Neohlasené návštevy
Možno sa vám to bude zdať prehnané a pre niektorých budem za divnú, ale nemám rada neohlasené návštevy. Vždy som bola taká, rodina to o mne vie a aj napriek tomu pravidelne prídu bez ohlásenia. Pritom si myslím, že v dnešnej dobe, keď máme mobil, internet atď. nie je také ťažké zavolať a dohodnúť sa. Neberte to, že ich nevidím večnosť, sme v pravidelnom kontakte a vidíme sa často, ale človek potrebuje aj svoje veci porobiť a niekedy jednoducho len byť doma so svojimi deťmi. Máme s manželom náročnú prácu a času na ne obmedzene, tak ten víkend a niekedy piatok popoludní, keď skončíme skôr, sú naozaj vzácne. Rodina to však takmer vôbec nechápe.
Napríklad, boli sme spolu na akcii, vedeli o tom, že na sobotu o týždeň mám naplánované umývanie okien. Ja na balkóne umývam okno, ešte som len začala a oni pred domom. Už som nič neurobila. Pred mesiacom sme dokonca mali robotníkov, robili nám obklady, vedeli o tom, že budeme robiť s nimi, prišli aj tak. Behala som od nich k robotníkom. Takých situácii je plno. Vždy zatnem zuby a hoci im milo poviem, že dnes máme to a tamto, nerešpektujú to. Skončí to vždy tým, že je to hanba, že ich nechcem vidieť.
V piatok sme prekopávali záhradu, dávali sme zabránu kvôli krtkom. Deň predtým som sa o tom s nimi rozpravala, lebo sa ma pýtali, či sme to už urobili. Celá som bola s manželom špinavá, deti pomáhali a oni zvonia na dvere!! Že boli v okolí, tak nás prišli navštíviť. A to sme sa deň predtým aj dohodli, že sa uvidíme o týždeň. Manžel mal dosť, doslova ich ignoroval a pokračoval v práci. Oni, že posedia len polhodinku, aspoň sa deti zahrajú a už začali ísť ku vchodu. A to som už nevydržala. Tak som vraj nevďačná, veď sme rodina a boli tu v okolí, tak prečo reagujem podráždene, lebo som im povedala, že nemám rada, keď prídu neohlasene a či nevedeli aspoň zavolať. Urazili sa a odišli.
Včera som mala niekoľko správ, že musím svoje správanie zmeniť, že som nenormálna a či sa nehanbím, že sa tak správam. Vraj by som sa mala porozprávať s odborníkom, lebo to nie je normálne, že nechcem vidieť vlastnú rodinu.
Ako by ste to riešili vy?
@marca12 ja už rodičov,ani svokrovcov nemám. A zastávam tiež názor,že rodina je najviac.
Keby prišla navsteva a my maľujem, nevedia....prídu zďaleka,ok. Prerusime,posedime.
Ale pokiaľ niekto si kráti voľnú chvíľu,zásadne chodí neohláseny,ty k nemu nesmieš,resp.smies,ale ty sa MUSIS ohlásiť,tak toto nie je normálny "rodinný vzťah".
neber si to osobne. Len preto, ze sa jedna o sestru, nie si povinna znasat jej manupulativne spravanie. Neoplati sa jej dokonca ani nic vysvetlovat, lebo to aj tak nepochopi. Takze sa s manzelom naucte urcit hranice, tak ako to uz bolo spominane. Ak chces, tak sestre odpis na sms, nech sa najprv pozrie do zrkadla ona a potom nech nieco hovori. Viac netreba. Nemas mat preco vycitky svedomia, ze si nevdacna. Je vela clankov alebo videi na nete, o asertivnom spravani, ako sa nedat manipulovat atd. Mozno pomozu.
Poznam to doverne, u nas toto robili svokrovci a hlavne svokor. Prisiel kedykolvek bez ohlasenia, xkrat ked som bola len v pyzame, chodit po dome len v spodnom pradle nehrozi. Vrchol bol ked bola u nas na vikend jeho dcera teda moja svagrina s rodinou, vzdy spia u nas a ja som mala dom ako po vybuchu,vsade rozlozene postele a on k nam dotiahol svoju sesternicu pozriet ako byvame. Myslela som ze ho zabijem. Nepomohlo ani ze mu to povedal syn, ani ja on stale tvrdi ze sa nema co ohlasovat na navstevu. Svokra to nastastie pochopila ked parkrat prisla a akurat sme odchadzali prec alebo sme vobec neboli doma.
Z toho, co citam dalej, ako oni stale nie su doma, tak ona je ten typ cloveka, co doma nerobi nic, lebo sak najedia sa u niekoho, deti sa premotaju u niekoho a ked nie su doma, nenarobia ani bordel. Je to tvoja rodina, ale tym to konci. Ty mas svoju rodinu, domacnost, zahradu, mas pravo na sukromie a ani to, ze je tvoja sestra ju neopravnuje podriadovat tvoj zivot jej.
A o joho ide? Rodicia? Svokrovci? Surodenci? Rodicov, svokrovcov by som xapojila do roboty ,,jej, prišli ste pomôcť? ,, Ked boli upovedomeny, ze sa chystate nieco robit. Ku nam neohlasene navstevy nechodia kazdy, kto chce príst, tak zavola. Aj moji rodicia stale zavola a spytaju sa, aky mame program. My tiez neohlasene nechodime nikam.
Ja neznasam neohlasene navstevy. Aspon take co pridu ked mame iny program a cakaju ze s nimi budem sediet na gauci a trkotat
Ked pridu nabuduce ked budes nieco robit povedz ako super aspon pomozete. Napusti do dalsieho vedra vodu handru a sup mozu ti umyt ostatne okna atd😅mozno si potom rozmyslia ci pridu ked vedia ze mas prave robotu
Uplne ta chapem. U nas mala takyto ,,pekny,, zvyk svokra, ked sme zacali byvat sami. Oni v rodine sa neohlasuju..Prisla hocikedy neohlasene na kavu doobeda, ked som sa chystala do prace. Den po prichode z porodnice uz zvonila pred dverami. Ja ubolena po cisarskom, dieta urevane. A teraz ked mame male babo to iste. Casto prisla neohlasene. Pri poslednej navsteve som jej povedala, ze som unavena a akurat ideme s malou spat a ze mi mala zavolat..pochopila a odisla. U teba je to zda sa zlozitejsie, sestra je asi dost nechapava, ked jej to nedochadza, alebo jej to robi dobre. Tak treba narovinu a polopate, nech ta pri tom podrzi aj muz. Povedat: To je sice pekne, ze nas chcete vidiet, ale ak si pamatas, uz som ta velakrat prosila aby si sa mi ohlasila, ked chces prist, lebo nie vzdy sa mi to hodi..ale vidim, ze to nerespektujes. Asi by si mala navstivit odbornika, lebo mas nieco s pamatou..to by mohlo stacit😉
Nečítam všetky komenty, ale jedna možnosť robiť ako manžel pokračovať v práci, druhá možnosť keď máte robotu, ahojte práve umývam okná ako dobre ze mi idete pomôcť, par krát zapojiť do prace a naučia dá aj vopred ohlasovať...
A najlepsie su tie neohlasene navstevy,ktore chcu prist na skok a dopredu ta uistia,ze nemas stresovat,ze sa nechystaju kontrolovat poriadok. Nestihnes ani dopratat a oni sa objavia,prave v kute nejaka zabudnuta pavucina a zacnes sa ospravedlnovat za neporiadok a oni ti na to povedia,ze to nevadi,ze aj u nich bordel...tak sa ciiitim akoze fakt debilne
Sa pripojim, mne - nam to robi sestra s deckami.. ziju v CR.. zbalia sa ze idu napr do LM, BA, prosto SR na vylet a potom zavola ze "prekvapenieéé, sme v Poprade za hodinku dve sme u vas! A ostavaju 2 týždne (svagor na druhy den odchádza, segra ostane deti male).. je to u nas večný spor, dohadali sme sa uz neraz ze nechodi k nam na návštevu ale bývať... To pride s 5€ vo vrecku a šiestimi odchádza (na inú debatu). A ze neohlásene, to uz skoda reci, zastavil ich teraz az covid. dohadame sa model a ona pamat rybky, po case znova nanovo 🤗
Nám toto robili svokrovci.. vikend čo vikend.. niekedy aj cez týždeň… neznášala som to.. lebo absolútne nebrali ohľad na to, čo sme mali na pláne my, dôležité bolo, že oni vypadli z bytu.. tak sme im to začali davat patrične aj na javo.. pozdravili sme ich, ale v praci sme pokračovali ďalej..
najlepšie pozdraviť; odskočiť k bráne na 5-10 min a pekne povedat, že si ich rada videla, ale robota nepočká a treba využiť ešte pekný čas.. nehovorím raz za čas, ale ked to niekto robí pravidelne, tak to už je cez čiaru
Mne toto robila svokra, kým sme deti nemali "nepoznala" kde bývame, ako sa malá narodila, začala si diktovať, kedy ju bude a ako často chodiť pozerať. Ako inak prišla iba ak mala nejaké vybavovanie v meste, svokor sám od seba neprišiel nikdy a to bývajú od nás kúsok, ak by nemala vybavovačky tak by sme ju asi aj celý rok nevideli, jej muža detto. A chodila zásadne cez malej doobedný spánok neohlásená a vždy mi ju zobudila zvonením na zvonček alebo ak som ju práve uspávala, tak mi ju vždy prebrala a potom často mi už malá nezaspala a mala som urevané dieťa doma až do večera. Snažili sme sa jej dohovoriť, nech sa ohlási cez mobil, že chce prísť, keďže jej to bolo proti srsti tak volala štýlom, keď už stála pred vchodom, ale stále v čase malej doobedného spánku 🙈, dali sme jej aj rozpis kedy malá spáva, aby vedela, nerešpektovala nič, a neskôr aj keď sme jej povedali v ten deň máme inú návštevu alebo máme veľa roboty, tak ich prosíme, aby prišli iný deň, tak prišla zrovna v tie. Ja v nervoch som jej prestala po čase dvíhať aj mobil a keď malá spala, odpísala som jej alebo zavolala späť že už spí, keď sa zobudí dám jej vedieť a dohodneme sa na stretnutí, kľudne by som prišla aj aj s malou k nim, to sa jej už nepáčilo, lebo nebolo po jej, takže z toho nebolo nič. Vzťahy sú od vtedy na bode mrazu a už sa len zhoršujú, má jediného syna a od neho jediné vnúčence, ale keďže nie je zakaždým vo všetkom po jej (nielen ohľadom návštev) vídame sa minimálne a keďže na nás s mužom páky nemá snaží sa nám robiť zle cez naše deti, ale škodí tým sama sebe a kazí si vzťah s nimi. Ale ako inak je to všetko naša vina (teda hlavne moja) že nemajú s vlastnými vnúčencami skoro žiadne vzťahy, dokonca je moja vina aj keď si môj muž povie svoj názor alebo urobí niečo po svojom, čo sa nezhoduje s jej presvedčením, tak to už ho ja ovplyvňujem 😒...
Prilis sa sestre prisposobujes a asi to robis odjakziva, takze jej ani nenapadne robit veci, ktore Tebe nevyhovuju, nejak inak. Moj surodenec napr. mal vzdy katastrofalny casovy management. Nedokazal sa zorganizovat ani sam, s rodinou este horsie. Proste motaci. Nemienila som minat moj cas ani cas mojej rodiny neustalym cakanim na nich. Ked meskali viac ako mi bolo unosne, zavolala som, ze uz chodit nemusia a menime si program. Bohuzial, s takymi ludmi to inak urobit nejde.
Veď ich normálne zapoj do umývania okien, obkladania, či daj gumáky a motyku. Pochopia na furt 🙂
U nas to bolo vzdy neohlasne kazdy a nezaujimalo ich ze mame robotu raz sme neotvorili a uz bolo strasne zle ze co sme si to dovolili akoze nebyt doma ked prisli. No ked sme isli na navstevu my mali sme nakazane ohlasit sa aspon tyzden dopredu. Chore ale tak rodinu si nevyberas zial..
pokial je ta neohlasena navsteva rodina, ako nasi rodicia, nie, nevadi mi to...praca nie je zajac...neutecie...urcite nesedia u nas cely den...o par rokov tu mozno nebudu, alebo uz nebudu vladat prist nas pozriet...
Divím sa ti, že si to tak dlho vydržala. Ešte keby to tak boli rodičia, manželovi alebo tvoji, pochopím, že si pre pokoj v rodine "držala hubu a krok" ako sa hovorí, ale aby mi takto život znepríjemňovala sestra, to teda nie. Aj láska k rodine má svoje hranice. Už dávno by som si to na tvojom mieste s ňou vyrozprávala, že si to jednoducho nepraješ, vadí ti to a basta. Teraz máš ideálnu príležitosť. Odpíš jej, že terapiu nepotrebuješ, len potrebuješ mať svoje súkromie, svoj pokoj a ona ti ho narúša. že si už nepraješ, aby k vám neohlásení chodili, dobré vzťahy v rodine sa takto predsa nebudujú. na úkor jednej zo strán. Ak sa pani bytovkárka nudí, nech si kúpi niekde záhradu, pole a nech sa realizuje. nebude mať čas každý víkend otravovať sestre život.
@elizabet173 to je pravda my sme vsak chceli vzdy udrziavat dobre vztahy byt slusni a aj tak sme este boli ti najhorsi. Uz je to teraz jedno ale poucenie do buducna dobre
Tiež nemáme radi neohlasene návštevy...len tiež je nejak z rodiny zauzivane,,crn sme tu,, a ako píšeš piatok sobota práca doma a nedeľa patrí nám, vždy chodíme na prechádzku, či len tak,,krochnime,,..minuly rok nám utrhlo bránu a až sa nikomu nič nestane museli sme riešiť novú, ja som musovi povedala požiadavky a wualaaaa....od cesty je gula, do dvora nevidiet a mame pokoj.
V DE na zvonenie nereaugujeme ..proste ,,nie sme doma,,
Povedala by som im, že som sa poradila s odborníkom a výsledok je, že mám trvať na ohlásených návštevách. Pretoze žijem svoj rodinný život a mam nejaké plány na voľný čas a víkendy bez prepadoviek. Prospieva to môjmu zdraviu. 😉Našťastie nezažívam tieto situácie, ale asi by ma kleplo.
@aandrea9 sorry, ale asi by si bola na smiech, keby si povedala, že si sa radila s odborníkom. Nie si povinná vysvetľovať prečo žiadaš od rodiny niečo, čo by malo byť bežné. Stačí oznámiť

No konečne si im to vytmavila🙏 Už som sa zľakla, že im budeš debila robiť dosmrti.