icon

Nespokojné 8-ročné dieťa a aj manžel

3. jan 2023

Idem si sem po radu. Posnažím sa zhrnúť najdôležitejšie časti. Sme manželia a najstaršieho syna teraz 8 ročného mám z prvého manželstva. Spolu máme jedno 2 ročné dieťa. Minulý rok sme boli na Kréte bez cestovky, mali sme požičané auto, celý apartmán atď. Áno bol starší syn trošku taký neposlušnejší, ale nebol to žiadny extrém, ale podľa manžela to bol extrém. Napríklad sa syn durdil večer, že mu seká youtube a nemôže pekne pozerať. Potom mu vadilo, že sme nikde nezohnali obyčajný sirup. Potom vadilo večer horko, že nemôže zaspať. Z toho dvakrát prišiel okolo polnoci, že nemôže zaspať a rozčuľoval sa, pýtal sa, kedy už pôjdeme domov.
Na ďalší deň mu opäť vadilo horko a že už nikdy nepôjde na dovolenku a ešte tam bolo pár ďalších vecí. Potom zas že chce ísť aj nabudúce na dovolenku. Tento mesiac som začala pozerať po dovolenkách a hneď ma muž stopol, že s ním sa mu ale nechce ísť a že ak bude opäť robiť scény, tak na dovolenky, víkendové pobyty a výlety s nami nechce chodievať a neustále mi vyčíta čo syn robil minulý rok na dovolenke aké scény kvôli internetu sirupu komárom a horku
Áno je pravda, že starší syn je taký večne nespokojný, umrnčaný a viac uplakaný ale čo mám robiť? Ja chcem brať na dovolenku a výlety aj jeho

kitycat
3. jan 2023

Ze vycistit zaludok za sirup a internet?
Ruku na srdce, kolke ste sa hnevali ked bol net na h.ovno?
A sli autom, tak to ozaj mohli zobrat oblubeny sirup.. Urcite brala zakladatelka aj nejake domace pochutiny na dovolenku v apartmáne a ak to doma furt piju, tak aby nepomrncal.. A este aj potvrdene doktorom, ze je taky dráždivéjsi

autor
3. jan 2023

@kitycat šli sme letecky, ale na ostrove sme sirup veru nezohnali
Tak sme kúpili džús

kitycat
3. jan 2023

Tak nabuduce zabalis a bude o starost menej ☺️

danielahamar
3. jan 2023

@ecko80 presne hranice sú veľmi dôležité u takýchto detí a vôbec nejde v týchto prípadoch o zázemie, proste ten malý to je on a ak sa autorka nespamatuje /tým myslím, že si niečo o takých deťoch nastuduje/a jej muž jak bydal, tak nechcem čítať príspevky o 2roky😩

autor
3. jan 2023

@danielahamar v čom sa mám spamätať môžeš byť konkrétnejšia?

seahorse27
3. jan 2023

O chlapovi nejdem pisat, je to od neho chrapunske, ze nechce chlapca zobrat. Pri takychto detoch treba mysliet dopredu a predvidat problemy. Viem, o com pisem. Mam podobneho 8-rociaka doma, aj ked teraz je to uz ovela lepsie, ako ked bol maly. Treba zobrat sirup z domu, najst apartman s klimou a kvalitnou wi-fi, citat recenzie. Pripadne sa dohodnut na nejakej kompenzacii, ked internet nepojde - dostane nieco, co ma rad…proste nejaka dohoda. U nas to celkom funguje

danielahamar
3. jan 2023

Ako pracovať s takým dieťaťom, skus pozrieť asperger, či ti to na maleho nesedí. Sú aj nejaké rady, čo a ako reagovať. A ďalšia vec, osobne by som malého zobrala psychologicke, kt. ho naučí par veci a poradí aj tebe, ako riešiť určite situácie.

autor
3. jan 2023

@danielahamar ja som vyššie písala, že v psychologickej poradni je sledovaný a žiadna diagnóza tam nie je

danielahamar
3. jan 2023

Ani môj nemá diagnózu, ale správanie je iné, ako sme zvyknutí a väčšina týchto detí má vyššie IQ

silvike
3. jan 2023

Kludne by mohol byt "brocoun" aj jeho vlastny syn. To by ho tiez tak vyselektoval z akcii a vyletov a pod. ? Chapem ze je to o drzku byt niekde na vylete s niekym vecne nespokojnym, uhundranym a casto to kazi celkovu atmosferu a vylet. Ale naozaj velmi casto su take aj vlastne deti (alebo teda aspon jedno z deti). Ja mam tiez jedno z deti takeho "brocouna". A co teraz? Nemam ho brat na vylety ? Si neviem predstavit. Vzdy to treba otocit na humor, odosobnit sa nejako a snazit sa to nejako ukocirovat aby boli vsetci spokojni ( ale to sa malokedy da🙂🙂

martinoocka
3. jan 2023

Či je to diagnóza či "len" povaha to je jedno ...prístup k nemu treba zmeniť. Keby si rodina že ty s mužom a obidve deti vaše a jedno by bolo takéto tak čo ? Dáš ho k starým rodičom a ideš na dovolenku bez neho ? Nonsens....to by ťa ani nenapadlo....on si to teraz má odtrpiet že sa rodina rozpadla a jeho otčim ho nechce na dovolenke 🤦

aurinia
3. jan 2023

Nevešaj hlavu. Ja mám tiež také dieta. Pracuj na synovej výchove, robte cvičenia. Pred muzom ho skús chváliť. Skús sa poradiť s psychologickou. Riesenia su. Moj syn je každym rokom lepsi. S ním bol každy výlet katastrofa.

simona20201309
3. jan 2023

Si úplne super mamka!!! Myslím, že kopu žien by pre blaho druhého manžela urobiť čokoľvek, aj by nechali staršie z prvého manželstva doma.
Ty ľúbiš obe deti rovnako a proste ti to nedá.
Opýtaj sa ho, či by nechal doma aj vlastné dieťa... (navrhni ci nenechate doma 2r, ved aspoň oddýchnete a budeš mat čas na staršieho- samozrejme len kvôli reakcií)
Verím, že to rozumne vyriešite a manžel sa spamätá.
Pre syna by to bola obrovská rána. Pekne sa s ním porozpravaj pred dovolenkou, dohodnite sa vopred na tom, že si ju nebudete kaziť.

autor
3. jan 2023

@simona20201309 jeho necháme doma

simona20201309
3. jan 2023

😆 asi tak.... ale verím ze sa umudri

loliku
3. jan 2023

To je somarina si nechat dieta doma, sa cudujem zenam ze tu tak radia, ozaj nektore zeny by koli chlapovi sa aj na dieta svoje vykaslali 🤦 dieta je prvorade, nesla by som ani ja na taku dovolenku, nech si ide pan manzel sam 🙃 isto keby to bol jeho syn by ho to ani nenapadlo, aj ja mam takeho presne 8 rocneho uhundraneho, s lahkym aspergerom, na dovolenke tiez ma problemy 🙈 ale co s nim narobim, je to moje dieta. Bolo by to velmi nefer preneho keby ho doma nechate a vyclenite. Mozno sa s nim nejak dohodnut, pripravovat ho dopredu, "vychytat" veci co mu vadili naposledy, ( isto si nieco najde aj tak 🙃 ale snad by nebolo toho uz tolko)

sss777
3. jan 2023

Ale mohli by sme sa na celý problém pozrieť aj očami nevlastného otca. Celý rok chodí do roboty, teší sa na dovolenku, asi ho to stojí aj nejaké peniaze a namiesto toho, aby si to tam užil, musí riešiť stále nejaký problém. Dokonca ho asi ani nemôže riešiť, lebo vychováva najmä matka.
A keď toto sebecké a ubrucane správanie zažíva celý rok, alebo teda polovicu, keďže je v striedavke, tak asi tým naozaj nie je veľmi nadšený. Aby už polroka pred dovolenkou musel rozmýšľať nad tým, čo bude mladému opäť prekážať..slané more, teplý piesok, modrá obloha...asi by sa na takú dovolenku netešil nikto z nás.
Potom naozaj radšej zostať doma a chodiť po kúpaliskách, veď to je tiež pekne strávené leto.
Lebo ďalším takýmto výletom asi len riskujete opäť týždeň nepohody zatvorení v jednom apartmáne.
A veľa argumentov v tejto diskusii nechápem..akože ľutujeme chlapca, ktorý už nemá 3 roky, ale 8!, ale trochu zabúdame na to, že pokazil celu dovolenku zvyšku rodiny. Tak za odmenu za toto skvelé správanie trestajme jeho nevlastného otca, ktorý nakoniec zostane doma, lebo sa mu toto správanie nezdá vhodné.
Ani mne sa teda trieskanie sa do zeme kvôli sirupu a wifi nezdá ako úplne štandardná reakcia a normálne správanie.

lujza123
3. jan 2023

Ak máte psychologicku ktorá malého aj vašu rodinu pozná vezmi tam aj muža. On možno len potrebuje vysvetliť prečo sa chlapec správa ako sa správa a ako sa s tým vyrovnať.
Áno deti vedia ísť na nervy, obzvlášť tie cudzie a tazsej povahy, to sú proste normálne pocity ktoré potrebuje on ako dospelý tiež spracovat.

My sme tiež zmiešaná rodina, to co predvádzala pubertacka tento rok na dovolenke mali sme dosť obidvaja.

Ta rada ísť na dovolenku bez neho, ono to svojim spôsobom nieje až taky zlý nápad. My chodíme na dve kratšie dovolenky už roky, kôli môjmu dieťaťu.
Mame radi hory, turistiku ale dcéra každú vychádzku v lepšom prípade ohundre v horšom prereve.
Takže jednu dovolenku mame vo dvojici v horách a druhu v trojici pri vode. A spokojný sme všetci.

lienka.7
3. jan 2023

@sss777 konecne to tu niekto napísal... 👍 chlap ma drzat hubu a krok, lebo rain man sa nevie proste vpratat do koze. Navyse, pravdepodobne ani nič nemôže do výchovy povedat, keďže nie je jeho otec a autorka je prekvapena, ze mm neskace nadšením. Uprimne, ani ja by som neskala.
Otec ho na dovolenku nevezme, lebo vie co je to s nim zač - cele dovolenka pokazená jeho vrtochmi. Autorka chce len spolocne dovolenky, sama ist s nim nemoze. Asi vie prečo. No drzim jej palce, aby to jej mm neprestalo jedného dna "baviť" s nimi uplne.

nwnw
4. jan 2023

@autorka skus pokusne ist sama iba na vylet s oboma detmi. Lebo fakt tvoj muz robi velke rozdiely a bude.
A cez tyzden si vyhradit nejaku aktivitu iba ty a on, nieco co ho bude bavit. Kludne sport, nejaky kruzok. Kde bude mama iba pre neho.
Mozno ma len pocit, ze sa mu malo venujes aj ty aj bio otec a puta pozornost.
To hundranie pre sprostosti robia aj deti z uplnych rodin 😃. Ja to pripisujem pubete. Kolegove dcery to vysperkovali do dokonalosti. No a moze tobyt aj nezrelost, ale aj povaha to frflanie.

nedielka
4. jan 2023

Ahoj, my sme tento rok boli na dovolenke v Turecku. Maly ma 8r, vadilo mu more, vadili mu bazény,chcel byt iba na toboganoch, vadilo mu jedlo, chcel iba špagety, vadilo mu nakupovanie, chcel sedieť na hoteli 🤦‍♀️ Podľa mna je to správanie bežne v jeho veku, nerob z toho tragédiu. Dôležité je,určiť mu hranice. Proste som povedala, ide sa nakupovať,tak sa musel prispôsobiť , ale keď chcel ostať dlhšie ma toboganoch, prispôsobili sme sa my🙂 pockaj, keď Vás spoločný syn bude mat 8 rokov, budete riešiť presne to iste 🙂

pipistrel13
4. jan 2023

@0silvia0 aj ja mam taku dceru,ale viem to stopnut a nenecham ju predsa kazit dovolenku alebo cele dni celej rodine,skor sa snazim jej donekonecna vysvetlovat,ze aj jej to skodi a nech si najde veci,z ktorych sa tesi a pod.funguje to,len to treba robit dookola
nazory o narocnych detoch a pod.mi dekel dvihaju..prepacte,mam dve deti a prva ma tiez zlozitejsiu povahu,ale ma rodicov,aby jej to pomahali zvladat a nie aby sme vsetci boli jej otrokmi...

0silvia0
4. jan 2023

@pipistrel13 neviem teraz na ktoru moju reakciu reagujes. Moj syn uz ma 21 rokov, takze my uz toto mame uspesne za sebou.

blondtana
4. jan 2023

Mužovi by som povedala, nech sa spamäta, že on je ten dospelý a má sa správať rozumne, že syn je len dieťa, čím bude syn starší, tým skôr sa mu bude dať vysvetliť, 8 rokov nie je až taký vek, aby si uvedomil, že jeho potreby nie je vždy možné uspokojiť a musí sa s tým zmieriť a spýtaj sa muža, či sa bude správať rovnako, keď váš 2 ročný o pár rokov bude na dovolenke reagovať podobne...so synom by som sa pred dovolenkou porozprávala, že nie všetko tam môže fungovať k jeho spokojnosti, ale treba si to užiť aj tak 😉

luckynat
4. jan 2023

Fuuu toto sa aj zle cita…neostava ti nic ine, ako zacat chodit na dve dovolenky- jednu s muzom a vasim dietatom a na druhu s oboma detmi. Takto to bude prijatelnejsie pre vsetkych. Sorry ale mne pride uplne na hlavu, zvalovat synovu rozmaznanost na psycho problemy. Kvoli sirupu by dostal po 5 minutach a kvoli internetu by som mu vzala telefon na zvysok dovolenky. Ty ho ofukujes zo vsetkych stran, evidentne. 8 rocny neni az take male decko.
Rozbijas si rodinu, lebo sa zastavas decka, ktore nezvladas vychovavat. Bohuzial, mate striedavku, ale to nie je manzelov problem- je to tvoj. Tak sa viac snaz, aby syn ludom naokolo nevadil, a nie aby sa kazdy tvojmu synovi prisposoboval. Uprimne lutujem tvojho muza, to musi byt strasne, byt v jeho pozicii.

malacibulka
4. jan 2023

Rozmaznane decko. Za dovolenku by som ruky nohy rodicom bozkala, a nie to mrncat koli SIRUPU a YOUTUBE? Ostal by nabuduce doma, a nieze znicena dovolenka celej rodine lebo maznacik mrnci. Mam kamosku co takto vychovava, maznacik si doslova rozkaze : "Daj mi sirup!" a mamicka uz bezi so sirupom, s tabletom, len aby sa maznacik nezamracil.

pipistrel13
4. jan 2023

@0silvia0 reagovala som na slovne spojenie "narocne dieta" je to pre mna nalepka,ktora z mojho pohladu nema ziadne opodstatnenie a mnohokrat to zeny - matky vyuzivaju ako vyhovorku na nevhodne az nevychovane spravanie sa sbojich deti (nevravim,ze je to tvoj pripad)
podla mna su deti ako aj ludia rozni a co by malo byt prinosom vychovnych zisteni v dnesnej dobe je to,ze ku kazdemu spravaniu a povahe dokaze rodic zaujat psotoj a formovat ju,nie nalepkovat a z toho vyvodzovat,ze u mojho sa to neda,lebo ved tvoje su ake pokojne a pod.
ale moju dennu namahu uz nevidi nikto,kolkokrat musim dookola,donekonecna riesit to iste a vysvetlovat a pod.
a dnesnym slovnikom mam tiez "narocnu" dceru,ale neviem si predstavit,ze by robila to,co popisuje autorka a ona ma 6rokov,raz alebo dvakrat by to skusila,ale dalsikrat by vedela,ze take spravanie je neakceptovatelne (a nemusim ani kricat,ani ju bit ani nic drasticke)

dankanka
4. jan 2023

@malacibulka rozmaznane decko ktoreho sa tatko rad zbavi a u mamy ho nema rad otcim... Deti toto vsetko vnimaju

0silvia0
4. jan 2023

@pipistrel13 ved samozrejme, ze aj s "narocnym" dietatom treba pracovat. Mozno inak ako s "beznym" dietatom, ale rozhodne sa mu treba venovat a nenechat ho skakat rodicom po hlave.

luccija
4. jan 2023

@lujza123 tiež si myslím to potom všetci rodičia čo majú pubertálne deti by nechodili na dovolenku.A druhá vec je, že matky sú na takého vrtochy zvyknuté a už ani nereaguju len otcovia majú zrazu tráviť veľa času s deťmi a sú z nich na nervy.Tie čo apelujete vekom pred 2,3 r sa chlapec hral v škôlke a zrazu ma byt veľký rozumny 8 r chlapec.Aj moja dcéra sa zavzdusnovala, že musí stáť v rade na jedlo a prečo hučí klíma a ona nevie spat.Su deti tvarne, tolerantné, uhundrane možno v konečnom dôsledku muž žiarli na dieťa nemá naňho nervy tak ho chce vytrestat.Nikdy by som nedovolila, aby chlap rozhodoval či moje dieťa pôjde k moru a spoločne dieťa áno, lebo už teraz je vidieť, že otec si dáva podmienky..O pár rokov sa možno aj to bio dieta bude tak správať.