icon

Neplnoletá mladšia sestra je tehotná. Mám prebrať zodpovednosť?

dolores123
22. feb 2019

Zdravím, niektorí z vás si možno pamätajú moju predošlú diskusiu a ja sa na vás s radou obraciam znova, aby som to tak rýchlo zhrnula sestra je v 13 týždni. Je neplnoletá a neplnoletá bude aj v dobe pôrodu a dosť dlhý čas po ňom a práve o to ide...
Požiadala ma aby som za dieťa vzala zodpovednosť ja, lenže ja vôbec neviem ako to prebieha, aké by boli moje povinnosti a podobne... dosť sa toho bojím, ale sestre by som rada pomohla.
Na úrade som sa pýtať už raz bola, zabralo mi to šialene veľa času (ktorý už nemám) a nič som sa v podstate nedozvedela, sociálna pracovnička ma posielala od dverí k dverám až som to vzdala.
Bola by som rada za všetky skúsenosti, ja sa len naozaj obávam, lebo sestra je veľmi nezodpovedná a ja nie som v situácií aby som dieťa vedela zabezpečiť, takže neviem či do toho vôbec ísť a mama o tom nechce ani počuť, nemám sa s kým poradiť a hoci je času do narodenia ešte dosť, chcem to mať premyslené... vďaka

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
abbey1
22. feb 2019

@dolores123 Aká súkromná škola, myslím odbor? Mám obe deti na súkromných školách a ešte som sa s niečím takým nestretla. Zdravotná škola to rieši prerušením štúdia. Jedine, že by chodila na katolícku 🙂
Kto jej platil súkromnú školu? Väčšina nie je najlacnejšia.

stary_ujco
22. feb 2019

September 2019,dolores zakladá uz siedmu tému. Sestra sa napriek sľubom neodstahovala a celé tehotenstvo prelezala nevladna na gauči s mobilom v ruke. Dolores cez koňa splasila do daru komplet vybavicku a celé leto makala na brigáde, aby mali nejaké peniaze na plienky a sunar. Sestra porodila, dni trávi naďalej na gauči, lebo sa zotavuje z pôrodu. O dieťa sa zatiaľ stara dolores. O týždeň sa začína semester, dolores hľadá riešenie ako prinútiť sestru k celodennej starostlivosti o dieťa a okrem prerušenia štúdia zvažuje aj nejaké to externé. Priateľ sa dávno odsťahoval nazad k rodičom, s dolores majú krízu. Lebo pol roka platil nájom za byt, v ktorom si s frajerkou nemohol ani zatrtkat, lebo na gauči ležala primadona. Dolores sa odcudzila s vlastnou matkou, lebo tvrdohlavo odmieta sestru s dieťaťom poslať na ulicu...

stary_ujco
22. feb 2019

@stary_ujco a samozrejme som zabudol spomenúť, že dolores vybavila všetky papiere spojené s narodením, všetky príspevky a rieši aj súd ohľadom otcovstva a výživného...

korunka1
22. feb 2019

@stary_ujco ....si zabil 😂😂

sasa1310
22. feb 2019

@stary_ujco a ešte aj prichádza o robotu, lebo primadonna sa nemôže cez den starať o svoje dieťa. Takže ju musí zastúpiť dolores. Takže ich živí NIKTO.

korunka1
22. feb 2019

@dolores123 este k tomu zdravotnemu poisteniu. Ak za nu neplatí štát a ona už vonkoncom nie,tak má nárok len na nevyhnutné ukony. Z hľadiska štátu sa nedá žiť vo vzduchoprazne. Musí byť niekde evidovaná,študovať,pracovať,alebo byť samoplatca. Nech dvihne riť a ide si to pozisťovať madam.
Joj,by som jej dala zopár vychovnych

dolores123
autor
22. feb 2019

Odbor to bola veterina, školu jej platila moja mama, nebolo to až také horibilné a prestúpila tam z pôvodnej obchodnej lebo drankala dlho na nervy s tým... prerušenie štúdia neviem či jej bolo ponúknuté, ona proste oznámila, že ju vyhodili a riesila to so svojou bio mamou.
No čo sa týka rozhovoru eh, máme ho za sebou, bol celkom no taký, asi polhodinu som pri nej sedela, priateľ len mlčal, ale asi súhlasí...
Ofučala sa, nechala som jej čas do pondelka, lebo aj tak cez víkend nič neporiešime...

stary_ujco
22. feb 2019

@sasa1310 nakoniec sa svedomie pohne v jej matke a pri chýli ich nazad domov,aby mali bývanie zadarmoa netrpela jek vlastná dcera. A deti budú žiť zo socialky a rodicaku. A keďže primadona zbadá, že to celkom dobre funguje, že macocha maká a platí, sestra sa stará, tak do roka je v dome ďalší krpec od náhodného otca.

korunka1
22. feb 2019

@dolores123 že ofučala...nohy by ti mala bozkávať😣😤

janinka007
22. feb 2019

@dolores123 inak ty, ako budúca lakárka...čo vravíš na ten genetický materiál, čo to chúďa dieťa podedí po svojich stvoriteloch. Nechcem kuvikať, možno sa vydarí, ale ak podedí to najhoršie z oboch rodičov, lebo to je fakt des, tak budeš mať na krku další "zázrak".

stary_ujco
22. feb 2019

@dolores123 A co cakas ze ti v pondelok sestra povie? Ze sa bali a odchadza do "decaku" k slobodnym matkam na ubytovnu? Kde bude musiet prat, zehlit, varit. Kde dostane jednu izbicku a prisny rezim, kde porusenie pravidiel znamena vyhadzov... Nuz hej jasne. Ked u teba ma full servis zadarmo, teplu vodu, teple jedlo a ani upratat po sebe za cely den, co sedi na riti, nedokaze...
Matka sa ti obratila chrbtom, lebo si povedala, ze nebude cely zivot otrocit na cudzie decko. Frajer sa ti neobratil chrbtom len preto, lebo je to rovnaky slaboch ako ty, a nedokaze ti povedat nie. Ale urcite je na totalku nadseny, ze ste si konecne nasli spolocne hniezdocko a namiesto teplej vecere a nahej frajerky ho doma caka studeny odchov a problemova "svagrina".
A ze do pol roka ho doma bude cakat okrem lenivej sociopatickej primadony aj cudzie revuce decko, masochisticka frajerka so spasitelskym syndromom co okrem psov uz zachranuje aj deti z ulice a namiesto vecerneho sexu bude vecerne kupanie mrnousa a namiesto vikendoveho lenosenia v posteli bude frajerkin beh na brigadu, aby sestra neprisla o zivotny standard...
Nuz, bohuzial problem nie je tak ani tvoja akoze sestra ale ty sama. Si cielavedoma, ale zato lahko manipulovatelna. A momentalne si si okrem vztahu s matkou zarobila aj na riadny problem s chlapom. Nehovoriac o probleme so studiom, pracou. A pritom si myslis, ze vo vztahu so sestrou je vsetko fajn. Nuz, nie je. Lebo ona k tebe ziadny vztah nema, ona ma len ocakavania... Tak jej ich nezabudni dalsich 20 rokov plnit. A potom napisat do posty pre teba, ze sa chces udobrit s matkou. A cca v rovnakom case pisat na kona, ze ti taha na 40, ze by si chcela svoje dieta, ale ze si sa cely zivot starala o sestrine 4 deti (hadam necakas, ze skonci hned po prvom) a teraz jedno z nich doslo domov, ze bude matkou. A ty si namiesto svojho materinskeho pudu pojdes zhanat papiere na osvojenie svojho nevlastneho vnucata, aby si neostala na ocot ako stara dievka.
Holt, kto chce kam, pomozeme mu tam.

loren1108
22. feb 2019

Takze takto ak sa o dieta nebude mat kto postarat skonci v detskom domove...resp. pojde do profesionalnej rodiny...ked prebehne sud to znamena ze bude mu nariadena ustavna starostlivost najde sa mu rodina kt si ho osvoji a to uz teda nebudete ho moct nijak kontaktovat ani nic vediet o nom...najskor sa budu skumat podmienky rodina biologicka matka kt je neplnoleta teda 0 bodov ak za matku a dieta neprevezme nikto zodpovednos a nikto z rodiny neprejavi zaujem o dieta pojde do profi rodiny a nasledne na adopciu a tu uz vy ani nikto nebudete mat moznost kontaktu s dietatom nakolko bude osvojene druhou rodinou a vlastne som si neni ista.ci aj budete vediet kam a kto si ho osvojil

dolores123
autor
22. feb 2019

No ja som jej povedala, že buď to alebo teda odchod k mame/priateľovi/jeho rodine, že to už nechám na nej ako chce, ale tak ona tu ani veľa vecí nemá hejže. Ona nemá ani svoje kľúče od tohto bytu no.
Do pondelka jej nechám na rozmyslenie, ale tak no nenavrhla mi nič iné, len mlčala a potom plakala a nakoniec sa postavila, že som k nej zasa hnusná.
Chcela som len pomôcť, ale máte všetci asi pravdu... no a v pondelok ak to nebude ok ju jedine vyhodiť môžem.
Povedala som jej, že jej rada pomôžem, ale že toto je moc a ja jej jednoducho neverím, že sa má v pláne zmeniť. V pondelok ráno to poriešim no. Takto aj ona vychladne a rozmyslí sa

loren1108
22. feb 2019

Jedine Ju supnut do decaku kt poskytuju pomoc pre neplnolete dievcence s detmi ...moze tam ist aj tehotna... ak chce napis mi dam ti kontakt zbal jej kufor a odprevad tam

janinka007
22. feb 2019

@dolores123 bud "hnusná", nech sa mladá preberie, že dieťa nie je bábika a nech skúsi reálny život, kde jej nikto nebude stáť za riťou. Nech sa obracia, ked chcela dieťa.

stary_ujco
22. feb 2019

Mimochodom, ked uz by sme sa naaaahodou aj vratili k prvemu prispevku a skusili riesit to zakonne osvojenie dietata. Ma niekto skusenost, ze sud priklepne dieta maloletej matky namiesto otca, starych rodicov z oboch stran, sesternici? Neskumaju sa pomery osvojitela? Ako byvanie, prijem, moznosti sa starat o dieta? Ja chapem, ze dnes je tlak na to, aby dieta skoncilo radsej v drevenej bude, ale s nejakou rodinou, namiesto v decaku u pestunov. Ale predsalen mi to pripada ako sci-fi.
A ako medzitym citam, primadona dostala ultimatum. Ale aj ked na neho pristupi, tak za par dni je nazad u sestry aj s igelitkou. A ak nepristupi, tak budeme mat akurat srdcervuce vylevy o tom, ako je dolores bezcitna, ze ju tehotnu posiela na ulicu. A dolores sa sem pride postazovat.
Ok, ak diskusia do pondelka zase nezmizne (lebo sem medzitym dolezie banda biomatiek a slnieckarok robit rozbroje a podporovat), tak si pockam na dalsie kolo tejto telenovely.

korunka1
22. feb 2019

@dolores123 len sa nenechaj ukecať a zmagoriť jej plačom. Nech nesie nasledky svojej sprostosti.

niky21
22. feb 2019

@dolores123 no máš to ťažké... Ak si dieťa do jej 18 tky nevesmeš do starostlivosti, poviem ti to úprimne - bude revat samé hodiny hodené v postieľke bez záujmu. Tak to je. Vďaka nášmu systému by sa do rodiny dostalo tak v 8-10 mesiacoch. Čo sa týka ,, vrátenia,, dieťaťa, tak by si dievča tiež dlho počkala. Úprimne ľutujem to dieťatko ☹ ale chápem ťa. Ja mám dve deti , viem ako vnímajú už ako bábätká. Ja by som si vzala dieťa do starostlivosti, ale ako píšem, chápem tvoj strach a zmýšľanie, si mladá bezdetná baba. Snáď sa to vyrieši tak, aby to neviniatko trpelo čo najmenej ☹

majka99999
22. feb 2019

@stary_ujco rozmyslam, ci sa primadona bude do pondelka fucat, alebo skusi aj dramaticke gesta, vyhrazky a nadavky, ako jej chce "sestra" znicit zivot. 🤔

majka99999
22. feb 2019

@niky21 prosim ta, co trepes, ak ide dieta na adopciu, nikde same nereve 8 mesiacov.

niky21
22. feb 2019

@majka99999 po prvé sme si nepotykali, po druhé nemám záujem o vaše komentáre, ďakujem.

janinka007
22. feb 2019

@niky21 na socialnych sieťach sa tyka a tu na MK je to dokonca v pravidlách, takže sa neofukuj 😉

stary_ujco
22. feb 2019

@majka99999 Mozno sa skusi znova aj trochen opit ako naposledy. Alebo aspon odist z domu na par hodin, nech sa o nu akoze zacnu obavat a nech su nakoniec radi, ze sa vobec ukazala nazad.

kristina2412
22. feb 2019

@niky21 bude plakat a potom, keď zistí že nikto neprichádza,prestane plakať úplne. Známa ma adoptované dievčatko,keď prišla do rodiny,nezvykla vôbec plakať...plakať začala po pár týždňoch. Avsak môže a nemusí mať šťastie na profi mamu/ rodinu.

bsp39
22. feb 2019

@stary_ujco o tom teplom jedle by som pochybovala. Kedy asi dolores vari, ked ma tolko aktivit? Kolko asi zaraba studentka na brigadach, aby mala na najom, inkaso, potreby k studiu, oblecenie, jedlo pre seba a rodinnu "prizivnicku"? Ktoreho frajera by bavilo prispievat do takejto domacnosti a ako dlho? Vymyslene pribehy o matke Tereze na pokracovanie.

ukulela
22. feb 2019

@niky21 ale trt. kolegovia maju adoptovane male mimino. ak je dieta volne, id ehned na adopciu. okrem toho mimina myslim ze aj zo zakona musia ist uz do profi rodin, nie ustavu. nechce sa mi to hladat ... a tiez dnes uz nie su decaky ze 30 deti v jednej izbe, ale su bunky a pri tych sa tocia opatrovatelky.
... aj ten pruser s tomanovej dcerou bol na tom postaveny, zemala babatka v domove, ktore mali byt u profi rodicov.

miriam439
23. feb 2019

@dolores123 píšem ti IP

fidka79
Odpoveď bola odstránená
kristina2412
23. feb 2019

@ukulela "ak je dieťa volne" toto by zrejme nebol ten prípad keďže sestra ho na adopciu dat nechce...ak by ho tam dali,len by ho tam odložili s tým že ak dostane raz rozum tak sa poň vráti....