icon

Neuvedenie otca do rodného listu

levandulova111
3. júl 2018

Ahojte, chcem sa spýtať, či ma súd môže donútiť zapísať meno otca do rodného listu aj napriek tomu, že mi psychicky ubližuje. Jeho konanie policajti kvalifikovali ako priestupok, avšak mňa jeho konanie doviedlo k psychológovi. Zastrašovanie, posmešky, vyhrážky sociálkou, políciou, urážanie.. policajtom tvrdil, že ho to mrzí, ale nevedel inak, nakoľko som mu doteraz nepodala info o dieťati. Pritom som od policajtov mala pokyn mu absolútne neodpovedať na jeho správy. A vedia tiež, že môj návrh, že by sa s malým stretal a chodil na návštevy, odmietol... Mám hnačky, nespím, trpím nevoľnosťami, mám strach chodiť po vonku.. on si nárokuje na dieťa, chce ho získať stoj čo stoj. Chce ho vychovávať sám. Kašlem aj na výživné, chcem iba pokoj. Myslíte, že ma súd môže donútiť ho zapísať do rodného listu?

levandulova111
autor
4. júl 2018

No partnera ani potencionálneho manžela nemám...
Bývalý zatiaľ žiadne kroky nepodniká, iba čo volal policajtom aby ma skontrolovali či žijem, aj napriek tomu že vedel že som ok..
On totižto čaká, čo to bude, či chlapec alebo dievča a či to bude zdravé... O zdravého chlapca sa biť bude, o choré dievčatko nie... Ani o zdravé dievča by podľa svojich slov nejavil záujem... A z toho mi vyplýva, že o chorého chlapca tiež nie..
Lebo ja som mala na začiatku problémy, s ktorými som skončila v nemocnici.. po 3 týždňoch po prepustení sa mi vrátili, ale boli riešené ambulantne už.. okrem toho veľmi málo železa v krvi, pod hranicou kedy by to bolo ešte "bezpečné", lieky na riedenie krvi atď... Ja sama som z toho "chorá", každú chvíľu nádcha, teploty... Čiže on čaká do pôrodu, či bude zdravé.. podľa jeho slov, ak "to" zdravé nebude, ani chytré či živé, bude to mať pre nás veľmi ťažké následky...
S políciou to riešené bolo, sami na základe screenshotov spísali trestné oznámenie ale včera mi prišla pošta, že to riešia iba ako priestupok... Lebo jemu stačilo úprimne oľutovať... Aj keď viem, že to úprimné nebolo, lebo len čo odišiel od policajtov z výsluchu, posmešné správy s vyhrážkami neprestali... Čiže fakt ja už som zúfalá :( aj s rodinou sa bavievame, že kto by to bol do neho povedal, mama ho mala strašne rada, tykali si... Chceli sme že nech chodieva na návštevy, že môže hocikedy za malým prísť, a keď bude staršie tak si ho môže aj na hodku dve vziať... Odmietol... Vraj tie trápne návštevy mu nenahradia prvý krok, prvý zúbok, jeho smiech atď... A potom začal s tými vecami okolo zverenia malého jemu, lebo že on ho vychová v tom že ja som zomrela..
Že mám podpísať nejaké papiere, kde sa asi dieťaťa vzdám, lebo že ak to nespravím, pôjdeme na súd a keď neuspeje ani tam, tak mi garantuje sociálku s policajtmi každý deň u nás...

andy241
4. júl 2018

@nadazdi nie cicka na to nestaci ze to napisem, najskor musi byt pravoplatne rozhodnutie sudu druhej instacie.. ;)

nadazdi
4. júl 2018

@andy241 predstavím si jej prípad.. slobodná mamina, vzala si frajera, dodatočne ho zapísala do rodného listu a teraz príde 20 chlapov na sud sa domáhať otcovstva 🙂 myslíš že čo sa bude robiť na súde, keď syn už ma otca aj matku v rodnom liste 🙂 myslíš že každému zaplatia dna testy a bude sa viest 20 prípadov 🙂 počuj nežijeme v USA 🙂 už je koniec.. ma matku aj otca, bodka

11mirka22
4. júl 2018

@andy241 ja nechcem spochybňovať tvoje tvrdenie, bozechran, fakt ma zaujíma ak existuje nejaký precedens. Ale v prípade tej kočky, ktorá uviedla manžela do rodného listu dieťaťa, hoci ho splodila s iným, tak tam je považovaný za otca manžel, a bio otec nedostane šancu dokázať svoje otcovstvo, pokiaľ by návrh nepodal niektorý z rodičov uvedený v rodnom liste alebo dieťa. Či sa mýlim?

andy241
4. júl 2018

@nadazdi moje nervy 😂😂😂 testy si zrejme plati navrhovatel 😀 Mojenko ja som pravnicka, moj muz advokat .. ja sa nepotrebujem s tebou dotahovat.. len aby slecna nebola prekvapena ak sa ozve buo otec sudnou cestou.. co je vsak nepravdepodobne ak je fetak ako pise...(ak by si sa k teme chcela dozvediet viac, ten institut sa vola "zapretie otcovstva")

nadazdi
4. júl 2018

akože ja s frajerom nie som zobrata, spoločne sme spísali vyhlásenie o otcovstve a už na matrike mi povedali že sa to nedá spochybniť, takze aj keby som malú mala s niekym iným, proste koniec.. teraz 3/4 párov nežije v manželstve.. podľa mňa by si sa mala na to viacej pozrieť lebo takto sa teda aj mne môže stať že príde Dušan z Horných Orešian a povie že je tatko mojej dcéry a to je fakt nereálne
@andy241

bluka2
4. júl 2018

@andy241 ty sa tejto oblasti prava venuješ?

andy241
4. júl 2018

@11mirka22 treba si pozriet komentar k zakonu o rodine a relevantnu judikaturu

prasiatko30
4. júl 2018

@nadazdi tvoja kamaratka ma stastie ze bio otec to ma na haku alebo lepsie povedane nechce sa sudot ale kebyze mu na tom dietati zalezi tak on si fakt moze podat na sude o urcenie otcovstva a ak sudca usudi ze su tam padne dovody na to ze on moze byt otec tak moze nariadit dna testy.

nadazdi
4. júl 2018

@prasiatko30 on to práve súdnou cestou riešil a tam mu to zamietli, pretože dieťa ma otca aj matku, ktorí žijú spolu v manželstve, bol u nich kolizny opatrovník, akože tam cely súdny proces prebehol, tak nechápem čo mi tu píšete 😂 proste biootec si už môže pískať, dovidenia

fokuska
4. júl 2018

Citala som ti minule diskusiu, kde sa autorka stazovala, ze jej brat alebo znamy alebo kto splodil dieta so zenou, ktora bola vydata. Jej manzel o tom vie, dieta sa narodilo a automaticky bol do rodneho listu zapisany manzel matky. Biootec sa chcel sudit, autorka sa radila ko postupovat a bolo jej vysvetlene, ze kedze je splnena domnienka otcovstva, tak sud sa tym zaoberat nebude, nic nenariadi. Kedze matka aj jej manzel tvrdia, ze dieta je ich.

Myslim, ze tie co sa vyznaju a radili tam, spomenuli aj to, ze ak dvaja podpisu spolocne vyhlasenie o otcovstve, tak to proste plati. A nikto iny nemoze prist a tvrdit, ze je biootec a ziadat o testy DNA. Vraj sa sudy takym niecim nebudu zaoberat, pretoze dieta ma otca, obaja tvrdia, ze dieta je ich, takze biootec ma naozaj smolu.

@andy241 Je to tak?

nadazdi
4. júl 2018

@fokuska takto im to presne píšem ale zjavne sú väčšie odborníčky ako naše sudkyne 😂 ešte že nesedia na súde lebo by tu bolo každé dieťa s iným otcom v rodnom liste...

andy241
4. júl 2018

@fokuska Iste...ved tych situaci, variaci a kombinacii moze byt viac...ale urcite nie tak ako tu ktosi pisal ze nech sa vyda a otcom bude jej manzel :D

prasiatko30
4. júl 2018

Dost zvlastne sudnictvo teda - napr v pripadoch kradnutych deti si matky ktorym boli odnate deti pred 20-30rokmi nachadzaju svoje deti a sudy nariaduju dna testy a sa potvrdzuju ze tie deti nie su bio detmi rodicov co su zapisani v rodnom liste - podla toho co pisete vy by sa pravdy tieto matky nedovolali lebo ini rodicia su uz viac ako stvtstorocie zapisani na matrike- a to hovorime o matkach - cize naozaj mi je cudne ze na sk to takto funguje

andy241
4. júl 2018

@nadazdi no a k odbornosti sudcov sa radsej nevyjadruj moja 🙂 teda pokial si neabsolvovala ziadne sudne konania este 🙂

11mirka22
4. júl 2018

@andy241 ja mám o tejto téme čo to nastudovane a zapriet otcovstvo môže len otec alebo matka, nie domnely otec, tak keďže si právnička, tak ma odkaz prosím ťa na nejaký zákon, ktorý toto čo tvrdis umožňuje. Ja to nemyslím v zlom, nikomu tu rady nedávam, len ma to zaujíma z osobných dôvodov...

nadazdi
4. júl 2018

@andy241 ja som napísala že sa kamarátka vydala ale nie že preto sa stal otcom jej terajší manžel, proste spísali vyhlásenie o otcovstve, ktoré sa samozrejme dá napadnúť, ale v takomto prípade to proste sud ma úplne v prdeli, keďže dieťa je v kompletnej rodine

nadazdi
4. júl 2018

@andy241 k odbornosti sudcov sa nevyjadrujem ale k tvojej ,,odbornosti” nakoľko nie som žiadna tvoja ani mojenko ani nič iné.. si úplne mimo

andy241
4. júl 2018

@11mirka22 kludne mi napis spravu a dohodneme sa ak potrebujes pravne poradenstvo

andy241
4. júl 2018

@nadazdi okej tak prepac za oslovenia, dam na to pozor ;)

montemotherone
4. júl 2018

@levandulova111 bohužiaľ, čas nevrátiš späť, ale pokiaľ ťa neznásilnil, nabudúce si rozmysli, s kým budeš mať sex. Potom je už neskoro fňukať. Ono by bolo fajn byť trochu aj staromódna, nájsť si partnera, dobre ho spoznať, vydať sa a potom s ním poprípade mať dieťa... Áno, zmeniť sa môže každý, ale takto zvrhnúť... To riziko je po rokoch spolužitia predsalen nižšie. (Ak teda práve také problémové typy nevyhľadávaš- o tom sa s psychologičkou tiež porozprávaj)
A k otázke- nuž, právo na dieťa ako otec má, ale žeby na Slovensku dostal do výchovy dieťa feťák s agresívnymi sklonmi... to už by musel mať iné zviera za sebou. Má veľmi malé, až mizivé šance. Takže ty sa len pekne sústreď na to, aby si sa dala dokopy, aby si dokázala vytvoriť pre dieťa vhodné prostredie. Na to bude súd prihliadať v prvom rade. Obzvlášť u malého bábätka je matka prvoradá.

sabinka277
4. júl 2018

Stoj čo stoj tvrd že to dieťa nieje jeho... Robila by som sa blbou a povedala by som ze som spala s niekym iným len preto aby ho nedostal... Nieje jeho a hotovo... A súd nebude robiť ani DNA testy... Overene!!!

vevesh
4. júl 2018

@sabinka277 tak to sa chlapec nesnazil, inac keby chcel, sud tie testy nariadi aj ked sa matka na hlavu postavi (ak su obaja slobodni)

sabinka277
4. júl 2018

@vevesh práveže boli obaja slobodný a snažil sa až moc nuž ale každý súd je iný v tomto pripade prihliada dosť na matku a ta by zaprela hocičo len aby tie testy nedali urobiť... A tak aj bolo

fokuska
4. júl 2018

@andy241 Ale ak je autorka este len tehotna (a takto tomu rozumiem, ze este neporodila) a vyda sa, tak otcom bude manzel, nie?
Pripadne ak s niekym inym spisu spolocne vyhlasenie o otcovstve.

@prasiatko30 Myslim si, ze je rozdiel ak doslo k spachaniu trestneho cinu a kvoli dokazovaniu a identite obeti a pachatelov sa nariadia sudne testy a ked ide proste o dvohc ludi, ktori tvrdia, ze dieta je ich, ale nedoslo k trestnemu cinu.

andy241
4. júl 2018

@fokuska prva domnienka je vyvratitelna a podla suhlasneho vyhlasenia ano otcom bude ten niekto iny..problem tejto diskusie je ze kazda tu ma ine skusenosti a tych veci sa moze a nemoze stat pri otcovctve je vela..a ked sa nieco napise, napriklad o vyvratitelnej pravnej domnienke, reaguje sa na to uplne niecom inym..mozno by sa autorka mohla vyjadrit co planuje urobit a reagovat presne na tento podnet..nie na skusenosti inych mamiciek lebo kazda ma nieco ine...

andy241
4. júl 2018

@sabinka277 suhlas kazdy sud je iny..dokonca sud v Kosiciach moze rozhodnut inak ako sud v Ba... zial to je sudnictvo

methexis
4. júl 2018

@levandulova111 ak si da ziadost na sud, o urcenie otcovstva a dokaze ho, tak v rodnom liste zapisany bude, ale to vôbec nesuvisi s tym ake bude mat prava. Vzhladom k tomu, ze babo bude dojceny novorodenec, tak ho urcite nezveria otcovi. Podaj si ty ziadost o obmedzanie styku a povedzmu, ze budes ziadat poriadne vysoke alimenty... velmi rychlo si to rozmysli;)A vychovavat dieta sam a povedat mu, ze si mrtva, je uplne nerealne. aj keby mu dieta priznali, tak ti daju urcite nejake podmienky styku, takze by si ho videla. Ale neboj sa, to sa urcite nestane pri novorodencovi.

diridiridin
4. júl 2018

Držím palce, toto je zavesenie si psychopata na krk na možno aj cely život (vidím to u nás v rodine, ešte ho neprešlo ani po x rokoch robiť zle svojmu dieťaťu a jeho matke)

ukulela
4. júl 2018

@sabinka277 ale bude - ak ON poda navrh a ona otcovstvo poprie, sud nariadi DNA testy a ONA ich zaplati (lebo on ma pravdu) ... my sme mali opacny priklad v rodine, otec otcovstvo poprel, sud nariadil DNA, tie otcovstvo preukazali a otec musel platit ...
@andy241 priklad s vydajom som pisala ja - a ako pisu baby, nedavno sa ti riesil priklad - bio otec verzus manzel. biootec nemohol nic. otcovstvo by musel popriet najprv otec z rodneho listu (aj to len do urciteho casu - myslim 3 ci kolko rokov od zistenia zavaznych skutocbnosti spochybnujucich otcovstvo) a potom by sa bio mohol prihlasit. preto - a to ozaj so zaujmom - prosim priklad, ako by to podla teba prebiehalo .... lebo realne (ten minuly priklad a jeden aj v tejto diskusii) - dokazuju to, ze biootec by sa v pripade zapisania ineho muza do RL svojho otcovstva domahal marne.