icon

Neplnoletá mladšia sestra je tehotná. Mám prebrať zodpovednosť?

dolores123
22. feb 2019

Zdravím, niektorí z vás si možno pamätajú moju predošlú diskusiu a ja sa na vás s radou obraciam znova, aby som to tak rýchlo zhrnula sestra je v 13 týždni. Je neplnoletá a neplnoletá bude aj v dobe pôrodu a dosť dlhý čas po ňom a práve o to ide...
Požiadala ma aby som za dieťa vzala zodpovednosť ja, lenže ja vôbec neviem ako to prebieha, aké by boli moje povinnosti a podobne... dosť sa toho bojím, ale sestre by som rada pomohla.
Na úrade som sa pýtať už raz bola, zabralo mi to šialene veľa času (ktorý už nemám) a nič som sa v podstate nedozvedela, sociálna pracovnička ma posielala od dverí k dverám až som to vzdala.
Bola by som rada za všetky skúsenosti, ja sa len naozaj obávam, lebo sestra je veľmi nezodpovedná a ja nie som v situácií aby som dieťa vedela zabezpečiť, takže neviem či do toho vôbec ísť a mama o tom nechce ani počuť, nemám sa s kým poradiť a hoci je času do narodenia ešte dosť, chcem to mať premyslené... vďaka

ukulela
22. feb 2019

@dolores123 nemyslim si, ze je tvoja mama sklamana. @andreaandym a tiez si nemyslim, ze by dolores mala teraz mame nieco platit (jasne, skor si to myslela obrazne, ale aj tak - cisto teoreticky dolores este studuje, mama by ju stale mala zivit - ale vychovala ju dobre a mlada sa vie o seba plne postarat. a o tom, ze ju vychovala dobre, svedci aj to, ze chce pomoct "sestre". ved to doma videla)
ono jasne, ze sa zle cita, ked ti napiseme, ze si blba. ale to nie je myslene ako nadavka, ale skor aby ta to nakoplo viac mysliet na seba a buducnost.
s miminom, robotou a brigadou medicinu nedas. to musis vidiet. a s max pravdepodobnostou by sa ti aj vztah rozpadol.

dolores123
autor
22. feb 2019

Nezvádnem no, to je pravda. Neviem prečo by som si niečo mala vymýšľať... no čo sa môjho otca týka on na mňa platí len výživné, nestretávame sa ani nič, s mamou sa rozviedli kvôli dosť veľkým nezhodám.

kristina2412
22. feb 2019

@ukulela o tých na adopciu viem že sú u profi matky,len tie ostane,neviem či nie su v nejakom zariadení...ešte na VŠ sme v takom zariadení boli,a bol to veľmi veľmi smutný pohľad....neviem ako sa veci posunuli za tých pár rokov ..

sandri
22. feb 2019

Ahoj, kedysi chodil taky program, ze Tehotne v 16. Odporucam ti pozriet niekolko casti, aby si ziskala predstavu, co ta caka. Aby som ti to zhrnula - male babatko vyzaduje nonstop starostlivost. Ked je sestra taka lahkovazna, urcite starostlivost nezvladne. Byt nevyspata, odrezana od sveta (lebo na kavicky a stretka s kamoskami nebude cas ani energia), riesit len mlieko a plienky, to je dost aj na cloveka, ktory zije zodpovedne, nie na mladu babu, co neplni svoje sluby. Takze to skonci presne ako v tom programe Tehotne v 16 - mlada sa na babatko vykasle, max. ho nakoji a tebe srdce a svedomie neda a budes sa starat ty. Ty budes v noci vstavat, krmit a prebalovat, ty budes kocikovat a ked sa mlada vrati zo zurky, budes jej vycitat, ze sa nestara, na co ona mykne plecom a odide... Vzdas skolu, najdes si slabo platenu pracu a znicis si zivot. A co ak mila sestra pride o 2 roky a tym, ze je tehotna zas?! Nehovoriac o tom, ze tvoj priatel to neda a najde si inu, bez zavazkov. Takze ak nechces takto dopadnut, skus sa poinformovat v krizovom centre, ci by ju k sebe vzali, milej sestre oznamit, ze kedze neplni svoje povinnosti, tak sa s nou lucis a odporucit jej krizove centrum. Lebo ak zostane byvat u vas, po narodeni dietata sa stanes matkou ty. Lebo ktora z nas by nechala malicke babatko hladne, pokakane, plakat v postielke, ak bio matku ani nehne sa postarat? A s tym tvoja sestra podla mna kalkuluje.

mogaa
22. feb 2019

Jasne že s tým sestra kalkuluje, veď preto chce aby prevzala zodpovednosť za dieťa

majka99999
22. feb 2019

@dolores123 prestan sa hrat na samaritanku, nie je to tvoje dieta. Mna take sproste standy ako tvoja sestra vytacaju. Tak my ostatni mame tolko rozumu a nedame sa nabuchat, studujeme, snazime sa vratit spolocnosti, co do nas investovala, a ona ta takto vyuziva a vyuziva vlastne aj nas, lebo z nasich dani sa bude vyplacat jej rodicak. Ani neuvazuj, ze sa budes starat o jej dieta, nech ho da na adopciu. A co ked sa to dieta narodi postihnute, lebo slecna matka nastavajuca chlasce?

sandri
22. feb 2019

A este dodam - uvedom si, ze TY NIE SI JEJ MATKA. Ak na nu vlastna matka serie, nahradna to s nou tiez vzdala, preco ich chces suplovat? Ty mas mat ulohu milej tety ktora bude dieta navstevovat, rozmaznavat ho a po 2 hod sa s nim rozlucis a odides.

majarobo
22. feb 2019

škoda reagovať ,sesterničky sa dobré bavia .lebo toľko rád čo dostala a ona si furt mele svoje. Tak kto chce kam ...a diskusiu vymaže a založí druhú ...

bsp39
22. feb 2019

@majarobo myslím, že si to správne odhadla. Mažem svoj príspevok.

sweetlife001
22. feb 2019

Mám dosť, ľutujem že som to začala vôbec čítať. Tvoja "sestra" je jedno vymlete , hlúpe, nezodpovedné decko. Obyčajná Socka bez školy,bez rozumu a s deckom. A ty ak neprestanes s tým čo robíš skončíš tak isto!! Pošli ju k materi a nech sa staraju a nenicia život druhým. Máj aspoň ty rozum preboha. Mne je až do plačú keď si predstavím také vygumovane "mamičky" po papuli by si zaslúžila , veď z toho v živote nič nebude a ešte stiahne aj teba. Obdivujem tvojho priateľa, ale ten s tebou nebude večne. Ver tomu že nie pokiaľ u vás bude žiť tá soplana.

majka99999
22. feb 2019

@dolores123 docitala som, nezabudni nechat skolu, aby si sa o jej dieta starala full-time a este sa potes, ked pride o 2 roky nabuchana zas, lebo urcita sa zalubi do toho "praveho"... Matka Tereza, mala by si zajst k psychologovi, pripominas mi tie zeny, co sa nechaju bit od alkoholika a este ho ospravedlnuju, ze si zasluzili, lebo mu malo ohriali veceru. Ani 1 z vas si nevazi seba. Este ju pochopim, vyuziva, ine nevie. Ale ty si uz za tym odvravacim/rebelujucim vekom a neberies si k srdcu ziadne rady, co ti tu pisu ostatne, ani tie, co ti pisali pred par tyzdnami a stalo sa to, co vacsina predpokladala. Aj ja mam dobre srdce, darujem veci, ktore nepotrebujem, dokonca som isty cas pomahala jednej mamicke aj financne. Ale viem, ze si to zasluzila a ja som mala navyse. Tvoja sestra mala milion sanci a teraz uz na nu mozes hucat, nepocuva, lebo nesplnenie podmienok nema ZIADNE NASLEDKY. Ako chces vychovavat dieta, ked nevies stanovit hranice? Budes sa starat len o dalsiu stratenu generaciu, co ti o 15-20 rokov dovedie dalsie decko, ze STARAJ SA. Trosku nemyslis na svoje buduce deti? Odstrihni sa od toxickych ludi. Taka prilezitost, ze sa odstahujes od matky a prethnes kontakty so "sestrou" a ty to takto premarnis... Skoda, tvoja sestra znici zivot tolkym ludom.

sashabb
22. feb 2019

Už som si myslela, že som sama komu príde celý tento príbeh vymyslený 🙈
@majarobo

@dolores123 nebuď sviňa a pekne to dieťa vychovaj, postaraj sa o sestru. Veď nevadí, že tvoj priatel bude živiť cudzích celý život ... hups či vlastne, on ťa nechá, budeš si sama pekne nažívať so sestrou 👍😇 a možno budete mať "spolu" aj viac detí ako iba toto jedno. 🙉

dolores123
autor
22. feb 2019

ja len aby ste vedeli vaše rady si beriem, dnes keď prídem domov idem sa so sestrou porozprávať, aby to nebolo len tak zo dňa na deň, volala som aj na azylové domy čo sem niekto šupol, informovala som sa aj tam, takže tak. Políciou to riešiť nechcem.
Hej, mnohé píšete, že by som mala vyhľadať pomoc a možno aj mala...

korunka1
22. feb 2019

@dolores123 a čo si zistila? Je nejaka cesta?

dolores123
autor
22. feb 2019

Pokiaľ sestra pôjde dobrovoľne tak áno, oni bohužiaľ nikoho nemôžu držať, takže jedine takto.

mogaa
22. feb 2019

@dolores123 nie že jej to ponúkneš ako možnosť.....jednoducho u teba ostať nemôže - priateľ je proti tomu aby s vami bývala a priateľ platí polovicu prenájmu...jednoducho jej povedz že sama prenájom neutiahneš , že u vás môže ostať naozaj len dočasne max.na mesiac......takže či sa jej to páči alebo nie - môže ísť do domu pre neplnoleté mamičky kde o ňu bude postarané - ty nie si jej matka aby si sa o ňu starala a keďže študuješ, tak ani nemáš možnosť ju uživiť......ak začne s tým aby si prerušila štúdium , tak jej povedz že ona je tehotná a nerobí prečo to chce po tebe.....Povedz jej jasne že ty ju neuživíš, zarobíš pár korún z toho vídeš ledva sama , nie ešte živiť ju a jej dieťa.....kedykoľvek ťa môže navštíviť a prespať u vás, ale nie si schopná aj ju živiť...a jasne jej aj povedz že priateľ platí prenájom a je proti tomu aby u vás stále bývala....Priprav sa na slzy, pravdepodobne sa aj naserie a bude niekam chcieť ísť - kludne ju nechaj nech ide kam chce......musí sama pochopiť že iné riešenie ako dom pre slobodné mamičky jej neostáva.....ak na to príde na ulici nevadí- ale musí to sama pochopiť......

mamickadusicka
Odpoveď bola odstránená
korunka1
22. feb 2019

@dolores123 zvladnes to,musí odísť. Ona si musí uvedomiť,že si zavarila sama a TY JU NEMÔŽEŠ mať na krku. Od teba musí odísť nasilu.

mogaa
22. feb 2019

@dolores123 ak ti povie že račej skončí na ulici, kludne ju nechaj ísť......je to jej rozhodnutie, sama príde na to že ten dom pre neplnoleté mamičky je pre ňu možnosť kde sa o ňu vedie postarať - bude mať ubytovanie, stravu - vieš jej finančne pomôcť s výbavičkou a aj občas so starostlivosťou, ale je to jej dieťa nie tvoje....ty študuješ nemôžeš sa starať o ňu a už vôbec nie o jej dieťa

dolores123
autor
22. feb 2019

Tam mi po telefóne povedali, že majú kopec podobných prípadov a že okrem toho tam po dosiahnutí jej plnoletosti vyhodnotia či pôjde preč s bábom alebo bez neho, vraj jej vedia poradiť aj s ubytovaním a prácou potom, takže sa mi to zdá ako fajn riešenie.
A hej dostane ultimátum, že buď toto alebo mama no. Samozrejme dám jej nejaký čas na rozmyslenie, aspoň týždeň aby sa uvedomila

beky1813
22. feb 2019

@sashabb mne to pride vymyslené od začiatku

mala_hobitka
22. feb 2019

@dolores123 Nedbaj na slzy - uvidíš, že akonáhle uvidí, že slzy nezaberajú tak sa bude zdúvať a rozčuľovať ako malé dieťa. Nenechaj sa citovo vydierať. Lebo ty si tá , ktorá hľadá riešenie JEJ problémov - teda supluješ jej zodpovednosť. Ona však všetko odmieta - potrat (predtým) nie, anonymný pôrod nie, bežná adopcia nie, všetko nie lebo ona má predstavu, že u teba je dobre tak ty sa postaraj - ako to urobíš a že ti to dobabre život to ju evidentne netrápi ...lebo nerobí ničovaté nič aby situáciu riešila. Podľa mňa je jediná možnosť - postaviť sestru pred hotovú vec "Majú miesto v azylovom dome tam sa môžeš o dieťa starať tak ako si chcela, lebo ja ťa nemôžem živiť.". Ak sa jej to nepáči tak ju odvez k jej mame s tým, že ok je to na tebe. Daj je poslednú pomoc v riešení - azylový dom. Zase nie? Tak ok, mám ťa plné zuby. Staraj sa o seba sama - do xy sa buď sťahuješ k tvojej mame alebo si rozmysli ten azylový dom. A nediskutuj.

dolores123
autor
22. feb 2019

Ešte k tomu výmyslu, na čo by som to robila? Ale samozrejme nikoho presviedčať nejdem, tak či tak znova ďakujem za všetky rady, asi som sa potrebovala prebrať takto no...

kikulienkadd
22. feb 2019

Vyzerá, že si veľmi statočná mladá žena. Ale uvedom si,že budeš mať na krku 2 "deti"-nevlastnu sestru aj jej dieťa. Skús pohľadať na nete poradňu http://www.alexisporadna.sk
Verím,že poradia tebe a hlavne sestre. Držím ti palce a všetko dobré prajem 🍀

sandri
22. feb 2019

Priprav sa aj na to, ze ti zahlasi, ze ona od teba neodide a bude to mysliet vazne. Nezostane ti ine, len vymebit zamky a ked nebude doma, nechat jej tasky pred dverami a neotvarat...

sasa1310
22. feb 2019

@dolores123 jednoznačne adopcia. A keď milá sestrička súhlasiť nebude, tak by som ju zbalila a nech ide k rodičom priateľa, ak je aj on neplnoletý. Mladá si urobí decko, a ty aby si sa starala. Aby sa kvôli tomu ešte aj tvoj priateľ sa nezbalil, lebo budeš mať doma cudzie dieťa. Ty nie si zodpovedná, ani výčitky mať nemusíš. To tvoja sestra si myslí, že svet je gombička, tak ju do neho vhoď.

kristina2412
22. feb 2019

@dolores123 tiež si myslím že adopcia by bola najlepším riešením pre všetkych. Ty sa vratis k svojmu životu ,sestra dospeje,dieťa bude v milujúcej rodine a nejaký bezdetný pár bude šťastný....čím neskôr zistí že to sama nedá tým horsie pre dieťa.

abbey1
22. feb 2019

@dolores123 Zo školy ju nemohli vyhodiť z dôvodu, že je tehotná a bude dojčiaca. To je blbosť ako mraky.V určitých prípadoch je možné, že navrhnú prerušenie štúdia, ale vyhadzov určite nie z tohoto dôvodu.
Môžu ju vyhodiť za zlú dochádzku a iné závažné porušenia školského poriadku, ale určite nie z dôvodu tehotenstva.

dolores123
autor
22. feb 2019

Bola to súkromná škola, bolo to normálne napísané v zmluve (ešte sme to kontrolovali). Teda že na niečo také majú právo vzhľadom na prax, ktorá by ohrozovala tehotnú matku. A keďže povinnú školskú dochádzku má dokončenú nič viac ich nezaujímalo.

mogaa
22. feb 2019

@dolores123 ďalšia vec, už to tu bolo v niektorom z príspevkov spomenuté - odvody.....kedže nechodí do školy, kto za ňu platí odvody? Dúfam že ty nebudeš taká sprostá aby si to za ňu platila.....Chce dieťa, hrá sa na dospelú a zodpovednú - nech sa ide v pondelok popýtať ako je to s odvodmi keď je tehotná a nechodí do školy a ešte nie je plnoletá.....Keďže nie je plnoletá bude to na jej matke, ale nech si to pekne ide pozisťovať na ZP a SP......Teba nech ani nenapadne niečo zisťovať za ňu - chce mať dieťa, myslí si že sa oň dokáže postarať - tak nech sa naučí zatiaľ starať o seba - a to nemyslím spôsobom že to niekto bude robiť za ňu.