Nespravodlivosť v rodine: Ako sa s ňou vyrovnať?
Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť, že v tom nie som sama.
Máme v rodine situáciu, ktorá ma dlhodobo vyčerpáva. Ide o to, že švagor sa pred svokrou neustále ľutuje, rozpráva o tom, ako sa má zle a svokra mu na základe toho výrazne finančne pomáha. Príjem pritom majú normálny a výdavky takmer žiadne.
My s manželom fungujeme samostatne, máme hypotéku, úver, ja som na rodičovskej a žijeme skôr od výplaty k výplate, aj keď niečo málo každý mesiac odložíme. Keď sme raz potrebovali menšiu finančnú pomoc (len požičať), nebolo to možné. Zároveň ale vidím, že inde peniaze problém nie sú.
Čo ma však štve ešte viac než financie, je prístup. Svokra sa o naše dieťa prakticky nezaujíma. Naopak, k jeho deťom má veľmi blízky vzťah. Stretávajú sa denne.
Ja rozumovo chápem, že je to jej rozhodnutie a jej peniaze. Ale emocionálne to vo mne vyvoláva veľký pocit nespravodlivosti, krivdy a niekedy až hnevu. A úprimne – už mám pocit, že si to nosím stále v hlave a neviem to pustiť.
Chcela by som sa spýtať:
Má niekto podobnú skúsenosť v rodine?
Ako ste sa s tým vyrovnali?
Ako ste si nastavili hlavu alebo hranice, aby vás to prestalo tak veľmi trápiť?
Nejde mi o to niekoho meniť, skôr sa naučiť, ako s tým žiť tak, aby ma to nezožieralo
@motylik2559 viem to, pretoze ako pisem vyssie, byvanie maju zdarma (ziaden uver, hypo), platia len inkaso. Uver na rekonstrukciu a pod nebrali, kedze do byvania neinvestuju. Kuchynu, obyvacku im zariadila svokra. Auto im kupila svokra. Casto im robi aj nakupy potravin, tankuje, plati poistky (tym sa nam sama svokra pochvalila).
@anonym_autor
môj manžel má sestru a bývame všetci v jednej dedine, kde sú aj rodičia ( svokrovci ). Naša rodina, vždy bola na poslednom mieste, naše dieťa detto a teraz, ako je dospelé už vníma, čo sa deje. Nikdy nemali klasický vzťah babka - vnúča. Švagrovci veľmi veľa pomoci od nich dostali a my nikdy nič, ale svokrovci sú veku, kde im treba pomôcť . Švagrovci sa im dosť otočili chrtom a svokrovci nie raz im vykríkli, koľko pomoci dostali a toto majú za to. Minule na oslave svokra hovorí svojej sestre, že odo mňa očakáva, ako ostanem doma a budem ich opatrovať. Potom sme to s manželom rozoberali a jasne im bol vysvetliť, že toto nepripadá do úvahy. XY rokov sme boli pre nich vzduch a zrazu sme im dobrí, ak toto nie.
@anonym_autor stačilo by nežiarliť, ako vieš, či nemajú aj iné problémy, keď im svokra pomáha? Predpokladam, že pomáha svojmu synovi a určite tebe nebudú vešať na nos pre aký dôvod im pomáha
@anonym_afe675 ehm, nebudem rozoberat detaily. No viem o nich viac, ako by som chcela. Aj o ich problemoch. Viem to nie len od mojich svokrovcov ale aj od svagrovych. Ale to je na dlho. Nie je to o ziarlivosti, ale o pocite krivdy. 🙂
No veru,toto už ohľadom svojho trápenia 99 téma, už by si sa mohla nato 💩a žiť si svoj spokojný život
zatial sa mi to nepodarilo, ak budes vediet napis, uz 20 rok. sa mi nedari to zahodit za hlavu, stale sa to len nabaluje a pridavaju sa nove a nove veci
Chyba podľa mňa je to, že o tom viete ako im finančné pomáhajú,je to medzi nimi a malo to ostať medzi nimi lebo je to ich vec
Co sa týka detí,to chápem, keď vzťahy neprekvitaju, možno zistiť či nieje nejaký problém
@anonym_autor stačilo by nežiarliť, ako vieš, či nemajú aj iné problémy, keď im svokra pomáha? Predpokladam, že pomáha svojmu synovi a určite tebe nebudú vešať na nos pre aký dôvod im pomáha
@anonym_afe675 je tam žiarlivosť zo strany autorky a taká nulová empatia. Trošku aj z iného uhla nie len zo svojho by som sa pozrela na situáciu. Svokra nie je zlá, keď pomáha svojmu synovi. Má nato svoje dôvody. Ty všetko asi nevieš. Asi vidí, že druhý syn je schopný a sám sa vie o seba postarať, druhý syn je momentálne nejaký zraniteľný, možno pod vplyvom choroby, nezamestnanosti, za ktorú nemôže, alebo psychickej poruchy, alebo iného, tak im pomáha. Ja by som bola rada, že dostávajú pomoc, keď tu pomôcť potrebujú a nie závidieť. Lebo musím mať, to čo má druhý, mám nato nárok. No nemáš, lebo svokra vyhodnotila, že ste sebestační, tak pomáha inému synovi. Možno za rok budete vy v riti a švagor si polepší, tak zase sa môžete o pomoc na svokru obrátiť vy.
Inak....Ja si neviem predstaviť, že nevesta by riešila koľko komu dám nedám peňazí
Neviem si predstaviť, že ja ako nevesta by som riešila svokrovcov koľko komu daju alebo nedajú
Tak isto neexistovalo riešiť u mojich rodičov koľko komu dali nedali
A nebodaj mna by niekto riešil komu dám alebo nedám
A stále sú to leeeen peniaze
@anonym_autor zamrzí to a veľmi, ale buďte vďační zato, čo máte. Že máte strechu nad hlavou, zdravie....to myslím, že je najpodstatnejšie.
keby to boli tvoji rodičia tak verím že ťa to hnevá, ale svokrovci.......veď to je ich vec s tebou to nemá nič spoločné iba s tvojim manželom
@anonym_afe675 je tam žiarlivosť zo strany autorky a taká nulová empatia. Trošku aj z iného uhla nie len zo svojho by som sa pozrela na situáciu. Svokra nie je zlá, keď pomáha svojmu synovi. Má nato svoje dôvody. Ty všetko asi nevieš. Asi vidí, že druhý syn je schopný a sám sa vie o seba postarať, druhý syn je momentálne nejaký zraniteľný, možno pod vplyvom choroby, nezamestnanosti, za ktorú nemôže, alebo psychickej poruchy, alebo iného, tak im pomáha. Ja by som bola rada, že dostávajú pomoc, keď tu pomôcť potrebujú a nie závidieť. Lebo musím mať, to čo má druhý, mám nato nárok. No nemáš, lebo svokra vyhodnotila, že ste sebestační, tak pomáha inému synovi. Možno za rok budete vy v riti a švagor si polepší, tak zase sa môžete o pomoc na svokru obrátiť vy.
@anonym_ee4564 tak empatiu nemá asi pravdepodobne ani svokra. Keď toto nevidí. Ubližuje ďalšiemu dieťaťu a jeho rodine len preto, že má nejaký pocit, že druhý brat to potrebuje? Vidí že robí v rodine problémy a netrápi ju to, len preto, že má pocit, že druhý to potrebuje viac? Každe dieťa potrebuje rodičov rovnako a ak niekomu pomôžem finančne, tak sa druhým snažím pomôcť inak. V tomto prípade je to velmi jednostranne.
Nič iné, len sa s tým musíš zmieriť...u nás svokra to isté ...trom deťom všetko a môj muž dostal veľké hodiny..jednoducho si pozemky a byť rozdala ako hrášok a fazuľu .len keď vie chudá len do troch rátať ...čo s tým narobíme. A pritom má štyri deti. Ani stará tak není, čerstvá dôchodkyňa, ktorá stále pracuje. .ale počítať aj tak nevie .. veľmi ma to bolelo, mrzelo, ale dnes už radcsej na to ani nemyslim . Ale premna neprávosť, ktorú si ponesieme s mužom celý život, a ona sa stále tvári, že vlastne všetko je v poriadku a pritom sa ešte čuduje prečo tam nechodíme
@anonym_ee4564 tak empatiu nemá asi pravdepodobne ani svokra. Keď toto nevidí. Ubližuje ďalšiemu dieťaťu a jeho rodine len preto, že má nejaký pocit, že druhý brat to potrebuje? Vidí že robí v rodine problémy a netrápi ju to, len preto, že má pocit, že druhý to potrebuje viac? Každe dieťa potrebuje rodičov rovnako a ak niekomu pomôžem finančne, tak sa druhým snažím pomôcť inak. V tomto prípade je to velmi jednostranne.
@777januska777 možno nemá pocit, že potrebuje pomoc,možno tu pomoc naozaj potrebuje. Je zvláštne, že to tak kole oči neveste. Možno aj prvý aj druhý syn je s tým OK, len nevesta by rada organizovala, ako svokra pomôže. Samozrejme jej v prvom rade.

@anonym_autor niektoré matky tak reagujú na sťažujúce sa dospelé deti, stačí sa poľutovať, zaplakať a mamička už skáče. No veď teda skúste túto taktiku, povedz mužovi, nech vyplakáva aj on pred mamičkou, možno pustí perie aspoň trochu.
Švagor je obľúbenejšie decko, vie čo na mamičku platí, tak to využíva a pýta viac. Nie ste sami, je to takto v mnohých rodinách. A keď je obľúbenejší švagor, tak sú obľúbenejšie aj jeho deti, nič s tým neurobíš.
@anonym_a68ece muž nebude plakať, povedal, že si zarobí a hotovo. Nepotrebuje od nich nic.