Neterka kazí rodinné stretnutia: Ako riešiť situáciu?
Baby zlozita a jeenoducha situacia zaroven.. Sestra ma 6/5 rocnu dcerku ktora je generalom. Bolo to zlate dieta dokym nebola doma dva mesiace pre zapal pluc kazdy to ospravedlnoval preto lebo ze sa uz doma velmi nudila co je samozrejme blbost. Kazdu nwdelu sa stretavamae u rodicov a hadame sa len lebo mala jenurazliva leniva nevie coje sranda trochu donej clovek rypne a uz bud ticho uz som velka!! a bla bla. Alebo dedko nemaluje obrazok podla nej napr listy chce aby boli ruzove on povie nie ved su zelene a uz bud ticho prestan. Otec jej nepovie nix sedi na mobile a sestra iba Lola slusne toje vsetko. Dostala po zadku asi 3x v zivote od segry aj to potajme muz to nesmie vediet.. Ja normalne nemam chut chodit do mamy koli nej lebo hned kazdemu diriguje vsade len ona na kazde upozornennie automaticky povie nie. To, ze do sestry hodi vec alebo ju udrie normalka . Segre dohovaramae ja aj mama ze o rok dva co bude?! A jej odpoved ja viem no zmena ziadna Je normalne ze pomaly zacinam
Neterku nemat rada?? Znici kazdu navstevu zazili ste podobne?
@gabika0825 presne si to popisala
Minule si sama odstrihla z vlasov 6rocne decko!!!! Cosi o dva roky sama vytetuje??
mna by este zaujimalo kolko mas deti ty
btw ak si nostalgicky zapnes s tebou mne bavi svet aj tak sa dievca ostrihalo v 6rokoch🤷♀️😅 a nech dvihne ruku ten co to v tom veku neskusil ze co to spravi
Ja som relatívne prísna mama ,ale to dieťa aj trochu chápem. Samé s 5 dospelakmi ,tak hádam by sa jej starí rodicia mohli venovať a nebude sa na návšteve tak nudiť. Dedo si s nou akože kreslí, ale jej názor ho nezaujíma, prečo jej nemôže nakresliť tie listy ružové a hada sa s ňou? Véd to sú také situácie, co sa dajú úplne hravo vyriešiť.Moj sa rad v tomto veku hral na mačku a môjho otca to z nejakého dôvodu hrozne iritovalo, no malý keď to videl tak ešte pritvrdil, bavili ho zjavne otcove reakcie. Mne to bolo smiesne, ja som s mackou problem nemala 🙂 ked si to otec prestal vsimat ,tak aj maleho to prestalo baviť. Su to deti ,treba sa trochu priblížiť ich svetu. Co sa týka tých útokov na sestru ,tak som mala susedu co po mame hádzala kamene, pre mňa šialené ,keby trafila hlavu tak jej ju rozbije a matka jej len s úsmevom dohovarala, účinok žiaden ,proste výchova bez hraníc, ale k iným napr.mne si to v živote nedovolila ,lebo videla ze u nás platia aj nejaké pravidlá.
6 ročné dieťa si samo odstrihlo vlasy? A z toho súdiš,
že sa začne tetovať? Prepáč, ale neterka je prvé 6ročné dieťa, s ktorým máš skúsenosť, však?
Čím ďalej píšeš tým viac preháňaš 😅 Rodičia sú zjavne vo výchove benevolentnejší ako budeš ty. Či je to dobré alebo nie je na posúdení každého.
Ale spomínaš tu úplne bežné situácie s ktorých robíš drámu aj keď sa vlastne nič nestalo.
To že sa malá ostrihala je skôr milé....😅. Robí to v tomto veku kopec detí 😂.
@autorka... celkom rada by som bola, keby si si tento prispevok odlozila a o nejakych 5-6 rokov sa k nemu vratila a komentovala ho z pohladu matky s dietatom podobneho veku, ak som rozumela mas babatko, takze to je tak cca obdobie...
Z nedelnej navstevy sudis, ze dieta je "lenive" ? Preco? Alebo ze 6 rocne dieta nerozumie srande? Tej nerozumie ani vela dospelych, malokto ma rad vyryvanie. A ze uz je velka? No jo, to je typicke, nemyslis? Mam dieta podobneho veku a podobneho spravania. Taka mini puberta. Netvrdim, ze je to systematicke u vsetkych deti, ale tak ako 2 roky su obdobim vzdoru ci terrible two, 4 roky a slavne fucking four tak okolo 6-7-8 rokov su "velki"... moje dieta chce najnovsie zostat same doma, nechce ist do druziny. Ze uz je velke. Ze vsetko vie... A vies co? Je na svoj vek samostatne a velmi mudre a paradoxne na druhej strane obcas detinske reakcie. Kedze su mudre, zabudame, ze su este male deti. Zabudame ze ich CNS je este nezrela, zabudame ze v tomto veku este maju problemy s emociami, pretoze ich nezvladaju... koniec koncov nezvlada ich ani vela dospelych, ved sa pozri na Vasu rodinu, ste dospeli a neviete sa porozpravat, povedat si veci, hadate sa a pod... Tu nejde o rozumie nerozumie, tu ide aj o emocie. Mam dieta ktore je nadpriemerne sikovne. Vlani sa v skolke zufalo nudilo, zvazovali sme dat ho do skoly a nakoniec sme nedali, pretoze emocionalne a socialne ta zrelost nebola. Takze je tam casto velky rozdiel medzi rozumie a citi.... A ked uz sme pri tom, co sa tyka ostrihania vlasov, tak to poznam pomalicky v kazdej druhej-tretej rodine.... a kamoska je kadernicka a ta by mohla rozpravat ako casto jej volaju zufale mamky, ze potrebuju zachranit detsku hlavu
@annm81 ano nepocúa som este o takom aby si 6rocne odstrihli vlasy aame skor 10rocne ale 6??
@sidicek venuju ved chodia krmit barany na prechadzku a dedkom maluju cela rodina jej skacw kolo riti skace co maju este robit?
@tamitamitami dramu? Bitie matky od siestich rokov hadzanie veci do nej dedovi povie bud ticho prestan ved toje chore
@cookie29 ja som mala cms v saiwstixh rokoxh talu ze som pocuvala a respektovala nedvihla by som ruku ani na macku nieto na mamu a pobedat matke alebo dedkovi babke bud ticho prestan nembud mudra ?? Alebo odpovedat bla bla???
Prepáč, ale vidieť, že o detskom vývoji vieš máločo. 10ročné sa ostrihá omnoho menej pravdepodobne ako 6ročné, alebo ako 4ročné, alebo ako dvojročné, ak sa dostane k nožniciam.
@annm81 tu nerozoberame vyvoj sle tozmaznanost decka
@tamitamitami či bude ozaj menej benevolentna ukáže len čas, keď bude riešiť dieťa v tom veku.. a možno ani jej sestra naozaj benevolentna nie je, len nemá chuť širokej rodine čo má chuť jej vychovavat dieťa všetko vysvetľovať a dokazovat..ja si uvedomujem že aj ja som mala všelijaké predstavy a nech mi moje sestry odpustia ak som im niekedy mudrovala (dúfam že som to robila ozaj málokedy) ale až na vlastných deťoch človek mnohé pochopí a prehodnotí.. a potom keď si čítam podobne predstavy matiek malých detí, alebo ešte nematiek tak mi to príde celkom smiešne..
@autorka prosim Ta Ty normalne ziarlis, aspon tak to znie. Cela rodina jej skace okolo riti? vies, ja si kladiem otazku, ci to dieta vobec niekto pocuva a ci pocuva jeho skutocne potreby. a 100% suhlas s @annm81 o detoch toho asi moc nevies, pretoze tu ide o vyvoj, zrelost centralnej nervovej sustavy a schopnosti prisposobit reakcie. Ty sama sudis aku si mala "CNS"? No neviem kolko mas rokov, ale pokroky v neurologii su relativne cerstve a aj tieto poznatky. Nejake to stvrtrocie dozadu si nemala zrelu CNS ale pud sebazachovy, pretoze keby si bola mozno odpovedala bla bla bla tak dostanes jednu vychovnu...
Este raz, vytlac si tuto diskusiu a odloz si ju. Pre seba. A pockaj ked bude Tvoje dieta rast. Teraz si myslis, aka budes uzasna mamka a co vsetko Tvoje dieta nebude robit....
To, čo ty považuješ za rozmaznanosť je dosť možno len reakcia plne zodpovedajúca tomu, v akej situácii sa dieťa nachádzalo. Situácie, ktoré si spomínala, sú buď úplne banálne (farba listov, urazenie sa na vaše rýpanie, ostrihanie), alebo sú do istej miery bežné a treba s nimi pracovať, aby sa dieťa naučilo iným reakciám, ale rozhodne pracovať inak ako bitkou a provokovaním dieťaťa (bitie, neslušné odvrknutie). Na to, aby sa dieťa naučilo primerané reakcie, ich ale musí vidieť aj u okolia - čo sa zdá, že u vás práve nevidí.
A síce píšeš, ako ju máš rada, ale ja ti neviem... nevidela som nikdy vašu vzájomnú interakciu, len zo spôsobu ako o neteri píšeš tu, na mňa pôsobíš, že je to pre teba jedno otravné decko, ktoré neznášaš.
Miesto moja svagrinna náhodou?
Naozaj vážne sa pýtam.
Moja dcérka sa volá Lola a úplne som sa našla v tomto tvojom príspevku akurát má 4 a nie 6,5 roka.
Ale ja sa ozaj snažím ju vychovať lenže strašné sme ju rozmaznali. Ona si povie a robí čo chce. Snažím sa to zmeniť ale toto je mega ťažké
Vychovavat je tazke.
Kazdy sa ma starat sam o seba a nie vychovavat druhe deti.
A hadat sa cela rodina kvoli tomu? Kazdy nech si urovi poriadok u seba. Oni musia u seba. Doma tiez nejak žijú.
Ked sa stretávate, tak normálny pristup. Je to slate dieta, ma rozne obdobia, emocie, co nevie mozno spracovať a samozrejme vue, co si moze dovolit. Vy nevychovavate, ale rodicia.
Nemiesala by som sa do toho a správala tak, ako ku kazdemu. Ona v podstate nemoze sa to, ako je vychovana
Dievca, vidno ze vobec netusis o malych detoch nic. Deti robia vselijake veci - aj sa ostrihaju (dokonca aj mladsie deti si vedia ostrihat vlasy), aj odvrkuju, neposluchaju na slovo, aj v nervoch udru mamu. Ja nepoznam snad ziadne dieta, ktore by neudrelo mamu z nervou (mozno su mladsie ale stava sa to bezne). A este kooopec inych veci decka navyvadzaju.
Ked budes mat svoje deti, mozes celemu svetu ukazat aka budes fantasticka mama. Dovtedy sa zdrz komentarov o tom aka je tvoja neter nevychovana a hlad si svoje 🤷🏼♀️
@lauriik aby decko bilo matku babku a hadzalo a becami nieke ok a zabtymto si stojim a nieje ok ked nato nik nic nepovie
Môžem si aj ja rypnúť? Však ty srandu pochopíš. Nerieš neter, rieš svoj písomný prejav, a ak chceš byť raz matkou a ušetriť nervy sebe, svojmu dieťaťu a aj nervy ľuďom vo vašom okolí, naštuduj si niečo o psychológii dieťaťa,prípadne aspoň sa skús zamyslieť, čo ti tu ženy píšu.
Neni to ok, to nikto netvrdi. Ja pisem, ze sa to ale stava bezne. Moja 6 rocna uz take vylevy nemala. Ta pre zmenu buchala dvermi. Ale 4 rocna este niekedy hadze veci od nervou aj ked vie, ze sa to nema. Proste su na nu tie emocie prilis. Musite k nej byt trpezlivy a vysvetlit preco sa take veci nerobia. Mozno keby si jej to ty vysvetlila tak by si to viac vzala k srdcu ako od mami. Skus byt viac empaticka. 6 rocna neni maly dospelak.
@abbey1 psychologiu? Preboha to myslis vazne?? Dalsia pototo pseudomamicka ktora sa ide zblaznit z deciek 🤷♀️🤦♀️
@lauriik ka chapem ale zas nieje taka hlupucka by nevedela co robi. Vyssie som pisala ze jej dobovarame nebuxhaj dvwrmi babetko je male a ľaka sa. Raz posluchne a raz alo keby narocky buchne a utecie
No vidíš, a sme doma. Problémom nie je neter. ;)
Radosť byť v 21. storočí dieťaťom matky, ktorá psychológiu považuje za "zbláznenie sa z decka". Tvoje dieťa sa ti isto poďakuje, že ho vychovávaš bez ohľadu na jeho vnútorné prežívanie a z neho odvodené vonkajšie správanie (toť definícia psychológie).
Pseudomamicka? To je vlastne čo?
@simca06022011 no to je ona, sa vydáva za matku sestrinho dieťaťa, inak by tu neriešila to čo rieši
@jana_eyre_2 asi tak mám sice doma maleho čo ma rok aj niečo ale som si istá že on keby vie narábať s nožnicami a sa k nim dostane si stopercentne tie vlasy ostrihá... A rýpať do dieťaťa ja neviem mne príde že je taká aké je jej okolie ..

To je práve to že tá mala veľmi dobre vie že otec iba zahučí keď je zle a potom ona môže kľudne ďalej pokračovať v týchto veciach, pretože si uvedomuje že nič iné a horšie jej nehrozí. A najhoršie je na tom to, že si na to pravdepodobne už zvykla a preto sa v tom nebráni pokračovať… a čo sa týka reakcie matky vie, že tá je ešte benevolentnejsia