icon

Nemôžem si dovoliť podporovať rodičov: Ako to riešiť?

3. jún 2024

Je to asi veľmi trápne ale fakt nemôžem. Mám 26, pred dvoma rokmi som skončil vysokú školu. Prácu som si našiel prakticky hneď po škole, vďaka praxi. Som ekonóm. Osamostatnil som sa, resp. býval som v zdieľanom byte rok. Potom som šiel do jednoizbáku v Bratislave. Moji rodičia majú aktuálne 65 (otec) a 63 mama. Mama pred pár mesiacmi prišla o prácu (vo firme sa prepúšťalo) a nedarí sa jej nájsť novú, lebo je v preddôchodkovom veku. Otec išiel do dôchodku predčasného minulý rok, lebo "by mu to vyšlo" lepšie ako keby čakal. Nepochopil som to ale to nevadí.
Každopádne majú obaja pomerne nízke dôchodky. Bývajú v 3i byte v centre mesta v ktorom som vyrastal ja so sestrou (dvojčaťom). Teraz na mňa ale otec tlačí, že by som im mal pomáhať finančne, lebo "im to nevychádza". Očakávajú odo mňa aj od sestry 100 eur mesačne ale ja si to nemôžem dovoliť. Resp. na konci mesiaca by mi zostalo doslova nič na účte, žiadne úspory. Čo mám podľa vás robiť?

lenka.25
4. jún 2024

@katka700 vôbec sa nechvalila , práveže bola nešťastná , lebo jej dcéra hovorila , že pokial je neponúknu plat aspoň 1700€ , že tam na TP ani nenastúpi , tak sa jej snažila vysvetlit , že to že ma titul neznamená , že hneď bude mat plat aký si predstavuje . A za dva dni prišla jej dcéra k nám do kanclu s tým že ma podpísanú zmluvu .

@simca06022011 Áno , to je určite veľké plus , že tam 2 roky brigádovala

simca06022011
4. jún 2024

@lenka.25 ale dcera mozno vedela, aky plat maju ludia tam alebo v inych firmach... a mala prax. Je to menej caste, ale su takyto ludia, co uz pocas skoly pracuju a absolutne nemaju potom problem ist rovno na riadne pozicie alebo zodpovednejsie. Nepoviem, ze ak su sikovni, lebo vela ludi je, ale taky priebojni, akční, tak sa dokazu ukazat a predat raz dva.

som_realistka
4. jún 2024

@lenka.25 to ma super, donedávna som pracovala v personalke, priemerne sa pohybujú nástupné platy po VS okolo 1500-1600. Záleží od oblasti a firmy,.

sasa1310
5. jún 2024

@som_realistka nástupný plat rátam min. od 1 800 eur vyššie pre ekonóma s VŠ. On už pracuje 2 roky. Si kukni nástupný plat v lidli v BA. Sám, bezdetný. Za mňa veľká záhada, že nevie odložiť 100 eur navyše. Pracujúci vysokoškolák 2 roky v Bratislave. ekonóm.

bonboniera
5. jún 2024

@sasa1310 bože ty sa už uvedom konečne a netrep furt. Ešte desaťkrát nápis že je ekonóm, jakeby to niečo znamenalo 🤦‍♀️

zuzap33
5. jún 2024

@sasa1310 mas zaujimave predstavy o platoch ekonov....

taminka1986
5. jún 2024

Si junior uctovnik. V Bratislave. No zas sa netvarme ze zarobis malo dobre😅Tu 100ku rodicom proste by mi bolo vazne blbe nedat

taminka1986
5. jún 2024

@sasa1310 aj za mna lebo viem ake su platy uctovnikov a este k tomu v ba. Mam firmu mimo ba a zarobia si slusne

taminka1986
5. jún 2024

@zuzap33 a ty kde zijes prosim ta? Dobry,naozaj dobry ekonom nezije od vyplaty do vyplaty🫡

efka77
6. jún 2024

Necitam vsetky komentare ale teda zopar mi stacilo. Podla popisu chalana mi to cele zavana zneuzivanim. VS vystudoval svojpomocne a teraz by mal dlhodobo riesit rodicov. Hlavne na zaciatku ked sa potrebuje zastavilizovat,zlepsit sa v praci a postupne stupat aj platovo to je tazke. Ja sama som v urcitom obdobi velmi intenzivne pomahala mame a robim to podnes. Ale je to v situacii ze si to mozem dovolit a hlavne je to moje rozhodnutie. Maminama podporovala vo VS,vsetko som mohla vdaka nej. A v tom sa podla mna skryva aj problem u tohoto chalana. Je z trocha nefunkcnej rodiny, nikto mu nepomohol ale pozitky by brali vsetci. Kratkodobo pomoct treba ak sa da,ale rodicia by sa nemali spoliehat na pomoc deti. A uz vobec nie stylom ze musia - ved nech deti nieco vymyslia. Deti mozu pomoct vymysliet plan pre rodicov a ti by sa ho mali drzat. Tu sa otec tvari ze je najmudrejsi, ma odzite. Tak zaujimave ze s tym odzitym potrebuje pomoc od syna ktory chudak este ani pevne nie je ukotveny na vlastnych nohach v zivote a uz sa ma starat. A vyzera ze nie kratkodobo.....velmi mu drzim palce aby nasiel riesenie. Najspravnejsou cestou je pomoct kratkodobo a ponuknut plan rodicom. Ak to neprijmu,je to uz ich zodpovednost.

cacianka
6. jún 2024

@efka77 👏👏👏

som_realistka
6. jún 2024

Juniorské pozície nezačína bežne na 1800. Tiež som mala na pohovore uctovnicku z účtovnej firmy, požiadavku mala 2300, lebo taky plat mala v práci z ktorej odchádzala, pri pohovore sme sa dozvedeli, že chce zmeniť prácu hlave preto aby už nerobila nadčasy a nerobila cez víkendy. Autor nepovedal koľko vlastne zarába. Ani presne zloženie výdavkov, a hneď ho zhadzujete. A co ak má 1500 v hrubom? Zase sa tu všetci netvarme že každý junior dostane pomaly 2k.

jamidea
6. jún 2024

Ako moze byt mama v preddochodkovom veku? Nie som profik ale s dvoma detmi, rocnik 1959 uz ma docdodkovy vek davno. Poziadala on?

matullienka
6. jún 2024

@jamidea veru naša mama je tiež ročník 1959 a už je 2 roky na dôchodku

autor
6. jún 2024

Neviem teda kde ste nabrali tie dvojtisícové platy tu ale prosím ak máte junior pozíciu s dvojtisícovým platom tak prosím veľmi prosím pomôžte mi ju získať. Pracujem pre súkromnú firmu (nie korporát) a môj hrubý príjem je aktuálne 1470 eur mesačne. Tu prikladám link na profesiu, kde sa to pohybuje okolo 1500.
https://www.profesia.sk/praca/bratislava/uctovn...

Moja čistá mzda je teda niečo okolo 1120. Z toho platím 520 nájom (malá Garzonka na konci Petržalky) aj s energiami a internetom. 36 eur mesačne ma stojí mhd, platím si mesačnú električenku nakoľko dochádzam 27 minút do práce autobusom. 200-250 eur mesačne ma stoja potraviny. Varím si doma. 70 eur mesačne ide na drogériu, hygienu a lieky (som alergik a lieky ktoré mi zaberajú prepláca poisťovňa len čiastočne). 120 eur mesačne platím splátku za študentskú pôžičku, 27 eur platím poistku a 15 telefón.

1120 - 520 - 36 - 250 - 70 - 120 - 27 - 15 = 82 eur, ktoré si odkladám.

Aby som mohol rodičom posielať 100 eur musel by som posielať všetko čo mi zostáva a zrušiť poistku.

matullienka
6. jún 2024

Nerob to, aj ty potrebuješ mať aspoň malú rezervu

simca06022011
6. jún 2024

Z vysky platov si tu na MK nerob nic, vela ludi zije uplne mimo realitu a nemaju sajnu co kto kde zaraba. Absolutne. Pritom staci si priemer miezd pozriet v inych mestach a nestiham sa divit, kde by ako zamestnanci tolko dostavali.. ja mam v uctovnictve uz prax viac ako 20r, robila som ho uz aj na strednej :DDD a nehrozi mi 2t plat, kldune poviem, ze v hrubom mam tvoj plat. Len mimo BA....
viac zarobim jedine ak si vezmem viac firiem aj mimo pracovny pomer, co ak si uctovnik a vies to uz robit, ti velmi odporucam... dokazes si super navysit prijem uz, tym ze by si si jedneho/dvoch klientov na doma nasiel, pripadne robil jednoduche danove priznania Acka, Bcka... to su casto jednorazovky. V podstate potrebujes zivnost, uctovny program (niektore firmy ho aj maju svoj a da sa chodit k nim), pocitac a tlaciaren, ale tak to si uz vies potom sam poratat...
A to teraz ti neradim, aby si viac zarobil pre RODICOV. ALe pre seba.

autor
6. jún 2024

@simca06022011 Premýšľal som nad tým, že by som robil nad rámec hlavne v čase daňových priznaní ale mám strach, že človeku ktorý má "len" dva roky skúseností ako junior by ľudia nedali niečo také robiť.

simca06022011
6. jún 2024

nemyslim, ze s ata na to budu pytat, kedze popravde ucto robia hned ludia, ktori to ani NESTUDOVALI. Urobia si kocky kurz, a rovno sa vrhnu na robenie uctovnictva pre firmy. Plny net ich je, ja som v skupina uctovnikov na FB a pamatam doby ked naozaj, vyzeralo to tam, ze sa tam uctovnici ucia v praxi co robit :D
Je to o tom ci to ty vies uorbit, vsetko... od zaciatku az po koniec. Samostatne. Neviem co ako junior robis /nerobis. Pripadne, ak mas konexie, v case tych danovych hladaju aj uctovne firmy sem tam vypomoc... mne takto nosili sanony domov :D ze nestiha, nech to nahodim, a zvysok si potom dokoncili, cize ja osm bola len taka pracovna sila na "spracovanie". Uz potom oficialny uctovnik z toho urobil vystupy.

pleja
6. jún 2024

Keď si to rozpísal tak naozaj je to dosť natesno, priestor na šetrenie veľmi nevidím. Tiež vôbec nie na dotovanie rodičov. Malá úspora by Ti vyšla keby si si kúpil ročnú električenku ak plánuješ bývať v Ba. Ale to nepíšem kvôli rodičom, ale kvôli tebe. Nie je možnosť popýtať o zvýšenie platu? Ak sa nespýtaš, nebudeš vedieť. Nejaká brigáda mimo odbor ak si netrúfaš robiť popri práci ako si písal? Hoci aj dokladať tovar cez víkend, napr. 3-4 hodiny? - zas kvôli Tebe. Držím palce.

sasa1310
6. jún 2024

@bonboniera ja som uvedomelá neboj. Toľko čo on dal, tak zarábajú ľudia v lidli a v iných odvetviach bez VŠ. Moje dieťa malo vyšší nástupný plat hneď po maturite bez VŠ. A to poznám kopec absolventov ekonomickej univerzity v BA, ktorí pracovali už cez školu brigádne a pokračovali so slušnými platmi hneď po skončení VŠ. Pracujem s vysokoškolákmi, tie platy sú ďaleko vyššie ako uviedol autor, tak prepáč, že nechápem.

autor
6. jún 2024

@sasa1310 Odvolávam sa na svoj plat a inzeráty na profesii, link som uviedol. Prosím dala by si mi sem konkrétny link na pozíciu kde by som sa mohol hlásiť, junior s praxou 2 roky a platom ktorý uvádzaš ty? Lebo toto mi fakt pripadá "jedna baba povedala".

karolinakr
6. jún 2024

Teraz už chápem tvoje obavy a keby si to dal hned v prvom prispevku, tak by som ťa nenútila im pomahať, lebo to vyzera, že oni by mali pomôcť tebe..Jediny priestor,kde môžeš manevrovať, je ubytovanie, a sice si s kamaratom zobrať dvojizbak za 600, každý date po 300, alebo ist do zdielaneho bytu v izbe za 200 ak sa ti podarí takú lacnú nájsť..
neviem, ako si potrpíš na sukromie v zdielanom dome, niekto to prežije, niekomu to bytostne prekáža
inak nemaš kde usporiť, aj tych 200 eur je na tesno na jedlo, to maš 2 velke nakupy a na konci mesiaca ješ len špagety, takže hej, nemaš proste z čoho
Sestra tehotna, mama ťa nechape, čo na to povedať, každy by musel priložit ruku k dielu a najst si ešte brigadu na par hodin, aby ste to spoločne nejak zvladli, inak to nema vyznam
a takto by som to aj mame vysvetlila..

nickpick
6. jún 2024

skusil si poziadat o zvysenie platu? je vobec realne, ze by ti ho v sucasnej praci zvysili? urcite by som na tvojom mieste zacala posielat zivotopisy, trebars sj do korporatov, niektore ponukaju slusne benefity, medzicasom by som poriesila aj vikendove brigady, potrebujes zvysit prijem najma kvoli sebe, rychlejsie zaplatis pozicku a hned sa ti bude lahsie dychat, rodicia musia pochopit, ze momentalne nie si v situacii aby si im financne pomohol, mozno o par rokov ano, inak sestra by sa mohla zacat chovat zodpovednejsie, pomahali predovsetkym jej….

simca06022011
6. jún 2024

a ste k tvojej obave.. ludia hladaju uctovnikov cez bazos a facebook, daju to robit hocikomu, tak neviem preco mat obavy, ak to vies robit...

autor
6. jún 2024

@karolinakr Býval som určitý čas v zdieľanom byte a bol to pre mňa problém. Keby to bolo 100% potrebné asi by som sa tam vrátil ale chcem sa tomu vyhnúť.
@nickpick Pozeral som aj ponuky pre korporátny, 2 roky skúseností sú na 1500 nástupný plat. V terajšej práci najskôr v novembri. Ja som začínal na 1300, minulý november mi zvýšili na to, čo mám teraz.

dorottka
6. jún 2024

Podla mna sa s nimi dohodni a vysvetli im, ze ti velmi neostavaju peniaze, ze mozno im vies pomoct, ale stovka je aktualne pre teba vela.

Nemyslim si, ze je fer takto to na teba rovno vybalit, ze kamo potrebujem stovku, lebo nevychadza. Su dvaja, obe moje babky boli same, cize z jedneho dochodku sa platil byt, energie, vsetko... jedna v zivote ani cent nepytala, ako ju poznam, na to bola prilis hrda a napriek tomu nasetrila slusnu kopku penazi aj z nizkeho dochodku. Druhej zasa vkuse chybalo a tiez tlacila na svoje deti, aby jej povinne prispievali. Zdravotne bola na tom prva horsie nez ta druha, no rozdiel bol v tom, ze ta druha nemala absolutne ziadne bunky na hospodarenie a vzdy sla na doraz, vobec jej nedochadzalo, ze na dochodku zijes trosku inak ako ked zarabas. Ona to mala tak, ze je to ich psia povinnost jej prispievat. Ludia su rozni a len autor vie, ako to rodicia skutocne maju a ako sa s nimi rozpravat.

hopsas
6. jún 2024

Poslala by som im tie peniaze aj za cenu toho že budem mať na účte nulu. Keď nejdeš do mínusu môžeš im pomôcť. Ale vieš co..na mňa by otec tlačil nemusel, ani na mojich súrodencov...sami im dávame bez toho aby nás prosili..len toľko som chcela

efka77
7. jún 2024

@hopsas presne toto je to. Ty chces. Asi ste mali funkcnu rodinu,oni ta vychovali a pomohli teraz to vracias a rada - lebo chces a mozes. Ale tento chalan tu chudak zije nadoraz.....a rodicia si to predstavuju dlhodobo. Ako sa ma vobec postavit na vlastne nohy? Mozeme tu pisat rozne nazory ale v jeho kozi je len on. Pytam sa ako ma zacat budovat vlastny zivot ked bude vzdy na totalnej nule? Ako si ma napr. niekoho najst? Mozno po rokoch ked sa jeho situacia zlepsi to bude aj s pomocou lepsie

katka700
7. jún 2024

Ešte raz som si prešla tvoje príspevky, a teda musím povedať že tvoji rodičia hlavne otec nemajú kozku na papuli. Keď ti mali pomôcť a podporiť ťa tak sa na teba s prepáčením vy*rali. Teraz presvedčený jak super zarábas naťahujú paprce. Čistá vychcanost ist bezdôvodne do predčasného a čakať že však syn má bude živiť.
Ako tu písali kocky, keď nie sú ochotní ukázať prehľad príjmov a výdavkov, nech ide tatko na brigádu, 200 eur mesačne môže zarobiť aj pri predčasnom dôchodku.
Ak by si sa ešte viac uskromnil a tú stovku im posielal, o rok budú pýtať dve.