icon

Nepáči sa mi prezývka Betka a nikto to nerešpektuje

4. feb 2026

Som v 9. mesiaci, cakame dievcatko. Dlhooo sme boli s muzom rozhodnuty pre Alzbetku a nad inym menom sme ani poriadne neuvazovali. Lenze som sa jasne vyjadrila, ze nechcem pocut, aby mi malu niekto premenoval na Betku. Voci tej prezyvke mam normalne averziu. Povedala som to vsetkym blizkym pribuznym uz pri oznami tehotenstva - ak to bude dievcatko bude sa volat Alzbetka, NIE Betka... Nikto z muzovej strany nepochopil. Uz zhruba 3 mesiace vieme ze to bude malinka a furt dookola to musim vysvetlovat. Svagrina mi bola doniest nejake veci po svojej malej a len pocas pol hodinovej navstevy zopakovala BETKA, tak 10 krat. Tesime sa na Betku... V tomto bodycku bude Betka taka rozkosna.. Tututu a kope Betka? A to iste aj svokra a svokor. S druhou svagrinou a so svagrom nie som casto ale predpokladam ze aj pre nich bude problem pochopit rozdiel medzi alzbetou a betkou. Baby ja mam take nervy. Stale dokola ich opravujem, ale ked to nezacali respektovat za 3,5 mesiaca tak pochybujem, ze zacnu ked sa mala narodi. Podla mna to robia uz naschval, ved to mi si aj sprosty po takom case zapamatal. Normalne uvazujem ze dame ine meno. Este sa nam pacila Hanka, tam nemaju co skomolit... Ja neviem uz ci prehanam alebo co... Pretrpeli by ste ci by ste predsalen zvolili ine?

domka222
5. feb 2026
@marhulka13

Vlastne riešiš malichernosti. Možno rodina by to mohla pochopiť, no nedá sa všetkých okrikovat. Syn má spolužiačku Alžbetu, od škôlky jej všetci pekne hovorili Alžbetka, teraz sú osmaci a inak ako Beta jej nepovedia. Mamička sa aj sťažovala, no moc si nepomohla.
Ja mam dcéru Júliu a jej tréner po nej kričí iba Jula.

@marhulka13 syn má v škôlke Valériu a tú zase volajú Vaľa🫣

renesance80
5. feb 2026

@anonym_autor tak to je bezna skratka mena Alzbeta a bude ju tak oslovovat kazdy aj v jej dospelosti, pretoze to je bezne zauzivane pomenovanie a nikto si na to nebude pytat povolenie od matky

tykat
5. feb 2026

@anonym_autor naša suseda dlllho rozmýšlala aké pekné meno dať dcére, aby sa to nekomolilo, tak dala Chiara. A vieš ako ju volajú v škole decká? Čiara. 😀

betulinka1
5. feb 2026

@anonym_autor Alžbetu budú všetci volať Betka aj keby ste ju v rodine volali akokoľvek. Od lekára, po učiteľov, po kolegov. Ver, že viem o čom píšem 😉 . Domáca skratka je ešte Bebe, Beba ale nikdy nikdy Alžbeta.

anonym_8b1004
5. feb 2026
@tealc

@anonym_autor aj ja mam Alzbetku. Keby si vedela koľkými možnými podobami tohoto mena ju voláme 😄 tiež som si myslela, že len Alžbetka bude. A prischlo je hlavne meno Beba alebo Bebe. V triede boli 2 Alzbetky tak ich museli nejako rozlíšiť 😄

@pillowtalk ja si to nejak ani neuvedomujem zatial, ci dcere Betka bude vadit alebo nie. Ale kedze je zvyknuta na oslovenie od vymyslu sveta, tak snad ani nie.
U nas to bol kompromis, ja som chcela Agatku, manzel ani pocut a vyslo nam bud Alzbeta alebo Anna.
Ale v skolke ju napriklad zacali ucitelky volat Alzbetka. No syn, ked je astvany, tak na nu krici Beeetaaaa...a to ma dostava do vyvrtky.
@tealc aj u nas idu oslovenia rozne, niekedy aj madarske, spanielske, skratky jedna cez druhu 🫣.
Syn sa vola Martin a v skolke maju v triede 3 Martinov a 1 Mateja a oslovuju sa priezviskami. Ten Matej byva oproti nam cez ulicu a ked nasho vidi na dvore, tak si kyvaju a krici na neho priezviskom 🤣

anonym_8b1004
5. feb 2026
@jamimo

@viestta ak sa mi niekto predstavi, že je Robert volám ho Robert, ak sa predstavi, že je Rob je to pre mňa Rob, nevymýšľam iné variácie mien, ktoré sa MNE páčia, alebo si myslím, že by sa mali páčiť. Aj predstavená Katarína je pre mňa Katarína, nie Kačena, Kaťa, Kačka a Kača alebo Katy, Katuša. 🙄 Ja ti neviem, ja som sa nikde nestretla s takým zhovaďovaním mien ( áno, a aj úplne naschvál) ako na Slovensku. Preto mám názor, aký mám. 🤷‍♀️

@anonym_0f1c3c no vidis, ja mam krstnu, volame ju teta Kati, ale mne sa meno Katarina vobec nepaci, to uz skor ta Alzbeta. Ale to je 100 ludi, 100 chuti. A poznala som len velmi zvlastne Marcely. Takze mne je aj to meno vyslovene nesympaticke. Ale nevadi, niekomu sa paci.
@jamimo joj, ale toto je take ceske divne. Dcera pozerala nejaky youtube kanal a tam mamina oslovovala dceru, Kacenka, Kacka,...akoze strasne hnusne uz fakt.

jamimo
5. feb 2026
@anonym_8b1004

@anonym_0f1c3c no vidis, ja mam krstnu, volame ju teta Kati, ale mne sa meno Katarina vobec nepaci, to uz skor ta Alzbeta. Ale to je 100 ludi, 100 chuti. A poznala som len velmi zvlastne Marcely. Takze mne je aj to meno vyslovene nesympaticke. Ale nevadi, niekomu sa paci.
@jamimo joj, ale toto je take ceske divne. Dcera pozerala nejaky youtube kanal a tam mamina oslovovala dceru, Kacenka, Kacka,...akoze strasne hnusne uz fakt.

@anonym_8b1004 príkladov máme všade dosť. Danielu volajú Dana, Valériu Vaľa, Máriu-Mariena, Antónia-Toňa, Agnesa-Aneša, Anna- Anča. Všetky mená v pôvodnom stave sú pekné a vznešené. Určite žiadne mamička nechcela Marienu, Anču a Anešu.....Neviem prečo má stále niekto potrebu menovať zhovadenými menami, ak si to dotyčný/ nepraje. Poznám mnoho rodín, kt. menujú potomkov tak, ako vybrali meno.
Ak má však niekto Karolínu a volajú ju Kaja a predstaví sa mi Kaja ok, volám ju Kaja, nemám nič proti. Diskusia je však o tom, ako sa dotyčná obáva, že ľudia zhovadia meno dcérky. Ja by som určite nemenila meno kvôli okoliu. Alžbeta je Alžbeta a dovidenia.

tykat
5. feb 2026
@betulinka1

@anonym_autor Alžbetu budú všetci volať Betka aj keby ste ju v rodine volali akokoľvek. Od lekára, po učiteľov, po kolegov. Ver, že viem o čom píšem 😉 . Domáca skratka je ešte Bebe, Beba ale nikdy nikdy Alžbeta.

@betulinka1 znama ma Alžbetu, volaju ju normalne Alžbetka, všetci. Už je dospela, poznam ju od malička a nikdy by mi nenapadlo zavolať na ňu Betka alebo hovoriť o nej ako o Betke.

@anonym_autor Totiž všimla som si aj pri iných menách že ak rodičia striktne dodržiavajú nejaký tvar mena (Maxim nie Max, Peter nie Peťo, Miriam nie Mimi, Maria nie Majka) tak si na to ľudia postupne zvyknu a už ich ani nenapadne osloviť to dieťa inak alebo na neho inak zavolať či o ňom hovoriť. Takže ak ju budete striktne volať Alžbetka a nijako inak tak okolie sa postupne prisposobí. Ale nemôžete ju raz volať Alžbetka a raz Betulka alebo Aba či Betty. A hovoriť o nej tiež len ako o Alžbetke. Je to na vas, ani nie teraz kym nie je na svete ale keď sa už narodi. Aby si aj dieťa zvyklo na jeden tvar mena.

anonym_e37640
5. feb 2026
@deninka233

Mne sa stalo, že dal pri najmladšom synovi manžel meno Filip, hoci ja som chcela Felixa.
Pri pôrode som mala Hellp a preeklampsiu a tak som proste neriešila ako sa syn volá. Samozrejme potom to bol veľký psychoprepad a dlho sme to riešili.
Nakoniec som si vydupala, že ho budeme oslovovať prezývkou akou ja chcem - ktorá nemá nič spoločné s Filipom. Filip má len v papieroch. Syn ani nevie, že sa volá Filip.
Samozrejme babky dedky len Filipko Filipko. Že oni ho nebudú volať - hentak. Že to ani meno nie je. (jasne, keď je to prezývka). A potom plakali, rukami zalamovali, že syn nepočúva na oslovenie. No jasne, keď nevie, že to patrí k nemu. Tak teraz ho poctivo oslovujú prezývkou keď dačo chcú.
Detto teta v škôlke. Súkromnej. Že ona ho tak nebude volať, pri toľkých deťoch aby si pamätala. Ani nie po troch mesiacoch už pekne, keď niečo chcela, tak vytasila prezývku.
Deti paradoxne s tým nemajú problém. Syn sa predstaví prezývkou a ony to berú tak, ako to je.
Ešte uvidíme v škole, čo bude.

Môj názor je, kľudne jej dajte Alžbetu a po pôrode len tvrdohlavo, konštantne svoje.
Oslovovať reálne dieťa je už dačo iné ako takto v tehotenstve.

@deninka233 toto je EXTRÉMNE PSYCHO! Ja keby som tá učiteľka nevyhoviem ti s touto požiadavkou ani keby sa na hlavu postavíš , chudák chlapec on bude v škole a vlastne aj všade za blbého , hlavne že si mamička vydupala prezývku 🤦🤦🤦

anonym_f39453
5. feb 2026
@tykat

@betulinka1 znama ma Alžbetu, volaju ju normalne Alžbetka, všetci. Už je dospela, poznam ju od malička a nikdy by mi nenapadlo zavolať na ňu Betka alebo hovoriť o nej ako o Betke.

@anonym_autor Totiž všimla som si aj pri iných menách že ak rodičia striktne dodržiavajú nejaký tvar mena (Maxim nie Max, Peter nie Peťo, Miriam nie Mimi, Maria nie Majka) tak si na to ľudia postupne zvyknu a už ich ani nenapadne osloviť to dieťa inak alebo na neho inak zavolať či o ňom hovoriť. Takže ak ju budete striktne volať Alžbetka a nijako inak tak okolie sa postupne prisposobí. Ale nemôžete ju raz volať Alžbetka a raz Betulka alebo Aba či Betty. A hovoriť o nej tiež len ako o Alžbetke. Je to na vas, ani nie teraz kym nie je na svete ale keď sa už narodi. Aby si aj dieťa zvyklo na jeden tvar mena.

@tykat čiastočne súhlasím, ale ja som si napríklad na svoj oficiálny tvar mena nezvykla, aj keď mi doma inak nepovedali, jednoducho sa mi dlho dlho, až do dospelosti, nepáčilo a sama/s kamoškami som si vybrala prezývku, ktorú som používala celú ZŠ aj SŠ a normálnym menom ma volali len doma... možno to nie je časté, ale stať sa to môže a neviem čo by autorka spravila v takom prípade, keď s tým má až tak veľký problém...

betulinka1
5. feb 2026
@tykat

@tykat no vidis ja to mam z vlastnej skusenosti.

anickaaa6aaa
5. feb 2026
@domix147

@anonym_autor prepáč myslíš že sa niekomu bude chcieť na tvoje dieťa hovoriť také dlhé meno že Alžbetka ? Všetci ju budú volať Betka
Jedine ak by si ich naučila na meno Betty

@domix147 tak zas taký extrém to nie... ale tak v škole sa tomu nevyhne a bude na nej ako sa s tým popasuje. Syn je Jakub. Od mala sme ho tak oslovovali alebo Jakubko. Všetci ho takto volali a teraz je v škole Kubo a je s tým OK. Alebo ešte Jaki.

anonym_464b44
5. feb 2026

Ja mám Jakuba. Tiež som bojovala proti Kubovi. Darilo sa mi to 3 roky, potom prišiel do škôlky a tam ho učiteľka premenovala na Kuba. Kým som to zistila, tak tým "nakazila" aj spolužiakov. Nuž... Už dávno nie je škôlkar, ale Kubo je to naďalej. Mne sa to dokonca už aj páči. Takže.... Začala by som si zvykať na Betku, lebo ono to skôr či neskôr príde.

anonym_464b44
5. feb 2026
@anickaaa6aaa

@domix147 tak zas taký extrém to nie... ale tak v škole sa tomu nevyhne a bude na nej ako sa s tým popasuje. Syn je Jakub. Od mala sme ho tak oslovovali alebo Jakubko. Všetci ho takto volali a teraz je v škole Kubo a je s tým OK. Alebo ešte Jaki.

@anickaaa6aaa Odpadnem, akurát som napísala to isté s tým Kubom

marhulka13
5. feb 2026
@anonym_464b44

Ja mám Jakuba. Tiež som bojovala proti Kubovi. Darilo sa mi to 3 roky, potom prišiel do škôlky a tam ho učiteľka premenovala na Kuba. Kým som to zistila, tak tým "nakazila" aj spolužiakov. Nuž... Už dávno nie je škôlkar, ale Kubo je to naďalej. Mne sa to dokonca už aj páči. Takže.... Začala by som si zvykať na Betku, lebo ono to skôr či neskôr príde.

@anonym_464b44 ja tak.mam zas syna Juraja, vzdy bol aj je pre nás Juraj, niekedy Jurko, no aj na rodicku o ňom triedna hovorila ako o Jurovi alebo Ďurovi. Potom sa mi aj ospravedlnila, že všetci ho tak volajú a aj zošity si tak podpisuje, alebo písomky.

anickaaa6aaa
5. feb 2026
@anonym_464b44

@anickaaa6aaa Odpadnem, akurát som napísala to isté s tým Kubom

@anonym_464b44 haha sranda no 🤣👍 ja môjho stále volám Jakub, Jakubko ale keď ma už vytáča a trpí selektívnou hluchotou ako muž tak veru je aj Kubo 😅

jabuducanevesta
5. feb 2026

@anonym_autor ako si od zaciatku navyknes a budes ludi upozornovat ze mate alzbetku, zvyknu si a inak ju volat nebudu...my mame susedku slzbetku a ani nas nenapadne jej alzbeta alebo betka povedat...tak ju aj v skolke aj škole aj rodina vola...my mame mateja a nie maťka a tiez si zvykli...

linibini
5. feb 2026

Myslím, že Alžbetu a Alžbetku rodina používať nebude.Pokiaľ im to dieťa samé nepovie. Na VŠ som mala spolužiačku Alžbetu, hneď na začiatku nám povedala, že sa nemá rada oslovenie Betka, tak sme ju volali Alžbet. Syn je Patrik, v škôlke trval na Paťkovi, v škole Patrik alebo Paťo. Doma je Paťo, Patriško 😁, Paťuško, Paťko, aj Patro. Dcéra je Lujza, v škôlke bola Lujzička - učiteľky aj deti ju tak volali, doma Lujzi alebo Lujzinka. V škole v prvej triede Lujzička od učiteliek a deti si zvykli na Lujzi. Tak sa podpisuje na všetko. Zahraničná časť rodiny zásadne Lujza, na to však nereaguje 😁, tak zmenia na Lujzi. A kamoška jej hovorí Lujzika. Moja svokra sa zásadne podpisuje Boženka. Koľkokrát si my samé pekne povieme, hm?

anonym_ded3e8
5. feb 2026
@anonym_464b44

@anonym_464b44 buď rada za toho Kuba, poznám rodinu kde Jakuba, len aby nebol Kubo, volajú Jajo alebo Jajko. 🤢😅

anonym_822278
5. feb 2026

@anonym_autor ja nechapem co vsetci maju teraz s tymi menami, kam sa pohnem, tam problem. Znama je Daniela, cely moj zivot je Daniela = Danka ale ona s tym ma problem a je schopna furt napominat ludi okolo seba ze ona je Danieeeeela 🤮 este to tak afektovane povie….dalej kamoskin syn Daniel, no to mate vidiet ten ohen v ociach ked mu niekto povie Danko. Lebo sak on je Danieeeelko 🙏🫣🤮 alebo Danik, len preboha nie Danko 😵‍💫
Mne sa najviac pacil kamosov otec, kamos dal dcere meno Salome, a jeho otec si povedal ze on ju takym drbnutym menom oslovovat nebude a bude ju volat Anicka 😁 a mozu sa mladi aj na hlavu postavit, volaju ju Anicka.
Cize mila autorka, Alzbeta je odjakziva Betka, ak sa ti to nepaci, hladaj si ine meno. Cus.

anonym_d975f2
6. feb 2026
@anonym_8b1004

Nasa najmladsia je Alzbeta. Zvazovali sme este Annu. Ja som.chcela Agatu, ale jemu sa take meno vobec nepacilo. Nakoniec sme sa spytali deti, ked som sla do porodnice, takze odpovedali, ze viac sa im paci Alzbeta ako Anna.
A vola ju kazdy vselijak, aj Betka, dokonca aj ja, Bety, Betulka, Lilibeth, muz ju minule nazval Isabela alebo zo srandy jej povieme Erzsebet (nie sme Madari, ale tak pouzivame vsetky verzie 🫣😅), tak je zvyknuta na vselico. Ale prevazne je Alzbetka a Bety.
Ak Ta to velmi drazdi, tak dajte ine meno.

@anonym_8b1004 škoda, Anna je oveľa krajšie meno

anonym_d975f2
6. feb 2026

@anonym_autor nemôžem si pomôcť ale Alžbeta je ako Dorota a sú to také tvrdé mena. Už na druhom stupni ju nikto zdrobneninou volať nebude.

katka1389
6. feb 2026

@anonym_autor ja mam Karolínku a nechcela som aby jej hovorili Kaja a nakoniec jej tak hovorim aj ja po rokoch 😆 to sa nezmení jediná možnosť iné meno....keď jej tak nebudu vaši hovoriť budu jej v škole v budúcnu ....

moonlight1210
6. feb 2026

Deti maju spoluziacku Alzbetu a vsetci jej hovoria Beba.

jamimo
6. feb 2026
@anonym_822278

@anonym_autor ja nechapem co vsetci maju teraz s tymi menami, kam sa pohnem, tam problem. Znama je Daniela, cely moj zivot je Daniela = Danka ale ona s tym ma problem a je schopna furt napominat ludi okolo seba ze ona je Danieeeeela 🤮 este to tak afektovane povie….dalej kamoskin syn Daniel, no to mate vidiet ten ohen v ociach ked mu niekto povie Danko. Lebo sak on je Danieeeelko 🙏🫣🤮 alebo Danik, len preboha nie Danko 😵‍💫
Mne sa najviac pacil kamosov otec, kamos dal dcere meno Salome, a jeho otec si povedal ze on ju takym drbnutym menom oslovovat nebude a bude ju volat Anicka 😁 a mozu sa mladi aj na hlavu postavit, volaju ju Anicka.
Cize mila autorka, Alzbeta je odjakziva Betka, ak sa ti to nepaci, hladaj si ine meno. Cus.

@anonym_822278 ak by ma niekto menoval tak ako si neprajem a neznášam, je to prejav arogancie a ignoru. Moja mama je Mária, všetci ju volajú Mária a len drbnutá (jej) sestra ju volá Marjena. Mame ťahá na 70 a vždy povie, ako to nenávidí, ona nie je Marjena. V mene prejavu Marjena je vyjadrená závisť, pasívna agresia zo strany sestry, ktorá chudera nevie ináč....
Zaujímavý fenomém, fakt. Ak sa povie Ľudovít Štúr nikto nepovie Ľudo. Karolína Čičátková tiež nie je Kaja Mária Terézia nikto nepovie Marjena Tera. Aj pri každej filmovej celebrite zo zahraničia povie slováčisko normálne jeho meno. Čím to je? Ak si raz neželám, aby ma niekto menoval zhovadeným menom a volá ma tak, je to jeho úbohý prejav , a veruže výpovedný 🤷‍♀️

jamimo
6. feb 2026
@katka1389

@anonym_autor ja mam Karolínku a nechcela som aby jej hovorili Kaja a nakoniec jej tak hovorim aj ja po rokoch 😆 to sa nezmení jediná možnosť iné meno....keď jej tak nebudu vaši hovoriť budu jej v škole v budúcnu ....

@katka1389 ak to Kaji nevadí, tak je to v poriadku. Ak by jej to vadilo, stále by si ju volala Kaja?

marhulka13
6. feb 2026
@jamimo

@anonym_822278 ak by ma niekto menoval tak ako si neprajem a neznášam, je to prejav arogancie a ignoru. Moja mama je Mária, všetci ju volajú Mária a len drbnutá (jej) sestra ju volá Marjena. Mame ťahá na 70 a vždy povie, ako to nenávidí, ona nie je Marjena. V mene prejavu Marjena je vyjadrená závisť, pasívna agresia zo strany sestry, ktorá chudera nevie ináč....
Zaujímavý fenomém, fakt. Ak sa povie Ľudovít Štúr nikto nepovie Ľudo. Karolína Čičátková tiež nie je Kaja Mária Terézia nikto nepovie Marjena Tera. Aj pri každej filmovej celebrite zo zahraničia povie slováčisko normálne jeho meno. Čím to je? Ak si raz neželám, aby ma niekto menoval zhovadeným menom a volá ma tak, je to jeho úbohý prejav , a veruže výpovedný 🤷‍♀️

@jamimo prečo je podľa teba Betka zhovadene meno? Oficiálne sa vždy číta celé meno, ale odkiaľ vieš, ako volali doma Štúra ci Čičatkovú?

jamimo
6. feb 2026
@marhulka13

@jamimo prečo je podľa teba Betka zhovadene meno? Oficiálne sa vždy číta celé meno, ale odkiaľ vieš, ako volali doma Štúra ci Čičatkovú?

@marhulka13 ak by si čitala celú diskusiu, vymedzujem sa voči tomu, ( aj diskusia je založená o tom) , že autorke sa nepáči a bojí sa aby dieťa nevolali Beta, Betka. Proste pre ňu je pekné meno Alžbetka v detstve a potom Alžbeta. Žiadna Betka, Beta. Áno, pre mňa je to zhovadené meno. O každej Bete čo počúvam, je vyjadrený odpor. Beta, taká Beta, stará Beta 🤦‍♀️Či tebe znie Beta krajšie? Možno...V tejto diskusii krásne vidno, ako mnoho žien súhlasí s tým, nech si každý volá ako chce. No správne to nie je. Ak by bol napr. môj syn Henrich, nevolám ho hnusným Heňo. Máme takého chlapca v rodine. Ktosi mu povedal Henko, Heňo a on sa vymedzil- Ja som Henrich.
Ako píšem vyššie, ak to niekomu neprekáža- rodičovi ani dieťaťu a volajú dcéru Beta je to v poriadku.
Skutočne nevidíš rozdiel medzi Ľudovít a Ľudo, Henrich a Heňo, Karolína a Kaja?
Často sa stretávam s tým, že ľudia povedia, že JA JU nebudem volať Karolína, Antónia, Alexandra, lebo je to dlhé meno a sa mi nechce. Pritom tie dievčatá si to neprajú aby ich volalo Kaja , Toňka a Sašena. Pre mňa je to prejav ignoru.

lentilka209
6. feb 2026
@parvinka0001

A to sa ešte príprav aby ju nevolali Beta.

@parvinka0001 😂 😂 normalne sa smejem....toto je fakt abnormalna poziadavka. A beta ju budu volat urcite.

parvinka0001
6. feb 2026
@lentilka209

@parvinka0001 😂 😂 normalne sa smejem....toto je fakt abnormalna poziadavka. A beta ju budu volat urcite.

@lentilka209 tiež si myslím preto som jej to napísala že ešte Betka fajn ale Beta 😁zadusí niekoho zato že ju tak nazval