icon

(Ne)pomoc od rodiny pred pôrodom

liliblacky
22. feb 2025

Ženy, musím to dostať zo seba von, lebo má už asi rozpuči.. Mám 2 týždne do porodu, manžel išiel na materskú, aby mi pomahal a prišli aj moji rodičia k nám, ak by som musela do pôrodnice, tak aby sme mali s kým nechať 2 ročnú (najmä teda ak by to na mna prišlo v noci)… Všetci sa hrdili, ako idu pomáhať, no mna už ide poraziť.. Muž je “stále nevyspatý” lebo po 2 rokoch prišiel na to, aké je to spat s dieťaťom v izbe, že ono sa aj budí, aj sa chce pritúliť aj všetko. Moja mama asi zabudla, že dieťa sa nedá odložiť a vymeniť za tablet.. A tak namiesto toho, aby som mala čas na seba, dokončiť čo mi treba (aj pracovne veci, keďže po pôrode som realista že urobim prd makový), tak neviem kde mi hlava stojí a asi mám toho aj viac ako keby som sama s malou… Každý prd musím riešiť v tejto rodine: čo jej obliest? čo jej dať jesť? čo s ňou robiť, čo sa bude obedovať, pracka je asi vynález čo pocuva len mna..dokonca muž má včera zdubal, že som mu nepovedala “ďakujem, že MNE vybral veci zo susicky”! alebo . včera môj drahý čakal s nahým dieťaťom asi 10 minút, kým som vyšla hore do spálne, lebo on nevie akým krémom ju má natrieť 🤦🏻‍♀️, podotýkam, že je tam 1 otvorený a každý večer ju ním natieram, za prítomnosti muža. To nie je o tom, že by nevedel, len proste lenivosť? Babka sa hrdi tým, ako sa postara kým budem v pôrodnici ale hlavne rano: chod za mamkou, nech Tá oblečie, chod za mamkou, nech Ti zuby vyčistí, náhodou ak ostanem hore (napr na wc) oni idu dole, už na mna kričí, že mám prísť okamžite dole, lebo 2,5 ročná si zobrala cukríky 🤦🏻‍♀️ to vôbec nebolo o tom, že by bol problém s dieťaťom, ale babka nemala rannú kávičku a cigaretku… Kedykoľvek mala odijde z izby už ťahá tablet, lebo jej zdochnu imaginarne sliepky na farme 🤦🏻‍♀️ Kým presvedčím niekoho, aby ju zobral von, trvá to hodinu a za 20 minút sú dnu, lebo vraj mala chce.. toto dieťa by von aj spalo.. muž nonstop telefón v ruke, baba tablet, dedo zatvorený v izbe na tablete.. A ešte som včera dostala zduba, že som nervózna a že mám “vypustiť paru”.. Tak mám 3 dospelych ľudí v dome na “pomoc” a ja nemám čas ani kedy si zbaliť veci pomaly.. Malú len každý odháňa, že chod za otcom, ten chod za babkou, ta chod za mamou alebo či sa nechce hrať ideálne s Albi knihou, nech dá pokoj.. A ak im niečo poviem, tak sa ešte urazia, že “už nech konečne pôrodim”.. Nervózna som ako pes, namiesto toho, aby som sa sustredila na blížiaci pôrod, mám len paniku, čo doma nájdem za tých pár dni, čo budem preč .. och..

bielasovicka
22. feb 2025

Nikto nemá doma rodičov pred pôrodom, ved máš muža. Načo je potom on doma? Posli rodičov domov. Toto som ešte ani nepočula 🙄. Vy co mate, 16 rokov obydvaja?

oceanahory
22. feb 2025

@lonely66 Ved to je vsetko v poriadku...zvladla si to a zvladla to kazda ina, neviem, ci teraz cakas uznanie alebo pochvalu? Urcite by to zvladla aj autorka spolu s manzelom, ale mozno si naivne chcela ulahcit situaciu a teda rodicia sa ponukli, tak to prijala 🤷. Mozno si chcela este pred prichodom babatka troska viacej oddychnut a bola jej tato moznost navrhnuta...to, ze to nakoniec malo opacny efekt je smutne, ale ako som pisala vyssie, realita je zial castokrat ina, ako predstava.

liliblacky
autor
22. feb 2025

pre všetky tie, ktoré nepochopili pointu príspevku a idu sa tu hrdiť, že ešte v deň porodu dojili kravu a okopávalo zemiaky - ja som nevolala nikoho. Muž chcel ísť sám, aby pomohol a naši tiež sami, aby si mala na nich zvykla.. a ja neplačem nad tým, že oooo chudera som, nik mi nepomôže, ale že sa mi tu ponúkli 3ja dospeli na pomoc s tým, že chcú aby sa s malou vžili a nič iné len ju odháňajú a čakajú, že asi dieťa je na 10 minút denne a zvyšok sedí v kúte a kuka. Týmto štýlom budem to druhé zo seba tlačiť a rodinu usmerňovať kde nájdu pre dcéru ponožky 🤦🏻‍♀️ a čo má série najviac, že to nie je o “oddychu” z ich strany ale o cigaretku, mobile a tablete..

softiesofie
22. feb 2025

A ako sa stravujete? To im este aj varis, ci aspon v tomto mama vypomaha?
Ale uprimne takato pomoc je za trest. Sa ponukli len formalne.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
pandusica
22. feb 2025

No my sme mali podobnu situaciu, mama sa ponukla na pomoc, ale ona teda fakt pomahala, ale dohoda bola, ze pride, az ked sa druha dcera narodi, tiez je od nas cca 500 km. Neviem, co by sme tu vsetci robili. Starsia mala dva roky, ked sa mala narodila, dohoda s mojim muzom bola, ze ak by to na mna prislo, tak bezi z prace hned domov a starsia aj pozerala vela rozpravok, ked sme boli same a zvladli sme to. Ja som zacala rodit v noci, no nebolo na vyber o pol jednej sme obliekli starsiu a odviezli ma do porodnice. Manzel nemohol byt so mnou, ale oni ani nechcel a asi ani ja tak v pohode. Sice nam sestricka najprv vynadala, ze naco sme sa trepali s deckom, ale ked som jej vysvetlila situaciu, uz bola v pohode. Cize podla mna tolko ludi uplne zbytocne, pokial nemas nejake rizikove tehotenstvo, aby ta odbremenili. Radsej by som si pomoc vypytala po porode.

really8
22. feb 2025

@liliblacky vies ono je to tak, ze kym si po ruke tak to sami ani nespravia. Moj muz sa o nase deti vie postarat kompletne. Ale ked som doma tak idu von a nachystas mi ho? A prebalis ho ja sa idem obliect. A das mi robit mlieko atd atd. Stale treba ten mamazment okolo. Ked doma nie som vsetko zvladne sam a vsetko je v pohode (deti nechodia ani hladne ani spinave)

bolarazjedna
22. feb 2025

Bože baby, ktorým nikto pred pôrodom ani potom nepomáhal....každá sme iná, tak niekto sa môže cítiť vyčerpané a ta pomoc sa jej zíde, sk je taka možnosť, tak prečo nie.... Nemusíme sa tu hrať na hrdinky, ako všetko samé zvládame a zdrbat tu ženu, ktorá potrebuje v prvom rade pochopenie a podporu, od rodiny to nedostane, a vy ju tiež zďzubete....
Autorka, chápem tvoju situáciu a súcítim s tebou. My sme tiež mali celkom podobne, aj s tým manželov m nevyspatim, aj s tým, že čo mu obliecť, čím ho natrieť..... Darmo to robíš každý deň pred ním, chlap si tieto veci nevšímajú..... Jednoducho je to mimo ich záujmu.... Tak ako keď si nasadnes na autobus alebo nastúpis do výťahu a nevnímas okolo seba nalepené reklamy..... Preto musíš ho naučiť, a on sa musí naučiť.... Musíš rátať s tým, že istý čas potrvá, kým v tom získa rutinu.... Vyžaduje to veľa úsilia, a žiaľ, čím budeš nervoznejsia a podrazdenejsia k nemu, tým bude väčšia nechuť ti pomáhať.
Mohla by si všetkých posadiť a povedať im na rovinu, že si unavená, potrebuješ doriešiť veci a keď s každou blbostou chodia za tebou, tak to jednoducho nevieš.....ze pomoc pre teba znamená, že sa ťa nepýtajú, ale urobia to sami... Na druhej strane, ty poznáš režim dieťaťa, o koľkej ma jest, o koľkej ma ísť spať atď, čo má obliecť, tak aj oni chcú vyjsť v ústrety a robiť to k tvojej spokojnosti, ako je zaužívané. Je to veľká zmena byt na materskej aj pre muža. On do toho príde. Budú nepoeozumenia. Ale časom sa to utrasie. U nás menší ma 11mes, starší 2,5 roka. Manžel bol na materskej s nami..... Postupne sa to zlepšovali, krok za krokom. Treba čo najkonkretnejsie povedať, čo sa ti nepáči. Respektíve, hlavne povedať konkrétne to, čo chceš aby robili, nie to, čo nemajú robiť.
A rodičov by som tiež poslala domov. Ak sa spustí pôrod, nech prídu. Ak sa to stane v noci, tak prinajhoršom poprosiť susedov, nech po strážia spínače dieťa, kým starý rodičia nedorazia. A zatiaľ kým sú starri rodičia doma, s vy iba traja s manželom, tak ho naučíš, čo a ako. Plus ho nechaj, nech to robí aj podľa seba, aj keď s chybami, ale na niektoré veci musí prísť sam, darmo mu to budeš hovoriť ci vyčítať. Sú to moje osobné skúsenosti, vyžaduje to aj odomna veľa úsilia byt trpezlivá s manželom.
Držím palce!

angeli121212
22. feb 2025

@liliblacky ja ťa aj chápem o čo ti ide... Každý sa ponúkol ako ti bude pomáhať a nakoniec ti narobili len viac roboty akoby si bola doma sama... V tejto situácii by som naozaj poslala rodičov domov a manžel nech sa tých pár dní stará o dcérku sám aspoň si vyskúša .... Inak my sme akurát dvaja s mužom s dvoma deťmi na materskej a je to čistá ponorka ale tak má to zlepšujúcu sa tendenciu 😅

domka222
22. feb 2025

Nechápem prečo nepošleš ostatných domov,keď máš doma muža. Však je na materskej,tak má byť kto s dieťaťom ak odídeš do pôrodnice.

oceanahory
22. feb 2025

@lonely66 Ale tu vobec nejde o to, ci tu pomoc potrebovali alebo nie...ide iba o zamer. Rodic ponukne pomoc s tym, ze ti ulahci situaciu, tak ty takuto pomoc neprijmes lebo si ides dokazovat, ze to zvladnes vsetko sama? Co je take strasne na tom, ze tu pomoc prijali? Ja idem akurat upratovat, ak by mi mama prisla pomoct, tak by som ju s radostou privitala...ale ak by jej pomoc skoncila s kavickou na gauci, tak by som bola asi rovnako nasrata, ako autorka. A ano, aj sama si viem bezproblemov upratat 🙄...

maxik24
22. feb 2025

@liliblacky ani som nezvladla docitat.. Budes to mat s takym pristupom neskutocne narocne. Na co potrebujes okolo seba tolkych ludi, ktori su podla teba doslova povinni skakat okolo teba? Nie su. Ved mas doma manzela, to bohate staci. My sme druhe dieta zvladli s manzelom sami, ziadna pomoc, nie ze by nechceli ❤️ ale ja som odmietla, prisli normalne na navstevu, na deti sme predovsetkym ja a manzel, a to aj na kombinaciu novorodenec a starsie dieta. Manzel po porode normalne chodil do prace a pred porodom rovnako.
No dobre, docitala som. On tam je este aj dedko. Traja dospely ti maju pomahat s jednym dietatom.. Uf. Na to ani nie je co. Prepac.

mikadooo
22. feb 2025

@liliblacky ach moja, to sa ťažko číta, no áno, lenivcov máš... Pošli ich domov a zavolaj až keď ozaj bude treba, alebo nech to proste nejak vyrieši muž, keď budeš v pôrodnici, veď nie je z cukru, proste bude hodený do vody, tak nejak popláve 🙈. Toto bude lepšie na tvoju psychiku, ako to, čo máš teraz...

katica06
22. feb 2025

@liliblacky a čo.ked neporodíš v 40tt ale napr v42tt? To tak bude kaźdý ešte mesiac? 2 ?Ten tak?

bielasovicka
22. feb 2025

@liliblacky a kde žil tvoj muž 2,5 roka, keď si nevie poradiť s dcérou? Úplne bežné veci co ma vediet už od jej narodenia?

anketkarka
22. feb 2025

Keď vidíš, že to sami nevedia, tak im to vysvetli, ukáž a nauč. Berú to tak, že Ty si ešte tam a oni sa budú starať, keď nebudeš. Ak máš inú predstavu, tak im vysvetli, že teraz musíš stihnúť to a to. Však nonstop netreba skákať okolo nich. Teraz sa Ti ukazuje akú pomoc budeš mať od manžela pri dvoch deťoch. Určite by som sa s ním porozprávala, nech trochu pridá v samostatnosti.

gelifil
22. feb 2025

@liliblacky tak ale to si musela vediet skor, ze fajcia a zrejme radi a vela a tabletuju...skor si si naivne myslela, ze to nechaju a budu dospeli (co nie su)

sima234
22. feb 2025

@lonely66 ale ja netvrdím, že manžel musí byť pri pôrode, len to to predpokladám, keďže tam má rodičov, aby zostali s mladšou. Tak mi to logicky z toho vyšlo, inak mi to nedáva zmysel mať u seba rodičov toľko pred pôrodom.

kandelabra
22. feb 2025

@liliblacky a to si predstav, ze porodis, prides domov, a cely tento cirkus budes mat este aj s novorodencom. Je ti to treba? Rodicov posli domov a chlapovi vysvetli, ze existuje svet aj mimo mobilu a on je doma na to, aby sa staral o dieta. Si nedupnes teraz tak to bude len horsie...

lucia13022023
22. feb 2025

V pôrodnici som bola na izbe s jednou ženou, ktorej nonstop zvonil mobil. Každému hovorím, že mňa nebudil plač deti, ale jej telefón. Prisaham, každú pol hodinu aj v noci jej zvonil. Volal jej muž, tiež mali doma malú dvojročnú dcéru a volal je za všetko, ešte aj za to na koľko sekúnd na zohriať mlieko. Nonstop videohovory, či je toto dostačujúca porcia, či jej môže dať túto vidličku, či jej môže obliecť ružové tričko, či jej môže dať tú hračku.. Ona už zúfalá, sa mi tam rozplakala, že ona nemá dve ale tri deti doma.
Len ci toto nebude aj váš prípad, keď sa muž pýta na banality ako krém... A rodinu by som poslala asi domov 🙈 akože hnusne, ale viac ti robia roboty ako pomohaju, ty sú v strese a nervoch a podla mňa odratavas dní do pôrodu aby si od nich odišla.
Keby som ja v tej situacii, tak by som muža pri porode nechcela, nech je doma s dieťaťom, to ho potrebuje viac ako ty. A rodina môže prísť pozrieť bábätko po 600nedeli. Ja som za to, že tie prve týždne ma byt rodina sama, spoznávať sa, je to pre každého niečo nové..

maryetta
22. feb 2025

Mne prisla svokra k detom ked som bola v porodnici. Ako som ja z porodnice prisla ona hned prec-tiez 300km. Ale bol pri dvoch skolakoch. Takze aj ucit sa trebalo.
Inac tiez toto nedavam takze ti absolutne rozumiem. Ze pride niekto na pomoc a ja mam zrazu 4 deti plus "navsteva".

michaela329
22. feb 2025

Chyba je, že sú u Teba tak skoro. Keby si ich zavolala až keď už pôjdeš rodiť, jednoducho by museli makať a zabrať a nemali by sa na koho stále spoliehať. To už nenapravis, môžeš si s nimi len na rovinu sadnúť a všetkých radom pekne "zdrbať". Lebo taká "pomoc" je skôr za trest, to mohli aj doma zostať a fajčiť za tabletami. Ja som rodila pred tromi týždňami a a neviem si predstaviť mať hocikoho nasackovaneho u seba doma....nieto takých lenivcov.

pribinak
22. feb 2025

@lucia13022023 lenže povedzme si aj druhy pohľad
Mnohe matky otcov k dieťaťu ani poriadne nepustia, lebo oni vserko urobia lepšie
Lepšie nakŕmia, lepšie kožou, lepšie ocesu, lepšie oblečú …..
Potom sa mnohí oteckovia na to jednoducho vybodnu a vyzerá to aj takto

lucia13022023
22. feb 2025

@pribinak áno, to je pravda. Taka bola moja mamina, ona všetko vedela najlepšie a keď ostal môj otec s nami sam, tak chudák nevedel kde je sever.

silvike
22. feb 2025

@liliblacky Jeeeminku, jak mne lezu na nervy vsetci tito zavislaci na obrazovkach. Bodaj by z deti nevyrastali "cudá" ( nemyslim tvoju dcerku) ked sa im dospelí ani nechcu plnohodnotne venovat. Hruuuza, des. A ako nic v zlom ale na jedno 2r. dietatko ste tam 4 dospelí ? A aj to absolutne neschopní, ked i tak vsetko nakoniec na tebe jednej. Ja nechapem, ja som nikdy nemala u mna mamu ani nikoho tretieho dospeleho ani pred jednym porodom, ani po porode. Mame tri deti. Muz nebol ani jeden den doma navyse, len ked ma trebalo odviezt z porodnice, to bolo jedine jeho volno. Ako jedine 2 mesiace po porode druheho syna sme boli u nasich koli tomu ze starsia mala 1r.5mes. a ja som mala akutnu sekciu, tak som nemohla tak hned dvihat starsiu do stolicky, zo stolicky, do postielky, z postielky, do kociara, z kociara atd., atd. Atd. Takze koli dvihaniu starsej. Po 2 mes. sme uz sli k nam domov a boli sami. Ale teda byvali sme v jednom meste. Ako, nechapem vobec, naco to az tak premotivivane organizovat. A ze muz je na MD (so starsou) 2 tyzdne pred porodom ? Sak to radsej po porode, nie ? Ked budes ubolena, unavena a uz budes mat aj novorodenca na starosti. No, pre mna velmi cudne tvoje nastavenie, ze potrebujes mat tolko ludi okolo seba este pred porodom.

oceanahory
22. feb 2025

@anketkarka Plne suhlasim, kazda druha tu radi rodicov poslat kade lahsie namiesto normalneho rozhovoru, ktory by mozno celu situaciu aj riesilo. A potom sa tu zeny cuduju, ze sa stari rodicia nehrnu do strazenia vnucat 🫤. No ani sa necudujem, ked namiesto komunikacie sa vsetky oduvaju, odstrihavaju a mudruju, ako to oni robia vsetko lespie a vsetko zvladaju sami....

kitycat
22. feb 2025

@liliblacky a preco si mudi zvykat na starych rodicov? Oni sa nepoznaju? Moja mama je tiez 4h cesty a vidia sa 2-3x do roka, ked dojde tak foti pol dna a mna ide rozdrapit, ze decko vidi hlaven telefonatu a nie starej mame do tvare, ale vychadzaju spolu a vsetko. Len jedlo a pitie neponukne, ked poviem dojdite o dve hodiny su to tri hodiny a tak dalej...

Ale nefajci s nou, to by ma teda sralo dost, muzovi povedz nevh si porqdi, ako keby si tu nebola si na hajzliku... ak si sa rozhodla prqcovat do porodu, tak to je tvoja vec.

Su tam starki zbytocne, dieta si zvykne za 2 dni

janinah
22. feb 2025

Zrejme si doteraz vsetko okolo dietata robila sama tak muz je bezradny.Keby si mu aspon raz dala dieta natriet kremom,tak by vedel ktory ma pouzit. Jedlo jej asi tiez nikdy nechystal.Neumoznila resp.nezadala si mu doteraz nijaku pracu okolo dietata a teraz ťa to dobehlo.Tiez mam dceru 500km od nas,ale nikdy nam s muzom nenapadlo sa tam nasackovat dva tyzdne pred porodom.Riadili sme sa tym co chcela dcera.Kedze chcela mat manzela pri porode druheho dietata,tak dva tyzdne pred terminom tam bol vzdy par dni niekto z nas dospelych 1 clovek..Porod vysiel na sobotu rano a s prvym dietatom ostal doma nas 18.r. syn a postaral sa paradne.Po prichode z porodnice sa postarali rodicia deti,ja som vnucku videla nazivo,ked mala 3 mes.Samozrejme ak by dcera kedykolvek zavolala sadam do auta a do 6 hodin som tam.
Na tvojom mieste kazde rano pri spolocnych ranajkach rozdelim pracu...babka prosim navar,dedko,prosim chod s malou vonku na dve hodiny,manzel nakupit a upratat,ja chystam veci pre babetko...nevyhovuje to niekomu? Chcete robit nieco inak.? Nechsapaci,povedzte a dohodneme sa...

selest
22. feb 2025

Fuha tak vy dobre padnete na hubu ked budete mat 2 deti v skolke skole a k tomu robota domacnost atd. Ked toto nezvladate s muzom. Naco su ti tam rodicia nechapem, dieta vyzaduje specialnu starostlivist? Alebo ty? Mate kastiel a pracete denne 14 komnat alebo mate statok? varite 5 chodove menu? Lebo inak nechapem. Ty tiez chodis rodicom na 2 tyzdne podavat veci ked maju napr sopel? Ste doma 2 zdravi dospeli, sadni si na gauc a instruj muza ako uvarit polievku a co obliect dietatu ked ho berie von. To zvladne. A ked pojdes do porodnice muz ta odvezie, zavezie dieta rodicom a pride za tebou. Strasne dramatizujes ale to su aj hormony..

meg91
22. feb 2025

Je vidieť,že si veľmi vystresovana a nevieš si to zorganizovať.Radsej sa naseries..nikdy by som si nikoho k sebe na 2tyzdne nezavolala.Ukaz im ze si šikovná a rob si veci sama.Kazda Togo mame po krk a veľa.Prať,upratovať venovať sa deťom ale ty si to zbytočne komplikujes,že si zavoláš k sebe domov matku kt.to ma na salame..