icon

Nenávidím štvorročného brata môjho priateľa

mata3321
4. okt 2016

Ahoj. V prvom rade by som chcela, aby ste ma neodcudzovali.. Môj problém spočíva v tom, že na nejaké 4 dni k nám má prísť priateľov malý 4 ročný brat, lebo jeho rodicia majú rodinný problém tak to decko musí byť u nás. Ide o to, že to malé hnusne spinave (doslova) a brutálne rozmaznane decko nenávidím. S frajerom bývame v 1 izb. byte s mačkou, do ktorej to dieťa zvyklo kopnúť keď uz bol párkrát u nás. Rozmýšľala som ze keď mi tak vadí, že by som na tie dni niekam odišla ale nemám kam a navyše robota mi to nedovoľuje, aj keď v nej nebudem dlho, a chcem predísť tomu aby sa stalo niečo mojej mačke. S inými deťmi problém nemám, deti mám rada ale toto dieťa neznášam. Jeho rodicia ho brutálne rozmaznavaju, a mysli si, že aj nám môže skákať po hlave. Navyše nám ostalo 10e na týždeň na jedlo a ja nie som ochotná minút posledné peniaze na to dieťa. Ako to mam zvládnuť? Co máme s nim robiť, kam ho zobrať atď..? Uz kvôli tomu ani nespim..

kamajka
5. okt 2016

@sasa1310 to som nenapisala ze ho ma vychovavat ani som to tym prispevkom nemyslela. Autorka chcela zrejme poradiť, pretoze zjavne s priatelom sa kvoli jeho malemu bratovi rozist nechce a ani sa s nim nechce hadat. Ci lepsie riesenie je buchnut dverami a povedat priatelovi adios? Moj prispevok bol mysleny tak, ze pokial to dieta tam ma byt, comu sa asi vyhnut neda ak chce autorka zachovat dobre vztahy, tak treba skusit nastavit pravidla. Vychadzala som pritom od seba, tiez k nam chodi jeden chlapcek od susedov, a po dvoch dnoch som musela zaviest pravidla, inak by mi skakal po hlave. Teraz uz vie odkial kam moze.

siska53
5. okt 2016

@novana vacsina z nas sa jej snazila ukazat riesenia,ako k nemu pristupovat,co moze byt pricinou,nech ho hned neodsudzuje,nech mu da sancu,mozno naozaj by stacilo zaviest pravidla a venovanie sa mu a dieta by bolo ine. Ked mu nik neukazal,ako sa ma spravat,ako to ma vediet? Mozno je to jeho vykrik do tmy-vsimajte si ma,halo,som tu! Aj negativna pozornost je pre to dieta pozornost.
Naozaj nepozname celu situaciu v rodine, ja neviem,co si mam predstavit pod vetou : Sprava sa ako retardovany.. Autorka to blizsie neobjasnila.
No zda sa,ze cela ich rodina je nejaka zvlastna - rodicia chlapca mu daju radsej tablet, nad kopanim do zvierata sa pousmeju namiesto toho,aby hi naucili,ako sa k zvieratu spravat tak,aby nebolo ohrozene dieta,ani zviera, jej priatelovi je jedno,ako sa vyjadruje o jeho malom bratovi.. Zvlastne.. Ale tak..vsade sa asi nieco najde.
Drzim im vsak paste,aby navstevu prezili a aby sa do starostlivosti o maleho zapajal hlavne jej partner ako velky brat,aby to zvladli,hadam im tu niektore rady pomozu.
Tu len maly priklad ako venovanie sa moze pomoct - ty to vies,mozno si precita aj autorka.
Moja byvala kolegyna dostala velmi problematicku triedu,vsetkym sa tam.tazko ucilo,nik si s nimi nevedel dat rady,fakt to mala tazke,asi 80%to boli Cigani. Raz na jar spravila jeden odvazny krok - vzala v sobotu celu tuto triedu aj so svojom priatelom na opekacku,on hral na gitare,spievali,opekali si. Obycko opekacka - trieda sa zmenila,ona nadobudla respekt,kolegom sa tam lahsie ucilo. Neviem,ako to bolo dalej,ani ja,ani ona (nepredlzili jej zmluvu,co som bola ja osobne v soku) sme tam uz neucili. A tiez sa na to mohla vykaslat. Vsak oduci,odide,aky citovy vztah,ten jej priatel duplom,vsak on posobil uplne v inej oblasti,tu mladez videl prvykrat.

Ale ani venovanie sa nemusi zarucit,ze to dieta bude na 100% posluchat. Akor treba stanovit hranice,len niektorym detom to dlhsie trva. Nas sa hodil viackrat o zem,vtdy bol odneseny prec,ale spravil to znova,ak sa mu nieco nepacilo.
No raz sotil o kusok mladsieho chlapceka - mal necely rok a pol ten nas,siel hned prec z ihriska. To uz viackrat nespravil.
Ja stale vravim - v takon veku je dieta nie vychovane,ale stale len vychovavane.

mamutka
5. okt 2016

preco je tema premenovana? Inak, ako som sa docitala, rodicia idu na pohreb. Tak kasli na to, nech si ho zoberu so sebou. Nie je to morbidne, dietatu neumrel rodic, aby to nemohlo zvladnut, nech si tam pekne spolu postoja, idu na kar a hotovo. Dieta aspon uvidi aj ine sucasti reality. Moj maly v takom veku vedel co je cintorin, ze tam ludia navzdy uz spia a nosia sa im kvetinky. Problem asi bude, ze rodicia sa nechcu s malym natahovat a robit si hanbu, lebo ich nerespektuje a robi cirkus, ak je taky ako sa tu pise.
Ked si ho tak vychovali, nech znasaju následky. Normalne by som im asi povedala - pozrite, mame malicky byt, dieta neznasa nase zviera, 4 dni tu mat stres... naco? Berte malého so sebou. Chapem, ze ak si ho urobili vo vyssom veku asi chcu mat obcas aj pokoj, hlavne pri predstave, ze na pohreb sa tablet nehodi. Ale ak je drzy a nevychovany, sorry. Nech ho beru na pohreb. ten predsa netrva 4 dni.

luci1983
5. okt 2016

Ako nech sa na mna nik nehneva ale vyjadrit sa takto otrasne na male dieta kt ani nemoze zato ze rodicia ho tak vychovavaju.... byt tvojim priatelom a citat toto tu by sisi inak vypocula!!!!! Ak by som ta rovno do r.iti neposlala.je to jeho maly brat kriste nech je uz aky chce!!! A ked uz tak nech je nanho razny a prisny tvoj priatel!ale vyjadrovat sa na adresu 4 rocneho dietata takto.... sa mozes HAMBIT!!!!co si ty za cloveka????

momoqui
5. okt 2016

@mata3321 nazov temy na zarazil ako aj vyjadrovanie sa voci dietatu. Je to maly cloviecik ktory nikomu neublizil ak ano tal urcite nie zamerme. Ano chapem kopol tvoju macku, mozno len ako sebaobranu mozno lentak. Vysvetlila si mu ze sa to nerobi? Povedla si priatelovi a jeho rodicom ze ho nechces doma pripadne ze ta neposlucha? Myslim ze nikto ta nenuti sa o neho starat, ty si dospela, ak ho doma nechces z hocijakych dovodov mozes to riesit. Ale radsej by som radila sa o neho nestarat lebo tvojim nenavistnym pristupom to dieta bude len viac trucovat a mat mozno traumu, nie len z maciek ale aj z ludi.

kiwi3
5. okt 2016

@momoqui ten nazov temy upravuju admini, povodne, myslim, bol nejak inak

katrinka8
5. okt 2016

@jeennyv - to ale nie je o tom, že by mu išla ublížiť, ale my ju nepoznáme, vyjadriť sa môžme len na základe toho, čo píše. Tie jej príspevky hovoria niečo o tom, ako to dieťa vníma. A ja som presvedčená o tom, že ona nemá problém priamo s dieťaťom, jej problém je ona sama - možno sú to veci z detstva, keď sama píše, že sa musela vychovávať sama. Myslím si to preto, lebo som presvedčená o tom, že dospelý človek, ktorý vyrastal v zdravom prostredí a žije vo vyrovnanom vzťahu, neprežil nič kruté a pod., sa jednoducho takto nieže nevyjadrí (áno, aj ja "nenávidím" napr. zimu a pod. - ale v jej príspevkoch ja osobne cítim nie tento podtón) - ale nemá takýto postoj. Jednoducho buď je príliš mladučká, neskúsená, alebo za ňou nestojí milujúca rodina a má svoje vlastné "veci" neporiešené. Ale dospelá, zrelá žena so životnými skúsenosťami sa takto jednoducho nespráva resp. nemá takýto postoj. Človek, ktorý ide riešiť takýto problém, pokiaľ za sebou nemá nevyriešené veci, nie je nejako zranený, má jednoducho iné reakcie. Pre mňa to znamená len to, že aj ona sama má problém, ktorý si nesie možno z detstva. A toto sa proste odráža na tom, aký má postoj k zvieratám, ľuďom, k riešeniu problémov, momentálne k tomu chlapcovi... Mimochodom, ja netvrdím, že je to ľahká situácia, že za 4 dni vyrieši nezvládnutú chlapcovu výchovu. Ale že jej postoj o niečom v nej proste vypovedá. A tam je možno "zakopaný" pes aj k riešeniu jej problému s chlapcom. Možno sa mýlim, ale na mňa jej príspevky pôsobia takto.

hipuska
5. okt 2016

Necitala som vôbec ziadne prisveky k teme, len mne je strasne luto toho chlapca. Ja sama mam 4 rocneho syna a je to uplne uzasne dieta, v uzasnom veku. Nikto ho nema rad, len si ho pohadzuju ako horuci zemiak. Nedivim sa, ze je take ake je. Potrebuje lasku

lienka_snehulienka
5. okt 2016

@novana Ja si myslím, že ten problém bude tak pol na pol - čiastočne v tom, aké to dieťa je, ale z veľkej miery v tom, aký postoj k nemu zakladateľka od začiatku má. Kdesi tu písala, že s nimi jeden čas bývala a teda ho pozná odmalička. Nech mi nikto nepovie, že od bábätka to bolo nechutné, špinavé, rozmaznané a neviemaké decko, ktoré útočí na mačky 🙂 Akurát, že autorka sa vyjadrila takým spôsobom, že mi to pripadá tak, že ho nemala rada od samého začiatku, plus by som povedala, že asi nemá dvakrát v láske ani jeho rodičov (tiež môj dojem vychádzajúci z toho, ako sa tu vyjadruje). Ona sa proste nastavila na averziu a sústredí sa na to, ako sa to s tým dieťaťom nedá, aké je to hrozné a sem si vlastne ani neprišla pre radu, ako má zvládnuť problematické dieťa, ale skôr pre potvrdenie toho, že má právo cítiť sa tak, ako sa cíti. A čo sa chlapca týka, nejako som tu nepostrehla nič, čo by nám viac osvetlilo, ako veľmi problematický je - okrem toho, že mu rodičia dávajú tablet a sladkosti a toho, že jej kopol do mačky.

Ako mladá a bezdetná som nedávno tiež skoro dva týždne strážila dieťa z rodiny, ktoré keby mal popísať jeho vlastný dedo, bolo by to dieťa retardované, hlučné, nezvládateľné a nevychované. Keby založil takúto tému on, použil by presne také slová ako autorka a sťažoval by sa presne na tie isté veci. Myslíš, že to dieťa také naozaj bolo? A napríklad sa mi stalo, že viackrát ťahalo môjho psa za chvost, lebo mu to prišlo ako zábava. Keby som bola ako autorka, tak sa z toho asi psychicky zrútim, lebo bolo ublížené môjmu psovi. Namiesto toho som mu to opakovane vysvetlila a čuduj sa svete, dieťa to pochopilo a prestalo s tým.

Každá minca má dve strany a ja si myslím, že autorka jednoducho len nevie potlačiť svoju averziu a pozrieť sa na celú vec aspoň trochu zmierlivo. Nikto ju tu nechce ukameňovať, ani do nej kopať, ale skôr nastaviť zrkadlo, nech sa trošku pozrie aj sama na seba.

momoqui
5. okt 2016

@kiwi3 okej ale aj tak ...

emilia25
5. okt 2016

Majte radsej len tu macku lebo vidim ze tu ma zena radsej ako dieta.uz len z toho ako sa vyjadruje.aj ja som mala brata ktoreho mi dala mamka na krk ze vecer pride ponho a tyzden ju nebolo a co ma ho moj za to nenavidiet alebo nam braval peniaze alebo na klince do polievky hodil este ze si to muz vsimol alebo nam deku nozom roztrhal a preto ho ma muz nenavidiet co porobil ako dieta teda vtedy uz pubertak.sice chuda dopadol ako dopadol v deckom domove a dnes je rad ze tam bol a je z neho chlapec co ma priatelku a ziju si spolu krasne.a mame ho preto teraz nenavidiet ze mame taku mamku ze sa o nas nestarala ze pila a hrala automaty.ved to dieta len chce trochu lasky a nie take pohlady este aj u brata kde si ma oddychnut a zabudnut.pametam si to ako dnes ked som si takto ja chcela oddychnut od rodicov a ci brat ci sestra sa vadili spolovickami.a pritom som chcela len trochu ticha bez hadok.treba sa vzit aj do toho dietata nie len do debilnej macky.

mamutka
5. okt 2016

keby ho fakt nenavidela, tak tu neriesi, ako s nim stravit vikend, aby to bolo ok, ale ho zavrie do komory, neriesila by co mu da jest, ale mu hodi balik cipsov na den, to kto ste tomu dali takyto nazov? ktory inteligent potreboval priliat olej do ohna? chodte do Nového casu robit, mozgovy trust.... 😅 😠 😝

katrinka8
5. okt 2016

@lienka_snehulienka - presne takto to aj ja vnímam. Ty si tu presne popísala, ako sa k podobnému problému stavia človek, ktorý je vyrovnaný 😉

mm2008
5. okt 2016

@mata3321 tak a sme "doma", konečne som sa dočítala aj to, čo som šípila už v tvojom úvodnom príspevku... že sú to nevlastní bratia... a sa čudujem, že na to tvoj priateľ pristúpi, prepáč, sú to tvrdé slová, ale je to tak.. a malý vás rešpektovať nebude... za 4 dni určite nie a rada? priznám sa , neviem poradiť, iba ak to, čo už bolo napísané:
najskôr dohodnúť pravidlá hry s priateľom
okúpať
určiť hranice - hlavne na mačku... a nech ho aj poškriabe, pohryzie, noačo.. aspoň sa chlapec spamätá (ale myslím, že sa nespamätá)
dať najesť - to isté čo vy, nič navyše nekupuj
a výlet naplánovať
peniaze by mal riešiť priateľ
a hlavne - nech to všetko rieši priateľ, on sa dobrovoľne ponúkol...... ty s tým nesúhlasíš.

možno sú to tvrdé slová, ale ja to tak vidím...
drž sa...

a tie slová , že dieťa si spravili na "staré" kolená, no trošku ma zamrazilo... lebo žiaľ dnes je to tak, že mnoho párov má problémy s počatím dieťaťa a dočkajú sa ho až na "staré" kolená...

katrinka8
5. okt 2016

@mamutka - no ale fakt je, že zakladateľka to, čo je v názve, aj vo svojom príspevku napísala (a mnohé jej nasledujúce vyjadrenia vzbudzujú dojem, že to tak skutočnej aj je) - úplne od veci ten názov nie je. Čím nechcem povedať, že schvaľujem túto zbytočnú tému od adminov. Keď človek číta medzi riadkami, tak miestami nadobúda pocit, že jednoducho zakladateľke nejde o to, ako sa oňho postarať, aby to bolo v rámci možností čo najpríjemnejšie pre všetkých zúčastnených, ale skôr o to, ako to doslova prežiť (hlavne ona sama) tak, aby ju to čo najmenej otravovalo. Na to, že sa jedná o brata je priateľa, je to dosť zarážajúci postoj.

lienka_snehulienka
5. okt 2016

@katrinka8 A keby sme sa v tom veľmi chceli vŕtať, ešte by sme sa mohli zamyslieť aj nad tým, či na chlapca podvedome nežiarli, že sa z neho stal konkurent jej priateľa z hľadiska rodičovskej (maminej) pozornosti. Mama si zrazu viac všíma svoje malé dieťa, staršie dieťa to nijako nerieši, ale jeho priateľka sa cez to nevie preniesť. To už sú síce dosť veľké špekulácie, ale aj týmto smerom by sme mohli hrabať pri hľadaní zakopaného psa 🙂

katrinka8
5. okt 2016

@lienka_snehulienka - no, to už si musia oni dvaja - dospelí ľudia - poriešiť tieto svoje vnútorné veci. Myslím, že kým si toto nedajú do poriadku, tak budú mať ťažké vzťahy, budú sa trápiť v živote.

mamutka
5. okt 2016

@katrinka8 ved ani na tom nie je nic zle, ze by to aj chcela "prezit, aby ju to neotravovalo", ale ako som citala, ma premyslene, co navari, aby jedol normalne a pod.
Mne pride ta zmena nazvu ako uplna tupost, proste "inteligenti" mali pocit, ze je malo hadok v nejakej teme. tak to potrebovali trochu prisolit, nech si baby skacu do vlasov, lebo na koni to tak proste musi byt 😖

lienka_snehulienka
5. okt 2016

@mamutka No, ale ani pôvodný názov "Čo s takým deckom?" nebol práve neutrálny, nemyslíš? 🙂 A ono si stačí prečítať úvodný príspevok a ešte ďalšie, v ktorých sa autorka vyjadruje a máš úplne jedno, aký je názov, pretože podstata ostáva rovnaká.
Mimochodom, kde píše, že má premyslené, čo navarí? To som asi prehliadla, lebo si pamätám len vyjadrenie, že majú 10 eur na stravu sami pre seba a nevie, čo bude robiť. Potom neskôr zasa, že navarí to, čo budú jesť oni dvaja a keď to nebude chcieť, tak má smolu. Ja v tom nevidím, že by mala premyslené, čo bude variť, aby jedol normálne (= záleží jej na dieťati), ale skôr to, že mu dá príučku. (Beriem, že nemá vyvárať malému niečo špeciálne len preto, že je naučený na sladké, ale z kontextu mám pocit, že jej motivácia je trochu inde, asi v rovine "počkaj, veď ty uvidíš!")
No, každopádne som zvedavá, či sem autorka opäť zavíta a či cez noc nadobudla trochu sebareflexie alebo aspoň chladnejšiu hlavu.

jabadaba
5. okt 2016

Fuj, kolko surovosti som sa tu docitala! Od zakladatelky temy az po jej mudre radkyne! Hnus a vraj zeny! Disponovat takym arzenalom emocii ako nenavist a to voci 4 rocnemu dietatu, to je des! Rozmaznany byt moze, aj neprijemny iste. Ale je to maly poskrabok rodicov tvojho frajera, zrejme uz dospeleho, mila zakladatelka, no tak ho kapanek rozmaznali a pravdepodobne na neho ani nestacia! Je to chuda, ktore si rodicov nevybralo a ani brata s frajlou, ktora sa nevie ovladat v emociach! Strcit dietatu do ruky tablet moze len sprosta krava, ktora chce od dietata svaty pokoj! Tablet 4 rocnemu dietatu do ruk nepatri! Pre tento vek su uplne ine zaujmove aktivity a je to plna zodpovednost vsetkych dospelych, aby ich dietatu zabezpecili! No ked su to debily nalepeni neustale na svojich mobiloch a inych vychytavkach, niet sa comu cudovat! Kde by asi tak to dieta dospelo k poznaniu, ze do zvieratiek sa nekope? Na tom plastovom krame zvanom tablet? Vezmite ho do prirody, k zvieratkam, opakovane laskavo vysvetlujte, ze zvieratka citia a potrebuju pomojkat! Ako potrebuje pomojkat aj to dieta! Asi vela laskavosti nedostava. Hracky, tablety a ine sracky nie su nahradou za city, zaujem a lasku! Howgh! Som zhnusena! 😝

P.S. a pre tu cynicku trubu co tu odporucala vziat to dieta na pohreb, aby zakladatelka, chudinka dospela, mala od tohto "retarda" svaty klud - pritomnost deti na pohreboch sa odporuca az od veku 5 tich rokov a aj to po velmi citlivom zvazeni! Z niektorych tu pritomnych by mal koncentracny Dr. Mengele velku radost. Tam by ste sa uzivili ako sestry podaktore!

melbak001
5. okt 2016

@luci1983 suhlasim s tebou, chcela som to podobne napisat, ale som sa obavala, ze sa niektore baby "obuju"do mna...

jabadaba
5. okt 2016

@jabadaba oprava, na pohreb sa odporuca brat dieta od 7 rokov!

svetluska82
5. okt 2016

@erika272 má koho vychovávať - seba

jabadaba
5. okt 2016

@luci1983 moja rec!

@melbak001 a Ty sa co bojis vyjadrit svoj nazor, aby sa do Teba ine baby neobuli? Mozu Ti fukat praskovy cukor vies kde. Tu su podaktore princezne zvyknute, ze sa im pritakava ako na zraze nesvojpravnych slepic. Este si nezvykli, ze svet je rozmanity vratane rozdielnych nazorov.

svetluska82
5. okt 2016

@erika272 má koho vychovávať - seba
@mata3321 milá slečna radšej znen slovník a zapoj všetky zmysly do toho ako zaujať a získať si brata priateľa. Na deti sa takto nevyjadruje aj keby bol extrémne nevychovany

esther03
5. okt 2016

Pre zakladatelku: ...a ja hovorim, ze odriekaneho chcela najväcsi kus... 😉

mamutka
5. okt 2016

@lienka_snehulienka no to sa mi naozaj nechce hladat, kde to pisala, ale spomina tu aj palacinky, cestoviny, proste ze navari, ale on to asi nebude chciet.

dm1
5. okt 2016

ja sa nestacim cudovat :o. pytat si peniaze za to ze sa postara brat o brata na 4 dni ked to rodicia potrebuju??? ako aj ked tam pridete vy na obed napriklad ci Vase mozno buduce deti na prazdniny, vikend ked ich budu strazit tak im to zaplatite?

Ten maly bol u Vas ako si pisala len 1x a nemoze to byt tym ze bol taky ze bol s tebou sam ako si pisala a nebol tam brat? ved ty si pre neho cudzia osoba nepozna ta tak dobre mozno aj preto sa tak spraval. A tvoje vyjadrovanie na adresu brata tvojho priatela radsej nekomentujem... 🤐 ☹

mamutka
5. okt 2016

@jabadaba ty si prosim ta kto? mne tu nadavas, ze som cynicka truba? Ja som pisala, ze nech si ho tam kludne zoberu. A co? Nikto im nekaze stavat sa nad truhlu, proste sa v dave zucastni s rodicmi nejakej ceremonie a vysvetlia mu, ze absolvuje rodinnu zalezitost, rozlucku s niekym. Ani ja by som nebrala male dieta na pohreb len tak, ale ak ho nemam kam dat, tak ho nebudem niekomu nasilu pchat, ale si ho vezmem so sebou a citlivo k nemu pristupujem. Predstav si, ze sa to da! Je to o pristupe rodica. Ty zvaz ako sa chovas, lebo nadavat do trub a vytahovat Mengeleho, to je fakt sila. Ked nema clovek za zadkom dedkov, babky a pomocne sily, tak sa nauci s dietatom absolvovat vsetko.
A vies co, moj manzel sa chodil istu dobu prechadzat s malym na cintorin. Podla teba asi magor ako Mengele. Proste tam bolo ticho, klud, malého to zaujimalo, tak mu vysvetloval, ze ked clovek odide, existuje miesto posledného odpocinku. A ze po hroboch sa neskace, aj ked je tam hlina, s ktorou by sa podla deckej mysle dalo krasne pracovat. Maly nie je nijako poznaceny a to videl ako vyzera pohreb, predstav si.
To si akoze predstavujes, ze posielam niekoho aby strkal decko do prvého radu k truhle?

sashabb
5. okt 2016

@jabadaba " Strcit dietatu do ruky tablet moze len sprosta krava, ktora chce od dietata svaty pokoj! "

Vieš kolko mamičiek na mk si teraz urazila? 😀 😀 😀 povedala by som, že tak 90%