(Ne)pomoc od rodiny pred pôrodom
Ženy, musím to dostať zo seba von, lebo má už asi rozpuči.. Mám 2 týždne do porodu, manžel išiel na materskú, aby mi pomahal a prišli aj moji rodičia k nám, ak by som musela do pôrodnice, tak aby sme mali s kým nechať 2 ročnú (najmä teda ak by to na mna prišlo v noci)… Všetci sa hrdili, ako idu pomáhať, no mna už ide poraziť.. Muž je “stále nevyspatý” lebo po 2 rokoch prišiel na to, aké je to spat s dieťaťom v izbe, že ono sa aj budí, aj sa chce pritúliť aj všetko. Moja mama asi zabudla, že dieťa sa nedá odložiť a vymeniť za tablet.. A tak namiesto toho, aby som mala čas na seba, dokončiť čo mi treba (aj pracovne veci, keďže po pôrode som realista že urobim prd makový), tak neviem kde mi hlava stojí a asi mám toho aj viac ako keby som sama s malou… Každý prd musím riešiť v tejto rodine: čo jej obliest? čo jej dať jesť? čo s ňou robiť, čo sa bude obedovať, pracka je asi vynález čo pocuva len mna..dokonca muž má včera zdubal, že som mu nepovedala “ďakujem, že MNE vybral veci zo susicky”! alebo . včera môj drahý čakal s nahým dieťaťom asi 10 minút, kým som vyšla hore do spálne, lebo on nevie akým krémom ju má natrieť 🤦🏻♀️, podotýkam, že je tam 1 otvorený a každý večer ju ním natieram, za prítomnosti muža. To nie je o tom, že by nevedel, len proste lenivosť? Babka sa hrdi tým, ako sa postara kým budem v pôrodnici ale hlavne rano: chod za mamkou, nech Tá oblečie, chod za mamkou, nech Ti zuby vyčistí, náhodou ak ostanem hore (napr na wc) oni idu dole, už na mna kričí, že mám prísť okamžite dole, lebo 2,5 ročná si zobrala cukríky 🤦🏻♀️ to vôbec nebolo o tom, že by bol problém s dieťaťom, ale babka nemala rannú kávičku a cigaretku… Kedykoľvek mala odijde z izby už ťahá tablet, lebo jej zdochnu imaginarne sliepky na farme 🤦🏻♀️ Kým presvedčím niekoho, aby ju zobral von, trvá to hodinu a za 20 minút sú dnu, lebo vraj mala chce.. toto dieťa by von aj spalo.. muž nonstop telefón v ruke, baba tablet, dedo zatvorený v izbe na tablete.. A ešte som včera dostala zduba, že som nervózna a že mám “vypustiť paru”.. Tak mám 3 dospelych ľudí v dome na “pomoc” a ja nemám čas ani kedy si zbaliť veci pomaly.. Malú len každý odháňa, že chod za otcom, ten chod za babkou, ta chod za mamou alebo či sa nechce hrať ideálne s Albi knihou, nech dá pokoj.. A ak im niečo poviem, tak sa ešte urazia, že “už nech konečne pôrodim”.. Nervózna som ako pes, namiesto toho, aby som sa sustredila na blížiaci pôrod, mám len paniku, čo doma nájdem za tých pár dni, čo budem preč .. och..
Inac ozaj by si mala vacsi klud sama. Ak by si aj rodila vies si zavolat zachanku a muz ostane s dietatom.
Ja len nerozumiem, preco neurobis poriadky s muzom, nech sa spamata... Bolo tu vela nezodpovedanych otazok a aj dobrych rad, ale Ty sama asi vies, kde je hlavny problem. Muz je na materskej tak nech sa vzchopi a robi to, co materska obnasa. Po narodeni babatka to bude este horsie, ak si to teraz nedate naporiadok. Potom sa s takymto jeho pristupom zblaznis uz nadobro. (Starki su mi ukradnuti, ked aj su tam zbytcne podla mna, o chvilu zas odidu, to by som prezila.
@meg91 "ty si to zbytočne komplikujes,že si zavoláš k sebe domov matku kt.to ma na salame.."
Presne toto aj mna napadlo, ze asi sa matka formalne ponukla a autorka to nespravne pochopila. Ved si musi poznat rodicov. Clovek predsa musi vediet co od koho ocakavat...
A ja fakt neviem ako sa tam vsetci vystravuju. 4 dospeli a jedno dieta. Ranajky, obed vecera. To tiez nie je sranda, tak ak jej mama toto zastresuje, necudujem sa ze je vystavena a nepotrebuje este behat okolo 2 rocneho dietata.
@liliblacky odporucam ti poslat ich domov. Lebo ta za dva tyzdne, kym porodis, slak trafi. A to si nechci ani predstavit, co bude a aka budes nervna ked prides domov s novorodencom a doma budes mat dalsie 4 osoby, ktore treba usmernovat. To ti pisem ako clovek, ktory vie o com pises.. “pomoc”, ktora ti narobi este viac roboty a ako bonus nervy k tomu.
@liliblacky a prečo vlastne pracuješ ešte 2 týždne pred pôrodom? Hlavne tak, že ani nič nestíhaš.
Nečítala som všetky komentáre. Ale vyzerá to, že máš doma hotel. Každý chce mať svoj kľud a aj ho má, teda okrem teba. Ale na čo sa ti pchali pomáhať keď to nerobia???! Zbalila by som dcéru a poslala aj s rodičmi domov, zvyknú si na seba tam. Muž ostane pri tebe a keď to na teba príde, bude sa ti môcť venovať na 100%. Dcéru ti potom privezú. 4.5h cesty nie je žiadna katastrofálna diaľka.
Normálne si s nimi sadni a preber to - inak si oni všetci budú stále myslieť ako veľmi ti POMÁHAJÚ a pritom sa poflakuju po dome, nie je z nich žiadny úžitok a len ti lezú na nervy. Malú von nevezmú, každú maličkosť riešia cez teba, muž spadol do reality starostlivosti o 2.5ročnú a zrazu nevie aký krém atď. Vyrieš to!
@liliblacky ja byt tebou rodicov by som vyhnala domov, snad si manzel dokaze poradit s takmer skolkarkou tych par dni co budes v porodnici. A ak nie, tak velmi zla volba partnera na rodinny zivot.
to tak dopadne, ked clovek pouziva prilis rozum a vytvara si scenare co ak to sa stane, co ak hento a nic z toho sa nestane, len perepuť zbytocne doma a nervy v prdeli, hod sa do kludu, posli vsetkych domov, nerozmyslaj nad vsetkym, kto co nevie, ze muz je unaveny a len proste bud, vsetky sme zvladli porod aj naslednu starostlivost a sme tu
@janinah ale práveže mna série to, že ja im ten priestor dávam, ale oni malú posielaju za mnou… aj večer, vravím mužovi nech jej aspoň rozpravky prečíta, tak “ja to viem lepsié”… aj teraz, išla som vysávať, mala išla za babkou (sama od seba, ja ju neposielam nikdy) a zjavne našla nejaké pero v pracovni mojej a asi s ním kreslila, neviem a len z hora počujem jak mama kričí, že ona na to nemá nervy, že už prestaň, lezies mi na nervy a poďte si to hore riešiť vy atd (brutal slovník k 2 ročnej) a dôvod: mala chcela kreslit na stenu. Jasne, že to nemá urobiť, ale aby 60rocna robila cirkus lebo nevie 2 ročnej zobrať pastelky?!? Pôrodnicu mám 1,5 hodiny od domu, takze aj kebyže má ide muž “len odviesť” bude minimálne 3-3,5 hodiny z domu a koho budú potom volať riešiť “krízu”? A vieme aké je to s 2 ročnými, že niekedy aj zlá lyžička k jogurtu spusti krízu, ale nik sa ani nezaujima o jej režim aby si ho aspoň kúsok nacitili.. a potom budú nervózni všetci a odkasle si to mala :-
@liliblacky no ale ty si dopredu nevedela, aki su, ze chcu mat klud, ze namju na nu nervy a ze ju nepoznaju??...fakt su ti tam zbytocni, len ti robia stresy....a kto vam vsetkym vari?
inými slovami všetci ti tu radia, že to máš vlastne všetko stihnuť a utiahnuť sama, lebo tvoj muž sa pôrodom zázračne nezmení a nebude bez asistencie fungovať ako hodinky, ked už teraz nevie čo maš robiť..a človek, čo robi všetko sam, dostane raz infarkt, lebo nevyspatý, milion veci v hlave a nema čas na seba, hlavne, že druhi sedia na tablete
bez kriku by som im povedala, že potrebuješ pomocť s tymto a týmto, ked chodia s každou prkotinou za tebou, tak ťa to viac zaťažuje, akoby tam neboli vôbec
a muž sa musi naučiť, či chce, či nechce, lebo ked sa vratiš z pôrodnice, zas len bude všetko na teba a nevydychneš si chviľku..
akurat tu bola ina diskusia, že muž nič "nevedel" robiť a preto ani nerobil, a ako jeho manželka zomrela, zrazu vie aj pračku zapnuť, nakupiť, navariť aj vysávať
pre tvoje vlastne dobro namietky manžela ako nič nevie vypustim z hlavy a odignorujem, a zaukoluj ho, lebo ked prideš z pôrodnice, len uvidiš ten cirkus
@gelifil ale oni nie sú stále takí, len proste teraz je nasrata, lebo som rano vravela, že bezomna sa v tej domácnosti nepohne ani lístok, že sak nech jej ten cukrík zoberie z ruky a vybavené, že nemusí robiť z toho krízu… a rano zase bola nasrata, lebo som ostala hore na wc a ona nemohla ísť hneď na cigaretku .. to má série, že proste tablet, cigaretka first! a striedame sa s varením.. 4 dni do zadu varila mama, lebo mala som poradňu v nemocnici, tak išiel so mnou aj muž a dcéra a spojili sme to pomaly s celodenným výletom, tak boli naši sami, potom včera som varila ja, dnes zase muž.. ako takto nemôžem povedať na nič nich, obsluzia sa sami, keď ich poprosím či nemôžu ísť kúpiť niečo do obchodu, tak sadnú do autá, idu, atd. Mama napríklad včera umývala okna (čo som jej asi 30x povedala, že nech na okna kasle, kým mala spi poobede nech oddychuje, ale nie, ona musí okna umyť). Len mna zlosti to správanie k malej, že už keď sú u nás, ja som ešte 2v1 tak nech využijú ten čas (a aj prečo vlastne prišli) a starajú sa o malú v zmysle, že aký má režim, atd. Lenže oni malú stále posielaju len za mnou a potom ak treba niečo s ňou riešiť, nevedia ako a už sú nervózni vsetci
@karolinakr ďakujem, vystihla si to presne.. nemám problém urobiť veci, našťastie sa mi dá ešte relatívne hýbať, aj navarím, aj upracem, aj okolo malej sa mocem, len presne aj ten tlak, že všetko je len na mojej hlave.. mne už aj tak napadlo, že čo ak by sa pri pôrode niečo stalo, muž pomaly ani nevie, kde mame hypo a koľko mesačne za čo sa platí, lebo ešte aj financie sú na mne… a stále im vravím, že kľudne sa môže stat, že maly bude mat nedajbože silnú zltacku alebo čokoľvek a budem aj týždeň v nemocnici a urobia čo potom? Proste ten tlak má tak vyvádza z konceptu.. Nepoviem, kebyže ide o životne dôležité veci, že sa má pýtajú, ale fakt riešiť prkotinu štýlu, ktorý krém, ktoré ponožky… A 10000x im poviem, že ak dieťaťu nevymyslis aktivitu, vymysli si ju samé a to sa Ti už páčiť nemusí a aj tak ju nechajú behat ako šialenú (žiadne, že dones knižku, dones pexeso) a potom sa sťažujú, že neposlucha 🤦🏻♀️ a som unavená, nevyspata, lebo aj keď má muž posle spat do hostovskej, tak akonáhle sa mala v noci zobudí, že kde je maminka, tak hneď ide po mna namiesto toho, aby sa ju pokúsil uspať, rano sa tvári, že nepočuje ako sa mala pyta na wc.. a mne to proste ako mame nedá ignorovat si dieťa, že mami ide ciko a ja hmmmm dobre a spím 🤦🏻♀️ normálne cítim, že asi vybuchnem z toho celého ako je toho na mna veľa.. nehovoriac o tom, že som prirodzene nervózna aj z porodu
@liliblacky Skus sa s nimi vazne v klude, bez akychkolvek hrotenych emocii porozpravat. Sadnite si poobede alebo vecer ked mala spi vsetcia k stolu a povedz im o svojich pocitoch a obavach...Ja napr. vzdy taketo rozhovori zacinam s mojimi rodicmi v zmysle "Neberte to prosim ako utok, vazim si to co robite a aj vas zamer, mala by som ale nejake vyhrady a budem rada ak si ma aspon vypocujete..." Vacsinou vzdy zacnem s tym, co je uplne super, no a potom poukazem na to, co sa mi nepaci. Este sa mi nestalo, ze by sme nenasli aspon nejaky kompromis alebo snahu o zmenu z ich strany a to moji rodicia su fakt tazky oriesok...😅. Drzim palce! 🤞
@liliblacky ved prave, realne ti s nou nepomahaju a ani sa nesnazia zladit a smalou a najst cestu k nej...ked vy ste boli na celodennom vylete a vecer bolo treba zas varit, tak si navarili vlastne malo a aj to sami zjedli...toto nie je pomoc....fakt nic, co by ste nezvladli, ked je muz doma
Bola tu nedávno diskusia, ako muž išiel na materskú s dcérou a žena pred pôrodom = on len spal a relaxoval, ona robila všetko ako predtým plus ešte oňho.
Musíš na rovinu povedať všetkým. Ak ti vaši nebudú naďalej pomáhať, pošli ich domov.
@liliblacky fuuuu, tvoj muz je mega problem, ako tak citam...a on co chce robit na tej materskej???ries akutne hlavne jeho, lebo ked prides z tej porodnice a on takto , tak ta rovno porazi!
@liliblacky a ty co nemáš svoj vlastný názor?
"mamička moja milá, ďakujem, že chceš pomôcť, ešte budeš mat príležitosť...teraz choď domov, vnučka vie ako vyzeráš a aj si bude musieť zvyknúť...a mami, počuj, mam aj manžela, on je tiež svojprávny, však miláčik? Dnes nemusíš vedieť zapnúť práčku, ale vieš, kde je chladnička aj kde mame veci pre dcérku...
Ked nechápu, treba ako na debilov.
@liliblacky teraz vedia, že môžu dcéru poslať za tebou, lebo si doma a vidia, že si ešte v pohode. A predovšetkým aj dieťa ta tam vidí, tak jasne, ze chce byť s tebou a nie s otcom spať.
Keď bude musieť, bude s nimi a oni sa jej budú musieť venovať. Teraz ich posli domov, nepotrebujú sa vžívať, to stále budeš tak riešiť, keď budeš potrebovať postrážiť? Pôjdete niekde na oslavu, alebo večeru, či do kina len vy dvaja a vaši prídu k vám už v predstihu 2 týždne, lebo sa budú musieť zoznámiť s vnucatami? 😄
@liliblacky naozaj ich pošli domov, keď budeš rodiť, tak muž ťa zavezie a zoberie aj dcérku so sebou, v noci bude spať v aute, alebo nebude pri pôrode a pôjde s ňou domov, ak by bola veľmi mrzuta. Mňa osobne by porazilo z takej pomoci. A muža nechaj každý deň aspoň 2 hodiny samého s malou, nech si zvyká aj on.
Pošli rodičov domov, že nepotrebuješ takúto "pomoc".
@liliblacky obidvaja s mužom ste neschopní. Načo sú vám tam rodičia ku jednému dieťaťu?
Pekne sa im zaďakuj a vypoklonkuj ich domov, že nech sa vrátia až keď budeš v pôrodnici. A ak by si začala rodiť v noci, môžeš si zavolať sanitku ako všetci nemotorizovaní.
A keď ťa volá pre každú .ujovinu, jednoducho mu zakrič naspäť že nejdeš. Hotovo.
Tak ja toto chapem, ked su 4,5 hod autom, nez stihnu prist na zavolanie porodis. A brat dieta k porodu, no neviem. Akurat ze ked su lenivci, tak naschval by som na nich kaslala a dala im potom decko do ruk, ze na a poradte si.
@liliblacky Popravde, ja osobne na tvojom mieste (zobrala som do úvahy všetko čo si písala, že ešte dorábaš pracovné veci, vzdialenosť rodičia a pôrodnica, vek malej, manžel ako plus jedno decko doma) by som to riešila tak, že cca ten týždeň pred pôrodom by som sa dohodla s rodičmi, že mala bude u nich.. áno, je to dosť, ale kebyže sa ináč nedalo, tak aj toto je lepšie, ako mať ich na krku. Takto by sa nedalo?

A keď budeš v pôrodnici tak si vypni mobil a užívaj si babatko.Oni nech sa starajú nech si pomôžu sami