icon

Nespravodlivosť v rodine: Ako sa s ňou vyrovnať?

Dnes o 10:36

Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť, že v tom nie som sama.
Máme v rodine situáciu, ktorá ma dlhodobo vyčerpáva. Ide o to, že švagor sa pred svokrou neustále ľutuje, rozpráva o tom, ako sa má zle a svokra mu na základe toho výrazne finančne pomáha. Príjem pritom majú normálny a výdavky takmer žiadne.
My s manželom fungujeme samostatne, máme hypotéku, úver, ja som na rodičovskej a žijeme skôr od výplaty k výplate, aj keď niečo málo každý mesiac odložíme. Keď sme raz potrebovali menšiu finančnú pomoc (len požičať), nebolo to možné. Zároveň ale vidím, že inde peniaze problém nie sú.
Čo ma však štve ešte viac než financie, je prístup. Svokra sa o naše dieťa prakticky nezaujíma. Naopak, k jeho deťom má veľmi blízky vzťah. Stretávajú sa denne.
Ja rozumovo chápem, že je to jej rozhodnutie a jej peniaze. Ale emocionálne to vo mne vyvoláva veľký pocit nespravodlivosti, krivdy a niekedy až hnevu. A úprimne – už mám pocit, že si to nosím stále v hlave a neviem to pustiť.
Chcela by som sa spýtať:
Má niekto podobnú skúsenosť v rodine?
Ako ste sa s tým vyrovnali?
Ako ste si nastavili hlavu alebo hranice, aby vás to prestalo tak veľmi trápiť?
Nejde mi o to niekoho meniť, skôr sa naučiť, ako s tým žiť tak, aby ma to nezožieralo

Strana
z2
anonym_280444
Dnes o 10:41

A co tvoji rodicia, nemozu sa oni viac venovat tvojim detom? Vzdy budu oblubenejsie deti, co vedia zabrnkat na citlivu strunu a rodicia kupia, daju peniaze ...

anonym_913052
Dnes o 10:46

@anonym_autor riešila som to na psychoterapii ale stále sa cez to neviem úplne preniesť

anonym_718562
Dnes o 10:47

Presne ako si napísala, sú to svokrine peniaze. Môže si s nimi robiť čo chce. Ty si ber príklad aká raz nebyť. Nebyť matka čo uprednostňuje 1 dieťa pred druhým a babka čo uprednostňuje vnúčatá

Buď rada že to finančne zvládate aj bez pomocí a že ste zdravi

anonym_a65c69
Dnes o 10:48

Dost zasadna je otazka kde kto zije? Lebo ak zije svagor (teda predpokladam ze jej syn, brat tvojho manzela?) v rovnakom meste a vy niekde uplne inde, je pochopitelne, ze sa navstevuju denne. A dalsie, dovolila si svokre byt s detmi, neobmedzovala si kontakt, nebolo prilis vela zakazov a prikazov a poucovania? Proste ci teoreticky nemoze byt chyba aj na vasej strane hoci mozno nevedomky. A tiez dobra otazka, ak teda mas rodicov este, ci sa neda pozicat aj od nich napriklad. No a aj keby ste boli “cisti ako lalie” tak niekedy sa proste s tym clovek musi len zmierit, ze iny je oblubenejsi, ono to castokrat byva a nie vzdy je snaha zo strany starych rodicov byt “fer”.

anonym_71f9c5
Dnes o 10:49

oni bývajú spolu ? alebo blízko seba? keď sa vidia denne
ak áno, vtedy to tak býva že babka ich poľutuje a otvorí peňaženku.

hradnapani
Dnes o 10:50

vobec nic s tym nemas sancu urobit. minule som pocula Milku Vasaryovu a jej zivotne kredo, ktore ti mozno pomoze: nikdy sa netrapim tym, co nemozem zmenit a som spokojna s tym, co mam (nieco v takoto zmysle) a ma pravdu. Urcite mas v zivote veci a zalezitosti, o ktore sa mozes opriet a povedat si, ze si vlastne "bohata", skus sa orientovat na to a toto pusti z hlavy.

anonym_f633a7
Dnes o 10:53

Mozes jej to oplatit, ked bude potrebovat starostlivost a rozvoz po lekaroch. Potom ju nasmeruj k svagrovcom.

motylik2559
Dnes o 10:56

@anonym_autor Neviem autorka, mne toto pride taky typicky pribeh- myslim v tom, ze oni vydavky takmer ziadne a vy zijete z vyplaty do vyplaty🤔 Ako vies ake maju oni vydavky a ci to slovo "ziadne" nie je mylne? Zdoverili sa ti do detailov polozku po polozke za co oni davaju peniaze mesiac co mesiac? Od platieb za byvanie, cez stravu a drogeriu az po nepotrebne vydavky? Mne sa zda prehnane povedat s istotou o niekom,ze nema ziadne vydavky, pritom s nim nezijem a nehospodarim...
A co sa tyka toho ako sa mas s tym zmierit - v prvom rade je super, ze si vsetko uvedomujes, to je velke plus (napr. ze je to svokrina vec). Myslim si, ze trapit ta to prestane az vtedy, kedy zo seba vymanis (zo svojho vnutra) tu krivdu. A krivdy sa tazko prekonavaju. Nie kazdy dokaze sam sebe pomoct...Mozno za pomoci terapeuta, nejakych kniziek, alebo sa skratka nad to povzniest a postupne to zacat vidiet inymi ocami...ina rada asi nie je🤷‍♀️🙂

autor
Dnes o 11:00
@anonym_a65c69

Dost zasadna je otazka kde kto zije? Lebo ak zije svagor (teda predpokladam ze jej syn, brat tvojho manzela?) v rovnakom meste a vy niekde uplne inde, je pochopitelne, ze sa navstevuju denne. A dalsie, dovolila si svokre byt s detmi, neobmedzovala si kontakt, nebolo prilis vela zakazov a prikazov a poucovania? Proste ci teoreticky nemoze byt chyba aj na vasej strane hoci mozno nevedomky. A tiez dobra otazka, ak teda mas rodicov este, ci sa neda pozicat aj od nich napriklad. No a aj keby ste boli “cisti ako lalie” tak niekedy sa proste s tym clovek musi len zmierit, ze iny je oblubenejsi, ono to castokrat byva a nie vzdy je snaha zo strany starych rodicov byt “fer”.

@anonym_a65c69 nezakazovala som nikdy, byvali sme u mojich rodicov (v jednom meste ako oni), kym sme nas byt prerabali. Volala ich moja mama, aby prisli k dietatu, pozriet ho a tak. Nikdy nemali zaujem. Sami sa nukame na navstevu, no aj to im nikdy nevyhovuje. Volala som ich kedysi k nam, no nikdy nemali cas. Zo zaciatku som posielalal fotky maleho, nech im ho aspon takto pripomeniem, no ani na to nereagovali, tak som prestala. Mna asi nestvu ani tak financie, lebo byt mame vlastny aj ked na hypo, auto mame, splacat vsetko zvladame. Aj ked nepopieram, ze aj to nastve, ked svagrovi maju vsetko od nich (vratane auta a bytu). Skor mi je luto, ze robia tie rozdiely. Mozno ani nie pri ich detoch (muz a muzov brat) ale pri vnucatach.

autor
Dnes o 11:03
@motylik2559

@anonym_autor Neviem autorka, mne toto pride taky typicky pribeh- myslim v tom, ze oni vydavky takmer ziadne a vy zijete z vyplaty do vyplaty🤔 Ako vies ake maju oni vydavky a ci to slovo "ziadne" nie je mylne? Zdoverili sa ti do detailov polozku po polozke za co oni davaju peniaze mesiac co mesiac? Od platieb za byvanie, cez stravu a drogeriu az po nepotrebne vydavky? Mne sa zda prehnane povedat s istotou o niekom,ze nema ziadne vydavky, pritom s nim nezijem a nehospodarim...
A co sa tyka toho ako sa mas s tym zmierit - v prvom rade je super, ze si vsetko uvedomujes, to je velke plus (napr. ze je to svokrina vec). Myslim si, ze trapit ta to prestane az vtedy, kedy zo seba vymanis (zo svojho vnutra) tu krivdu. A krivdy sa tazko prekonavaju. Nie kazdy dokaze sam sebe pomoct...Mozno za pomoci terapeuta, nejakych kniziek, alebo sa skratka nad to povzniest a postupne to zacat vidiet inymi ocami...ina rada asi nie je🤷‍♀️🙂

@motylik2559 viem to, pretoze ako pisem vyssie, byvanie maju zdarma (ziaden uver, hypo), platia len inkaso. Uver na rekonstrukciu a pod nebrali, kedze do byvania neinvestuju. Kuchynu, obyvacku im zariadila svokra. Auto im kupila svokra. Casto im robi aj nakupy potravin, tankuje, plati poistky (tym sa nam sama svokra pochvalila).

anonym_cbe0b6
Dnes o 11:06
@anonym_autor

@anonym_a65c69 nezakazovala som nikdy, byvali sme u mojich rodicov (v jednom meste ako oni), kym sme nas byt prerabali. Volala ich moja mama, aby prisli k dietatu, pozriet ho a tak. Nikdy nemali zaujem. Sami sa nukame na navstevu, no aj to im nikdy nevyhovuje. Volala som ich kedysi k nam, no nikdy nemali cas. Zo zaciatku som posielalal fotky maleho, nech im ho aspon takto pripomeniem, no ani na to nereagovali, tak som prestala. Mna asi nestvu ani tak financie, lebo byt mame vlastny aj ked na hypo, auto mame, splacat vsetko zvladame. Aj ked nepopieram, ze aj to nastve, ked svagrovi maju vsetko od nich (vratane auta a bytu). Skor mi je luto, ze robia tie rozdiely. Mozno ani nie pri ich detoch (muz a muzov brat) ale pri vnucatach.

@anonym_autor "Aj ked nepopieram, ze aj to nastve, ked svagrovi maju vsetko od nich (vratane auta a bytu). Skor mi je luto, ze robia tie rozdiely. Mozno ani nie pri ich detoch (muz a muzov brat) ale pri vnucatach." Z toho co pises, robia rozdiely hlavne medzi svojimi detmi, 2 bratmi. Nie je to fer, ze 1 dieta dostane byt a auto a druhe nic...ale nespravis s tym nic.

petrika555
Dnes o 11:11

Pre tvoje dobro je lepsie ked sa odosobníš a nebudes to riesit! Zbytocne sa nad tym trapis aj tak to nezmenis a takto by si to mala uzavriet☺️zit si svoj zivot najlepsie ako vieš a co robia druhy mat v pazi🙂

anonym_aa7b3e
Dnes o 11:12

Pocnam podobne. U nas to prameni tak trosku zo svokrinho narcizmu, ona sa vzdy musi ukazat pred druhymi. Ja uz rodicov nemam, dokaze byt pri mne obycajnejsia, menej sa naparovat. Svagrinka (jej dcera), co ma muza, jeho rodicia su snobi. Svagor je uplne normalny tvor, praveze, aj on tak trochu snobstvom rodicov trpi, nema to rad. Ale svokrusa sa vzdy kvoli nim, kvoli tomu, ze vie, ze moze byt hodnotena a porovnavana, sprava ku svagrovcom inak. Ma ich niekde vyssie v rebricku.
Dovod u vas moze byt iny, ale zamrzi to. Oddelila som sa od toho pocitovo. Je mi to luto, ze nemozeme mat normalne vztahy. Ked nemusim, nechodim tam. Som rada, ze zvladneme vsetko sami bez ich pomoci. Lebo ono to ma dopad aj na tie vztahy s vnucatami, oni si to vsimnu a budu k babke odtazitejsie tiez.
A este vies ako to moze byt? Ze jeden dostava a ten druhy je na pomoc. Ked svokra potrebuje s niecim pomoct - na to sme my.

anonym_54c3cf
Dnes o 11:14

jasné, my bývame u svokrovcov a vždy uprednostnovali svagrinej dieťa. Vdakabohu čoskoro sa stahujeme a nebudem sa musieť nato prizerať a vysvetlovať mojmu dietatu prečo atd.. 🙂

anonym_92bed2
Dnes o 11:16

@anonym_autor Otazka, chces to pustit z hlavy ? Asi je najdolezitejsie byt pevne rozhodnuty ze ano, chcem to pustit.

anonym_5166eb
Dnes o 11:20

mne ta svokra pride taka jednoducha - nechcem napisat priam hlupa - nechape, co robi, lebo jej inteligencna kapacita na to nestaci - su take zeny

viem, ze je ti to luto kvoli vztahom aj kvoli peniazom, ale ak si skusala byt ta aktivna a ona nic, tak jej mozno nesedis ako clovek a nema o teba zaujem a tym padom do tej mnoziny spadaju aj tvoje deti a jej vlastny syn

autor
Dnes o 11:38
@anonym_5166eb

mne ta svokra pride taka jednoducha - nechcem napisat priam hlupa - nechape, co robi, lebo jej inteligencna kapacita na to nestaci - su take zeny

viem, ze je ti to luto kvoli vztahom aj kvoli peniazom, ale ak si skusala byt ta aktivna a ona nic, tak jej mozno nesedis ako clovek a nema o teba zaujem a tym padom do tej mnoziny spadaju aj tvoje deti a jej vlastny syn

@anonym_5166eb to ano, asi mas pravdu. Vzdy verila, ze si muz najde inu. Dokonca mi to aj povedala, ze dufala, ze pocas studia spozna inu alebo v praci :D

januska12323
Dnes o 11:41

No a bola by si rada keby sa k vám nukali a pritom to tak necítili? Situácia je aká je, nemá zmysel sa tým trápiť. Deťom chýbať nebudú lebo ich ani nebudú poznať. A vy môžete byť na seba hrdí, že ste si všetko vybudovali sami.

anonym_a68ece
Dnes o 11:45
@anonym_autor

@anonym_5166eb to ano, asi mas pravdu. Vzdy verila, ze si muz najde inu. Dokonca mi to aj povedala, ze dufala, ze pocas studia spozna inu alebo v praci :D

@anonym_autor niektoré matky tak reagujú na sťažujúce sa dospelé deti, stačí sa poľutovať, zaplakať a mamička už skáče. No veď teda skúste túto taktiku, povedz mužovi, nech vyplakáva aj on pred mamičkou, možno pustí perie aspoň trochu.
Švagor je obľúbenejšie decko, vie čo na mamičku platí, tak to využíva a pýta viac. Nie ste sami, je to takto v mnohých rodinách. A keď je obľúbenejší švagor, tak sú obľúbenejšie aj jeho deti, nič s tým neurobíš.

anonym_2d90d1
Dnes o 11:47

nieco podobne. manzelov surodenec bol dotovany. peniaze sa futrovali do jeho deti, byvali tam zdarma, pomahalo sa s financovanim domu, v pripade manzela-nic. mne je to jedno, mame dost svojho, absolutne to neriesim.

sonicka19983
Dnes o 11:47

suhlasim s nazormi ze je potebne takuto osobu/osoby uplne vytesnit zo zivota...ja to mam v rodine podobne ale paradoxne s mojou vlastnou rodinou a velmi dobre ma zase na oplatku prijala muzova rodina, dala mi sancu, vztahy mame take ok, zavolame si, zaujimame sa o seba..ja si tak stale hovorim niekde pan boh dal niekde vzal 🙂 som len rada ze aspon z tej jednej strany je to ok...drzim palce v odosobnovani sa 🙂 ste zjavne sikovna rodinka, viete si pomoct a to je hlavne ;)

sonicka19983
Dnes o 11:48

ale chapem velmi dobre ze to vie velmi zaboliet a zaskriet a verte mi pocuvam toto pomaly z kazdej strany...smutne veru :(

anonym_503b5d
Dnes o 11:49

Pochopí to naozaj iba človek, ktorý to zažíva na vlastnej koži. Len ten, kto to nezažíva ti napíše múdrosť typu- sú to ich peniaze,, ich vec. Peniaze-komu by nepomohli a kto by ich nepotreboval, že? Ak vidíš, že bratovi sa pomáha a tebe netreba, tak to skrátka bolí a nejde už o tie peniaze, ale o ten pocit, že si v rodine ten horší, ten nehodný pomoci, na druhej koľaji. Od rodiny čakáš, že nebude robiť rozdiely, že jej bude záležať na tom, aby boli vzťahy ok-či už medzi nimi a vami ,alebo medzi súrodencami. Nič tak neukáže charakter a vzťahy ľudí , ako keď sa jedná o peniaze. Kým sa to nedialo u nás v rodine, dala by som ruku do ohňa za to, že toto by sa u nás nikdy nemohlo stať a že vzťahy v rodine sú úprimné a stoja na pevných základoch. Tak ti poviem, kým ťa to bude trápiť, bude to ovplyvňovať negatívne tvoj život. Až keď to necháš plávať, keď hnev odíde a ty budeš pripravená odpustiť, neriešiť a ísť ďalej, až vtedy to prestane bolieť. Ja asi po 5 rokoch cítim úľavu, nechcem od tej osoby ani deravý groš, odpustila som, ale prestala pre mňa existovať, nikdy nezabudnem na rozdiely, ktoré sa tá osoba rozhodla urobiť a a na lži, ktoré si vymyslela. Nie je viac tá osoba súčasťou môjho života a asi je to obojstranné, lebo za tie roky neprišla žiadna snaha o uzmierenie. Ale tým, že som jej na diaľku odpustila, už ma ani nebolí, že nie je spravodlivá , že klame a iné veci, ktoré mi vtedy vedeli fakt vziať spánok na mnoho nocí. Už je dobre. Cítim, že nielen že nechcem jej peniaze, ale nechcem v prvom rade vo svojom živote ju, lebo ma vysávala extrémne z energie, po návšteve som bola vyžmýkaná, negatívne naladená, smutná. Zmeniť môžem len seba, nie druhých.

sonicka19983
Dnes o 11:51
@anonym_503b5d

Pochopí to naozaj iba človek, ktorý to zažíva na vlastnej koži. Len ten, kto to nezažíva ti napíše múdrosť typu- sú to ich peniaze,, ich vec. Peniaze-komu by nepomohli a kto by ich nepotreboval, že? Ak vidíš, že bratovi sa pomáha a tebe netreba, tak to skrátka bolí a nejde už o tie peniaze, ale o ten pocit, že si v rodine ten horší, ten nehodný pomoci, na druhej koľaji. Od rodiny čakáš, že nebude robiť rozdiely, že jej bude záležať na tom, aby boli vzťahy ok-či už medzi nimi a vami ,alebo medzi súrodencami. Nič tak neukáže charakter a vzťahy ľudí , ako keď sa jedná o peniaze. Kým sa to nedialo u nás v rodine, dala by som ruku do ohňa za to, že toto by sa u nás nikdy nemohlo stať a že vzťahy v rodine sú úprimné a stoja na pevných základoch. Tak ti poviem, kým ťa to bude trápiť, bude to ovplyvňovať negatívne tvoj život. Až keď to necháš plávať, keď hnev odíde a ty budeš pripravená odpustiť, neriešiť a ísť ďalej, až vtedy to prestane bolieť. Ja asi po 5 rokoch cítim úľavu, nechcem od tej osoby ani deravý groš, odpustila som, ale prestala pre mňa existovať, nikdy nezabudnem na rozdiely, ktoré sa tá osoba rozhodla urobiť a a na lži, ktoré si vymyslela. Nie je viac tá osoba súčasťou môjho života a asi je to obojstranné, lebo za tie roky neprišla žiadna snaha o uzmierenie. Ale tým, že som jej na diaľku odpustila, už ma ani nebolí, že nie je spravodlivá , že klame a iné veci, ktoré mi vtedy vedeli fakt vziať spánok na mnoho nocí. Už je dobre. Cítim, že nielen že nechcem jej peniaze, ale nechcem v prvom rade vo svojom živote ju, lebo ma vysávala extrémne z energie, po návšteve som bola vyžmýkaná, negatívne naladená, smutná. Zmeniť môžem len seba, nie druhých.

@anonym_503b5d wau to je tak krasne napisane, je mi luto ze ste to tiez museli zazit ale pravdu mate v kazdej jedne vete 🙂

anonym_2d90d1
Dnes o 11:51

prepanajana, toto riesit na psychoterapii? 😲

anonym_503b5d
Dnes o 11:52
@sonicka19983

@anonym_503b5d wau to je tak krasne napisane, je mi luto ze ste to tiez museli zazit ale pravdu mate v kazdej jedne vete 🙂

@sonicka19983 Rodinu si nevyberáme, aspoň že na muža mám šťastie - vybrala som si ho sama. 😍

sonicka19983
Dnes o 11:53
@anonym_503b5d

@sonicka19983 Rodinu si nevyberáme, aspoň že na muža mám šťastie - vybrala som si ho sama. 😍

@anonym_503b5d Amen 🙂 presne tak ;) drzte sa

ljmmm
Dnes o 12:01

nema ta rada. Je to kvoli tebe

anonym_afe675
Dnes o 12:04

@anonym_autor stačilo by nežiarliť, ako vieš, či nemajú aj iné problémy, keď im svokra pomáha? Predpokladam, že pomáha svojmu synovi a určite tebe nebudú vešať na nos pre aký dôvod im pomáha

anonym_a68ece
Dnes o 12:10

a to svokra je taká prachatá? auto im kúpila, nábytok, poistky platí, nákupy platí...

Strana
z2