icon

Nespravodlivosť v rodine: Ako sa s ňou vyrovnať?

24. apr 2026

Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť, že v tom nie som sama.
Máme v rodine situáciu, ktorá ma dlhodobo vyčerpáva. Ide o to, že švagor sa pred svokrou neustále ľutuje, rozpráva o tom, ako sa má zle a svokra mu na základe toho výrazne finančne pomáha. Príjem pritom majú normálny a výdavky takmer žiadne.
My s manželom fungujeme samostatne, máme hypotéku, úver, ja som na rodičovskej a žijeme skôr od výplaty k výplate, aj keď niečo málo každý mesiac odložíme. Keď sme raz potrebovali menšiu finančnú pomoc (len požičať), nebolo to možné. Zároveň ale vidím, že inde peniaze problém nie sú.
Čo ma však štve ešte viac než financie, je prístup. Svokra sa o naše dieťa prakticky nezaujíma. Naopak, k jeho deťom má veľmi blízky vzťah. Stretávajú sa denne.
Ja rozumovo chápem, že je to jej rozhodnutie a jej peniaze. Ale emocionálne to vo mne vyvoláva veľký pocit nespravodlivosti, krivdy a niekedy až hnevu. A úprimne – už mám pocit, že si to nosím stále v hlave a neviem to pustiť.
Chcela by som sa spýtať:
Má niekto podobnú skúsenosť v rodine?
Ako ste sa s tým vyrovnali?
Ako ste si nastavili hlavu alebo hranice, aby vás to prestalo tak veľmi trápiť?
Nejde mi o to niekoho meniť, skôr sa naučiť, ako s tým žiť tak, aby ma to nezožieralo

Strana
z3
autor
25. apr 2026
@anonym_b37bc8

@anonym_autor ocividne maju radsej muzovho brata. Mozno vidia, ze tvoj muz-je prvorodeny?je sikovny a zvlada a brat je neschopny, tak pomahaju. Nic s tym nespravis. Prezivam to tiez. Moji rodicia su spravodlivi, snazia sa cca.rovnako mne aj bratovi. Svokrovci viditelne pomahaju viac mojej svagrine-ich dcere a jej detom. Pozicali jej 7tisic, dodnes od 2016 nevratila. Chodi k nim na obedy s celou rodinkou, brava svokru na nakupy a jasne, ze jej svokra zaplati nakup.. chodia na langos/zmrzku a svokra sa mi stazuje, ako vela plati.. obmedzila som kontakt. Muz chodi pomahat, ja poslem z kolaca, ale uz tam nechodime kazdy vikend. Nerobilo mi to dobre. Chodime na sviatky, oslavy,.. Je mi psych.lepsie. deti mame v puberte, uz nechcu k babke, nudia sa tam.. dakedy sme chodili kazdy vikend a mna vzdy brucho bolelo.. stacilo..

@anonym_b37bc8 muz je druhorodeny. Ja by som tam aj sla, ale oni nas nechcu. Ked volame, ze prideme, tak im to nikdy nevyhovuje. Vzdy sme len u mojich rodicov. Takmer kazdy vikend. Aj tam prespavame, kedze my byvame v byte, rodicia (aj svokrovci) v dome, tak chodievame na cely vikend. Svokrovcov som volala aj k nam, chcela som, aby si vybudovali vztah aj s mojim dietatom, no nechcu. Pridu akurat tak na oslavy narodenin, kedy si nadiktuju co mam navarit, ake kolace napiect a aku tortu. Castokrat som na to financne nemala, lebo musim (na prikaz svokry) volat aj muzovych starych rodicov a svagrovcov. Ked som bola este len na materskej a syn mal 2m, muz mal 30tku a svokra mi nakazala, aku oslavu mam pripravit v restike. Vobec sme na to nemali financie, no vraj musime, lebo sa to takto robi. "Pomohla" akurat tym, ze priniesla tortu, no mna to stalo vela penazi v tom case.

anonym_b37bc8
25. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_b37bc8 muz je druhorodeny. Ja by som tam aj sla, ale oni nas nechcu. Ked volame, ze prideme, tak im to nikdy nevyhovuje. Vzdy sme len u mojich rodicov. Takmer kazdy vikend. Aj tam prespavame, kedze my byvame v byte, rodicia (aj svokrovci) v dome, tak chodievame na cely vikend. Svokrovcov som volala aj k nam, chcela som, aby si vybudovali vztah aj s mojim dietatom, no nechcu. Pridu akurat tak na oslavy narodenin, kedy si nadiktuju co mam navarit, ake kolace napiect a aku tortu. Castokrat som na to financne nemala, lebo musim (na prikaz svokry) volat aj muzovych starych rodicov a svagrovcov. Ked som bola este len na materskej a syn mal 2m, muz mal 30tku a svokra mi nakazala, aku oslavu mam pripravit v restike. Vobec sme na to nemali financie, no vraj musime, lebo sa to takto robi. "Pomohla" akurat tym, ze priniesla tortu, no mna to stalo vela penazi v tom case.

@anonym_autor niekde som postrehla, ze ta nemaju v laske. Ze si priali nieco ine. Myslim su to aj o svojej svokre, ktorej sa pacia umele anorekticky s dlhymi nechtami, umelymi vlasmu aj mihalnicami. Sama sa dala tetovat, aby bola krajsia. So svagrom si radi vypiju. Toho zbozbuju. Ja uz som sa zmierila. A zije sa mi lahsie. Odkedy mam zdravotne problemy, neriesim svokru. Pouc sa zo mna. Nedozen si zdr.problemy. Mas svoju rodinu a rodicov. Ved staci. 💚

anonym_68f8a9
25. apr 2026

@anonym_autor nieco podobné sme zažívali aj my. Teda moji rodičia s ich rodičmi. Starí rodičia uprednostňovali mladších súrodencov a pozornosť, financie, pomocná ruka bola vždy na ich strane. Môj otec sa s tým nezmieril, umrel mladý..mama dodnes smúti ..nezmierila som sa s tým dodnes ani ja aj keď sú už pod zemou. Ešte máme ťahanice za dedičstvo. Mladsi obľúbení súrodenci si nárokujú na všetko. Veru chápem Vás, ako to vstrebať, netuším. Snažím sa nemyslieť na to a sústrediť pozornosť inam aj keď je to vnútri hlboko zakorenené od môjho detstva

ekira1
25. apr 2026

I u nás bolo niečo podobné, rodičia robili rozdiely medzi deťmi i vnúčatami. Obľúbené dieťa s rodinou bývali u nich, neplatili za nič. Potrebovali sme požičať na opravu auta, nikomu nebudú požičiavať, ani im nikto nepožičal. Tak sme vzali úver z banky, nemohla som kúpiť ani ponožky, už som počúvala, prečo niečo kupujem, či už sme splatili dlh. Obľúbené dieťa potrebovalo vyššiu sumu, už išli zrušiť vkladnú knižku a peniaze darovali. Návštevy sa niesli s duchu ako sú deti súrodenca šikovné a múdre, nie ako moje.. a dobré bolo i keď sa deti spolu hrali tak doniesli čokoládu pre deti súrodenca, moje stáli a pozerali.. čím ďalej tým viac som obmedzovala kontakt, na toto sa moje deti nemusia pozerať. Potom sa odsťahovali, ani na Vianoce nezavolali. Keď som to spomenula, ako im všetkým skákali okolo zadku. Bolo mi v kľude vysvetlené, že tak to predsa býva... Ich postoj nezmením, ale zmením moje vnímanie, deťom som sa to snažila vynahradiť ako sa dalo..

mamaaja82
27. apr 2026

A ty si nesvojpravna?Rozkazuje ti a ty sklopis usi.Ked sa spravas ako decko co cakas od nich.Si ako poslusny pes co stiahne chvost na rozkaz pana.Takychto ludi nepotrebujes ani ty ani tvoje dieta v zivote este im vyvolavas a ponizujes sa.Mne to hlava neberie.Ved si to sama robis,vysrala by som sa na nich ,oni sa neozvu nerob to ani ty,boze zena,rozum do hrsti.

anonym_41aed1
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_afe675 ehm, nebudem rozoberat detaily. No viem o nich viac, ako by som chcela. Aj o ich problemoch. Viem to nie len od mojich svokrovcov ale aj od svagrovych. Ale to je na dlho. Nie je to o ziarlivosti, ale o pocite krivdy. 🙂

@anonym_autor pri dedičskom sa dary započítavajú do dedičstva (take, ktoré sú významnej hodnoty ako byt, auto), takze minimálne na dedičskom nech si to manzel dá započítať a uvedie to notarovi. Dovtedy s tým neurobíš nic. Nedaju sa veci lámať cez koleno

elviku11
27. apr 2026
@anonym_52d5c9

Chyba podľa mňa je to, že o tom viete ako im finančné pomáhajú,je to medzi nimi a malo to ostať medzi nimi lebo je to ich vec
Co sa týka detí,to chápem, keď vzťahy neprekvitaju, možno zistiť či nieje nejaký problém

@anonym_52d5c9 veď autorka v jednom príspevku písala, že svokra chcela, aby si jej syn nevzal ju, ale nejakú inú ženu. Nemá ju skrátka rada. Podľa mňa sa od toho odvíja celý chlad svokry smerom k tejto rodine. (nie je to správne, len vysvetľujem)

anonym_5166eb
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_afe675 viem všetko rovnako, ako oni o nás. Žiaľ, to ako sú naše rodiny a rodinné vzťahy prepletené vysvetľovať nemusím. Navyše švagrová nevie držať jazyk za zubami, prezradí všetko od ich intímnosti (na ktoré sa ani nepýtam) až po ich zárobky a financie.

Ale ty a tebe podohné ste to tu nepochopili. Nejde len o peniaze. Vas by nestvalo, keby sa k vasmu dietatu spravali ako k cudziemu? Vzdy o svagrovych hovoria ako o "ich detoch" (rozumej..nase deti boli tam, kupili sme im to, urobili to) a potom je tu "ten vas" uz vie rozpravat? Uz vie chodit? A same porovnavacky, pricom je najmladsi. Ked som niekedy povedala, ze moje dieta bolo na ihrisku a hralo sa s inymi, tak svokra hned spustila joj nas Petusko (druhy vnuk) tiez chodi na ihrisko, minule som s nim bola a taky hrad sme postavili...a podobne. Bez spatnej vazby.

Vam by nevadilo, kebyze byvate isty cas v rovnakom meste a nemaju zaujem vidiet vas ani vase narodene dieta? Ze sa nan nikdy neopytaju? Nezavolaju? A ked vola manzel alebo ja, ze ako sa maju, tak zacnu riesit len seba a svagra? Ani jedna otazka na vnuca?

Co sa tyka byvania, my byvame od svokry 30km, svagor 20km. Cize rozdiel tam az taky nie je. Co sa tyka pomahania, ak im nieco treba, volaju vzdy muza.

@anonym_autor a muž tam prečo ide pomahat? lebo mu matka prikaze?
tiez sa nevie za seba postavit?

anonym_5166eb
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_afe675 mohla by som im vela veci vyhodit na oci, s manzelom sme svoji 12 rokov a ze sa toho udialo.... od ponizovania mojej osoby a pod. No z ucty k manzelovi som vzdy slusna. Preto na teraz nebudem nic riesit. Vzdy som bola ticho uz pri roznych narazkach na mna, na moju rodinu (rodicov a surodencov) a pod. Tie deti ma mrzia, no vzdy si poviem (ako aj tu pisali baby), osud im to vrati, ked budu oni potrebovat starostlivost. Inac, paradoxne, svokra vzdy povie, ze ked bude treba, pride byvat k nam. Ja sa len usmejem. Hadam to naozaj necaka.

@anonym_autor
toto co opisujes, ako sa chovas, nie je slusnost a ucta, ale to je uz na urovni ponizovania az šikany, ktoru znasas, lebo si nechcempovedataka a nechapem preco to dovolis
pre akoze dobre vztahy? ake dobre vztahy, medzi kym? zamysli sa
je to tvoj zivot, nicia ti ho a ty si to dobrovolne das
sama vies, ze je len jedna cesta, odstrihnut sa - toto nikdy ine nebude a ty to velmi dobre vies

anonym_52d5c9
27. apr 2026

To, že riesis peniaze co snimi robia je nevhodné a možno ja neviem to cítia z teba a preto nemajú záujem pomáhať a vytvárať si hlbšie vzťahy...
Ja som toto nikdy neriešila aj keby neviem komu dali všetko a mne prd makový
Takže možno jednoducho sa zmier s tým, že peniaze nie sú všetko a napraví sa to aj samé..

Strana
z3