icon

Nespravodlivosť v rodine

18. dec 2021

Čaute, ako sa vysporiadať s nespravodlivosťou v rodine? Skúšala som už viackrát nechať to tak, ale po čase sa to vždy vynorí v mysli. Pociťujem totiž nespravodlivosť od svokrovcov. Keď bola ich dcéra (moja švagriná) tehotná a žila v zahraničí, svokra vycestovala za ňou na mesiac, aby jej pomohla s prvým bábätkom. Kvôli tomu vlastne odišla z práce. Pomáhala jej s varením, domácnosťou, poradila okolo starostlivosti o dieťa. Keď sa švagriná vydávala za manžela, naplánovali si honosnejšiu svadbu, pozvali celú širokú rodinu, celé to zaplatili svokrovci a druhá strana rodiny... Ale keď som si brala ja svojho manžela, tak svadbu chceli svokrovci malú a manžel si mal platiť všetko sám, ale ponúkali mu napr. drahšie zákusky, oblek atď. K tomu mu nakoniec prispeli asi 80€ a tým to haslo. Keď som bola v šestonedelí, neočakávala som samozrejme od svokry starostlivosť 24/7. Ale teda vzhľadom na fakt, že svokra už nepracuje a býva kúsok od nás, ma trocha nemilo prekvapilo, že nám veľmi nepomohla. Priniesla nám jedlo asi 2x za celé 2 mesiace a prišla raz na návštevu okolo obeda, kým som ja kočíkovala, tak mi požehlila polku bielizne. K nám za svojím vnukom nechodí, pričom za švagrinou (ktorá sa po rokoch vrátila aj s rodinou na SK) chodí cca 4-6x do týždňa, pozýva ich na obed, nosí im jedlo, stráži vnúčatá. A keď nás svokra stretne na vychádzke, tak ešte sa diví, že prečo nechodíme k ním častejšie, aby videli vnuka. No prečo? Lebo väčšinou času je svokra aj tak u švagrinej, prípadne doma s 3 vnúčatami, ktoré už sú väčšie a naše 4 mesačné bábätko aj tak ešte nejaké návštevy u starkých nevníma, vzhľadom na vek. Do toho sa švagriná alebo svokra často pochvalujú, čo majú nové, čo kúpili, že majú 3 kočíky a aj tak im to nestačí.....viete mi poradiť nejakú literatúru, prípadne podcast čo by mi mohlo pomôcť sa cez toto dostať? Aby som bola proste vyrovnaná s realitou a dokázala to natrvalo hodiť za hlavu? Vďaka

jaroe
18. dec 2021

@sasa1310 tak keď je autorke ľúto, že svokra veľmi nemá záujem, obuju sa tu do nej, kde má svoju mamu. Keď napíše, že s mamou má dobrý vzťah, a mama môže a evidentne aj chce pomahat svojej dcére, tak už z nej spravíš neschopnú princeznú, ktorá sa nevie postarat? To si na základe čoho vydedukovala?
Ja som sa postarať vedela a tvrdohlavo som odmietala pomoc svokry. Teraz už viem, aká som bola sprostá. Mohlo to byť s prvým uplakanym, nespavym bábätkom jednoduchšie, mohli sme sme si viac užiť tie prvé týždne a svokra by bola tiež šťastím bez seba, že sa môže realizovať😁. Tak ale ďalšie deti v poradí, jej to vynahradili a boli sme spokojní všetci.

katka2602
18. dec 2021

Musíš to hodiť za hlavu. Nemôžeš sa porovnávať s jej dcérou. Len mňa akosi prekvapuje to varenie. Akože z akého dôvodu by mi mala vrátiť svokra alebo mamka? 😳🤨 To myslite vážne? Nikdy ma ani len nenapadlo riešiť, že mi svokra nenavarila, pokiaľ na to nebol dôvod napr choroba. Toto mi skôr príde ako "žiarlivosť". Ale čo sa svadby týka to by ma hnevalo, nám dala svokra presne toľko ako aj prvému synovi. Ale tak či tak s týmto nespravíš,musíš to proste v sebe usporiadať a vyrovnať sa s tým.

sasa1310
18. dec 2021

@jaroe na základe toho, že jej absolútne nevadí, že matka uteká z roboty ešte im doniesť obed, aby sa oni mohli sústrediť na synčeka. Toto by ma v živote nenapadlo.

........Častokrát je v práci 6 dní v týždni, ale i cez to si našla čas a priviezla nám veľakrát navarené, aby sme sa mohli sústrediť na synčeka..........táto veta hovorí za všetko. V tej vete zistíš charakter autorky. Ja by som toto svojej mame v živote neurobila.

hederamonstera
18. dec 2021

@sasa1310 aky charakter? Vsak nepise, ze jej to nakazala, aby im doniesla jest, inak by nemali nic
Je to pekne gesto, ktore by urcite kazdeho potesilo.

sasa1310
18. dec 2021

@hederamonstera charakter taký, že jej to nepríde sprosté. To je pekné gesto, že staršia žena uteká z roboty doniesť mladej obed? Ten obed musí aj niekto uvariť, že. By ma zaujímalo kedy sa jej mama sústredí na seba, keď má 1 deň v týždni voľno. Keď mladá nemôže ani variť, aby sa sústredili dvaja doma na syna.

andreagartnerova
18. dec 2021

Ako máš mamu tak čo riešiš a pomôže ti v ramci možnosti. Svokra zas pomáha svojej dcére. Ja nemám ani svokru už a ani vlastná mama mi nepomáha s deťmi, nevarí, nekocikuje.. sme na to s manželom sami.

hederamonstera
18. dec 2021

@sasa1310 vyvodzujes nieco co tu vobec nebolo napisane🙄🙄🙄
Co ked to jej mame nevadi a chce to pre nich urobit?
Vidno skor vase charaktery.

dada0902
18. dec 2021

Vieš ono tak je pravdepodobne vo viacerých rodinách muž co ma segru tak pre ňu svokra robí všetko navarí jej tiež jej svadbu zaplatili jej dieťa dostáva x krát viac veci darčekou na meniny narodky Vianoce a nam keď sa narodil malý tak nevšímacky niečo mu kúpila on dostane za rok od nej možno 5 veci a to ze bolo zlacnené 👋 a ona dostane za rok 20 veci na neho minie 20 na nu minie aj 500 co sa týka nás mne to napr. Nevadí ze ich poziva na obedy keď sa jej nedá tak im navarí mňa len mrzí ze sa k deťom chová inak a to mi sme není bohatsi od nich žijeme si na rovnakej úrovni a my k tomu hypotéku oni nie my sme si tiež svadbu platili sami no svadbu ako svadbu bolo to popri krstu lebo sme nechceli žiadnu extra svadbu a ona tiež len kázať chcela a pri tom nám ju neplatila a jej ju platila všetko takže ono to skôr bolo už tieto rozdieli keď oni ako súrodenci boli malý možno keby jej to on sám vyčíta že prečo jej zaplatí to a to a jemu nie možno v tedy by si uvedomila co robí
Môj muž vidí rozdieli co robí jeho mama skrz deti a povie a co jej mam povedať takže je to napr. Blbé povedať ze prečo kupuješ jej a jemu nie prvorade ona to dobre musí vedieť a keď to bere že je to fér tak nech to tak berie uvidí časom ktoré vnúča ju príde pozrieť keď vyrastú
Ja keď sa mi narodili deti som bola rada ze mi tu nik nebehal nejako som to nepotrebovala aby mi niekto nosil jest varil a býval tu proste narodil sa malý a co som potrebovala však to není ťažké zvládnuť sama s mužom to ze sa nestihlo upratať mi bolo jedno hlavne ze malý bol spokojný
Tak asik sa len prenes nad tým podľa mňa ju až tak nepotrebuješ aby si fungovala a možno svokra len dcére nedôveruje že všetko sama zvládne a v tebe vidí samostatnú ženu

jaroe
18. dec 2021

@sasa1310 ja tam nič také, ako ty, nevidím. Vidím len mamu, ktorá chce svojej dcére dopriať príjemné prvé týždne s babatkom. Každý vidíme na základe svojich skúseností, zážitkov, povahy iné veci....

autor
18. dec 2021

@sasa1310 a kto vraví, že nemám o domácnosť postarané? Moja mama, keďže bola tiež v šestonedelí a vedela si predstaviť čo všetko to obnáša, mi sem-tam zavolala s tým, že ak sa nenahneváme prišla by na chvíločku za vnukom a rovno by zobrala aj jedlo pre nás. Ak ťa pobúrila ochota mojej mamy, tak to žiaľ nie je môj problém

sasa1310
18. dec 2021

@hederamonstera čo nebolo napísané? Veď som skopírovala jej vetu

hederamonstera
18. dec 2021

@sasa1310 ale ja ju nevnimam tak ako ty ;)

sasa1310
18. dec 2021

nie, mna nepobúrila ochota tvojej mamy, ale tvoja neschopnosť.

leskky
18. dec 2021

Tak to nezvadas a chces aby všetci okolo teba skákali či ako? Keby mi svokra začala žehliť prádlo, asi by ma riadne hanba fackovala. Skús sa postaviť na nohy a neočakávat pomoc od všetkých

ayanamirei
18. dec 2021

@sasa1310 moja mama si brala dokonca dovolenku, aby mi prisla na tyzden domov pomoct, navarit, popratat a teraz si predstav ze uz 2x - pri oboch detoch a pride zas. Skandal! Idem sa zakopat aka som neschopna a bezcharakterna hyena,ze nezakazem vlastnej mame to,ze mi chce prist sama pomoct. 😂😂

ivik4
18. dec 2021

Mna by zaujimal vek autorky ked je taka nemozna, lebo ja som sa v 22ke uz obracala okolo vsetkeho vo vlastnej domacnosti aj s dietatom a to ma mama nic neucila, u nej som ako decko nemusela ani prstom pohnut . Moji rodicia su doma obaja ale hanbila by som sa ako pes ich vyuzivat pravidelne

ayanamirei
18. dec 2021

autorka: ja ta chapem, neviem co maju svokry s tym,ze dcery su vzdy tie lepsie, co treba obhanat a ofukovat a na synov s nevestami gulaju ocami 🙈🙄 moj muz uz na to vecsinou kasle a ja takisto... nepchame sa tam, kde nas nechcu.

autor
18. dec 2021

@66simonka66 nejde o to, že by som si nevedela upratať domácnosť a spraviť obed. Iba som opísala pár situácií, skrz ktoré cítim nespravodlivosť. A to s tým žehlením som asi zle napísala. Ale kým som bola kočíkovať, prišla neohlásene svokra a muž ju nechal žehliť bielizen. Ver tomu, že keď som prišla nazad domov, tiež som sa cítila dosť trápne 😀

aurora33
18. dec 2021

Trápne, že niečo také rieši dospelá žena

katka2602
18. dec 2021

Autorka mam otázku. Aj si svoju svokru zavolala? zavolala si ju, nech príde k vám? Lebo podla toho čo čítam len čakáš a čakáš a vadí ti, že chodí pomáhať vlastnej dcére. A ak chce, aby ste prišli tak zrazu čo tam bude vaše 4 mesačne, keď druhé vnúčatá su už väčšie. Podľa mňa tam chyba komunikácia.

autor
18. dec 2021

@doryova ďakujem pekne za iný uhol pohľadu aj radu. Tým by som mohla naozaj začať, že namiesto vracania sa do minulosti spravím nejaký pekný skutok

deti95060810
18. dec 2021

moja svokra sa ani neunúvala prísť navštíviť vnučku keď sa narodila... a to bývame 30 km od seba. a tak sme vzali bábo do kočíka, a aj ďalšie 2 ročné dieťa, sadli do vlaku a malú slečnu sme jej ukázali. dieťa už malo 5 mesiacov... Vôbec sme sa s manželom nehnevali, ani jej nič nevyčítali.... Proste sme to brali ako holú skutočnosť....😉

autor
18. dec 2021

@minutka no ono švagrinej sa na SK nepáči a premýšlajú nad návratom do zahraničia. Takže kto sa časom postará o svokrovcov? Manžel so mnou..

cimage
18. dec 2021

My sme mali prve dieta v zahranici, ale moja mama chcela dojst pomoct, tak dosla na 10dni. Bola to pre nu skor dovolenka, lebo vsetko sme zvladali s muzom sami, aj navarit. Este sme s nou boli aj na vyletoch. Ja by som to neocakavala ani od jednej strany, ona chcela prist. Tak isto so svadbou. Platili sme si ju sami. Nasi nam dal dali € tolko kolko dali aj bratovi, tak tvrdili, neriesila som to. Nemuseli nic davat, ale pre ich pocit, ze jednemu dali, tak chceli aj nam.
Dcera a mama bude asi na 99% iny vztah ako svokra a nevesta. Ona sa vam podla mna nechce pliest do zivota. Skus sa jej spytat, ci chce ist kocikovat, alebo dojst na kavu. Mozno len caka, aby si ju ty pozvala a nenavnucovala sa.

0silvia0
18. dec 2021

Ono niektore zeny rady prijimaju pomoc od rodiny a niektore si chcu vsetko porobit same. Ja som z tej druhej skupiny, nezniesla by som aby mi ina zena pomahala v domacnosti a nosila jedlo. Vsetko okolo deti sme s muzom zvladli. Ale napriklad moja najmladsia sestra si doslova vychutnavala ked jej rodicia z oboch stran varili, upratovali, deti strazili. Mna by z toho porazilo.
Takze autorka, to, co ty citis ako nespravodlivost moze citit uplne inak tvoja svokra.. Mozno nechce byt vlezla a otravna, ked k vam chodi tvoja mama, mozno sa boji korony a nechce ohrozit vnuka. Mozno si mysli, ze by ste nezjedli tolko jedla, ked vam mama nosi. Ty si myslis, ona si mysli, tak nedomyslaj si a daj pozornost ty svokre, necakaj pozornost len smerom k tebe a vnukovi. A celkom neviem ako sa 4 mesacnemu da venovat.. Urobi tutuli mutuli, ponatriasa, popestuje. Asi mysli, ze viac ju potrebuju starsie deti...

loginexistuje
18. dec 2021

vies evidentne je v tom nieco viac a nie to ze ti nenosila jedlo atd podla mna by si to ale mal riesit muz je to jeho cast rodiny

sissy27
18. dec 2021

Nespravodlivosť vidím akurát tak pri svadbe - mali prispieť rovnako dcére aj synovi. Ale čo sa týka pomoci po pôrode - ona pomáhala svojej dcére, ktorá si to odrodila. Syn žiadne dieťa nevytlačil, nič ho nebolelo a tebe ako dcére mala pomôcť tvoja mama.
Inak tebe bolo treba navariť, doniesť jedlo, ožehliť - ja som prvý rok bývala u rodičov, prvý týždeň si mama zobrala dovolenku a doslova nás obskakovala, dobre že aj mňa nekŕmila 😅 naozaj deluxe komfort. Ale potom sa vrátila do práce a už bolo všetko na mne - keď sa vracali rodičia z práce, tak muselo byť upratané, navarené, oprané, ožehlené, pomedzi to 2x vyvenčiť psa a keď prišli, tak aspoň nachvíľu vypadnúť aj s dieťaťom von, nech majú svoj priestor a nezakopávame o seba. Jasné, že nebolo vždy všetko tip top, občas si naši aj pofrflali, ale proste musela som snažiť a nehrozilo také ako vo svojom, že kašlem na nejaké špinavé riady, umyjem inokedy…

sasa1310
18. dec 2021

@ayanamirei nepochopila si. Keď si zoberie dovolenku je to trochu rozdiel ako keď chodí upachtená z roboty a ešte ide nakúpiť, aby mohla uvariť a doniesť princeznej rovno domov, kde sú dvaja dospelí ľudia s jedným dieťaťom. Tu nejde o tú pomoc ako takú, ale o to, že to autorke príde normálne a ešte sa sťažuje, že rovnako nepomáha ani svokra.
Mňa osobne by hanba fackala, aby mi mamina utekala z roboty ešte s obedom.

jaja20
18. dec 2021

Vy ženy,ktoré ste sa pustili do autorky,že jej svokra nemá pomáhať ako vlastnej dcére,máte iba polovičnú pravdu. Pretože to vnúča je spolovice ich VLASTNA krv,takisto svadbu robili aj pre SVOJHO syna,nielen pre nevestu. Ja ju viem úplne pochopiť,lebo niečo také sme prežívali aj my. To bolo rečí,že ona medzi svojimi deťmi NIKDY rozdiely robiť nebude...
A realita... Svadbu svojej dcére vystrojili honosnú,so 120 hosťami,my sme mali polovičnú,lebo vraj ceny išli odvtedy hore...no ale to je predsa normálne,že počas 12 rokov sa ceny zvýšili. Dcéra a jej 2 deti chodili každý deň k nej na obed,ešte im aj zabalila domov,a keď sme jej my v Metre urobili nákup,tak hneď potraviny z tých veľkých balení dávala nabok ako "výslužku" pre Magdušku... 😖 Takisto jej deťom dávala neporovnateľne viac,než našej. ALE : ja som ju našťastie prekukla ešte na začiatku,takže som sa podľa toho aj zariadila. Povedala som si,že aj keď od námahy a vyčerpania zdochnem,tak od nej pomoc nikdy nepríjmem a toho som sa držala. Nestálo by mi to za to,aby sa potom pred susedkami a ženskými v kostole chválila,ako nám ona strááášne pomáha. Vrchol drzosti a vychcanosti bol,že keď videla,ako všetko zvládam,tak ešte chcela,aby som jej išla pomôcť umyť okná jej dcérenke 😅
Je toho proste na román,tak len nakoniec napíšem,že hádajte,od koho stále čaká pomoc? No jasné,že od môjho manžela,ktorému denne vyvoláva,hlavná vec,že dcéra jej býva vo vedľajšom dome,na ktorý jej dali polovicu peňazí. Týmto som chcela upozorniť na to,že keď sa už niekto rozhodne mať viac detí,tak nech medzi nimi nerobí rozdiely. Lebo vo viacerých diskusiách som čítala komenty,že rodičia vo viacdetných rodinách sú spravodliví,ale bohužiaľ,v realite sa s tým nestretávam.

julka828
18. dec 2021

@jaja20 ja nemam taku istu situaciu ale to mame spolocne ze tiez som od nej nikdy nechcela ziadnu pomoc lebo ak niekomu pomohla vela rada a vsade sa tym "skromne" chvalila. Rozpravala ako ona bola pomoct vyzdvihovala aka je dobra ochotna co urobila co dala. Ale vsetko vzdy aby vyzerala ako samaritan. Parkrat sa ponukla nieco pomoct ale ja som ju hned milo zrusila ze netreba lebo som vedela ze potom bude rozpravat vsade ako bola pomoct a aka je dobra. Takze nie dakujem