Nemôžem si dovoliť podporovať rodičov: Ako to riešiť?
Je to asi veľmi trápne ale fakt nemôžem. Mám 26, pred dvoma rokmi som skončil vysokú školu. Prácu som si našiel prakticky hneď po škole, vďaka praxi. Som ekonóm. Osamostatnil som sa, resp. býval som v zdieľanom byte rok. Potom som šiel do jednoizbáku v Bratislave. Moji rodičia majú aktuálne 65 (otec) a 63 mama. Mama pred pár mesiacmi prišla o prácu (vo firme sa prepúšťalo) a nedarí sa jej nájsť novú, lebo je v preddôchodkovom veku. Otec išiel do dôchodku predčasného minulý rok, lebo "by mu to vyšlo" lepšie ako keby čakal. Nepochopil som to ale to nevadí.
Každopádne majú obaja pomerne nízke dôchodky. Bývajú v 3i byte v centre mesta v ktorom som vyrastal ja so sestrou (dvojčaťom). Teraz na mňa ale otec tlačí, že by som im mal pomáhať finančne, lebo "im to nevychádza". Očakávajú odo mňa aj od sestry 100 eur mesačne ale ja si to nemôžem dovoliť. Resp. na konci mesiaca by mi zostalo doslova nič na účte, žiadne úspory. Čo mám podľa vás robiť?
Ked nemas, tak jednoducho prispiet nemozes. Rodicom by som navrhla, aby jednu izbu v byte prenajali, ak tak surne potrebuju peniaze, alebo aby predali nejake veci, ktore maju doma a nevyuzivaju ich, resp. nepotrebuju. Ak si ekonom, mozes im pomoct s danovym priznanim, pripadne aj s hladanim najomnika. Nevidim dovod, preco by si mal ty ist do zdielaneho bytu a ochudobnovat sa o sukromie. Oni potrebuju peniaze, tiez mozu ozeliet trochu sukromia, aby tie peniaze ziskali, ked si doteraz nenasetrili, ani sa nijako nezabezpecili. Cele je to zvlastne, vazne si neviem predstavit, zeby som od vlastneho dietata ziadala, nech mi prispieva. Urobila by som vsetko preto, aby som zlu financnu situqciu takto riesit nemusela. Drzim palce.
ja som tam jasne napísala, že uskromnit sa maju všetci a hľadať riešenie maju všetci, lebo nie je jasne, ako hospodaria rodičia..,maju jeden prijem a ak kupuju drahe potraviny, cigarety, a paušal 50eur, da sa aj lacnejšie a neparazitovať jeden na ukor druheho.. a sestra sa z toho vykrutila, tak pomahať maju všetci a nie jeden, ktory nema ... a s tym prenajmom som to tiež vymyslela ja..takže tak
ale ked raz niekto nema peniaze, musi hladať možnosti, a nie že drahy prenajom a potom nema na chleba..to tiež nie je rozumne
vidno, že tu nikto nebol v krize, lebo by sa naučil šetriť aj tam, kde sa nedá
13.33.
Och lutujem ta, ty dries cely mesiac, aby si byval v grcalku v Petrzke... s peniazmi si na doraz. Kde este frajerku, rodinu, ked za do 5.rokov vyhrabes z tohoto marazmu, budes macher. Skus navrhnut rodicom, nech ti daju na pismo 1/3 bytu, ktory by ti pomohol k hypo a kupit aspon tu garzonku, splacat svoje, nie niekomu do kesene. Ked ich neukecas, segricka ta predbehne a to s celym bytom, ako to uz tak byva. Vsak... "ten ma byt v Bratislave a dobry plat k temu... Keby ti helfli s tou 1/3,davaj im aj 150,nech si pohyria. 😅
@hopsas a ty vieš čo znamená, že im to nevychádza?Vidíš, že aj tu ľudia píšu, že musí zarobiť aspoň 2 t eur a realita je iná.Nepise, že mu vyrátali, že platia veľa za lieky, nájom atď...doplatky za lieky môžu dostať späť možno o tom nevedia.Ja to chápem aj som dosť empatická, ale možno ani netušia ako on vychádza s peniazmi.Nemam rada tieto citové vydierania jeho sestra sa ako k tomu postavila?buď dáme obaja a menej, alebo si musia rodičia vystacit.Co bude, ak jeden z nich ovdovie?
Ja by som na jeho mieste chcela vidieť ich príjmy, výdaje, poviem svoje a hľadám kompromis.Sama vidíš, že nemá.Jeden zubár, nečakaný väčší výdavok a nemá.Sestre pomáhali roky, preto si bral pôžičku na štúdium nie je to flakac.Ak majú auto, záhradu tak predať.Ja viem, že to je ťažké aj moja svokra platí takmer 350 eur energie, ale ani on nemá.A nikto nepíše o akom časovom úseku hovoríme pár mesiacov, roky, do smrti?
@hopsas Ja zasa citim ze mana to svoj dovod. A o tom tu asi pisat nechce. Nejako sa mi nezda ze by bol neempaticky len tak.....ale teda uz to nechajme na nom. Dostal kopec rad,nech si z toho vybere par mudrych ktore mu vyhovuju....... A opakujem,ja v tom citim nieco ze ti rodicia nie su celkom láskavý a empaticky .....keby boli - ten chalan by aj zivot polozil aby im mohol pomoct a vsetko oplatit. On to asi pre nieco tak neciti......a ja to v pozadi za jeho napisanymi slovami citim. Tu uz nesudim,nemam na to pravo
@hopsas to, čo mu radíš ty je učebnicový príklad finančnej negramotnosti. Každý človek si musí vytvárať finančné rezervy a ty mu radíš pri jeho príjme a uvedených výdavkov ísť mesačne na nulu. Pričom jeho rodičia nehladujú a je niekoľko možností ako ich situáciu vyriešiť bez toho, aby tento chalan živoril a ocitol sa skôr či neskôr vo finančnej tiesni.
Ja učím svoje deti už od malička o potrebe vytvárať si zásoby (tie si tvoria z finančných darov a vreckového). Ak ty žiješ tak, že minieš 100% svojich zárobkov mesačne, budiž. Chalan je však evidentne chytrý a touto cestou nepôjde, keďže vie kam by ho priviedla.
@hopsas nepoznas jeho rodicov, nevies, ako sa spravali, generalizujes tu, ako keby vsetci rodicia dali prve posledne za svoje deti. Taki ani zdaleka vsetci rodicia nie su, poznam nekonecne vela pripadov, kedy do deti investovali uplne minimum, bez ktoreho by sedeli v base alebo by deti boli v decaku. Nehovorim, ze to je autorov pripad, ale vyrabas tu tento, podla mna celkom neprijemny a obvinujuci narativ. Chlapec na to nema, ok? Jeho rodicia nie su ziaden otec Goriot, ze bezvladni lezia chori v chudobe bez jedla. Podla toho, co opisal, tak ho ani slusne nepoziadali, ale dali mu to viac menej rozkazom bez moznosti diskutovat.
Poznam takych rodicov, su to casto ludia zvyknuti na isty standard a deti maju len ako akesi predlzenia seba, ktore nemaju narok na vlastny zivot a stastie. Autor sa musi postarat v prvom rade o seba, zial je v situacii akej je, rezervu potrebuje mat. Jeho rodicia o dochodok nepridu, v kase je este dost penazi, on o robotu prist moze velmi rychlo a z coho vykryje potom dalsi najom? Nehovoriac o tom, ze on si musi nasetrit na byt, na zivot a aj na ten dochodok do buducna. Velmi vela starsich ludi je neznalych tejto situacie, resp. na to uplne kaslu, lebo nemaju schopnost ani snahu sa na to pozriet inak. Neverim, ze by im nepomohol, keby fakt videl, ze to nedavaju ani pri snahe. Ale len na to, aby si udrzali standard, ktory sa bohuzial vzdy v dochodku znizi? Tiez by som povedala, ze nie. Ako som uz spominala, mala som taku babku, na dochodok sla predcasny, lebo sa jej uz nechcelo robit, normalne bola pri sile, odrobenych mala velmi malo rokov, dochodok tym padom nizky, ale zasa nie na zobracenku, ale sla na dochodok aj tak, lebo si povedala, ze na co ma tri deti, ked by sa o matku nepostarali. Nezaujimalo ju, ze oni maju rodinu a kazda koruna sa zide. Pricom cely zivot bola matka, ktoru by som nazvala vselijak len nie podporujuca.
@la_dolce_vita na domy sme pozicky mali. Na 30 rokov. Na byty nie.
@katka700 mas to riadne pomylene, ale ok, v 80tych rokoch si sa hojdala na drevenych kohutoch. Ja som si vtedy zakladala rodinu a problem s novomanzelskou pozickou nebol vobec. Dostal ju kazdy, snad bolo nejake ohranicenie vekom, nepamatam. Ale vobec nik nesetril, ci za 1.republiky tvoj pradedo podnikal. Mozno v povojnovych rokoch, ale v 70-80 tych urcite nie. A tvoji rodicia urcite nemali platy, ktore uvadzas, cely zivot. Aj vtedy sa platy zvysovali. Pamatam si, ze mm mal ako 28rocny plat 2800 Kcs v polovici 80tych rokov.
@oli18 Za prvé, o platoch som nikde nepísala. Za druhé, za sociku boli rovní a rovnejsi. To že si bola z papalaskej rodiny a mala prístup ku všetkým výhodám socializmu alebo si mala možnosť obchodovat s podpultovym tovarom a žila si si jak prasa v žite neznamená že všetci sa mali dobre.
Nečítala som posledne tri strany😀, ale napísal niekde autor, že si s ním sadli a prebrali príjmy a výdavky?
@oli18 ano viem, ved individualna vystavba bola casta. Kolegyna vravela, ze cast dostali dokonca ako nenavratnu pozicku. Potom boli podnikove byty okrem druzstevnych a statnych. Nepoznam nikoho, kto by mal problem s byvanim. Ked sa brali moji rodicia a neskor sestra, mohli si vyberat. Tie podnikove byty ludom tiez ostali, odkupili za par drobnych. Vyrastala som v ČR, ale boli sme jeden stat a bolo to podobne aj tu. Ja socializmus nehajim, som naopak velky odporca, ale bytovu otazku riesili, stavalo sa vela bytov a kazdy mal dostupne byvanie. A ta novomanzelska pozicka, sestra vtedy zariadila komplet byt z toho. Dnes prichadza doba, kedy vlastne byvanie nebude samozrejmost, vlastne to tu je uz dlhsie. Mladi ludia netusia, ako sa vtedy zilo, ja si to ale pamatam.
Rodicia su z generacie, ktora bola zvyknuta, ze sa o nich niekto postara - ci uz stat alebo deti. Doba sa ale zmenila a teraz plati, ze v prvom rade sa musi kazdy spolahnut na seba. Co ked jeden z nich zomrie a druhy zostane sam na vsetky vydavky? Vysvetli im, ze ty mas tiez svoje vydavky, tiez chces raz byvat vo svojom a zalozit si rodinu a ze si na to budes musiet nasetrit.
@la_dolce_vita napisala si vsetko presne. My sme stavali.koncom 80tych rokov a vtedy chvilu davali na IBV nenavratnu sumu, preto to ani pozickou nenazyvam. My sme ju stihli. Ohranicena bola iba vekom do 35 rokov. Potom uz prisie november 89 a vsetko stopli. Ak pisu ti, ktori zazili tu dobu, to nie je spomienkovy optimizmus, ale pravda. Hadat sa s tymi, ktori bud boli v kocikoch, alebo na mliecnej drahe a citia sa byt na tu dobu odbornikmi, nema vyznam.
@oli18 ano, mna vzdy pobavi, ked mlade rocniky poucuju o tej dobe 🙂. Proste v tomto komunisti ludom pomahali. A generacia dnesnych seniorov byty vacsinou ziskala bez brutalneho zadlzenia a opakujem, ak boli dvaja a rozumne fungovali, pracovali, uspory by mali mat. Ved ani tu vysoku nefinancovali ako pise autor. Ine je osamely rodic alebo invalid. Ja som 50tnicka, ale este sme stihli ziskat po svadbe byt cez zamestnanie a exovi ten byt ostal. Ja som si byt musela po rozvode kupit, ale stale to bolo pred 10timi rokmi realne a dostupne financne. Sama s 2 detmi studujucimi na vš som to zvladla. Tito dvaja mi pridu ako nezodpovedni rodicia ☹
@la_dolce_vita presne tak, co sa tyka bytov, niekto dostal zadarmo, niekto splacal. Ale určite v porovnaní s dnešnom za veľmi smiešny peniaz, nehovoriac o tom, keď sa vtedy odkúpil novy byt za 20-30k korún, tak teraz ich predávajú v pohode 40 rocne stariny predávajú za 200-250k eur!!!
Toto je vec co som si uz davno ujasnila, nikdy ale nikdy ,aj ked budem na suchych rozkoch si nebudem pytata peniaze od deti! Ine ked vidia,daju, pomozu ale takto vyhlasit ze "daj stovku mesacne" tak to urcite nie. Byt synom , poviem ze zial nemam.

@hopsas on si nemôže dovoliť ísť do mínusu.Okrem toho vo výdavkoch nečítam kúpa nejakého trička, ponožiek, pozvať frajerku do kina.Nechce sa mi veriť, že dvaja ľudia, ktorí su doma nemajú také výdaje ako on a nevyjdú.Maju možnosť si sami variť, šetriť, chodiť nakupovať kde je lacnejšie autor môžeš napísať aké majú príjmy či nevieš?
Takto ako to napísal by som to dala na papier a ukázala rodičom.Sestra sa z toho vykrutila.A ja som veľmi proti tomu, aby ľudia v staršom veku menili bývanie, ale keď to je tak, že naozaj tam nie je šanca šetriť tak by som to spravila.Ja len dúfam, že rodičia nefajcia, nekupujú hlúposti atď...
Ja si myslím, že aj tak to autora veľmi trápi, ale teraz som dočítala ako ešte 70 tnici a viac brigádujú tak treba niečo nájsť.Trnava je veľké mesto budú tam možnosti.