Neplnoletá mladšia sestra je tehotná. Mám prebrať zodpovednosť?
Zdravím, niektorí z vás si možno pamätajú moju predošlú diskusiu a ja sa na vás s radou obraciam znova, aby som to tak rýchlo zhrnula sestra je v 13 týždni. Je neplnoletá a neplnoletá bude aj v dobe pôrodu a dosť dlhý čas po ňom a práve o to ide...
Požiadala ma aby som za dieťa vzala zodpovednosť ja, lenže ja vôbec neviem ako to prebieha, aké by boli moje povinnosti a podobne... dosť sa toho bojím, ale sestre by som rada pomohla.
Na úrade som sa pýtať už raz bola, zabralo mi to šialene veľa času (ktorý už nemám) a nič som sa v podstate nedozvedela, sociálna pracovnička ma posielala od dverí k dverám až som to vzdala.
Bola by som rada za všetky skúsenosti, ja sa len naozaj obávam, lebo sestra je veľmi nezodpovedná a ja nie som v situácií aby som dieťa vedela zabezpečiť, takže neviem či do toho vôbec ísť a mama o tom nechce ani počuť, nemám sa s kým poradiť a hoci je času do narodenia ešte dosť, chcem to mať premyslené... vďaka
@mogaa pre nechápavé ešte raz. Napísala som že ju úplne chápem, aj jej rozhodnutie a že mi je ľúto dieťaťa. Píšem niekde, že si ho má osvojiť? Nie ... Píšem, že ja by som si ho osvojila . Ja mám však iné podmienky ako dievčina. Takže ešte raz , nikde ju nenabadam, aby si ho nechalala. Teba čítať
Baby odchádza z tejto debaty tak ma tu už prosím neoznačujte , idem s deťmi a manželom na výlet , urobte tak aj vy , vonku je krásne 😉
@niky21 len chod aspoň tu už nebudeš viac písať také somariny
@dolores123 kluc k rieseniu Ti dala @kingstonka vcera o 13:45.
@dolores123 Bum a je to tu. Vedela som že matka ju vyhodí, stalo sa. Bolo škoda že si ju brala k sebe. Z prvej diskusie sa ja ale pamätám že dievčina chcela prevziať zodpovednosť, len jej chýbal nejaký čas. Nuž nestalo sa. Vyloz ju zo svojho bytu, buď nekompromisna. Pomáhaj jej naďalej, ale musí prevziať zodpovednosť sama za seba. Keď nechce, tak miesto ubytovni hľadajte adootivnych rodičov. Je úplný kopec ludi čo by sa s láskou postarali o jej dieťa. Pre teba by bola toto asi jediná cesta.
@dopolbokaodrata Prosím ťa čo sem písala jej sestra, nepostrehla som tú diskusiu. Nevieš preposlať link?
Ja uz som to tu raz pisala. Adopcia sa mi vidi byt najlepsie riesenie, aj pre to dietatko.
Dohovor sestre, nech sa po porode zriekne rodic.prav, ze tak da sancu svojmu dietatku vyrastat v dobrych podmienkach, v rodine, kde bude babatko chcene.
Sestra bud zabojuje o seba a svoje dieta, alebo pochopi, ze na to nema. ale nemozes za nu bojovat ty. Dosiel bod vo vasich zivotoch, kedy ona musi rozhodnut a prevziat zodpovednost za seba a inych, predovsetkym za svoje dieta.
@dolores123 Ja som ti už písala že viem sa vžiť, nie si hlúpa ani sprostá, ľúbiš. Lenže ľúbiť treba tak, že ukážeš už konečne tie hranice svojej sestre. Ty svedomie mať zlé nemusíš, možno po tom keď ťa nechá priateľ. Hľadala som známych v okolí Bratislavy, žiaľ nenašla som. Myslím centrá. Ale videla som že ti tu ponúkli poradňu alexis.
@dolores123 bingo
@dolores123 Prečo v pondelok. Ona nemá na výber. V pondelok môžte max spoločne obvolavat zariadenia, študovať stránku alexis môžte spoločne aj dnes, keď máš voľno
@mamickadusicka úplne súhlasím + radim zamyslieť sa nad anonymnym pôrodom,ako tu už ktosi spomínal ,aby sa to s mladou neťahalo celý zivot ...a dieťaťu to urýchlilo celý proces adopcie.
@mamickadusicka mne je dolores ľúto. Snažila som sa nájsť nejaké centrá alebo známych v Blave žiaľ nenašla som. Ale aj kolegyne a aj tu vidím, že v Blave nie je problém nájsť nejaké centrum pre neplnoletu matku. Tej dievčine iné neostáva. Môže dať ešte dieťa na adopciu, čo ona nechce. Ale to už je jej vec. Od tejto mladej ženy dostala pomoc cez. Nie je jej nič dobré a nesnaží sa. Dolores má už len jednu cestu. Pustiť ju padnúť na dno. Boli ma to, keď to vravím, ale tu iné riešenie nie je. Dolores má svoj život, a mala by ho začať žiť. Urobila čo sa dalo, aj cez
@niky21 nie ty si nenapísala otvorene aby si ho vzala, ale napísala si "Ak si dieťa do jej 18 tky nevesmeš do starostlivosti, poviem ti to úprimne - bude revat samé hodiny hodené v postieľke bez záujmu."takže toľko k mojej chápavosti či nechápavosti.....mne to príde ako citové vydieranie ak si nezoberie to dieťa tak ako mu ublíži...možno si to tak nemyslela, ale z kontextu to tak vyznelo...a nepochodpila som to tak sama, videla si aj ostatné príspevky na tvoju adresu
@niky21 a mogaa preco tykas? Ste si potykali? Tu si tykame vsetci, a ked uz chces vykat, tak gramaticky spravne. Ak ho sestra na adopciu da po porode, dieta je volne hned a take babatko ide casto po par dnoch do novej rodiny, samozrejme uplna adopcia je na dlhsie papierovo. Ine je, ak dieta odoberie socialka. Ak myslis na dobro dietata, tak si tu podarenu pubertacku zober k sebe a ziv ju aj s dietatom. 🙂 Urcite bude strasne vdacna, okamzite si vybavi nejaky individualny plan v skole a bude pomahat v domacnosti, aby svoju vdacnost prejavila. 👌
@majka99999 prudké slová ale trefné
...si uzasna a citliva osoba, ale mne sa tak zda, ze najdolezitejsie by bolo v tomto uz pretat ten bludny kruh - najma v zaujme toho dietata, lebo takto asi potiahne tu karmu dalej a o 16 rokov tu bude podobna zufala tema...
sposob zivota, ze sestra vychovava dieta u vas, co ma dopad na tvoje financie, ale aj celkove fungovanie vasej domacnosti, je o drzku. sestra by mala ist zit so svojim dietatom do zariadenia pre neplnolete matky a starat sa onho sama, ked onho stoji a nozaj mu chce byt matkou.
ak odmietne a tebe naozaj zalezi na dobrom zivote toho dietata, tak skus porozmyslat, ci by si si ho nechcela osvojit, aby sa ho sestra vzdala a ty sa stanes matkou na plny uvazok (ale bez sestrinho vplyvu na to dieta - isla by zit prec, plus to samozrejme znamena, ze skoncis so svojimi zivotnymi planmi, prerusis skolu a prides o pracu aspon na polroka-rok, co priatel...). to by bol pocin absolutnej obety.
najrozumnejsie by bolo presvedcit sestru, aby ho umoznila dat na adopciu - dietatko sa dostane do uplne ineho prostredia inak nastavenej rodiny, bez zatazenia problemami ako neustaly zivot s matkou po kadejakych podnajmoch, vo financnej tiesni, bez otca...
s adopciou tu mozme suhlasit vsetky, kolko nas je, ale rit palovu zmozeme, ked matka dietata nepovoli. howg. okrem toho, nemyslim si, ze adopcia je vzdy to najlepsie, mladej by mozno na otvorenie oci a spamatanie sa uplne stacil nejaky ten azylak, ci domov pre neplnolete matky s detmi, ja som bola tiez na slucku, ked moja 17 r segra "vytasila" brucho. pol roka sme sa nerozpravali, vynadala som jej ako poslednemu psovi. a vyklula sa z nej dobra mama. mlada nesmie zneuzivat sesternicu a ta sa nesmie nechat zneuzivat. a sesternica nemoze mladu donutit dat dieta na adopciu.
@ukulela máš pravdu,krv nieje voda a mama je predsa len mama...bolo by ideálne keby sa vzchopila a zabojovala. Prelomovym bodom môže byť práve pôrod a to čo bude nasledovat po ňom.Možno v sebe objavi matku a zacne sa tak správať. Len čo keď nie...
@hickupps no počkať, to bolo fakt uz začiatkom septembra?mne sa zdalo ze okolo Vianoc... Veď to by už malo byť pomaly na pôrod a dolores tu píše, že je segra 13tt v9 februári

@niky21 prepáč ale máš ty rozum keď jej odporúčaš prevziať zodpovednosť na sestrine dieťa? To nie je baba ktorá je zabezpečená, má vlastné bývanie, partnera ktorý s tým súhlasí a prácu....Je to študentka ktorá žije v prenajatom byte a popri štúdiu pracuje aby utiahla štúdium a ako tak fungovala....Jej priateľ tiež nechce vychovávať cudzie dieťa....Ak by zaň prevzala zodpovednosť musí nechať štúdium aj prácu a ostať doma so sestriným dieťaťom a starať sa oň...Z čoho bude potom platiť prenájom a žiť? Nehovoriac o tom že školu nedokončí...Ona nemôže to decko potom nechať sestre a fungovať ako doteraz.....Sestra je sprosté decko, bábätko bude plakať, sestra sa pôjde kamarátke opiť a dieťa ostane doma....Alebo bude plakať, milá mamička ním zatrasie a problém...Právnu zodpovednosť bude niesť osoba ktorej bolo dieťa zverené, nakoniec ešte pôjde za milú sestričku sedieť ked sa niečo stane dieaťaťu, lebo mladá nebude schopná sa oň postarať....Ak by prevzala zodpovednosť príde o školu, o priateľa, o osamostatnenie(bude sa musieť vrátiť k mame) a sme pri prvom príspevku uplne na začiatku a história sa opakuje....jej matka sa starala o dcéru svojej sestry, tá má teraz decko a oň sa bude starať jej "sestra"....Len s tým rozdielom že ona na rozdiel od svojej matky nebude ani zabezpečená(vlastné bývanie) a ani nedokončí školu....