icon

Neochota manžela nájsť si lepšie platenú prácu

6. aug 2023

Píšem sem, lebo som už naozaj zúfalá....
Ani tak nečakám radu, ako skôr uistenie, že naozaj by sa môj manžel mal pracovné posunúť.
Ide o to, že pracuje v IT oblasti, viac ako 15 rokov, a jeho plat je v čistom 1800€. Robí na HO, dlhoročne si drží pozíciu (resp.nestúpa), plat zvyšujú naozaj pomaly a je to medziročne naozaj rádovo v desiatkach eur.
Často máme kvôli tomu hádky, lebo podľa mňa, na človeka v jeho veku (40), v Bratislave, s jeho praxou, v IT oblasti s VŠ vzdelaním je to podľa mňa pramálo. Ale samozrejme ja vraj vôbec neviem aké sú v tejto oblasti mzdy, že každý nemá 3000€, doba je zlá atď.
Sme naozaj v situácii, keď by sme viac € naozaj potrebovali. Naozaj sa v práci nenarobí, nie je zrovna zavalený prácou, má dosť voľného času. Ale načo je komu práca, v ktorej sa nenarobí, ale pred zarobí...
On o zmene práce nechce ani počuť.... Zrejme sa bojí zmeny, a je pohodlný... Ako mu to vysvetliť, že sa treba pohnúť?

janai1
6. aug 2023

@akiana bože, čo si tak agresívna?
Som myslela, že si k tomu prirátala nejaké daňové bonusy, pridavky a tak 🤦‍♀️ aby si sa nezblaznila, že niekto si dovolil opýtať sa ťa

katkami123
6. aug 2023

@diaszoky
To by bolo od veci, keď už študoval IT vš, aby s ňou robil niekde vo fabrike, nemyslíš? To nemusel ísť študovať.

temperity
6. aug 2023

Tu sa clovek uz davno ziadnej rady nedocka. Len hejt, nenavist a vysmech 🤢
Zijem v BA cely zivot, narodila som sa tu a 1800€ netto na dane odvetvie je naozaj na zivot v BA s troma detmi malo.
Manzel je vodar bez VS a pod 2,5 tis/ mes nema. Myslim si, ze by mohol obetovat cosi pre rodinu a vyjst zo svojej komfornej zony, aby sa vam zvysil zivotny standard a zmenit job. Moja nazor. A teraz vsetky do mna ✌🏻

diaszoky
6. aug 2023

@katkami123 ja som povedala vseobecne, ze moze byt rada, ze nieje manzelka muza z fabriky napriklad

katkami123
6. aug 2023

@diaszoky
Tak vedela asi, koho si berie, že študuje VŠ IT,… ja osobne nemám rada, keď sa ľudia porovnávajú len s tými nsjhoršími, že nie sú na tom až tak zle. Kde ich to v živote posúva?

xsandrax
6. aug 2023

Ja ta úplne chápem a viem ako to myslíš. Muž ma jednoduchšie sa pracovne posunúť ďalej, len tam chyba ambícia a zvíťazilo pohodlie. Mam takéto prípady aj vo svojom okolí...

cukroska
6. aug 2023

najprv treba začať od seba a a až pp tom riešiť muža 😏

Ako ľahko sa radi iným....😬😏

diaszoky
7. aug 2023

@katkami123 napriklad tam, ze moze byt vdacna a nie nenazrana. V skutocnosti ludia nepotrebuju tolko penazi kolko si myslia, ze treba.. pohana ich nenazranstvo, mamon a to, ze sa chcu ukazovat pred inymi ludmi, ze nato maju

katkami123
7. aug 2023

@diaszoky
Neviem či bývaš v Bratislave, ja nie, ale každý spomina, že tam je draho. Nemôžeš porovnávať príjem aký majú so životom niekde na východe Slovenska na dedine a v Bratislave, keď chceš ísť aj von, najesť sa v reštaurácii.
Skôr vidím chybu v tom, že autorka nespomína svoje už dospelé dieťa, druhích pubertiakov, žeby tiež mali nejakú brigádu a boli sebestační, aspoň cez leto, ak majú toho cez školský rok veľa.

mooonika1975
7. aug 2023

tu sú také chytré , že aby si ty študovala IT a koľko zarobiš ty a blablabla ..... Keby napišeš, že zarobi 800€ a nechce niči né robiť, aj tak by ti povedali, že choď a zarabaj ty a predpokladam, že to deti sa staraš ty aj domácnosť, však pekne žena naloži žene, nech má viac... Také je žiaľ povedomie a väčšinou ti napišu tie, čo manžel ich doma "vydržiava"

A neboj sa , že by to prebral syn, tam musiš nastupiť ty, dieťa motivovať, nasmerovať

sisaka
7. aug 2023

@mooonika1975 neviem, aký máš vzťah s manželom, ale napríklad ja mám rovnocenný a rešpektujúci. Možno preto sme spolu vyše 30 rokov a manželia 25, lebo nemáme vzájomnú potrebu toho druhého usmerňovať, starať sa mu do toho, kde a za koľko robí, hučať do druhého, aby robil viac, inde, za viac peňazí, nevyčítame si míňanie peňazí, koníčky, kamarátov … Druhy partner je dospelý človek, nie je to neplnoleté decko, ktoré treba usmerňovať, motivovať, tlačiť. V živote! som si nedovolila hučať do manžela, nech ide zarobiť viac, čo a kde ma ísť robiť, akú prácu si má hľadať. To isté môj muž. Keď sa pýtame na názor druhého povieme si, ale je na druhom, ako sa rozhodne. To, že sme manželia neznamená, že stratíme vlastnú identitu a budeme skákať, ako druhý piska.

lacibo
7. aug 2023

Velmi maly plat podla mna na dane okolnosti..mohol by poskusat inde veru..ale sam sa musi rozhodnut..mozno je typ, ze nerad meni zabehnute..alebo su mu napr.dobre vztahy alebo ine bonusy v tejto praci prioritou..aj plat nie je vzdy vsetko

denisah6
Autor odpoveď zmazal
lucik194
8. aug 2023

@denisah6 udivuje? preco? v BA v IT naozaj maly plat na 40 rocneho cloveka, predpokladam s 15 rocnou praxou.....

denisah6
Autor odpoveď zmazal
lucik194
8. aug 2023

@denisah6 lenze tu sa bavime o IT sektore

denisah6
Autor odpoveď zmazal
katkami123
8. aug 2023

Autorka tu chce hlavne poukázať na to, že jej manzel mal ďaleko lepší štart s VŠ IT ako ona so SŠ, s tým, ze má 3 deti (teda bola doma dajme tomu tých 5rokov), pokým on mohol kariérne rásť a napriek týmto nazvime to hendikepom oproti nemu je pomaly platovo už na jeho úrovni a delí ich 500€, s tým že ona sa naďalej rozvíja. V tom je hlavný problém, že keby chcel, naozaj na BA a ponuky, mohol byť už dávno niekde inde. Namiesto toho ho už ona dobieha, bez VŠ a s 3deťmi aj na materskej.

katkami123
8. aug 2023

Na druhej strane, dnes mi toto vyskočilo. Tak si vyberte, čo je dôležitejšie ….

ayanamirei
8. aug 2023

@denisah6 aj tvoj manzel kasle na tvoje priania a riesi len svoj futbal a svoje vydavky na konicky, kym ty nemas nic,lebo keby si si zafinancovala veci,tak nemaji deti co jest alebo by chybalo im? Zrejme nie... Lebo keby hej,tak mu to urcite nebudes tolerovat 🤦🏼‍♀️

denisah6
Autor odpoveď zmazal
sherynkamalinka
9. aug 2023

Boze ale ste tu všetky mudre.Mam pocit ze tu ma kazdy prijem 500 v netto a zivot na vysokej nohe.Plat tvojho muza na jeho vek,vzdelanie,mesto je zalostne maly. Neviem kde ostatne zijete ked takyto prijem povazujete za nejaky nadštandard.ci neplatite hypoteky,nemate deti,netankujete,nejete...
Autorka tvoj muz zlenivel.vyhovuje mu ho a to ze sa nenadre.

vyhuelka
9. aug 2023

Na IT sféru je to strašne málo… ale ak to jemu stačí a nevadí asi s tým moc nepohneš 🤷🏻‍♀️

sandri
9. aug 2023

Zial, moja osobna skusenost je, ze firma si dlhorocneho zamestnanca nevazi a skor da vyssi plat niekomu novemu, nez by zvysila lojalnemu zamestnancovi. Bola som 9 rokov v 1 firme a zvysovali mi plat raz za rok o 20 eur mesacne. Uplne smiesna suma. Potom som pracu zmenila (odbor zostal rovnaky) a u noveho zamestnavatela som mala hned o 200 eur viac. Druha vec je strach zo zmeny. Byt 15 rokov na 1 pracovisku znamena, ze tvoj muz vsetko pozna, nic ho neprekvapi, ma istotu. Boji sa zmeny, nevie do coho by isiel, musel by sa vela ucit a nikde nema zarucene, ze zvladne skusobnu dobu... Lahsie sa praca meni po 2-3 rokoch, ako po 10.

hrvn
9. aug 2023

Zjavne mu to tak vyhovuje... Keby chcel dá sa všetko... Môj manžel pracuje v IT, ešte nemá 40, ale nemá k tomu ďaleko a zarobí na východe v čistom cez 3000€. Pokiaľ je šikovný developer da sa zarobiť pekne, ale musí aj on chcieť...

stevvvka
9. aug 2023

Ja by som nesla nanho tlacenim, iba mu ukazala vydavky. Neveim, aky konicek ma, ale to ta asi trapi tiez, financne i casovo.. No a hypo 1000 je dost mesacne, a este aj prerabate.. To je ta cena lepsieho byvania, ze clovek ma gauc, aky chce, zavesy, nabytok, aky chce, ale na ukor dovolenky napriklad.. .

zuzana9393
9. aug 2023

1800 € je parádny plat. Ale zrejme nie v BA keď tam malý bitik stojí 200 000. A teda IT neviem ako teraz,ale bolo to jedno z najlepšie platených pozícií. Mal by sa posunúť. Zrejme on je spokojný a v jeho firme sú tiež spokojný keďže on sa nesťažuje a viac nepýta.
Hlavne.si daj pozor nato, aby si ho ozaj nedokopala do inej práce kde toho bude na neho veľa, alebo bude nespokojný a hádaj kto bude na vine?

vero96
9. aug 2023

Autorka rozumiem Ti. Môj manžel, má ďaleko do 40tky, pred 3rokmi dostal možnosť stat sa fin. riaditeľom v jednej bank. inštitúcii. Najprv odmietal, že nie nie nie on sa nevzdá svojho komfortu, on vie koľko ho to bude stat času, že nebude s rodinou, že za tie peniaze to nestojí atd. Ja ho ale poznám a vedela som, že ak to odmietne bude si to vyčítať navždy. Ja som ho doslova dokopala!!! k tomu aby to miesto prijal. Nech si dá opäť míting s odch riaditeľom a nech to vezme. Nerobila som to kvôli peniazom, robila som to v prvom rade kvôli tomu, že som vedela, že toto bol vždy jeho sen len prišiel na slovenské pomery veľmi skoro. Nemal vtedy ani 30r. Prvý rok bol strašne kriticky, boli sme spolu malo, rodina išla do úzadia. Vydržali sme. Dnes mi dennodenné ďakuje, že som bola vtedy ja tá, ktorá tlačila vezmi to… o tom, že hypoteka 1000€ je veľa, k tomu sa ja nejdem vyjadrovať, mame dom v satelite ba a hypo o dosť vyššiu. S platmi, ktoré mame vychádzame. Obaja na sebe pracujeme, venujeme sa sebe, rodine, jeden druhému. Správny timemanazment je základ. ( preto ma manžel už teraz v kalendári budúcu feb. dovolenku)
Takze suma sumárum, tiež by som bola sklamaná, keby som vedela že muž ma na viac a len sedí na riti lebo je pohodlný.

sisaka
9. aug 2023

@vero96 napíš, keď bude mat manžel povedzme tých 40, či to stálo za to. Mám kamarátku, ktorá bola riaditeľkou pobočky banky, v 40ke bola tak vyhorená, že sa takmer zrútila, pracuje teraz ako administratívna pracovníčka na obecnom úrade, so značne nižším príjmom, ale je kludná, spokojná, má čas na rodinu a koníčky a zdravotne je fit.
Peniaze nie sú všetko, ale na to, aby si to ľudia uvedomili, musia mentálne dospieť.

vero96
9. aug 2023

@sisaka dobre 🙂
Všetci manažéri, riaditelia, investori, developeri sú smutní a nešťastní ľudia lebo Tvoja kamarátka je 😄 ale neprekvapila si, presne toto som čakala. Peniaze nie sú všetko a mame pozatvárať banky, firmy, školy, nemocnice lebo im sefuju smutní ľudia, ktorí musia nutne vyhorieť.