icon

Neuvedenie otca do rodného listu

levandulova111
3. júl 2018

Ahojte, chcem sa spýtať, či ma súd môže donútiť zapísať meno otca do rodného listu aj napriek tomu, že mi psychicky ubližuje. Jeho konanie policajti kvalifikovali ako priestupok, avšak mňa jeho konanie doviedlo k psychológovi. Zastrašovanie, posmešky, vyhrážky sociálkou, políciou, urážanie.. policajtom tvrdil, že ho to mrzí, ale nevedel inak, nakoľko som mu doteraz nepodala info o dieťati. Pritom som od policajtov mala pokyn mu absolútne neodpovedať na jeho správy. A vedia tiež, že môj návrh, že by sa s malým stretal a chodil na návštevy, odmietol... Mám hnačky, nespím, trpím nevoľnosťami, mám strach chodiť po vonku.. on si nárokuje na dieťa, chce ho získať stoj čo stoj. Chce ho vychovávať sám. Kašlem aj na výživné, chcem iba pokoj. Myslíte, že ma súd môže donútiť ho zapísať do rodného listu?

vroni
4. júl 2018

@ukulela, no nijako. Domnienku otcovstva samozrejme vyvratit mozno. Ale moze tak urobit vyhradne otec alebo matka, uvedeni v rodnom liste. Kym tak neurobia, ma akakolvek tretia osoba smolu. Aj ked je biootcom.

andy241
4. júl 2018

@ukulela ja ti mozem napisat iba procesny postup vo veci a nie zarucit rozhodnutie sudu

sabinka277
4. júl 2018

@ukulela tak tu to bolo inak...verili matke a viac testy nerobili...

silveta
4. júl 2018

ja tiez nemam svojho otca v rodnom liste, ak to sa to dalo v roku 1974, malo by to ist aj dnes a asi treba spolupracu s dobrym pravnikom, drzim palce 😉👍

levandulova111
autor
4. júl 2018

Čo plánujem? Nechcela som ho zapísať ani do rodného listu.... Ale ako pozerám, musím ho tam dať... :(
Kedysi mi chcel na účet posielať peniaze, ale odmietla som mu číslo účtu dať s tým, že keď sa dieťa narodí a bude niečo potrebovať, dám mu vedieť (ešte keď sme spolu komunikovali).. Urazene napísal, že keď sa malé narodí, nech si zažiadam o alimenty a že on viac riešiť nebude.. lenže ja som mu napísala, že mu kašlem aj celé alimenty, chcela som aby dieťa malo otca, lenže on odmietal dohody, ktoré neboli podľa neho.. všetko musí byť podľa neho, lebo keď nie je, robí problémy... Môže ten argument, že mu kašlem na peniaze použiť teda na súde? Pretože som nerátala, že by ma niekto mohol do niečoho nútiť..

vevesh
4. júl 2018

@levandulova111 ale ty ho nemusis dat - ked tak velmi chce, nech si to da na sud (a cely sud s dna testami zaplati...) a potom budes riesit dalej- naco si komplikovat vopred situaciu???

diridiridin
4. júl 2018

@levandulova111 nedávaj ho tam dobrovoľne. Možno ma len silne reči a nepojde sa súdiť a keď pôjde, tak ho tam daj vtedy. U nás v rodine sa vyhráža už 5 rokov ako zníži výživné ale ešte sa na súd nedostal.

levandulova111
autor
4. júl 2018

@vevesh vraj budem platiť testy ja, keď testy ukážu že skutočne otcom je a ja som ho schválne nezapísala... :(

vevesh
4. júl 2018

@levandulova111 nie, ked povies, ze nevies , kto je otcom a ze on to s najvacsou pravdepodobnostou nebude- ze to podla poctov nevychadza.... Partner moze byt akurat jednym z potencionalnych otcov. Platit budes vtedy, ked povies,ze dany clovek nie je otcom, s nikym inym styk nebol a on bude (cize ho zamerne zatajovat).

levandulova111
autor
4. júl 2018

@diridiridin on sa len nevyhráža, volal aj mojej gyn, na políciu, chcel na mňa podať trestné oznámenie, že keď sa neozývam tak vraj chcem ublížiť plodu, dokonca na druhý den od výsluchu išiel za policajtmi zas a chcel podať znovu trestné oznámenie za vyhrážanie, lebo som mu napísala že mu to len tak neprejde (jeho vyhrážky, posmešky, vulgárne nadávky a pod.)... Ale policajti ho zrušili... Čiže on robí všetko preto, aby to malé ozaj získal... Najskôr mu to bolo jedno, vravel že ma do ničoho nebude nútiť, bude rešpektovať moje rozhodnutie a potom zrazu otočil... A že parádne...

levandulova111
autor
4. júl 2018

@vevesh veď práve, že má konverzáciu, kde sme si o malom písali, je jasné, že otec je on, vedia to všetci a zrazu vytiahnuť argument, že neviem kto je otec, by mi nikto neuveril... Už aj u policajtov keď som bola, nič podobné som nespomenula, aj oni vedia, že je otcom, je to aj v zápisnici... Takže s týmto nepohnem

methexis
4. júl 2018

@levandulova111 no ved mozes ho tam zatial nedat a keby sa odhodlal to dat na sud, tam to priznat a vtedy nemusi sud nariadit testy DNA, ked budte obidaja zhodne vyhlasovat, ze je jeho a tym padom nemusis nic platit.

beky1813
4. júl 2018

@levandulova111 ale nie ste manzelia, cize by ste museli ist spolu na matriku a naco by si to robila?

fokuska
4. júl 2018

@levandulova111 Do rodneho listu ho nedavaj, v porodnici povies ze nie si vydata, nemas spolocne vyhlasenie o otcovstve, cize ani ti ho nijak inak nezapisu, dieta bude mat tvoje priezvisko. Pojdes si po rodny list, kde otec zapisany nebude.

Ak sa da, tak s nim nekomunikuj, nedaj mu vediet, ze je babo na svete, nepodavaj mu info. Ak bude chciet, bude musiet podat navrh na sud a potom uvidis, ci teda sa len vyhraza, alebo za tym naozaj pojde.

kahanikova
4. júl 2018

@levandulova111 nájdi si dobrého právnika, na slovensku sú zákony tak, že sa navzájom vyvracajú (😂idioti v parlamente). Čiže nebudú nutné ani dna testy ak by si sa vedela ohraničiť, nejakým zákonom 🙂

levandulova111
autor
4. júl 2018

No pokúsim sa teda vydržať nejak a nezblázniť sa z toho... Lebo ozaj mám dosť, nespala som ani nepamätám... :(
Komunikovať s ním nekomunikujem, ani matka.. vypisuje totiž aj jej, aj môjmu bratovi... Nikto mu na správy neodpovedá... A on je vytrvalý, už 4 mesiace to trvá...

11mirka22
4. júl 2018

@levandulova111 na to aby ti ho zapísali do rodného listu potrebuješ súhlasné vyhlásenie rodičov podpísané na matrike, toto predložiť v pôrodnici. Ak to nebudeš mať, nezapisu ti ho tam. A keďže spolu nekominujete, nič s ním nerieš. Ak ho to neprejde ani po narodení dieťaťa, a podá si na súd o určenie otcovstva, tak potom už nemá zmysel zapierat. Iba vysvetlis prečo si ho tam neuviedla (koli zlej komunikácii a vyhrážaniu. Nebudeš žiadne testy platiť. A je vysoko pravdepodobne, že sa na to vykasle ocko. Podľa mňa ta iba citovo vydiera a keď vidí ako ťa to znervoznuje, tak ho to ohromne baví.

levandulova111
autor
4. júl 2018

@kahanikova no keby človek na toho právnika mal :( tie ceny sú nehorázne... Ozvala som sa aj do centra právnej pomoci, ale nikto sa mi neozval.. plánujem tam aj zavolať, lebo na e-maily každý kašle.

levandulova111
autor
4. júl 2018

@11mirka22 no on mne napísal, že má asi baví ho trápiť a že mam si to teda užiť... Skoro som na riť padla... Pritom ja už dva mesiace chodím psychológovi, trpím nevoľnosťami, hnačkami, nespavosťou, úzkostnými stavmi... To čo dokazuje, je hrozné, každému vraví aká som zmija, že mu nedám vedieť nič o dieťati a on je chúďatko a vzápätí mi napíše správu, aká som piiip, ako som už dávno prehrala, že nemám šancu, posmieva sa mi a podobne... Čiže môže to byť, že sa ohromne baví, to mi v podstate povedal aj psychológ.. Lebo ma nazval nesvoj právnou, deckom a pod, že sa neviem ozvať...
Ach aj s takými chlapmi, urazené mužské ego je asi najhoršie :(

jerryjanka
4. júl 2018

s debilom nepohneš ale nenapadlo ťa zmeniť si číslo a nechať ho utajené?

beky1813
4. júl 2018

@levandulova111 presne, zmen cislo a z aktualneho mu len sem tam posli info o dietati a nic necitaj

danajahotkova
4. júl 2018

Ak on bude žiadať o to aby ho tam zapísali a spravia sa testy všetko tak potom nemáš na výber ale ja byť tebou, tiež zmením číslo a hotovo, dala by som ho fakt len ľuďom, ktorím by som verila, že od nich by sa k nemu nedostalo

libawet
4. júl 2018

@levandulova111 treba všetko, čo Ti píše, odkladať ako doklad pre súd, čo je on za psychopata, pretože takto, o čom píšeš, sa nemôže chovať zdravý normálny muž. Zatiaľ sa len vyhráža a "šteká", všetko, čo sa dá rukolapne zdokladovať, dokladuj, prípadne nahraj na mobil, aby o tom nevedel, aj to je doklad. Nič nepodpisuj. Ak by použil na Tebe násilie, okamžite kontaktuj lekára, políciu - zo všetkého záznamy, doklady. Ak by dosiahol zapísanie do RL ako otec, súd mu dieťa nikdy nezverí a ak, bolo by to veľmi oklieštené a za Tvojej prítomnosti. Nedaj sa ním zastrašiť. Dobré by bolo mať aj svedkov.

ukulela
4. júl 2018

@levandulova111 KĽUD! ta ho na začiatku do RL neuvadzaj, ani nebudeš môcť, pokiaľ pred pôrodom nespíšete na matrike súhlasné vyhlásenie o otcovstve. kolonka otec v RL tak bude prázdna. Keď tak veľmi chce, nech sa on obráti na súd, že chce byť uvedený ako otec dieťaťa. Tam ti neodporúčam klamať, ak by si to zatajila, musela by si hradiť testy. Akonáhle bude v RL, budeš riešiť zverenie dieťaťa do opatery a určenie výživného a styjku s dieťaťom. Bezodkladne. URČITE - opakujem - na milion percent - ti dieťa nevezmú! Okrem toho kojacej matke nestanovia ani návštevy bez prítomnosti matky. A navyše - keď budeš vedieť doklázať, že sa vyhráža, že vás riešili policajti, že kvôli nemu máš zdravotné problémy, tak máš podľa mňa veľkú šancu dokonca styk otca s dieťaťom obmedziť na minimum, keď nie úplne.
Alimenty - že si nechcela - vyťahovať môže koľko chce. Raz bdue v RL ako otec, myslí si, že má právas, bude mať aj povinnosti, Pre istotu si preto odkladaj všetky bloky už počas tehotenstva - aj vitamíny, vyšetrenia pre teba, pre dieťa všetky výdavky na výbavu a potom mu to spočítaš.
Určite rieš právnika, našetri si, skrátka - podľa toho, čo píšeš, toto sama nedáš. Neorientuješ sa a nemáš prehľad o právach a možnostiach.
A každú jednu vyhrážku si odkladaj. Ja by som zvážila aj nejaký postuop zo strany tvojej mamy a otca, či brata - si spomínala, že im vypisuje - že ich obťažuje a riešiť aj to. Každé jedno podanie bude v jeho neprospech. Telefóny nedvíhaj, smsky/maily odkladaj, príp. osobné stretnutia nmahrávaj ....
Drž sa a nestrachuj sa - opakujem, on nemá šancu ti dieťa vziať. Musela by si byť asociálka niekde pod mostom ...

levandulova111
autor
4. júl 2018

Keby zmením číslo, nesmela by som ho dať vôbec nikomu, nakoľko aj "kamoška" sa časom vyfarbila... Takže vôbec neviem komu veriť už..
Všetko mám odložené, to je jasné, svedkov mám tiež...
Hm našetriť na právnika, dnes som bola na poradni a idú mi ukončiť maródku, aj napriek zlým výsledkom krvi aj zdravotným problémom, mám totiž varixy aj vonku aj vnútri a stále ich je viac a nepomáha ani anopyrin, musím na hematológiu.. Ale podľa zákona musím nastúpiť na MD, kde sa maródka ukončuje a ja žiaľ nemám nárok na materskú zo sociálnej poisťovne, chýba mi tam pár dní podľa všetkého :( čiže budem 3 mesiace bez peňazí úplne.. čo je katastrofa...
Keď sa to rúca, tak nech už všetko, no nie? :(
Tam hore ma zrejme niekto nemá rád...

andy241
4. júl 2018

@ukulela nic by nemusel popriet

http://www.najpravo.sk/judikatura/rodinne-pravo...

Da sa to urobit cez neplatnost pravneho ukonu podla obcana a nie cez popretie otcovstva podla zakona o rodine... nabuduce by ozaj zeny mohli taketo zavazne otazky riesit skor s pravnikom ako na MK...

levandulova111
autor
4. júl 2018

@andy241 ja by som aj šla najradšej za právnikom, lenže každý si žiada minimálne 20€ za každú začatú hodinu, niektorí polhodinu konzultácie... A ja tie peniaze ozaj nemám na rozhadzovanie ako sa hovorí... A ak mi zrušia maródku, som v pixli úplne... Z čoho zaplatím nájom a ostatné výdavky netuším...

andy241
4. júl 2018

@levandulova111 a odkial si?

levandulova111
autor
4. júl 2018

@andy241 z Topoľčian

andy241
4. júl 2018

@levandulova111 ak chces napis mi sukromnu postu mozeme sa na to pozriet sukromnejsie