivo rozdelovala mal by kazdy a bol by klud... ale v tej dobe to robila ako citila-cas sa nevrati
My sme mali vlasy dlhe, zato nam do nich babka stale zaplietala dajake masle. Cesala nas zasadne tak, ze sme si museli klaknut..vyzerali sme ako idioti, ale to sa vidi az teraz na fotkach. A hreben taky uzky, co taha 😑
Mama toto ako mladsia nezniesla a sama sa na ten hribik ostrihala, nech necjodi s maslami ako dilino
Mne toto sprvila svokra. Stale chcela, aby som dala dceru po usi ostrihat, a pritom dcera chcela dlhe vlasy. Mala jemnucke vlasy a velmi dlho jej rastli, tiez chcela vrkoce, ako baby v skolke. Lenze nemala taku kvalitu vlasov, tie po pas vlasy vacsinou maju dievcata, co maju take silne a rychlo rastuce vlasy. A huste. Svokra ked ju mala na prazdninach, dala ju ostrihat po usi. Nehovorim ze to mala zle, a nemala ani traumu, aj ked teda potom jej zase strasne dlho rastli vlasky. No prislo mi to strasne nefer, ze to spravila svokra bez pytania.
Co sa tyka oblecenia, tak to moja dcera je expert od malicka. Mala totalne svojsky styl, teraz je pubiska a ma ho stale. V skolke chcela nosit len biele alebo len cierne veci, pricom vsetky deti pestre okolo, chcela nosit silonky, lebo raz sa pomacala u starkej v zahrade a ona jej dala fialove silonky... ucitelky v skolke si klopkali na celo, ze decku silonky, co po preliezkach lozi... a podobne. No a ja som uz vtedy pochopila, ze jej osobnost nemozem zlomit, ze kazda mame iny vkus, ze sa musime naucit respektovat sa.
Teraz je pubiska a moze jej byt luto, ze ja doma ani jedno malovadlo, a nikdy som si nefarbila vlasy este. Viem, ze tuzi po tom, tak ma kozmetiku pokupenu. Maluje si linky, niekedy podla mna hrozitanske linciska, a oblieka sa tak jak vsetky pubisky do cierneho, ze clovek nevie, ci to je gotika, ci emo, ci len puberta, v ktorej sme aj my kedysi boli navleceni vsetci iba v ciernom 🙂 iba obcas ked uz to fak prezenie s malovkou ci vyzyvavostou siat tak s tatom scenzurujeme, ale to fakt iba obcas. A hlavne jej vysvetlime, ze je to bud pre jej bezpecie, aby ju nik neobtazoval, alebo aby sa jej nesmial nik, ze je uz moc zmachlena.
@noha_bolava to robilo veľa rodičov a aj robí🙂
Ja som mala a mám mamu v detstve tolerantnu a nepresadzuje si iba svoj názor, ale tiež by som našla x príkladov kedy ma prekvapí.
Ja som zase chcela v 16 r trvalú kaderníčka mi spálila vlasy niektoré mi vypadli, chodila som rok pol hlavy odrastenej rovnej ostatné brckave z peroxidu bledsie hrozne🙂)ako pudlik.Vtedy letel štýl Darinka Rolincová ofina a vlasy po plecia ešte má aj ostrihala a vyskocilo to pod uši.Mam odložené fotky
Mama to išla reklamovať vrátili jej peniaze a ja som si kupovala špeciálne šampóny nech mi to rýchlo odrastie.
Zážitok z minulého týždňa...išla som prvý x robiť makovky mala som svoj recept, ale do kvásku išla múka ja moc nepeciem kysnuté tak som jej volala, že prečo tam nejde iba mlieko, cukor, droždie...v tom mi začala, že ona má dobrý recept z varechy mám spraviť ten🙂ona ich ešte nikdy nerobila, ale už vedela, že ten recept bude lepsi
Potom, že ako ich budem robiť ona videla nejaké bochníky a tie sa naťahujú rukami, nie ja mám recept trojuholník a zrolovat.Posledna veta ma dorazila a je tu recept na makovky či bratislavské rozky🙂)
Tak som povedala, že robím to ja a nech sa nestará.Polozila som telefón a smiali sme sa s dcérou, že mám 45 r a tak isto má mama buzeruje ako ja svoju dcéru.
Keď poviem nech si nepresadzuje svoje tak ona mi chcela len poradiť🙂ale ešte to mám asi dobre kamarátkina mama sa dokáže za takého veci urazit na pár dni
K účesom tiež by som chcela, aby mala dcéra iné vlasy teraz sa fotili v škole...rezignovala som pochopí až sama ak s kozmetikou to tak bolo teraz chce už chodiť, keď vidí vysledky
@noha_bolava fuu, no to si mala hnusnú mater, som rada že som nič také nezažila.
@noha_bolava ja som mala trošku opačný extrém: mama nemohla mať kôli robote dlhé vlasy a tak som ich mala ja!(sestra sa vzbúrila a odstrihla si z nich) Mala som ich dlhé,ťažké,otravné,nezapnuté,aby sa nelámali a trpela som cca do 16r. Ja napr. do teraz nepovažujem vlasy za korunu krásy,lebo vo mne evokujú nadmernú starosť. Moja dcéra mala pri mne,čo sa vlasov týka, absolutnu voľnosť už od mala.
@dusankomoj môj kamoš na zs vždy chodil... všetky problémy sú vo vlasoch:D si mi to pripomenul 🙂) proste vytáča ta niečo, ostrihať🙂)
@noha_bolava ja som bola na krátko ostrihaná tiež v prvej triede, potom už nie. Paradoxne mám 8 r. syna, ktorého strihám asi tak raz za rok, po tom, čo ho chceli na veľkú noc vyšibať som aj tento rok ho ostrihala.
@simca06022011 v tom čase by som s ním určite súhlasila!
@noha_bolava Ani ja som za seba ako dieta nemohla rozhodovat. Strihali ma na chlapca,nie podla hrnca,ale uplne na chlapca. Dnes ked vidim fotky,nechapem ako mi to mohla mama robit a presne bitky a strach z matky su moje spomienky na detstvo. Ale z vlasov a oblecenia nemam traumu. Ja som nemala vela oblecenia,mama mala hrozny vkusna otrasne nas obliekala. Ked som bola starsia musela som nosit kostymi s tymi otrasnymi bluzkami. Hanbila som sa,vsetci sa mi smiali,bola som outsider triedy. No ja som taka povaha nastastie,ze to so mnou nic neurobilo. Nezanevrela som na spoluziakov,normalne chodim na stretavky,kamosime sa. Ved to bola minulost a dolezite je,kto je teraz z teba,akym si teraz clovekom. Uz rozhodujes sama za seba. Traumy treba pustit z hlavy a tesit sa s pritomnosti,vytvorit si svoj zivot.

Ten hrozny uces som zazila 😂tak do 7-8r vraj aby mi zhustli vlasy 😅mam ich take huste ze kadernicky pytaju 2x za farbenie ze vela farby vela roboty 😂a mama vytazoslavne ze fungovalo to ! Lebo som bola holohlave babo rok .. nevie ze hustota je dana geneticky. Ale ta tvoja story je horror mna mama nebila 😅aspon nie koli vlasom.