icon

Neštandardný život

anita6666
1. jún 2015

Rada by som si prečítala vaše názory na moju neštandardnú situáciu. Nikdy ma nezaujímali názory okolia a to platí dodnes, ale! A je tu veľké ale, trochu prehodnocujem situáciu a hlavne nie som sama, mám dieťa na prahu puberty, kvôli ktorému som sa rozhodla založiť aj túto tému, aby mi iné osoby povedali, čo si o tom myslia s prihliadnutím na dieťa a môj status matky. (aby sme sa pochopili ja a moje dieťa nemá problém s ničím v našom živote, skôr mám pocit, že okolie to rieši a preto táto diskusia). Som 5 rokov rozvedená, žijem na dedine v dome so svojim exmanželom, (na dedine v centre diania – škôlka, škola, cukráreň, krčma, kostol - kde nikomu nič neujde) vychádzame normálne ľudsky, akurát nie je medzi nami žiadne citové puto muža a ženy a nejaké odsťahovanie a vyplácanie určite nie je v pláne. Exmanž. mal známosť ešte počas trvania manželstva, tá skončila, potom mal krátkych vzťahov, ktoré skončili dosť neslávne, teraz je sám a naproti tomu ja som nikdy vzťahy nehľadala ani neriešila, ale teraz mám vzťah ja, resp. už 3 roky trvá, je to normál v pohode vzťah, Čo ma ale začína štvať, že keď ma priateľ dovezie domov, všetci susedia sú zavesení „na plotoch“, resp. tí, ktorí sú vonku družne komentujú a šepkajú si, ide mi to neskutočne na nervy, ja ich mám síce v paži, ale moje dieťa trávi nejaký čas s ich deťmi vonku a z tohto pohľadu ma to celkom štve, neviem čo si o tom myslieť. Nejaký čas sme tento náš vzťah držali prísne v tajnosti, nikto ma s ním nevidel, ale zhruba po 2 rokoch som si povedala, že a prečo by som sa mala skrývať, veď o nič zlé nejde (aj keď v očiach mojej mamy by som bola určite k...a, ale to nie je podstatné, tá o tom nevie). To tajenie bolo aj preto, že som dosť samostatná žena, resp. žena, po boku ktorej sa nikto dlho neobjavoval ( ani exmanžel nie) a tak som to aj chcela nechať v tajnosti, no ale.... Pravda je taká, že s ním neplánujem spoločný život ani nič také, ale vyhovuje nám to naše stretávanie a randenie a je to vážny vzťah, aj keď každý má iné bydlisko, je to príjemný čas a taktiež keď sa stretávame v s mojim dieťaťom (pizza, wellness a pod.) Tak čo by ste na toto povedali vy, byť v roli našich susedov?

anita6666
autor
1. jún 2015

@vroni ja som sa asi v tejto téme nie celkom dobre vyjadrila.....nepočula som nič nepekné na moju adresu, ani dcéra nie, problém nemám ani ja, ani ona ked je medzi deťmi, to vôbec nie...toto bola len moja otázka, ktorá mi napadla po tom, čo cez víkend, ked sme sa vrátili všetci traja z výletu a priateľ nás doviezol pred dom, už som nevystupovala z auta len ja, ale aj dcéra a tie pohľady boli strašné, ako fakt mi bolo nepríjemné vôbec vystúpiť a prejsť 3 metre okolo nich....lebo ono zvyčajne si človek povie niečo v zmysle "nepozerajme sa tak, nech to neni trápne", ale aj tak ohovárajú, to by som ešte brala, ale toto bolo niečo v zmysle nejakej provokácie? alebo neviem to pomenovať....jednoducho sa dívali na nás celý čas, kým sme ešte v aute chvíľu sedeli a celý čas, kým sme z neho vystúpili, proste nonstop a to sa mi nezdá normálne, to je už niečo čo hraničí fakt neviem s čím....pritom sa jednalo o manželom v mojom veku, teda žiadne tetky dôchodkyne

mircalla
1. jún 2015

@anita6666 ak je s tym dieta ok, tak to neries, jasne ze tu budes mat aj puritanske nazory zly vzor a podobne. podla mna urcite lepsie, ako rodinka, ktora navonok posobi ok pred okolim a doma rev a hadky na dennom poriadku. podla mna je dolezite, ze mate pokojnu atmossferu. ak z toho dieta nema problem, tak by som to neriesila.....
ich problem (myslim susedia), ze sa nemaju cim zamestnat🙂 ozaj mimo dediny by toto neexistovalo, ja zijem v BA a tu sa chvalabohu nik nikomu do sukromia nemontuje

gapre
1. jún 2015

@anita6666 Susedia budu stale nieco riesit,ked ty si s tym vyrovnana tak priprav aj svoju dceru na to ,ze niektorym ludom budete lezat v zaludku.Priprav ju na situacie, ktore mozu nastat.Napr.nevsimat,slusne odpovedat ,ze sa mate dobre nech neriesia.Hlavne ju pripravit na tu situaciu.O vsetkom sa s nou rozpravat,ako sa citi...Ked vam to tak vyhovuje tak sa nenechaj zahnat do kuta.Vyrovnat sa s tym.Ja tiez poznam ludi v okoli ,ktory su v podobnej situacii a za par rokov to prestanu ludia riesit a zvyknu si 🙂

vroni
1. jún 2015

@anita6666, ja som ta pochopila, ale i tak by som o tom s dietatom hovorila. Nespominala by som take ci onake pohlady urcitych ludi, ani susedov by som menovite neoznacovala, cisto v ramci preventivnej diskusie o zivote. Lebo take cosi prist moze (a nemusi) a dieta bude pripravene (drobne detaily doladit potom je vzdy jednoduchsie, ako riesit celu situaciu). A ty nabuduce pekne nahlas a so ziarivym usmevom a vztycenou hlavou susedov pozdrav, nemas preco sa okolo nich plizit. Ak ta budu chciet ohovorat, urobia to tak ci onak, ale ty ukazujes svojmu dietatu, ze sa nemas za co hanbit (a ono tym padom tiez).

lvandrealv
1. jún 2015

@anita6666 susedia by mi boli ukradnuty, trapilo by ma skor dieta, ako to vnima. ako sa citi.... ja som bola v takej situacii ako dieta a nebolo to vobec dobre, ze nasi ostali byvat spolu, lepsie by bolo, keby predali dom a kazdy zil sam... nejak som stale dufala, ze sa daju dokopy, ze sa to este nejako napravi, a trapila sa,
byt tebou tak zajdem s dietatom za psychologickou...

fra
1. jún 2015

dobre, tak teda akože som puritánska suseda ked to presne tak chceš počuť 🙂
.
tak by som si visiac na plote pomyslela, že je škoda, že je čím ďalej tým viac rozvodov (a aj menej svadieb- ako prejavu nadeje a dovery), že dnes ľudia hľadajú hlavne okamžité šťastie a nie sú ochotní dlhodobo prežívať úplne spolu nielen to dobré, ale aj to zlé tak, ako si to sľúbili ... a že toto teraz nie je žiaden "neštandardný život" práve naopak že je to v bledomodrom vlastne všade - a že neštandardné sú skor tie rodiny, kde sú manželia spolu mnoho desiatok rokov, preskáču spolu aj kopu zlého, prejdú cez mnoho kríz a vedia sa akceptovať aj so svojimi chybami ... a tak ... a potom by som sa šla vycikať, pomodliť sa- aj za teba, tvojho ex, tvojho priateľa a tvoju dcéru aby ste našli skutočné šťastie (keby som teda pri tom plote visela len chvíľu predtým a napadlo by mi to) a išla spať 🙂
.
myslím, že nič, z čoho by si Ty alebo dcéra mohli byť znepokojené 🙂 , určite by to nebol žiaden dovod sa ti vyhybať, ohovarať ťa, robiť ti zle alebo čokoľvek podobné
.
koniec mravoučného zamyslenia 😅

anita6666
autor
1. jún 2015

@lvandrealv neblázni so psychologičkou, toto ozaj neni tento prípad, to zas netreba prehánať...ja len k tomu, že neviem, prečo si trpela ty, ale naše dieťa nás nikdy nevidelo spolu okrem vianočného stola, čiže ono nemá prečo dúfať, že sa dáme dokopy, kedže nás v tej "klasickej" kope nikdy nevidelo....v podstate od jej narodenia sa s exom len tolerujeme, náš vzťah zakapal hned po narodení malej

lvandrealv
1. jún 2015

@anita6666 o to viac by som to riesila, kedze nevie ako vyzera rodina....

mircalla
1. jún 2015

@lvandrealv Nevie, ako vyzera klasicka rodina...a co? vzdy lepsie ako vyrastat s prostredi, ze su spolu manzelia kvoli detom ci majetkom a vyrastaju v strese, nakolko rodicia robia neustale dusno...takychto prikladov je kopec.
@anita6666 uz som cakala, kedy niekto vybali psychologa, to je dnes kazda druha rada na uplne vsetko - psycholog...pritom som nikde necitala, ze dieta ma z toho traumu, mozno sa s nim len pozozpravaj ako to vnima

1andrea111
1. jún 2015

@anita6666 ak niekoho milujem, chcem s ním žiť, je iné stretnúť sa s niekym občas a iné s ním žiť, podielať sa spoločne na všetkom, tvoriť rodinu. To že vychádzaš dobre s ex, je jasné že super, ale vzor ktorý dávaš dcére je že s jedným žijem s druhým spávam. Predstav si svoju dcéru že tak žije. Nevadí Ti to? Nie je tu to spolužitie dvoch milujúcich partnerov ale akýsi sebecký model, z každého si vezmem to, čo mi vyhovuje.

anita6666
autor
1. jún 2015

@1andrea111 milujem svoju dceru a s ňou žijem, to je celé.chlapa na zitie nechcem,nepotrebujem. Necakam že to niekto pochopí,ale je to tak a myslim,že dnes je inq doba a žien,ktoré nepotrebujú muža oveľa viac. Avšak je príjemné z niekým blízkym občas stráviť čas,komunikovať,podporiť sa bez toho,že by sme hneď chceli všetci búrať svoje sukromie,intimitu a zabehnuty život. A nie,keby moja dcéra žila takto nevadilo by mi to,len nech je šťastná a slušný vzdelaný človek.

malabiba
1. jún 2015

@anita6666 je to taký neobvyklý prístup k životu - dvaja chlapi - a ani jeden ani druhý 🙂....a k tomu dedina, no tí musia mať rečíííí 🙂....tie budú mať vždy, a určite to občas dcérke povedia aj deti, lebo to budú počuť od rodičov....no zamysli sa, či chceš takto žiť celý život, či ti to vyhovuje - a tí tvoji chlapi, tiež chcú žiť takto?....žila som rozvedená na dedine a každý muž, či to bol kolega, čo ma priviezol, či spolužiak zo školy, čo ma cestou navštívil, alebo len kuriér - vždy boli reči...keď som mala priateľa z mesta, podchvíľou sa ma pýtali, či už sa idem sťahovať a predať byt....no treba si na to zvyknúť

mircalla
1. jún 2015

@anita6666 ja to beriem ako normalnu vec ten druhy....nie kazdy sa musi hrnut za kazdu cenu do vztahi spolocnym, byvanim...neni mi ale celkom jasne, preco byvas s ex...kvoli domu?

natalym
1. jún 2015

@anita6666 Mne by to tiež takto vyhovovalo. Mám manžela, ale v živote ma v ničom nepodporil, nepochválil, nepomohol, rád ma v najzložitejších situáciách nechá samú, neviem na čo mi je. Na to aby mi občas robil spoločnosť? Na to by sa už niekto našiel. Zrejme to nechápu tie, čo majú doma dobrých mužov, ale nie sú všetci taký. Môj je za moje tretie dieťa, ktoré budem mať do konca života na krku. Ďakujem, neprosím.

malabiba
1. jún 2015

@natalym 😀 a to je dobrý nápad - mať jedného doma čo pomôže s domom a poplatkami a s druhým si užívať, len tak....len kde nájdem toho druhého?

natalym
1. jún 2015

@malabiba Keď to vyhovuje obom, tak nechápem na čo to riešiť.
Len ten môj by mi s poplatkami nepomohol, ani náhodou.

malabiba
1. jún 2015

@natalym autorka to rieši kvôli rečiam v dedine....ja žijem v meste, tu by ma to netrápilo 😀

natalym
1. jún 2015

Rečiam asi nezabráni. Treba sa obrniť.

macka334
1. jún 2015

Pohovor si o tom so synom, ako to Ty vnímaš a cítiš. Takým spôsobom uvoľnene, aby pochopil,že chceš aby bol on v kľude ako si aj Ty. Susedia nech sa pozerajú a šepkajú.

jemena
1. jún 2015

@anita6666 milá moja, oni su len zvedaví, tí čo ho ešte nevideli, by ho chceli vidieť a tí čo ho už videli, sú v dedine zaujímaví, lebo môžu rozprávať iným, ako vyzerá. Ty ho pekne zober na dedinsku zábavu, alebo tam kde je najviac dedinčanov pokope, nech ho tam vidia všetci a je po atrakcii. Hned prestane byť stredobodom záujmu.

katkalubkova
1. jún 2015

@anita6666 typicka dedina, vobec sa tomu necudujem co pises.
Ser na nich, nech sa kazdy stara do seba. Nemaju starosti, preto su zaveseni na plotoch. Ked to vyhovuje tebe a si stastna, pokus sa to hodit za hlavu ( aj ked to nie je lahke ).
Keby sa tak kazdy staral o seba a hladel si do svojho hniezda, aky by bol ten zivot krasny 😎

lucka3010
1. jún 2015

@anita6666 Ahoj,prečítala som si všetko, a vlastne ti v tom máš jasno, a nič iné ti nezostáva len sa zmieriť s rečami ľudí, a veď kašli na nich ostatných k životu nepotrebujes, máš dcéru a priateľa s ktorým si úžasné rozumies aj s ex dobre vychádzas. máš to čo by tie ostatné chceli a len tí závidia. na dedine budú vždy reči, a dobre vieš že to iné a trochu mimo linku, že vždy zaujímavé a musí sa o tom hovoriť, ľudia sa nezmenia. hlavu hore a hrdo s úsmevom nabudúce výstup z jeho auta. to ich nastrve ešte viac 😉

celasapremenim
1. jún 2015

@anita6666 ej, to som asi nejak prirychlo precitala, tak to sorry 🙂 tak potom...? :Dto by som ani neprispela

horana
1. jún 2015

@anita6666 Myslim ze dieta potrebuje otca. Potrebuje jeho rolu. Sama matka nevychova dieta plnohodnotne, vzdy musi nieco sidit. Vidim na svojom muzovi, svokra bola tiez typ ze vykopla jeho otca, velice emancipovana, ved ona si zarobi, ona sa zvladne postarat aj sama. Aj druheho si nasla, ale uz drzala viac od tela, odstup a po case vykopla aj jeho. Lebo chce byt sama, nemusiet robit ustupky, zit si ako chce, je to druh egoizmu. Naoko vyrastol jej syn na dobreho chlapa, len ja vidim kolko namahy ho stoji vyrovnavat jej sebeckost, ako velmi mu archetyp otca chyba. Ako velmi mu chyba prezita a kazdodenne videna rola otca v spoluziti. Je dobry manzel, ale ma hendicap - kvoli sebestrednosti svokry. Cize ja kedze vidim ako sa on tym vnutorne trapi, aj ked navonok neda nic znat, ako tape vo veciach, co su uplne mimovolne jasne mne, co som vyrastala vo vztahu s otcom aj mamou. Preto nikdy nepochopim tento druh sebectva takto premyslajucich zien a NIKDY by som to vlastnemu dietatu neurobila, NIKDY, keby som mala len minimalny priestor to zmenit, urobil by som preto vsetko. Moj chtic a moje potreby by som potlacila lavou zadnou, preto lebo o dieta mi ide predosvtekym, a ono si casto ani neuvedomuje ako to potrebuje. Zisti zial neskor.

celasapremenim
1. jún 2015

@horana veru, zena, co ma dobreho manzela a otca, len ta dobre odhadne, ako velmi je potrebne, aby deti mali aj otca, tiez si tak myslim

natalym
1. jún 2015

@horana Prečítala som si Tvoj príspevok a veľmi ma zaujal. Čo napr. nevie Tvoj manžel? Ja som tiež vyrastala bez otca a chystám sa rozviesť. Lebo síce mám muža, ale som nútená sa dennodenne boriť životom sama a môj muž je mi príťažou. Pýtam sa sama seba, že asi to spolužitie neovládam.

cervenaruza123
1. jún 2015

@anita6666 zavisi od toho, akych mas susedov napr. my sme doma v zivote nikoho neriesili, iba tak normalne, ked sa vyslovene stalo nieco necakane alebo bolo treba niekomu pomoct. odkedy som sa prestahovala, tak som zhrozena z toho, co vsetko dokazu ludia riesit a co vsetko si na susedoch vsimnu. ver, ze to, ci mas frajera alebo nie je len jedna z milion veci, co riesia, pokial mas pletkarskych susedov. otazne je, ci mas blby pocit z toho, co hovoria susedia, kedze zdoraznujes, ze ti na nazoroch druhych nezalezi. alebo ci tvoje zacinajuce vycitky maju zaklad v niecom, co vidis, citis, ze zle vplyva na tvoje dieta? vsimla si si nieco? lebo inak si neviem vysvetlit, preco mas zrazu vycitky svedomia. tiez nikdy neriesim susedov a nazory a uz ked sa prichytim, ze mi na tom zacina zalezat, vacsinou sa naozaj nieco deje, lebo si clovek tak podvedome uvedomuje, ze susedia by mali pravdu. aspon ja si to tak vysvetlujem.
ak ta to trapi len kvoli susedom, tak ti to asi moze byt jedno. ale mozno ta to trapi aj pre dieta, co budu hovorit jeho rovesnici o jeho matke, ked budu pocuvat nejake reci a podobne. to uz si budes musiet postupne diskutovat s nim, aby sa necitilo ukrivdene alebo ho nezranovali rovesnici recami
@terezka1947 aj ja som si myslela, ze sa klebety precenuju. ale nie, aspon u starsich ludi, ktori nemaju velmi co ine ani robit, tak nie.

nikipepo
1. jún 2015

@anita6666 buď kludná. Naši takto žili 10 rokov. 10 rokov som mala keď sa rozviedli, a ešte dalších 10 s nami ocino býval. So segrou sme v tom mali jasno a myslím že to bolo aj fajn. Boli rozvedení ale vychovavali nas spolu v podstate. Mamina mala priatela a ocino sa odsťahoval a vyplatila ho až keď sa rozhodla s priateľom teraz už manželom žiť. Nemame z toho žiadnu traumu! A tu niejaka napiše že taky príklad dávať. No my sme možno dostali ovela lepši príklad ako manželstva nasilu.

bucula
1. jún 2015

Za chvilu si na to zvyknu vsetci a uz to nik hebude riesit. Pride nieco, co este nie je take okukane a zameraju svoju pozornost na to. Ja by som neriesila

minutka
1. jún 2015

ja len tak zo zvedavosti (uz som ako ta suseda 🙂 ), tvoj partner je v pohode s tym ako ho beries a co s nim do buducna planujes ci skor neplanujes? Nepoznam ludi takehoto nazivania,preto ma to zaujima.