Nespokojné 8-ročné dieťa a aj manžel
Idem si sem po radu. Posnažím sa zhrnúť najdôležitejšie časti. Sme manželia a najstaršieho syna teraz 8 ročného mám z prvého manželstva. Spolu máme jedno 2 ročné dieťa. Minulý rok sme boli na Kréte bez cestovky, mali sme požičané auto, celý apartmán atď. Áno bol starší syn trošku taký neposlušnejší, ale nebol to žiadny extrém, ale podľa manžela to bol extrém. Napríklad sa syn durdil večer, že mu seká youtube a nemôže pekne pozerať. Potom mu vadilo, že sme nikde nezohnali obyčajný sirup. Potom vadilo večer horko, že nemôže zaspať. Z toho dvakrát prišiel okolo polnoci, že nemôže zaspať a rozčuľoval sa, pýtal sa, kedy už pôjdeme domov.
Na ďalší deň mu opäť vadilo horko a že už nikdy nepôjde na dovolenku a ešte tam bolo pár ďalších vecí. Potom zas že chce ísť aj nabudúce na dovolenku. Tento mesiac som začala pozerať po dovolenkách a hneď ma muž stopol, že s ním sa mu ale nechce ísť a že ak bude opäť robiť scény, tak na dovolenky, víkendové pobyty a výlety s nami nechce chodievať a neustále mi vyčíta čo syn robil minulý rok na dovolenke aké scény kvôli internetu sirupu komárom a horku
Áno je pravda, že starší syn je taký večne nespokojný, umrnčaný a viac uplakaný ale čo mám robiť? Ja chcem brať na dovolenku a výlety aj jeho
Podľa toho čo si napísala máš doma 2 uhundrane decká, jedno má 8 a druhé je tvoj muž. Nevlastný syn mužovi vadí lebo je presne rovnaký hundros. Že sa ti nebude miešať do výchovy? Však keď máš syna doma tak tvoj muž je najdôležitejší mužský vzor. Nedivím sa, že dieťa frfle keď to má stále pred očami. Prepáč, ale keby bol tvoj muž normálnejsi tak sa so syrom porozpráva a vysvetlí mu, že existencia vecí čo idú na nervy je úplne normálna a to že vadia stačí spomenúť raz a netreba o tom v kuse rozprávať 😂
Syn má iba 8 rokov, ťažko chcieť aby sa stále správal rozumne a dospelo, ale to neznamená že mu treba všetko tolerovať.
Skús sa porozprávať s mužom aj so synom. Držím palce nech sa to postupne zlepší.
Teraz zistujem ze mam super deti a to som myslela ze su rozmaznani a narocni.nie su🙂)))) su blbe dni kedy sa dieta takto sprava( choroba, "vstal hore zadkom" apod) ale ak je toto spravanie standard, tak amen tma.mozno si na to zvyknuta a inak to nepoznas tak nevies posudit, ale za mna je to teda too much.a to mam teda 2 odrastene deti a vylety aj dovolenky sme travili aj s inymi rodinami a detmi a teda taketo spravanie u 8 rocneho som nezazila.ale asi som uz stara skola,ktora vysvetlila 8 rocnemu dietatu ze nie je same na svete
@prasiatko30 jeho otec ho ešte na dovolenku nezobral
@martinoocka + autorka Ako riesite tieto situacie nespokojnosti? Ja som niekedy uz taka protivna, ze nahucim na syna. To je nonstop nieco. Ten je potom z toho cely smutny - ako si vsetko berie ... pride mi, ze cokolvek robim, tazko sa dostavam na pole spokojnosti. Casto uvazujem, ci som zla matka. Ako riesite v sebe, ze to dieta nonstop pre nieco vyvadza?
@kittykat22 popravde, ja mám potom z toho výčitky, že som bola veľmi tvrdá. Lenže. Poviem to v kľude 4x a nereaguje a sú aj situácie kedy mi rupnu nervy a nahučím naňho
@katka700 pekne napísané, ďakujem 🙂
no vsak - ono je dost mozne, ze tvoj syn sa snazi o to aby ste sa mu venovali - okrem toho, ze existuju deti co su negativne a uhundrane za vsetko - ale u tvojho syna to moze byt este aj ziarlivost na mladsieho surodenca a ak tvoj muz sa venuje omnoho viacej svojmu vlastnemu dietatu a tvojho ignoruje tak mas o program postarane. to dieta to citi a neodnauci sa byt takym na povel, skor naopak. a samozrejme je to zacarovany kruh - lebo vy ste nervozni - ty sa bojis co zase bude vymyslat syn, ako bude reagovat muz, muz je nervozny lebo ocakava, ze zase dieta bude vyvadzat pre kraviny a on nebude mat svoj klud a tvoj syn vie, ze cokolvek povie moze navodit zvadu - mate ohen na streche hned za kazdu kravinu.
@nenne9 ja by som si kľudne aj vypočula rady, keď máš už odrastené dietky
Ja by som uvítala keby sa mám s kým poradiť
tiez sa syn tvari, ako keby si vypalila dedinu hunatych kralikov? 🙄😒 Psychologicka povedala, ze to musime vsetko rozoberat a vysvetlovat a riesit. Ale ja si uz pridem ako radio. Ked vidim tie super samostatne deti .. tak si hovorim, ci tento pristup bol dobry. Teraz ho nechavam, nech si robi veci sam aby nabral doveru v seba sameho. Ale ide to celkom tazko
@kittykat22 a koľko má teraz ?
10. Je ovela lepsi - to je pravda. Ale je to stale ... ine ako u rovesnikov.
@prasiatko30 toto som prebrala s psychologičkou a žiarlivosť tam nie je, iné by bolo ak by mal 3 roky a narodil sa súrodenec
Syn je asi trosku rozmaznany, co? A sorry, ani mna by na dovolenke stále nebavilo počúvať jeho ponosy. Moze sa niečo nepáčit, ale stále len frflat, to asi tazko. Dalsiu dovolenku by uz sedel pekne doma. Tvoj muz ma pravdu.
@lienka.7 je to drazdive dieta - precitaj si nieco o tom online. Tieto deti maju iny vyvoj nervovej sustavy a preto sa chovaju inak. Nemozu za to.
Ako som už písala, môj syn bol tiež komikovaný a u neho sa ukázalo, že má ADHD s z toho to pramenilo. My sme s ním chodili k psychologičke a medzi 12 a 15 to bolo úžasné dieťa. Potom mal na strednej oneskorenú pubertu, tak som si zas užila, ale okolo 18 to už bolo zas fajn a je doteraz. Oni z toho vyrastú, len to chce pevné nervy.
Prepac, ja som necitala diskusiu, az teraz, ze je sledovany na neuro.a co keby si si s nim pred dovolenkou alebo takouto "zmenou" sla niekam sadnut - na zmrzlinu alebo pizzu...proste nieco co ma rad a tam si pokecali o tom co moze ocakavat na dovolenke a tiez mu vysvetlit ze co sposobuje ostatnym svojim spravanim.skus sa spytat akoby sa citil on keby isiel na nejaky super vylet napr do Zoo alebo mal narodeninovu oslavu a nejaky kamos by takto frfal?mozno si to uvedomi...na druhej strane ta striedavka je pre neho asi nie je idealna a takto reaguje:/
Zrejme je dudroš po otcovi.
No,.nečítala som všetky komentáre ale 8 ročné dieťa by sa malo už vedieť aspoň trochu ovládat. Porozprávať sa aj so synom. Že jeho spravanie (NIE ON) znepríjemňuje dovolenku celej rodine. A to isté povedať aj chlapovi. Mám deti podobného veku a často vedieme rozhovory na tieto témy. Často si to deti zoberu a je chvíľu pokoj ale treba to často opakovať.
Tiež myslím, že 8 ročný už dokáže pochopiť, že nie všetko pôjde len podľa neho. Wifi nie je? No tak smola, tu nie si doma, neumries bez rozprávky. Sirup? Vypijes normálnu vodu, alebo džús, alebo neviem co, proste to, čo bude. Horúco? No dieťa drahé, je leto, takže je horúco.
Toto je jedna vec. Druhá je, že možno tak chce vzbudiť len pozornosť, ťažko povedať. Má pocit, že sa mu nový otec veľmi nevenuje, tak si to vyžaduje takým spôsobom.
Možno skutočne je hlavne problém v tom, že to nie je muzov syn, a tak mu toto hundranie a frflanie vadí 100x viac.
Toto je riziko "nových rodín". Áno, sú ľudia, čo si bezvýhradne oblubia cudzie dieta, a sú takí, pre akých vždy bude "cudzie". No potom vopred sú majú zvážiť, keď vstupujú do takého vzťahu, kde už sú deti.
@matabb73 u neho diagnózy vylúčili, nemá ani adhd ani add
A tvoj muz ho uplne ignoruje ked je tyzden u vas ? Venuje sa len svojmu synovi ?
@kittykat22 moja dcéra má nadpriemerne IQ ....autizmus síce nemá ale niektoré črty tam bádam napríklad to že neznáša zmenu a veci ktoré nepozná. Takže sa snažím myslieť dopredu spraviť veci aby bola ok ale nie vždy sa to dá. Čiže taká dovolenka ...síce sa teší ale na druhej strane sa necíti komfortne v neznámom prostredí. Nechcem jej dávať diagnózy proste každý človek je nejaký. Takže ja sa snažím si to nepúšťať k sebe a neriešiť ju stále. Ok je nespokojná , frfle, jej problém.Poviem že jej rozumiem spýtam sa ako by to chcela vyriešiť a keď sama nevie tak bohužiaľ....nevsimam si ju. Okrem toho aj muž je celkom hundroš takže to má ešte aj po kom mať 😬 a ja mám už filter na takéto hundranie.
si si istá, ze tam nie je ziarlivost - to by musel byt riadne tvrdy chlapec aby mu nebolo luto , ze chlap, ktory je teraz manzelom jeho matky a otcom jeho mladsieho brata sa mu vobec nevenuje a v podstate jediny moment kedy na neho reaguje je ked robi nieco iritujuce.
@nenne9 určite skúsim ďakujem
Inak teda je nadpriemerne inteligentný, tak vraj tie deti také sú
@kittykat22 a tvoj syn sa javi ako nesamostatny?
Tak je asi len rozhodeny tým ako žije. Neviem si predstaviť žiť každý týždeň v inej domácnosti či ako to máte nastavené. Striedavá starostlivosť je riadny nezmysel. Moja dcéra mala 9 keď sme sa rozviedli a pre ňu bolo dôležité mať stabilné zázemie. Inak, ADHD synovi stanovila až druhá psychologička keď mal 12 rokov, lebo on nemal úplne typické prejavy. Prvá, ku ktorej nás poslali zo školy, na to neprišla.
Jasne že tie deti sú také ....o to viac by si mala mať pochopenie , kto už ho pochopí a zastane sa keď nie mama. Mám takú dcéru a už len tá striedavka to si neviem predstaviť ako by zvládala to by bola strašná záťaž pre ňu .....
Ou to zas budem za zlú, ale ja by som sama nemala chuť ísť s ním na dovolenku, aj keby to bolo moje vlastné dieťa 🙈
Tiež mám 8 ročne dieťa a ani z malej časti sa nesťažovala na také malichernosti na cestách ako sirup a to, že internet je niekde pomalší tiež chápe. Veď v tom veku (aj skôr) sa dá už v pohode všetko vysvetliť a aj to, že si dovolenku nechceme navzájom znepríjemňovať
@kittykat22 a preto sa všetko musí točiť okolo neho??? To aj doma mu vadi, ze napr. prsi???
Nema uz 3 roky, žeby nevedel pochopit zase.
Uz to tu baby pisali, vysvetliť mu ze prečo nema to a to. Slabé WiFi, no tak nebudeš pozerať tablet a bodka. A nie, nie je to o tom, ze syn nie je muza, je to o tom, ze mu matka proste nestanovila hranice. Nic viac.
Ono ľahšie sa vyhovárať na rôzne "choroby" ako priznať ze mam proste nevychovane dieta, co dokáže znechutiť vsetko každému.

@lalenka33 plakal by, ak by sme išli bez neho. Akože za ten sirup to som mu vysvetlila, že bohužiaľ nikde ho tu v obchode nevidím, ale potom som naňho nahučala aby sa uvedomil