Nespravodlivosť v rodine
Čaute, ako sa vysporiadať s nespravodlivosťou v rodine? Skúšala som už viackrát nechať to tak, ale po čase sa to vždy vynorí v mysli. Pociťujem totiž nespravodlivosť od svokrovcov. Keď bola ich dcéra (moja švagriná) tehotná a žila v zahraničí, svokra vycestovala za ňou na mesiac, aby jej pomohla s prvým bábätkom. Kvôli tomu vlastne odišla z práce. Pomáhala jej s varením, domácnosťou, poradila okolo starostlivosti o dieťa. Keď sa švagriná vydávala za manžela, naplánovali si honosnejšiu svadbu, pozvali celú širokú rodinu, celé to zaplatili svokrovci a druhá strana rodiny... Ale keď som si brala ja svojho manžela, tak svadbu chceli svokrovci malú a manžel si mal platiť všetko sám, ale ponúkali mu napr. drahšie zákusky, oblek atď. K tomu mu nakoniec prispeli asi 80€ a tým to haslo. Keď som bola v šestonedelí, neočakávala som samozrejme od svokry starostlivosť 24/7. Ale teda vzhľadom na fakt, že svokra už nepracuje a býva kúsok od nás, ma trocha nemilo prekvapilo, že nám veľmi nepomohla. Priniesla nám jedlo asi 2x za celé 2 mesiace a prišla raz na návštevu okolo obeda, kým som ja kočíkovala, tak mi požehlila polku bielizne. K nám za svojím vnukom nechodí, pričom za švagrinou (ktorá sa po rokoch vrátila aj s rodinou na SK) chodí cca 4-6x do týždňa, pozýva ich na obed, nosí im jedlo, stráži vnúčatá. A keď nás svokra stretne na vychádzke, tak ešte sa diví, že prečo nechodíme k ním častejšie, aby videli vnuka. No prečo? Lebo väčšinou času je svokra aj tak u švagrinej, prípadne doma s 3 vnúčatami, ktoré už sú väčšie a naše 4 mesačné bábätko aj tak ešte nejaké návštevy u starkých nevníma, vzhľadom na vek. Do toho sa švagriná alebo svokra často pochvalujú, čo majú nové, čo kúpili, že majú 3 kočíky a aj tak im to nestačí.....viete mi poradiť nejakú literatúru, prípadne podcast čo by mi mohlo pomôcť sa cez toto dostať? Aby som bola proste vyrovnaná s realitou a dokázala to natrvalo hodiť za hlavu? Vďaka
Bud rada.
@hederamonstera prečo?veď píšu, že syn sa môže prísť najesť🙂)pozri svokra možno povie pomáham svojej dcére koľko sa dá kde má nevesta svoju mamu?vždy bude rozdiel dcéra, nevesta, ak by nemala dcéru možno zase chodí dirigovať nevestu a bolo by to ešte horšie.Autorka také nespravodlivosti sú a čím skôr sa obrnis, tým lepšie.Este Ti bude svokra hovoriť aké sú vnúčatá od dcérky šikovné a čo im kúpili....všade je niečo.Najlepsie je postarať sa sám o seba a nič nečakať moja svokra nám nikdy nepomohla ju nenapadlo ani prísť kocikovat či priniesť jest.Zila vzdy iba pre seba a teraz, keď je na dôchodku povie, že je sama a nudí sa.
@hindakus moja mama nám pomohla ohľadom jedla. Častokrát je v práci 6 dní v týždni, ale i cez to si našla čas a priviezla nám veľakrát navarené, aby sme sa mohli sústrediť na synčeka... A čo sa týka svadby, v mojej rodine problém nebol. Sadli sme si, pozhovárali sme sa čo si kto a ako predstavuje, rodičia mi narovinu povedali, že hostinu zaplatia a zbytok ako si zariadime a zaplatíme je na nás. S tým, že napokon zaplatili časť hostiny aj pre manželovu rodinu, asi im ho bolo ľúto. Moja mama to vníma tak, že chcela aby sme si nechali nejaké peniaze nazvyš na bývanie, rodinu a celkovo to berie tak, že keď jej rodičia pomohli ním ako mladým, tak sa snaží aj ona nám
že sústrediť na synčeka 😀 Bože to čo si za človeka, že si nevieš pri jednom dieťati doma navariť a obťažuješ staršiu ženu, ktorá je v práci 6 dní v týždni a ešte ti nosí jedlo, čo navarila. Ja by som sa hanbila ako pes.
Chyba je v tebe a v tvojom nadstavení. Od každého čakáš, že sa z teba poserie a bude ťa obskakovať. Nemáš doma 10 detí, že by si sa nevedela postarať. Tak sa v prvom rade začni starať sama o svoju domácnosť, o svoju kuchynu a budeš mať hneď čo na práci a nerozmýšľať nad hluposťami
Fuha, mne teda dieta revalo o dusu od narodenia do 1.roka staaaaale cele dni , ale mala som aj navarene , upratane. Ked som potrebovala, porobila som si. To mas dieta nalepene stale na cecku ci co ? Nieje stredobod vesmiru . Keby som tvoja svokra a zuris skrz taketo p*coviny tak Ta asi do zadku kopnem. Bud rada ze pomohla. Princezna..
@loginexistuje s mojimi rodičmi sme ok. Chodia za vnukom, mamina sa ma aj spýta či nepotrebujem s niečím pomôcť ale zvládame to dobre. Takže si vždy vychutnáme spoločné kočíkovanie, trochu podebatíme, mamina prinesie kus koláča a po 2-3 hod ide domov, aby nás "nechala žiť". A čo sa týka môjho manžela, riešila som to aj s ním. Ale ten je flegmoš, a jemu to je jedno. Nevidí žiadny rozdiel a problém
@mala_zabka ďakujem za pochopenie. Áno, prečo sa svokra pre druhé vnúčatá "aj rozkrája" a pomôže dcére tomu rozumiem. Len keď má človek ťažký deň, tak ho niekedy premôžu pocity, spomenie si na rôzne situácie. A potrebovala by som to v sebe jednoducho uzavrieť, aby som sa k tomu zbytočne nevracala. A nestrácala čas takýmito myšlienkami.
@makova333 ďakujem za rady. Asi bude ozaj dobré rozobrať si to na drobné a od toho sa odraziť
tak potom naco riesis bed si odpovedz uprimne ak mas nejaky problem otazku a pod po porode zabkym ides za mamou ci za svokrou
inak ja nechapem preco dvom dospelym ludommma nosit jedlo babka sak hadam ten muz vie navarit spagety ak nie objedna ale pri jednom dietati ?
ved ked ma zena viac deti pride z porodnice a kmita (pokial nebol fakt tazky porod ) pochopim ak mama tazko ochorie ze pride babka pomoct k detom a tak ale toto ze sa ocakava
ale ja teda planujem svoju dceru obskakovat 😂 v tehotenstve aj potom a dufam ze ostanu byvat s nami a neodstahuju sa niekam eo tramtarie
Tiež nechápem ako nemôžeš stihnúť navariť a upratať, ja som mala dvojičky a veru neboli to kľudne a tiché deti ktoré stále spia, ale stihla som si aj navariť aj upratať. Neviem si predstaviť obťažovať matku alebo svokru aby mi navarili keď som doma celý deň. Veď nikto nehovorí že máš variť 5 chodové menu, ale zvrtni rýchli obed. Musíš si nájsť nejaký režim, čo budeš robiť keď sa budeš musieť starať o domácnosť, venovať sa dieťaťu a chodiť popri tom do práce? A k tej nespravodlivosti. Podľa mňa sa svokra správa úplne v poriadku, nechce ťa obťažovať. Úplne iné je ísť k dcére a iné nasačkovať sa k neveste, podľa mňa to nemyslí v zlom. Veď keď potrebuješ popros ju či nemôže ísť pokočíkovať, ona bude rada že je s vnukom a ty budeš mať čas si navariť a upratať. By som sa hanbou prepadla keby ja idem kočíkovať a svokra mi doma žehlí (nič v zlom samozrejme). 🙂 A k tej svadbe, to sa nepáči ani mne ako sa zachovala, ale nikdy nevieš akú finančnú situáciu vtedy mali, možno ozaj nemali peniaze a bolo to trápne aj im, ale čo už. My s manželom sme si tiež platili komplet celu svadbu sami, pretože rodičia nemali peňazí a aj keby mali, určite by sme si od nich nevzali. Samozrejme do daru nám potom dali viac. Nerob z komára somára a nestresuj sa zbytočne kôli blbostiam, proste keď potrebuješ pomoc popros svokru a keď nebude chcieť tak už ju viac nebude volať pomôcť a vybavené. Ty si matka, musíš sa vedieť postarať aj sama.
Moj ma 1,5 roka a ani raz mi nik jedlo nedoniesol a pradlo neozehlil 🙄 a to je uplakaný mamin cecek. Všetko je v tvojej hlave. Prestaň riesit.
chapem tvoje pocity, ale ako pisu kocky, jednak ty nie si jej dcera a po dalsie, kazda matka tazko preziva, ked sa zeni, lebo ma pocit, akoby jej niekto nieco bral. teda jej syna, o to viac mozno mas dojem, ze je voci tebe nelaskava, alebo neochotna. ale na tvojom mieste by som jej nedavala pocitovat ze ta to trapi, prave naopak, skusila by som urobit nieco, co necaka. ked pojdem na prechadzku s miminkom, odniest jej z kolaca ktory som upiekla, nech si da, ze si si myslela ze ju mozno potesis. a prave takym sposobom mozno aj v nej nastartujes ten pocit, ze sa o teba nezaujimala a ty, ktora by si mozno skor potrebovala pomoct od niekoho, robis nieco pre druhych. vela stastia ti prajem a hlavne nech to dokazes prijimat s pokojom, akokolvek bude 🙂
Jejda, este ti tu nalozia supermamicky, co ony vsetko stihali pri jednom dietati🙄….toto zacina byt fakt chore forum. Ked to porovnam s davnejsimi rokmi, kedy zeny boli k sebe slusne a mile.
Autorka len porovnava spravanie svokry k dcere a k nej.
Ja teda neviem, ale ja mojej buducej neveste planujem pomahat (ked bude chciet), tak ako by som pomahala dcere. Vnuca ako vnuca, syn ako dcera, nevesta ako dcera.
Sme zeny, mali by sme si pomahat. Tak ako v minulosti, ked zena nebola na nic sama.
Ahoj ja som mala super svokru, pred svadbou tehotnostou, domasedlu, nerobi, celkom fajn sme si rozumeli.
Potom som porodila a ona ani jeden jediny krat, byva odomna 500metrov,neprisla to dieta zobrat do kocika... Nikdy si ju nevypytala, a jej najvacsi astaroslivost bola ze mi zavolala a doslava ma otrvovala telefonatmi co robime a take dristy.
Trvalo mi 2 aj mozno 3 roky kym som tu osobu, dokazala citit, pretoze to ako mi ublizila tym, nezaujmom a svoje vnuca a tak u mne zhasla... A vies co mna drzi pri zivote. Hnusne povedane, presne tolko pomoci jej poskytnem aj ja. Ked bude potrebovat ona. Nech ich tak, vymaz ich z hlavy, proste dceru ma radsej, aj jej deti ma radsej, vas nepotrebuje. Niekedy to tak je. Tvojou ulohou je to teraz prijat, presne tak ako si to napisala a nehnevat sa. Povedat si, ze je taka a bodka. Pozri moja svokra dokaze etse taku sprostost povedat, led videla suseda kocikovat vlastne vnucatko, ze videli mojho svokra moju malu kocikat (podotykam za 4 roky asi 3 krat, ona ani raz) tak uz po nom opakuju😄😄😄🙆♀️🤦♀️
Niektori ludia su proste zvlastny a treba ich nechat tak. A ak si veriacia modli sa za to, aby si to prijala. To ti pomoze👍
To som len ja divna ze som nechcela pomoc ani pri 1.ani pri 2. Dietati?
@lenkakamen vidis ja naprchcem svojim detom chcem raz pomoct...tu ani nejde o to, ze pomoc. Ale o to spravna babka a dedko maju CHCIET travit cas s vnucatkami. Maju ich lubit a maju chciet s nimi byt. Keby mojej nedam svoje dieta nasilu tka ju nevidi ako je mesiac dlhy a vobec jej to nevadi.
@derdia jo chapem ;( ale s tym nespravis nic...skus sa odosobnit vykaslat sa na to..viem musi to byt tazke;( aj tie deri ked vyrastu to budu vidiet a citit;(
@hederamonstera veď áno, ja nehovorím že si netreba pomáhať, ale treba aj o tu pomoc požiadať. Možno sa len svokra nechce nasilu pchať. Veď už to že sa čuduje že nechodia často je možno náznak toho že si myslí že nevesta nemá o pomoc a stretávanie záujem.
@66simonka66 moze byt
Zas su tu same superzeny 🤦🏼♀️ Ako inak. Mna by to tiez stvalo. Neznasam nespravodlivost vseobecne. Ci v praci rodine… svokra vas este bude potrebovat a nechcem byt skodoradostna, ale dobre by som si toto vsetko zapamatala
@lenkakamen no ved malej ked poviem ideme pozriet starku? Tak vzdy povie ze nejde.
Ja v prvom rade celkom nerozumiem, ako mlada, zdrava, schopna zena s jednym dietatom ocakava pomoc od kohokolvek s varenim, ci zehlenim. Mna by hanba fackovala a citila by som sa total neschopna. Existuju zeny s 2-3 detmi a chlapmi na tyzdnovkach a nikto im nenosi navarene, ani im nechodi zehlit. Nerozumiem ako to tie zeny zvladaju.
V druhom rade, tak ako tebe pomaha tvoja mama, tak pomaha tvoja svokra svojej dcere. Co je na tom nepochopitelne? Ci k jednemu dietatu potrebujes aj pomoc matky aj svokry?
Mam kolegyne, ktore maju bratov. Aj v sirsej rodine mame matky, ktore maju synov a dcery a v kazdom z tychto pripadov vzdy svokra pomaha viac svojej dcere ako neveste. Nevesta je cudzi clovek a kazda z tych neviest ma na pomoc svoju matku. Toto proste musis stravit a prestat sa tym vnutorne trapit.
tak ale zase niektore sa na to pozrite s odstupom ved tato mamicka mala pomoc jej mama jej nosila jedlo to by ste sa tam ako svokra pchali a nosili jedlo tiez ?
mozno svokra caka ze ju ty sama zavolas je predsa len ine ist k dcere a ine k neveste
a najmamakmmiz nevnima rozdiely v spravani sa k nemu a k sestre potom by som to neriesila ak si svokra nevytvori vztah k vasmu malemu tak holt vztah nebude ale tvoj maly ma aspon vztah s tvojimi rodicmi tak si to vaz
@hederamonstera moje slova!!!👍
Ja mám presne ako ty mamu, ktorá pracuje 5-6 dní v týždni a svokru, ktorá je už na dôchodku. Ale v živote by som od nej nečakala, že mi bude chodiť pomáhať s novorodencom alebo platiť svadbu 😃 Nvm, možno ja som divná, ale fakt by som nechcela mať u seba nasáčkovanú svokru po pôrode. Moja mama si vzala na týždeň dovolenku a prišla, pritom vtedy som bývala so svojou v jednom dome. Tiež mi možno dvakrát poslala obed a už to som bola veľmi potešená. Svadbu akurát plánujeme a vôbec nerátam s tým, že by nám niekto dával peniaze. A vôbec nepozerám, čo dáva svojim dcérám (má 3 dcéry a môjho chlapa) alebo či sa k nim správa vrúcnejšie ako ku mne. Ony sú jej dcéry, tak mi príde logické, že má k nim bližšie ako ku mne. Ale inak máme super vzťah, ani nemám pocit, že by robila rozdiely medzi deťmi, my bývame v rovnakom meste, takže môj syn je u nej určite najčastejšie z vnúčat 😁 Proste prehodnoť nároky na svokru 🤷
@loginexistuje ako chudera mamka. 6 dní v týždni pracovať a do toho variť pre dcérenku, ktorá je doma celý deň. Fakt nechápem

Ja si napríklad myslím, že možno že sa vám nechce do života starať. Moja svokra sa tiež do nás nestará, dcére pomáha a som spokojná.Viem že vás to mrzí. Ak chcete pomoc, skúste o ňu požiadať. Možno sa to tým vyrieši...