Nenávidím svoje dieťa
Nechapte ma uplne zle. Samozrejme v urcitych obdobiach a je to komplikovane. Poznazim sa popisat zkratene...
Nehladam rady, samozrejme vyuzivam vypomoc psychologov, skor nazory a nadeje zien/matiek, ktore "postihlo" nieco podobne.
Dcera ma 9.5 roka. Od narodenia narocne dieta, mrncave, trucovite, zanovite, nic neslo a dodnes nejde rozumne a v klude.
Citila som pri nej napor na psychiku uz utleho detstva, skolka prebehla...s casto s velkymi trapeniami, sa rana vychystat, obliekat, krik, plac na dennom poriadku.
Ale hovorila som si...ved je to este malinka, z toho vyrastie, komu a naco sa budem stazovat, urcite kazda druha to ma doma.
Ako tak sli roky, zacala som si uvedomovat, ze ma neskutocne psychicky vycerpava...so vsetkym su s nou hadky, nic nejde rozumne a hlavne nic neexistuje rychlo. Ako nastupila do skoly, zacalo to byt rapidne neunosne.
Neporiadok, bordel, papulovanie, celkovo s nou riesit organizaciu okolo ucenia a povinnosti je doslova utrpenie - pre mna. A pre nu ocividne - kedze to utrpenie v podstate vytvara.
Od prvej triedy bol neskutocny problem ju naucit mat poriadok v taske aspon...od odpadu z desiaty, rozjedene rozky, mravce, zosity znicene, peracnik zbytocny zniceny, povacsinou prazdny.
Dennodenne zufalstva nikam neveduce ani po dobrom ani po zlom.
Uz je stvrtacka, prichadzaju poznamky...robi si na hodine co jej pride na rozum, napr vstane uprostred vyucovania a ze ide sa napit..vysmrkat...atd. Bez dovolenia od ucitelky.
Dalsie poznamky...vykrikuje ucitelke pocas vyucovania, napomenutia su neucinne.
Takychto poznamok mame tyzdenne minimalne jednu.
Doma nespravi nic na prvy, ani druhy...je uspech ak na treti (s krikom) pokus. Castokrat az ma vyprovokuje do nepricetnosti.
Uz ked je velmi zle dostane buchnat do ramena - ako to clovek v afekte zasiahne. Nic viac len proste dostane, za uplnu provokaciu alebo drzost. Niezeby som to lutovala, naozaj to je zasluzene, ale pyscho teror pokracuje, som potom matka - bitkarka.
Ano, sucast puberty - asi uz urcite. Ale v kombinacii s jej povahovu, ktora ma neskutocne vycerpava od malicka, to uz prechadza do absolutneho vyhoretia.
Vsetko je s hadkami, pripomienky, odvrkovanie...aj na robota je uz je vela neustale pripominanie, uz aby som pomaly aj rozmyslala za nu kompletne.
Doma nepomaha s nicim, ano mala by. Ale verte mi nezvladame to ju do nicoho zapojit.
Ledva stihne svoje skolske povinnosti pri tych denno dennych torturach okolo vsetkeho.
Rozvinula sa u mna naplno depresia - ano diagnoza. Jej spustac je moje dieta.
Mam este male dieta 2 rocne - uplneho anjelika. Trpi cela rodina. Aj moj manzel.
Musim zacat brat antidepresiva, lebo uz nevladzem zit, starat sa o rodinu. Neznasam svoje dieta.
Neznasam ju za tie vsetky provokacie, drzosti ...neschopnosti vykonavat s nou normalne veci.
A ano milujem svoje dieta, ale sme vycerpani. Ja som vycerpana, tak velmi psychicky az prestavam uz fungovat aj fyzicky.
U psychologa sme s nou boli, nezmohol sa na nic len na to, ze v podstate je zdrava, ziadna diagnoza...ale, ze je proste taka povaha.
Ok, dufam, ze mne aspon antidepresiva pomozu fungovat dalej v zivote...
ja by som zašla za ďalšími odborníkmi, hlavne iným psychológom, podľa ma môže ísť o PAS...aspoň podľa toho čo popisuješ, v tom prípade by si konečne pochopila, prečo je taká, aká je a začala by si ju nielen chápať, ale aj robiť veci tak, ako je potrebné, čo zatiaľ nevieš. Pomôžeš sebe aj dieťaťu.
@sashabb Ja nedokazem pochopit ako sa poniektore dokazu tvarit ako odbornicky na slovovzate.Mi to pride ako keby vacsina v tejto diskusii mala doma take problemove decko a situaciu zvladala uplne z prehladom alebo maju doktorat zo psychologie/psychiatrie. Pritom tie co obvinuju zadavatelku temy alebo v mojom pripade svokru a lutuju jej prizenenu dceru vedia o tych situaciach velke prd. Pretoze narozdiel od zadavatelky, mojej svokry alebo im podobnym maju doma nastastie pokojne, vyrovnane, slusne, bezproblemove deti. Vynasat sudy, odsudzovat, kritizovat a lutovat ide lahko ked doma maju presny opak pretoze "problemove" deti neexistuju. Dcera mojej svokry pri otazkach o svojej mame povie, ze na nu bola zla a stale po nej kricala, ale decko je traumatizovane z toho, ze o nu prislo a nie z toho ako sa k nemu spravala este kym bola s nou....
@lilinka007 Len aby to nakoniec nebolo tak, ze autorka tuto sa snazila problem dlhodobo potlacat/nevidiet/nepriznat 😉 Tiez jedna z mojich hypotez.
@charlie1980 ano, mnoho ludi neprizna dg dietata, ak uz boi za viacerými lekarmi..
@chvostik1 Tvoja svokra si k tomu dievčaťu pravdepodobne cestu nenájde, lebo jej motiváciou je asi naozaj len udržať si chlapa, o dieťa tam nejde. Čo je pomerne bežné v podobných konšteláciách. Je to klasický príklad vzťahu macocha - dcéra. To, že ju má svokra rada, ti tu neverí asi nikto. To, že sa ju snaží naučiť "poriadku", ti uverím bez problémov. Je to určitý spôsob, ako si môže uľaviť v zlosti z "tretej osoby" vo vzťahu, kde by asi chcela byť s partnerom sama, ale nejde to. Ale má aspoň úplnú kontrolu nad danou osobou. Alebo by ju rada mala. Ale tá malá osoba sa vzpiera a vie, cíti, prečo. A tak rada oficiálne prevezme "výchovu" do svojich rúk a poukáže na všetky nedostatky dieťaťa, otca diskvalifikuje ako neschopného, starých rodičov tak isto. Píšeš tu dokonca o zosnulej matke - o tom, ako podľa tvojej svokry nebola schopná matka. Je celkom zaujímavé, že jediná schopná osoba v okolí toho dievčaťa, je práve tvoja svokra a ešte možno tak psychiatrička, ktorú ona našla a ktorej slová podľa môjho skromného názoru poriadne prekrúca a upravuje. Pretože žiadny psychiater pri zmysloch sa nebude vyhrážať dieťaťu polepšovňou. Takže slová svokry by som odporúčala brať s väčšou rezervou a ak máš to dievča naozaj tak rada, ako tu tvrdíš, skús jej pomôcť. Hygienické návyky ju svokra možno naučí, ale je dosť možné, že psychicky ju udupe tak, že to dieťa bude niesť ešte dlho následky.
@alaguema kolko mojich prispevkov si si k teme precitala, ze si dovolis napisat to co si napisala? Asi si velakrat sledovala Popolusku... Moja svokra nema 20,30 a ani nepreziva druhu pubertu v 50tke. Nie je ziadna chudera, ktora si potrebuje hladkat ego tym, ze sa bude vozit na dietati. Nepotrebuje mat chlapa sama pre seba. Keby jej islo len o to, ocovi moze povedat, ze ju moze odlozit tam kde ju odkladal do doby kym sa s nou nedal dohromady a ma vybavene. Mohla sa na nu zvysoka vies co pretoze ona nie je povinna s nou sediet nad knihami, ucit ju sposobom, chodit s nou k lekarom a riesit jej problemy a vychovavat ju. To je v prvom rade povinnost jej oca. Ale lubi ju a chce aby z toho dietata aj nieco vyrastlo. Tvoje dieta ma predpokladam tiez urcite hranice, ktore nemoze prekrocit aby vam doma nezacal skakat po hlavach a zametat s vami ako sa jemu zachce. Nejde tu ani o peniaze pretoze kazdy hospodari s tym co si sam zarobi, nemaju spolocnu kasu. Najom platia spolocne. V najhorsom pripade sa mohla zbalit a odist. Nic ju tam nedrzi a nikdy ani nedrzalo. Nemuseli spolu zit, mohli byvat kazdy zvlast a len sa stretavat ale lubi ich oboch, preco by teda nemohla byt s nimi? To, ze sa jej matka nevenovala nema svokra zo svojej hlavy. Vsak s nimi nezila. Nema to odkial vediet. Paradoxne rodicia aj surodenci matky sami priznali, ze vychovu dietata vobec nezvladala. Psychologicku ani psychiatricku si nevyhladala, poradila jej detska dr a dala vymenny listok. Ta nepovedala decku do oci, ze pojde do tabora. A vlastne, ja sa tu ani nemusim sustavne obhajovat. Nikto z vas s nimi v domacnosti nezije, nikto nevidi realny stav ale vsetky ste mudre ako radia co mate doktoraty zo socialnej prace, mediciny a milion atestatcii zo psychologie a psychiatrie. Vsetky sa v problematike orientujete ako doma pretoze evidentne kazda z vas ma doma problemove dieta ale ate dokonale matky, ktore vsetko zvladnu na 1*...
@alaguema ja jej napriklad verim ze svokra ju
Ma rada. Doteraz nebola u psychologa mala vobec, az ona ju vzala, ked robila potrebu do gati a uz nerobi, to aj keby svokra robila sama pre seba aby nemusela prat (ale sak komu by sa aj toto chcelo pratat hejze, po velkej slecne), tak je to pre malu dobre, ze ju nevysmeju v kolektove atd. Nie? Ci snad mala ju nechat tak? Mech sa poserava do gati? Co ste vsetky mimo? Ked vychovala tri riadne deti neverim ze je jej osud ineho dietaya lahostajny. Take ste vsetky mudre ze az. Myslite ze mala je popoluska ci co?
@chvostik1 čítala som všetky tvoje príspevky a Popolušku som, samozrejme, videla viac krát, asi ako každý v tejto krajine. Rozprávky a mýty stoja na archetypoch, ktoré sú podstatou ľudského správania sa. Nič iné, než život sám. Takže to by som určite nezosmiešňovala. Vo svojich príspevkoch si dosť odporuješ a to, čo si na tvrdo napísala na začiatku a čo na prvý pohľad pripomína týranie dieťaťa, si následne začala trochu česať a upravovať tak, aby z toho tvoja svokra vyšla trochu lepšie. Ale ten prvý dojem tu je a začína ti vadiť a začínaš byť nepríjemná. Nepotrebujem titul z psychológie, aby som vedela, že strihať vlasy dieťaťu za trest, je psycho. To si totiž napísala na začiatku. Potom si to kadejak poprekrúcala, takže hľadať v tvojich príspevkoch nejakú objektivitu, je totálne zbytočné.
@ebi88 máš právo na svoj názor. Diskutovať sa mi s tebou nechce.
@alaguema hej, ty diskutujes len tam, kde si mozes svoje mudra usta dolezito obtriet a prd o tom vies, za to mam dojem ze chvostik velmi netuzinpo diskusii s tebou a aj tak sa ozyvad...
Ja vidim skor archetyp starsej zeny co si este nasla partnera, vidi ze dieta problem, nienje studovana psychologicka, ale stara skola, tak mozno robi aj chyby, ale sa snazi jej pomoct.
@lilinka007 suhlasim....vyhladala by som dalsich lekarov
@alaguema Citat si citala, ale evidentne si ich nepochopila pretoze sa odrazas od prveho prispevku, vypichnes si to co sa ti paci, vies sa toho chytit a znevazovat. Ano vlasy jej ostrihala za trest ked uz neudrzu bolo vidiet aj volnym okom. Ci by si radsej volila pristup aby jej svokra drzala hlavu pod vodou nasilu a drhla jej ich, alebo ich nasilu proti jej voli rozcesavala? Alebo ty by si si bezne nechala chodit decko do skoly s mesiac neumyvanou a necesanou hlavou? Myslim, ze to ostrihanie bola ta najschodnejsia cesta kedze nenavstevuje skolu pre prominentnych a v skole maju sezony vsi. Nie je to upravovanie a ucesavanie prispevkov aby niekto z toho vysiel lepsie. Prvy prispevok bol vseobecny. Ale beriem, ten kto chce rypat, mudrovat a kritizovat si najde dovod vzdy a vsade.
@kllamarka1 ahoj, ja tiez mam problemy s dcerou, ale da sa to este uniest. tiez ma tolko co tvoja, ale u nas s krikom to poriesime. ale chcela som toto, bola v skole v prirode, spoluziacka hodinu reve za mamou, do skoly v prirode nesla s detmi v autobuse, ale museli ju odviezt karavanom a aj odviezt odtial karavanom, lebo slecna nechce, rozmaznane, usmrkane dieta. takze nie si sama. takychto deti je vela. drzim palce.
@kllamaeka1 Nečítala som celú diskusiu, ale myslím, že tam bude problém trošku hlbšie.
Dcérka má buď nejaký pozornostny problém alebo vysoké intelektuálne schopnosti a tie neboli dostatočne podchytené práve pre to, že sa dookola riešil jej vzdor. Príčina sa nevyriešila, len ste sa dookola roky točili v Tom istom kolotoči stresov, hádok, únavy, kriku a plaču....A ona sa naučila, že inak sa k nej nesprávajú 😑
Ja mám 3ročného a tiež sa mi teraz otvárajú oči, že som vkuse unavená, kričím po ňom, lebo sa non-stop hádže o zem,bije, reve keď sa ponáhľame...Ale musím to zmeniť, začať od seba. Dať mu viac času (keď ráno nechce ísť do jaslí) predvídať situácie a byť na to pripravená. Bude to chcieť veľa trpezlivosti ale snáď sa to podarí.
A držím palce aj vám. Ešte je čas. Keď je dobrá chvíľa,veľa sa s ňou rozprávajte, stiskajte si ju, kašlite na neporiadok. Nech Vám ona sama ukáže, ako ju vychovávať. Oddýchnite si na pár dní bez nej a potom smelo.
@zutyka Toto je najhorsi pristup aky moze byt. Ty sa postav svojmu muzovi a mu vysvetli aby na nu nevrieskal ze sa ho dcera boji. Ci chces aby chodila domov so zaludocnymi vredmi od stresu? A akoze facka to vazne decku davas facky? ako to je brutal.. Cim viac sa zakazuje a cim viac sa krici tym je decko horsie. Poznam to, pamatam si ze mne rodicia dovolili a nikdy som potom nemala potrebu klamat, zakradat sa niekam atd..A zase kamosky ktorym rodicia vsetko zakazaali tak na just sa vyhovarali len aby si mohli “uzit” ako ostatne deti a potom kecali “ boze aku mam mamu oca nic mi nedovolia” a potom su utrhnute z retaze ked sa dostanu mimo domu napr v skole, tabory lebo yesss nesu tu rodicia konecne sloboda..
@blairgossip tebe rodicia nikdy nedali facku alebo si nedostala riadne ??? Tak si bola asi dobre dieta.
@maminka12345 Nikdy ani dokonca po riti. No hovoria ze som bola dobre dieta kde ma polozili tam som bola ale nemyslim si ze to je dobry pristup lebo na deti to uz povacsine ani neplati dostanem po riti no a co, uz im to je potom aj jedno a robia zle dalej
@maminka12345 asi bola dobrá práve preto, že ju nefackovali a nebili.ja som dostala raz v puberte facku od otca a dodnes si pamätám tu hanbu potupu.
@zutyka a ako to riešiš?lebo to je už prilis ako manipuluje a vyhráža sa.
Necitam, diskusiu...ale viem si predstavit ake je to vycerpavajuce. Mam dvojicky - jedno dieta anjelik, druhe dieta nervak. Maju rovnaku vychovu od narodenia, rozdiel je v povahe. Bola som u psychologicky kvoli neznesitelnemu spravaniu dcery. Povedala mi, ze je lahke milovat dieta, ktore nerobi problemy. A je to tak, lebo zivot s nim je jednoduchsi. Doslova a dopismena povedala: je lahke vychovat pampusika, ktory poslucha a urobi co od neho chceme. Na druhej strane deti, ktore su odmala osobite resp. osobnosti, to vacsinou v zivote dalej dotiahnu, lebo si idu za svojim. Co mne pomohlo zmenit pohlad na moje dieta a pristup bolo, ze mi psychologicka vysvetlila, ZE TO DIETA NEROBI MNE ZLE A NAROCKY(napr. dlhotrvajuce vybuchy zlosti, plac, samoublizovanie, vyzliekanie sa atd...proste bolo to narocne), ale preto ZE NEMA RADO ZMENU- a to teda akukolvek malichernu...napr. dcera nechcela vystupit z auta, musela som ju vyslovene vytrhnut z neho, hodila sa na zem a dostat sa z auta domov- to bolo velmi narocne a kludne to trvalo hodinu, prichod do skolky 2 hodiny atd. Dostala som radu, ze jej vsetko treba hovorit dopredu viackrat, pripravit ju na vsetko co pride(odchod do skolky, na ihrisko, z ihrisla, jedlo, auto), aj prkotinu a velmi to pomohlo, len moja ma 3 roky. A nikdy neporovnavajte svoje dieta s druhym dietatom. Taktiez lasku treba davat stale, ci poslucha a ci neposlucha- co je teda velmi tazke v narocnych vypatych situaciach. A taktiez netrestajte dieta, trest nepomaha, zvysuje v dietati chut po odplate🙂 Drzim palce.
@sedmookraska krasne napisane. musim si aj ja nieco z toho zobrat. lebo pri starsej mam nervy. prisla zo skoly v prirode a nerozprava, ticho je. sice povedala, ze bolo super, aj co sa jej pacilo tam, ale ta zmena za tyzden je velmi velka.
@chvostik1 prišla si sem s historkou, ktorá sa nepáčila viacerým ženám v tejto diskusii. Nikto sa iniciatívne nepýtal, napísala si to dobrovoľne a nevieš uniesť negatívne reakcie. Viaceré to vnímame ako zlé zaobchádzanie s dieťaťom. Sme mamy, je to snáď prirodzené. Nespočetne veľakrát si moje deti nechceli umývať vlasy, alebo sa osprchovať, lebo sa im jednoducho nechcelo, ale nikdy som nepoužila ani násilie, ani ponižovanie, ktorým strihanie vlasov bolo odjakživa symbolom. Písala si, že jej tie vlasy odstrihla niekoľkokrát, ako trest za neposlušnosť. Ak to tebe pripadá normálne, tak máš, samozrejme, na to nárok. Mne to normálne nepripadá. To je celé. Koniec diskusie z mojej strany. Ostáva len dúfať, že tá malá bude ok.
@kllamarka1 skuste si precitat 5jazykov lasky pre deti, mozno len hovorite inym jazykom aky potrebuje.... A nedostava sa jej tej lasky ktoru ona chce.. Aj ked viem ako tazke to moze byt a asi nemate chvilku casu este aj pri malinkom dietatku.... Skuste si citat pomalicky... Ale by som vam odpurcila este jednu psychologicku, ktora mne velmi velmi pomahala.... Regreska.sk...da sa s nou aj cez skype..
@sedmookraska zvládla si to výborne. Naša mladšia babula nemá rada opraté oblečenie. Taký rok späť, to bola každé ráno skúška nervov, lebo chcela nosiť jedny legíny a jedno tričko dookola stále furt a presvedčiť ju, bolo náročné. V zime odmietala nosiť bundy, v lete chcela chodiť v mikine. Proste taký malý exot 😉 V mnohých ďalších ohľadoch je osobitá, má svoje malé mánie, lebo je ako píšeš - od malička osobnosť. S oblečením sa to zlepšilo. Robila som ústupky, prejavila pochopenie (nie vždy som situáciu zvládla s kľudom - to priznávam), ale maximálne bol zvýšený hlas, nervozita. Aj od toho som si odvykla, nikam to neviedlo. Po iných stránkach je to skvelé dieťa, rovnako ako staršia dcérka, ktorá bola zanovitá a stále je a do troch rokov sme si tiež užili svoje. Ako píšeš - s láskou ide všetko. Určite nie som ochotná uznať, že násilie na deťoch je v poriadku. Ale uznávam, že máme všetci právo na svoje omyly. Len ich treba vedieť aj uznať a hovoriť o nich s deťmi. Ak je treba, ospravedlniť sa, vysvetliť svoje prípadné kixy a vždy ich uisťovať o tom, že ich ľúbime také, aké sú.
Ahojte prispejem aj ja. Mám 9 ročnú rebelku a 2 ročného anjelika a viete prečo rebelka?pretože upútava pozornosť na seba.. Nejde to s ňou nikdy po zlom vždy docielim len že zatnem zuby a som K nej milsia a milsia a milsia.. Párkrát dostala že má vyprovokovala lenže K ničomu to nevedie. Platí na ňu milé slovo pohladenie a zmení svoje správanie. Mám problémy s ňou V obliekaní mešká do školy každé ráno levo musí byť stopercentne nahodena je jedno že hladná že nezapnuta taška ale dokola rieši výzor oblečenie.. Neni to s ňou ľahké a rada pre vás mamičky ktoré máte takéto herečky doma trpezlivosť a čím je horšia buďte ešte milsi... Aspoň U nás to tak platí.. Veľa pevných nervov
@ivanapetrasova Prečo? Keď dávala televízia Markíza vysielanie Svokry - pani Gizky Oňovej, a tá prišla do rodiny, kde mali takéto veľmi obdobné dieťa a tá matka jednoducho nezvládala,lebo nebola psychiater a sestrička v jednej osobe, ale bola iba normálna prostá matka, tak si predstav, že tá Gizka Oňová im navrhla, aby dali to dieťa dočasne do takéhoto ústavu, ona po tom pátrala, kde čo na SK je, a vypátrala a že vždy na víkendy si ho môžu brávať. Takže aj Gizka Oňová podľa teba nie je empatická, lebo našla takéto riešenie pre matku takto postihnutého dieťaťa..... zaujímavé.
@lilinka007 konečne niekto s normálnym názorom, presne, trefne vystihla. ďakujem, že si sem napísala, lebo si po mne jediná, čo si myslím tiež, že treba lepších odborníkov na takéto dieťa, a zrejme aj viacerých
@kassandra25 tak keď to povedala gizka onova tak to ozaj mení situaciu a je to v poriadku...

@001sara uplne suhlasim.
@kllamarka1 myslim, ze by si mala zacat od seba. Nevyhovarat sa stale na depresie 🙈 (najlahsie je povedat mam depku tak mi dajte pokoj) a necakat, ze tvoje 9,5rocne dieta sa da dokopy same...
Dieta sa sprava tak ako sa sprava lebo sa neciti byt milovane ☹️ (ani sa mu necudujem). Snazi sa na seba uputat pozornost (je to volanie o pomoc a tvojou odpovedou na to je buchnat - smutne 😔 ). Nauc sa dceru akceptovat taka aka je skor nez ta zacne nenavidiet aj ona, ak sa to este nestalo. Z toho co si napisala mi pride, ze sa k dcere spravas ako general nie ako mama. Clovek sa ma v rodine citit v bezpeci, milovany, respektovany a podporovany. Ked prestanes byt taky nervak a zacnes byt vrucnejsia a milujucejsia uvidis, ze aj dieta sa zacne spravat lepsie.
Suhlasim aj s tym, ze kazdy ma inu povahu, to ale plati aj o dospelych nielen o detoch. Najskor zacni premyslat nad svojou povahou...