Neohlasené návštevy
Možno sa vám to bude zdať prehnané a pre niektorých budem za divnú, ale nemám rada neohlasené návštevy. Vždy som bola taká, rodina to o mne vie a aj napriek tomu pravidelne prídu bez ohlásenia. Pritom si myslím, že v dnešnej dobe, keď máme mobil, internet atď. nie je také ťažké zavolať a dohodnúť sa. Neberte to, že ich nevidím večnosť, sme v pravidelnom kontakte a vidíme sa často, ale človek potrebuje aj svoje veci porobiť a niekedy jednoducho len byť doma so svojimi deťmi. Máme s manželom náročnú prácu a času na ne obmedzene, tak ten víkend a niekedy piatok popoludní, keď skončíme skôr, sú naozaj vzácne. Rodina to však takmer vôbec nechápe.
Napríklad, boli sme spolu na akcii, vedeli o tom, že na sobotu o týždeň mám naplánované umývanie okien. Ja na balkóne umývam okno, ešte som len začala a oni pred domom. Už som nič neurobila. Pred mesiacom sme dokonca mali robotníkov, robili nám obklady, vedeli o tom, že budeme robiť s nimi, prišli aj tak. Behala som od nich k robotníkom. Takých situácii je plno. Vždy zatnem zuby a hoci im milo poviem, že dnes máme to a tamto, nerešpektujú to. Skončí to vždy tým, že je to hanba, že ich nechcem vidieť.
V piatok sme prekopávali záhradu, dávali sme zabránu kvôli krtkom. Deň predtým som sa o tom s nimi rozpravala, lebo sa ma pýtali, či sme to už urobili. Celá som bola s manželom špinavá, deti pomáhali a oni zvonia na dvere!! Že boli v okolí, tak nás prišli navštíviť. A to sme sa deň predtým aj dohodli, že sa uvidíme o týždeň. Manžel mal dosť, doslova ich ignoroval a pokračoval v práci. Oni, že posedia len polhodinku, aspoň sa deti zahrajú a už začali ísť ku vchodu. A to som už nevydržala. Tak som vraj nevďačná, veď sme rodina a boli tu v okolí, tak prečo reagujem podráždene, lebo som im povedala, že nemám rada, keď prídu neohlasene a či nevedeli aspoň zavolať. Urazili sa a odišli.
Včera som mala niekoľko správ, že musím svoje správanie zmeniť, že som nenormálna a či sa nehanbím, že sa tak správam. Vraj by som sa mala porozprávať s odborníkom, lebo to nie je normálne, že nechcem vidieť vlastnú rodinu.
Ako by ste to riešili vy?
@hederamonstera 😁 kokos to presne som zazila. Nedela, ja v pyzame, deti v pyzame, postele nepopratane, po ranajkach, kuchyňa ako po vybuchu a bac svokra s kamkou po nedelnej omsi.. Ze na čajík...
Ja by som na tvojom mieste pokračovala v činnosti ktoru som mala rozbehnutu,(, príklad umývanie okien) sak nech posedia 😂, alebo mozu priložiť ruku k dielu a pomôcť
Tiez nemam rada neohlasene návštevy
No ja neviem. Naši sa hlásia ale stane sa, že prídu neohlásene-ak by som mala prácu, potešila by som sa. Moja mama by zobrala handru a pomohla by mi okná umyť. Otec lopatu a kopal.by s chlapom. Kávu baby si uvarali aj sami. Na tvojim mieste, by som to robila tiež.... mami, som rada že si tu ale potrebujem umyť dnes okná. Pomôžeš? Alebo si uvar kávu a sadni si, ja to dokončím sama.
Ja ti rozumiem. Nemám rada neohlásené návštevy. Nemusia týždeň vopred, ale úplne stačí, keď mi deň predtým dajú vedieť, že sa zastavia.
A áno, aj moja rodina je návšteva. Každý, kto nežije v mojom dome je návšteva. Ja som to vyriešila jednoducho. Máme na dome vypojený zvonček, brána je vždy zamknutá a ja mám často mobil na ticho.
Vyzerá to tak, že sa svokra poučila. Pre mňa je to základ slušnosti aspoň sa spýtať, či bude dotyčný doma. Nie každý sedí stále doma.
A kto je to konkrétne, ta rodina? Rodičia, súrodenci,...?
Ja napríklad nemám žiadny problém s neohlásenými návštevami, ale to som ja 😃keby prišli k umývaniu okien, tak sa poteším, každému strčím do ruky handru, okenu a môžu umývať 😅 to isté s okopávaním záhradky, pílením dreva, žehlením alebo čímkoľvek. Hneď by som ich vítala s úsmevom, že jeeeeej to ste zlatí, že ste prišli pomôcť, síce sme sa včera o tom bavili, že budeme umývať / okopávať, ale naozaj som nečakala, že prídete aj pomôcť, úžasní ste, takú rodinu mať je požehnanie 😃 a ak sa nespamätajú dosť rýchlo a neotočia na päte, tak fakt budú makať a ja sa budem pol hodinu zašívať akože im kávu chystám 😂
Sú stále take rodiny, kde ešte slušné mravy neprišli a na poziadavku aby sa vopred ohlasovali ti povedia niečo v zmysle “aká si fajnová”, pripadne “aby si sa neposr.ala”
U nás sa tak raz teta s mužom (dôchodci) vybrali za svojim synovcom a jeho rodinou, žili asi 50km od nich a potom sa strašne čudovali že neboli doma a teraz že čo tam budú robiť a po celej rodine rozhlasili že ako si to predstavujú nebyť doma, že takú diaľku šli zbytočne.
Keď jeho žena povedala že bohužiaľ oni nevedeli, že prídu a mali dať vedieť, tak ona bola za najväčšiu kravu. Lebo to u nich bola fajnova panička z mesta. Ako tu už zaznelo, nic si z toho nerob, keď ti to urobia nabuduce tak si rob svoje, akoby tam neboli. Nedôjde im to hneď, ale možno na druhý/tretí/piatykrát už by mohlo.
Mne pripadas divna. Ved ked pridu to neznamena,ze mas vykladat slavnostny krystal a dat sa do gala a sediet v obyvacke. To je taky problem,ze prisli pozriet? My sa takto chodime navstevovat,ideme okolo pokecame a zivot ide dalej. Tiez sa nam stava,ze robime,zastavi sa niekto,pokecame a robime dalej. Never vsetko tak upato. Aj nas cas je vzacny,nestohame nic,ale pride chvila,ked si uvedomis,ze cas straveny s rodinou je to najviac. Mozno si to uvedomis az ked tu nebudu a budes mat konecne klud a pokoj od nich. Ja som si to nastastie uvedomila este za ich zivota a vazim si cas straveny spolu.
Toto poznam az velmi dobre. Dokonca sesternica byvajuca 40km daleko je schopna sa v sobotu rano o 9tej z nicoho nic zjavit pred domom s muzom a tromi detmi a ani nedat vediet. To by clovek este predychal, pokym by neostali cely den, dokonca aj spat, ze ved im uz nejde spoj domov… Naozaj su niektori ludia nevychovani, ale to nie je tvoj problem. Ty sa ohrad, vysvetli, co a ako a nikdy od rozrobenej prace neodchadzaj kvoli neohlasenej navsteve.
Presne také správy ako napísali oni tebe, napíš im ty.
Že veď vedeli že máš aj na veľkú prácu, dohoda termínu stretka bola, a odborníkov potrebujú oni
@marca12 nemám rada takéto odôvodňovanie, že keď tu raz nebudú, tak si to budeš vážiť, jednoducho je to nedostatok elementárnej slušnosti ohlásiť sa, ktorý by sme nemali ospravedlňovať tým, že tu ten človek raz nebude, tak si môže robiť čo chce.
A k téme, ako to je u mňa:
Môj dom, moje pravidlá a nie je mi príjemné, keď som v teplákoch a potrebujem si porobiť cez víkend odložené povinnosti kvôli práci a niekto príde neohlásene a očakáva, že sa mu budem naplno venovať, veď stačí zdvihnúť telefón a dohodnúť sa, v dnešnej dobe je to záležitosť 2 minút, ja potom môžem sedieť s návštevou s dobrým pocitom a nie riešiť v hlave, kedy konečne odídu, lebo nemám urobené povinnosti a napríklad sa necítim komfortne neupravená v neupratanom dome, návšteva má prinášať potešenie na oboch stranách. Ak niekomu vyhovuje navštevovať sa neohlásene, tak je to úplne v poriadku, ale musia s tým súhlasiť obe strany.
Ďakujem veľmi pekne za všetky odpovede. Naozaj som to nečakala. Skúsim odpovedať na väčšinu reakcií či otázok.
Nejde ani o mojich ani manželových rodičov. Tí neohlasení nechodia vôbec a nemali by problém ani pomôcť. Sami by sa ponúkli
Ide o moju sestru.
Prišli už tak, že sme neboli doma a potom mi vyvolávali, že kde sme, že stoja pred domom. Už sa nám stalo aj to, že sme išli niekam a my z dverí a oni tam. Tak hneď, že idú s nami a pred múzeom nám hovoria, že to bude pre ich deti nuda a že sa stretneme o hodinku tam a tam, my potom za nimi čakáme aj pol hodiny, lebo sa vždy zdržia. Dokonca sa nám už stalo, že sme sa dohodli stretnúť v reštaurácii, rezervovali sme stôl, čakáme, čašník už 3 krát prišiel, že či si niečo nedáme okrem nápojov, lebo sme tam sedeli už 40 minút a keďže sme sedeli pri okne, pozeráme a oni pomaličky si obzerajú výklady a ešte aj do obchodu zašli... Volám im, že kde sú a oni, že sa zdržali, že veď nech z toho nerobím vedu.
Ja som ich už aj skúsila nechať sedieť samých, ale to je dosť nepríjemné, keď potom počúvam, že nemám čistú chladničku, že obrus v kuchyni mi farebne nesedí a keď ich zamestnám, tak stoja, nerobia, len kritizujú , ako by to urobili oni, lepšie a načo nám to a prečo toto robíme tak. Hlavne švagor, milý chlap inak, ale "odborník" na všetko. Napríklad, kúpili sme auto, keď videl, urobil taký ksicht, že vážne? Vraj Renault sme nemali kupovať. On by nikdy toto auto nekúpil.
Boa to co su za nevychovany ludia.. mne sa NIKDY V ZIVOTE NESTALO ze niekto prisiel k nam neohlasene . Oni sa nehanbia chodit ako k sebe domov a este Ti to vycitat ? Mame v rodine perfektne vztahy ale nikoho by to ani nenapadlo. Prosim Ta preposli im to za mna , dakujem 😀
Myslim to vazne
Bránu nemáme, dom je v radovej zástavbe, takže zvonia hneď na dvere a z boku malé bránku, vidno do záhrady a tá bola otvorená, lebo sme vozili veci.
@tykat haaaaha,toooo určite. Oni len v kútiku posedia,keď už priiiisli a aj sami si kávu urobia
Neeerobte si s nami starosti.
Tak vlastnej sestre by si mohla vediet povedat napriamo co si o tom myslis.
A keby ste párkrát prepadli vy ich? Nepomohlo by?
A nie je to prvýkrát, keď som to nevydržala a reagovala, že vedeli o tom, že máme veľa práce, že teraz nemám čas. Že mohli zavolať. Tak som mala prednášku, že čo sme my za rodina, že veď sú tu a ja s nimi neposedím na polhodinku. Väčšinou sedia do večera.
Takze zatiaľ im to nedošlo, robia to stále.
Necitala som.ostatne komentare, mozno tu uz bolo, ale napisem.ako to je u nas.... moja strana sme sa.vzdy dohodli, kedy prideme, to sme vedeli aj tyzden dopredu. U manzela, to je presne tak, umyvame riady v nedelu za obedom, pecieme nieco a na terase zrazu rodina 🙂 no, tak chlapi idu von zafajcit, pokvakat, zeny do kuchyne uvarit kavu, pomoct utriet riady a dopiect kolac 🙂 alebo sme prisli my tak neohlasene, pozerali akurat rozpravku vianocnu 🙂 rozpravka sla dalej, deti sa sli hrat a kto chcel, si uvaril kavu/caj, zobal zo stola co bolo, kto nechcel, sadol dalej a rozpravali sa.... alebo ked sa robilo na zahrade, dostala som.motyku do ruky, alebo s dcerou vedierko, a sli sme zbierat urodu..... nikdy mi to neprislo cudne, joci mi chvilu trvalo kym som prepla z pekych siat, kavy, kolaca na mojej strane rodiny a motyky na strane manzelovej rodiny 🙂 Maju to tak zauzivane, prisposobila som sa a manzel tiez, ze na nasej strane sa sedi a rozprava 🙂 nemame s tym problem, sme radi s rodinou, tak respektujeme
@nikyball nepomohlo. Oni nikdy nie sú doma. Nepamätám si, aby mali deň doma. Čiastočne to chápem bývajú v byte. Už sme tam boli, doma neboli. A že sme mali zavolať... Ja viem, dvojitý meter 😕
V prvom rade neviem, ci ide o svokrovcov, alebo tvojich rodicov. Ja tiez neznasam neohlasene navstevy, vzdy to jasne komunikujem. Pakrat sa napriek tomu stalo, ze sa niekto dovalil, napriek tomu, ze som sa jasne vyjadrila, ze mame v plane nieco ine. Ja mam v takychto situaciach dve riesenia-bud otocim rovno vo dverach, alebo pustim dnu a venujem sa nadalej zacatej cinnosti. Tych spontannych navstev je uz odvedy omnoho menej😉
Môj manžel robí nočné, takže zvonček máme prerobený tak, že sa dá vypnúť takým vypínačom ako na lampe. Keď spí po nočnej, alebo chceme súkromie, zvonček vypneme.
Potrebujete si určiť hranice a nenechať sa zneužívať. Aj za tú cenu, že sa sestra urazí. Nie ste povinní žiť tak, aby sestra bola šťastná.
Odpisala by som im ze ty spravanie nemenis, len im natvrdo urcujes pravidla ktore u teba doma platia. Kedze doteraz jemne naznaky nepochopili. A aby sa to naucili a zapamatali tak odteraz len ohlasena navsteva a hlavne z vasej strany potvrdena. A za tym by som si stala. A ked sa im nepaci alebo im to nevyhovuje tak nech sa navstevuju s podobne zalozenou castou rodiny ako su oni ... a rovno by som im dala typy na tych co ti pisali ze mas sa uvedomit... ze tito ich prijmu s otvorenou narucou kedykolvek 😂 ...a vybavene.
@marca12 ja si napriklad nemyslim, ze cs straveny s rodinou je najviac..cely tyzden sme v praci, casto sa vidime az pri veceri a ked ma clovek konecne vikend, mozno chce stravit cas so svojou rodinou, tou, ktoru si zalozil...a mozno chce umyt okna, ranajkovat v pyzame a neriesit inych. Neohlasene navstevy v 21. storoci nechapem...
@senta_sofia aj mne to príde tak, že mi to niekedy robia naschvál. Už som sa so setrou o tom aj bavila. Veľmi sme sa vtedy pohádali. Vraj nechápe, ako jej môže vadiť, že ma chce vidieť. Čo som to za rodinu.
Nastal cas si trosku nastavit hranice, nepridu nacas na obed? Objednam si ak sa pridaju ok, ak nie noc sa nedeje. Ak sa dohodnete ze sa po muzeu dakde stretnete a do 10 minut nepridu, odchadzam riesim si svoj program len napíšem sms ze sa nam uz nedalo cakat.
Oni vas absolutne nerespektuju, tak preco by si sa ty mala trapit tym
Tvoja sestra sa sprava manipulativne a nema stipku empatie. Vsetko hadze na teba, vzbudzuje v tebe pocit viny. Neboj sa byt neprijemna sestra, skus to... ona potrebuje iny pristup, raznejsi. Ver, ze raznejsim pristupom pomozes sebe aj jej... a nech ma aj 4 metre, neries, kasli na to.

@hederamonstera hahaa no to je rura🤣🤦♀️