Nespravodlivosť pri rozdelení rodinného majetku
Ahojte, potrebujem neutralny pohlad na situaciu ktora sa stala a nejako z nej neviem von.
Tak na zaciatok s manzelom byvame u nasich v rodicovskom, byva tu aj brat.
Mali sme moznost stavat dom, pozemok mame alebo rodicia maju este jeden dom v meste.
V meste sme byvat nechceli nakolko nam to prislo dost daleko od vsetkeho a mame uz aj dieta, proste nechceli sme odinst daleko od blizkych priatelov a tak chceli sme ostat v rodnom prostredi. A bolo nam povedane ze ak tam byvat nejdeme my tak teda to ostava bratovi. Co je ok.
Doma nam bolo navrhnute ze nemusime stavat ze mozme ostat u nas s tym ze ich doopatrujeme a dom ostane teda mne. Boli sme rozhodnuty zobrat hypoteku a stavat ale nakoniec sme sa rozhodli ze ostanme u nas a teda brat bude mat dom v meste.
Len nastalo to ze brat ten dom ide predat ze peknu sumu.
A dost ma nahnevalo ze preco toto dovolia rodicia a nam toto nenavrhli ale radsej by nas nechali si brat hypoteku ked vedeli ze chceme stavat. Tiez sme dom mohli predat a postavit si svoj za tie peniaze. To je jedna vec ktora ma trapi
Dalsia ok ak sa preda ocakavala som ze brat sa odstahuje a mozme si cely vrch prerobit. Len to vyzera tak ze peniaze chce investovat a byt zatial stale v rodicovskom.
Pride mi to nefer.
Rodicia nato povedali iba ze je este slobodny tak naco by staval dom alebo naco by isiel do bytu ked ma tu dom( co je pravda je to rodicovsky dom, tiez mam dieta a viem ako to myslia) ale ked sa uz rozhodol ze to ide predat tak by sa mal pozriet nato ze dom ostava mne a treba sa posunuť. A rodicia by mali hlavne tieto veci uviesť priamo na mieru. Pride mi to ze nemam ziadne slovo a mam drzat hubu a vsetko tolerovat len preto lebo je slobodny a to ze je uz mam mamzela a dieta a dohodli sme sa ze ostavame tu to im je jedno nech sa tisneme hore aj 10 rokov.
Ako by ste to riesili ?
Lebo ak to ma byt takto tak mi to fakt pride nefer. Chcem to este prebrat, spolocne si sadnuť a dohodnuť sa aby bol kazdy spokojny.
Lebo to som mohla urobit aj ja napr kupit si za peniaze 2 byty dat do najmu a tlacit sa v rodicovskom. Len mne bolo povedane ze ak tam byvat nejdeme my pojde brat , cize mna ani nenapadlo to predať.
Este dalsia vec brat mi sam povedal ked sme sa rozhodli ze u nas ostavame ze to asi preda lebo tiez to je daleko preňho. V pohode ale očkavala som ze si v tom pripade najde svoje a nie peniaze investovať na zarobok.
Tak rodicia asi brata z domu vyhadzovať nebudú len preto, lebo ty by si už chcela ten vrch len pre seba...Alebo ktorú časť domu vlastne brat obýva? Nedá, nevienist bývať dolu k rodičom, aby ste aspoň hore mali svoje súkromie?
Brat bol žiaľ šikovnejší a aj ho chápem. Tiež by som nešla sama bývať do domu. A hlavne je slobodný a rátaj s tým, že možno slobodným aj ostane a ostane vám na krku v dome.
Aké riešenie navrhuje brat? Jeho si sa na to pýtala?
Odišla by som a zmierila sa s tým že málokedy sú rodičia voči deťom spravodlivi co sa týka delenia majetku
@natalianatalija ja som tvrdohlava ...v tom momente by ma.nebolo a odisla by som zit do svojho a po svojom aj za cenu, ze budem v malom a prenajatom... na otazky od rodiny preco by som odpovedala potom - tiez si kladiem otazku, ze preco...
@iv007
zabezpečiť sa vieme pišem to výšie, rozhodli sme sa takto, čiže ked sa rozhodneme ze chceme isť preč ideme a mozme stavať. Rozhodli sme sa takto a nastala situacia aka nastala a ktora mi pride nespravodliva.
Nazory mamadomu a aky su maldy neschopny a neviem co, ze niektory nedokazu zit s rodicmi ( dost ze s vami vydrzali vasi rodicia) ano to ma nezaujima,
Ja sa pytam cisto nazor ohladom buduceho rozdelenia a nakladania s majetkom ktory dostaneme. Tak bud sa niekto vyjadri priamo k teme alebo riesi omacky a sprostosti a pise tu aka som zla a zlomyselna 🙂 len preto lebo chcem aby to bolo spravodlive pre oboch bla bla
@sima234 ja som s tym ok ze sme u rodicov aj manzel tak neviem o akej smole pises.
Brata z domu nik nevyhadzuje to by ma ani nenapadlo nikdy. Ano nech si s nim robi co chce nech sa zariadi ako chce ale mozno keby ste citali s porozumenim :D vedeli by ste o čo ide.
Každopadne dakujem všetkym ostatnym za nazory pripadne rady ;)
Rodicia su nespravodlivi a brat vychcany. Peniaze ma odlozene a byvanie spoly zadarmo ma zabezpecene. Tiez by som trvala na prepise domu na teba a brat nech ide prec.
Aj ked Ta tento nazor nezaujima, i tak si myslim, ze by si nemala riesit majetky (zijucich) rodicov na forach 🙄 ale v prvom rade si to riesit doma. Ked si taka ohrdnuta tak sa doma otvorene porozpravajte s rodicmi.
Za dalsie, dali vam zatial malo? Byvate tam aj s deckom za smiesny peniaz (nemusite nikomu cudziemu platit 800e za dvojizbak alebo si zobrat hypoteku atd atd).
Okrem toho, zjavne vam dali aj pozemok lebo pises ze mate a dalsia vec, ved vam slubili rodicovsky dom, v ktorom zatial (cca zadarmo) byvas. Tak co riesis? Brat sa skor ci neskor vystahuje, pojde si po svojom. Tak nekukaj po bratovi, pozeraj v prvom rade na seba co si vsetko dostala a pritom si nemusela, niektori v 18 odidu z domu s igelitkou, lebo rodicia nemaju na to aby ich doma opatrovali este aj s novou rodinou.
To, ze sa tlacite doma a nemate ani detsku izbuz je zas len vasa volba. Vaz si co mas. Taketo handrkovania su dobre akurat tak na rozbijanie rodiny. A pritom mate dostatok.
Moj nazor - zabezpecte sa sami, i tak mate dobry start, isto mate pekne nasetrene. Visiet na rodicoch a este na nich pindat... To je take ... 🙃
@natalianatalija aktualne su obidva domy pisane na liste vlastnictva na rodicov, správne?
Ak je odpoved áno, mozu si so svojim majetkom nakladat podla ich slobodnej vôle, správne?
Ak sa rozhodnú, ze to vsetko darujú susedovi, tak mozu, správne?
A ako pisu uz vyssie, o tomto si doma vsetci sadnite spolu a porozpravajte sa spolu.
Aktualne ty s manzelom investujete do majetku, ktorý vám nepatrí, t.j.nie ste na liste vlastníctva.
Do tohto by som ja dobrovolne nesla, sla by som byvat s manzelom a dietatom aj do najmu, ale toto kombo nie, tie vztahy su pekne, ale krehke a peniaze lepsie rodiny rozvratili…ak by boli domy prepisane rodicovsky na teba a v meste na brata este by som zvazila, ale takto nie, za roky rokuce sa moze vela zmenit a vzdy vzdy vzdy bude niekto dotknuty ukrateny a s krivdou v srdci, za mna nie, vyrastala som so starymi rodicmi v dome s dvomi bytmi, teraz v nom zije moja mamina, raz mi ostane, ale nikdy mi nenapadlo kalkulovat takto dopredu, byvame sami s manzelom a dom po mamine niekedy o 20 rokov ktovie co bude a ci bude este stat…ak bude stat, budu mat byvanie moje deti alebo predaju a maju lahsi start
@natalianatalija ja by som navrhla výmenu domov. Pokojne by som vzala ten v meste, predala ho a postavila si. A brat, ktorý ani podľa neho, ani podľa vašich bývanie zatiaľ riešiť nepotrebuje, nech zostane u nich. Doopatruje ich a potom nech si s domom robí čo chce.
@h2 mozu mat svoje dovody. Ja napriklad od rodicov v tomto smere neocakavam absolutne nic, tak som nastavena cely zivot. Ak nieco raz dostanem, bude to samozrejme obrovske plus, ale ak sa rozhodnu vsetok majetok venovat charite alebo sesternici z 15.kolena, tak to bude pre mna uplne v poriadku. Nie je ich povinnost mi nieco dat ci zanechat dedicstvo. A tak je to aj ked mas viac deti - hoci su vsetky tvoje, tak kazde je ina osobnost, s kazdym mas iny vztah…
@natalianatalija treba aby rodičovský dom...tam kde teraz všetci žijete prepísali rodičia na teba. Teraz.
Brat dom čo predal mal už napísaný na seba a vy tento nie ešte, prečo?
Nedajbože stačí len keď jeden rodič zomrie tak bude dediť aj brat, z domu ktorý mal byť tvoj.
P.S. tvoj brat je veľmi šikovný, škoda, že nie aj ty.
@sissy27 Jasné, že nemajú povinnosť nič ani darovať za života, dokonca ani zanechať po smrti. Ale je rozdiel, či peniaze minú, darujú na charitu atď., alebo či všetko dajú len jednému dieťaťu. Lebo v prvom prípade budú mať obaja súrodenci rovnaké nič, kým v druhom bude jeden mať všetko a druhý nič. A to je rozdiel.
(Bavíme sa teraz o situácii, že obe deti s rodičmi vychádzajú a starajú sa o nich rovným dielom.)
@natalianatalija rozhodli ste sa ako rozhodli, dôvody neviem ale najlepšie by bolo odísť a nerobiť viac zlej krvi
@sissy27 ano niesu povinny to mi je jasne.
Ale rozhodli sa že chcu to dať nam obom rozdeliť. Nechcu aby sme si brali hypoteky ked maju majetky aby sme sa zadlžovali tak chcu tymto smerom nam pomôcť. Nejdu to davat nikomu ani sesternici z 20 kolena ani nikomu chcu to dat svojim detom. Komunikujeme spolu normalne nehadame sa ja som stym ok ze brat dostane dom ktory si preda len ako to chce riesit sa mi nepozdava. A ked mmam nato narok a mozme sa dohodnut preco by som to mála nechať tak.
Samozrejme ak sa nemame normalne dohodnuť, vieme sa zaobstarať sami a nebude sa deliť nič.
@h2 ano presne tak obaja vychadzame s rodicmi a pomahame si navzajom, preto chcem myslim ze aj rodicia chcu aby tie vztahy ostali v mieri nadalej.
@natalianatalija tak treba si sadnut s bratom aj rodicmi a rozpravat sa otvorene. Lebo suhlasim s tym, ze brat je tak trosku vychcany a vas vlastne drzi v sachu
@natalianatalija tiež si myslím, že brat je vychcaný. Ak sa dom predá, mali by ste si peniaze rozdeliť na polovicu a po smrti rodičov poriešiť rodičovský dom tiež na polovicu. V rozdielnom čase majú nehnuteľnosti rozdielnu hodnotu a len takto to bude úplne spravodlivé. Aj keď píšeš, že teraz si s tým Ok, tá krivda ťa časom dobehne a ostanete s bratom rozhádaní do konca života.
Buď nech brat polovicu z predaja dá vám (keďže dom keď sa bude dediť bude tiež pol na pol medzi tebou a bratom) alebo rodičia nech prepisu rodičovský dom na teba, to je najviac fér
@clementisa ja nie som autor príspevku
@natalianatalija ale ty najprv teda rieš ,aby bol dom tvoj,nieze prebis rodičovský dom,rodicia na darovaciu zmluvu budú mať stále cas ,pomru a ty budes musieť ešte brata vyplatiť ak sa rozhodnete,že bude tvoj
Aj ja by som z toho mala nervy 😅
Mňa fascinuje, ako toto rozdelenie niektoré považujú za spravne.Ja som názoru, že zle vzťahy robia medzi súrodencami hlavne rodicia ,napríklad takýmito zvláštnymi rozhodnutiami.
@natalianatalija rieš to. Lebo nikdy nevieš,čo môže byť do budúcna. Nedajbože ty zomrieš, rodičia aj s bratom budú ešte žiť,tak tvoj muž nič nedostane z dedičstva.
Ak rodičia prepišu dom v meste na brata,tak ty trvaj,aby ten dom, kde bývate prepísali na teba prip.na tvoje deti.
Už boli aj také prípady,že dvaja súrodenci zdedili dom v ktorom jeden z nich dlhodobo býval. A ten druhý súrodenec dal druhu polovicu domu do nájmu. Jeho nezaujímalo,že jeho vlastná rodina býva s cudzími v dome. A to mali dobre vzťahy.
@natalianatalija tak prečo sa nezabezpečíš sama, keď to vieš? Nechápem. To naozaj chceš žiť celý život v dome, ktorý nebude váš a s rodičmi a s bratom a nedajbože ešte s bratovou rodinou?

@natalianatalija rodicia ale nie su povinní rozdelovat majetky spravodlivo, maju plne pravo nakladat so svojim majetkom ako uznaju za vhodne...Takze riesis nieco co vlastne nema ziadny realny zaklad, len tvoj pocit krivdy.. to je ale tvoj problem